Goodbye 2019, hello 2020

Jeetje mensen... Het jaar is alweer voorbij! Elk jaar zeg ik het weer opnieuw: het lijkt wel vorige week dat ik mijn laatste nieuwjaarsconference blog schreef, terugblikte op het oude jaar en vooruitblik op het nieuwe jaar. Wat is er het afgelopen jaar toch weer veel gebeurd. Zoals elk jaar geef ik een overzichtje van de belangrijkste dingen die zich in de wereld en in de media hebben afgespeeld. Ook blik ik terug op mijn eigen jaar en kijk ik of ik mijn opgestelde doelen voor dit jaar heb behaald. Verder geef ik jullie inzicht in mijn doelen voor 2020. Pak er een lekkere kop thee of koffie bij en lees rustig verder!
2019 en de wereld

Er is weer veel gebeurd in 2019! Uiteraard kan ik niet al het nieuws benoemen, maar beschrijf ik in mijn ogen de belangrijkste, meest leuke of meest opvallende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Allereerst was 2019 het jaar van de protesten. Veel groepen, zowel nationaal als internationaal, gingen de straat op, waaronder de boeren, mensen in de bouw, docenten maar ook klimaat- en Zwarte Piet protestanten. Mensen in Nederland maken zich hard voor waar ze voor staan en komen meer op voor zichzelf. De ene groep bereikt veel met de protesten, terwijl de andere groep met lege handen thuis komt. In elk geval is het een interessante ontwikkeling om te zien. Zo veel mensen die de straat op gaan om hun onvrede te uiten is best bijzonder en volgens mij gebeurt dit de laatste tijd steeds meer dan voorheen.

We mochten dit jaar ook weer naar de stembus om onze vertegenwoordigers te kiezen voor de provincie, het waterschap en het Europees Parlement. Veel mensen weten niet wat dit inhoud en stemmen daarom niet, maar toch was de opkomst dit jaar hoger dan verwacht. Zeer goed, aangezien het zo belangrijk is dat je je stemrecht gebruikt en je mening laat horen! We hebben niet voor niets het recht om te stemmen, dus een bolletje rood kleuren is dan ook slechts een kleine moeite.Om maar meteen even in de politieke sferen te blijven. Dit jaar werd er ook een nieuwe wet ingevoerd waarbij werd besloten dat appen en bellen op de fiets verboden werd. Wat mij betreft een hele goede wet, aangezien het levensgevaarlijk is als je zonder aandacht op de fiets zit. Echter was niet elke Nederlander het daarmee eens en zijn er alsnog veel boetes uitgedeeld voor appende fietsers. Hopelijk zorgt dit ervoor dat er in 2020 nog minder mensen appen op de fiets en dat ze gewoon even aan de kant gaan staan wanneer dit nodig is!

Uiteraard was 2019 ook het jaar waarin Nederland eindelijk het Songfestival won! Duncan Laurance won met zijn liedje Arcade de eerste plek na een spannende nek aan nek race tegen Zweden! Na 44 jaar won Nederland eindelijk weer een keer! De laatste keer dat wij wonnen was met het liedje Ding a Dong. Veel te lang geleden dus en heel bijzonder dat het nu eindelijk een keer is gelukt om de winst binnen te slepen! Echt heel gaaf dat Duncan heeft gewonnen en dat het Songfestival in 2020 in Rotterdam zal plaatsvinden. Stiekem vind ik dat extra leuk, aangezien ik in Rotterdam studeer! Ik ben benieuwd wat ik zal merken van die gekte. 

Verder waren er op muzikaal gebied ook een aantal comebacks onder artiesten. Na tien jaar van afwezigheid kwamen onder andere Krezip en The Pussycat Dolls weer samen om nieuwe muziek uit te brengen en oude muziek weer voor te dragen. Tien jaar is blijkbaar echt een magisch getal om oude bands weer bij elkaar te brengen en om weer wat nostalgische muziek te maken. Van beiden was ik vroeger een grote fan en des te leuker dat ik het vond dat zij weer terugkeerden! 

Niet alleen kwamen artiesten terug, mijn jeugdhelden Samson en Gert kondigden aan te gaan stoppen na 30 jaar een duo te zijn geweest. Voor mij als groot fan was dit wel even slikken, aangezien ik echt ben opgegroeid met deze twee en ik nog regelmatig naar hun liedjes luister of stiekem even een aflevering van de serie kijk. Aan de andere kant snap ik het wel, Gert is ook de jongste niet meer. Gelukkig werd laatst betekend gemaakt dat Gert zijn dochter, Marie, hem gaat vervangen. Een prima keuze en ik hoop dat ze het goed gaat doen!


Helaas was er ook ellendig nieuws. In april stond de welbekende Notre Dame in Parijs in brand. Zo zonde van zo'n prachtig gebouw! Veel mensen waren erdoor in shock en konden niet geloven dat dit gebeurde. Zelf heb ik in 2014 de Notre Dame gezien in oude staat en daarom vond ik het ook jammer dat dit gebeurde. Onder andere de vieringtoren stortte in. Uiteindelijk kon het gebouw nog voor een groot deel worden gered. Gelukkig maar!


Tot slot was er ook nog royal nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar werd de royalbaby van Harry en Meghan geboren. Hun zoontje Archie zag in mei het levenslicht en dat was natuurlijk het  onderwerp van gesprek over de hele wereld. Bijna een jaar na het huwelijk van het paar hebben zij een zoontje gekregen. Erg leuk natuurlijk en de media zaten er uiteraard weer bovenop, waardoor zowel de zwangerschap als de geboorte veelvuldig in het nieuws zijn verschenen. 


2019 en ik 

Voor mij was 2019 een jaar waarin ik me eigenlijk heel goed voelde, zowel op het gebied van (mentale) gezondheid als op schoolgebied. Mijn pre-master was soms pittig, maar ik heb erg genoten van het feit dat ik aan de universiteit studeer. Nog steeds vind ik het ongelofelijk dat ik echt studeer aan de universiteit en ga ik er nog elke dag vol trots heen. Ook de studie zelf, sociologie, vind ik heel leuk en interessant, waardoor het allemaal wat makkelijker is. Daarnaast heeft mijn vriend Luuk zijn bachelor HRM dit jaar gehaald en ben ik heel trots op hem! Het was voor hem niet altijd even makkelijk geweest, maar hij heeft het toch geflikt! Super knap! Samen zijn we dit jaar succesvol geweest in onze studies!

Verder heb ik dit jaar hele leuke uitjes gehad! Zo heb ik twee musicals bezocht, namelijk 40-45, een musical van Studio 100 over de Tweede Wereld Oorlog, en in december bezocht ik met mijn moeder Anastasia in Scheveningen, wat trouwens allebei echte aanraders zijn! Ook bezocht in 22 december samen met Luuk het afscheidsconcert van Samson en Gert. Zoals ik al eerder benoemde, zijn Samson en Gert echt mijn jeugdhelden en wilde ik graag naar hun laatste show gaan. Ik ging naar de avondshow, waarbij alleen volwassenen aanwezig waren. Allemaal net als ik Samsonfans die even oud zijn als ik of zelfs nog een stukje ouder zijn en opgegroeid zijn met Samson! Ik heb genoten! Het is echt het einde van een tijdperk.

Er gebeurde dit jaar nog meer leuke dingen! Ook op het gebied van mijn liefde voor dieren. Ik ging naar het hondencafé en maakte hier mijn eerste vlog over. Het hondencafé zit in Lille en is echt een van mijn favoriete plekken! Ik heb dit jaar een aantal dierentuinen bezocht, waaronder Burgers Zoo in Arnhem, Antwerpen Zoo en Blijdorp in Rotterdam. Dierentuinen bezoeken is één van mijn favoriete uitjes! In Arnhem werd ik helemaal verliefd op de zeekoe!
Buiten de dierenuitjes gingen Luuk en ik ter gelegenheid van onze studiesuccessen weer heerlijk culinair uit eten bij Michelinsterren restaurants Pure C en Jaimie van Heije! Wij houden daar echt van en ondanks dat het veel geld kost, vinden wij dat het helemaal waard. Het is een unieke ervaring.

Ik beleefde een leuk midweekje samen met vriendinnen om het begin van de zomervakantie te vieren! Daarvoor gingen we helemaal van Rotterdam naar Groningen, hebben we onwijs lekker gegeten, veel goede gesprekken gevoerd en plezier gehad.
Ook ging ik dit jaar met mijn familie en vriend op steden trip naar de prachtige stad Krakau, waar we onder andere het indrukwekkende Auschwitz hebben bezocht en het prachtige kasteel Wawel. Heerlijk om er even tussenuit te zijn geweest en de cultuur van een ander land op te snuiven.

Ik kende dit jaar weinig tegenvallers en als ik erop terugkijk heb ik zo veel leuke dingen mogen doen naast het harde werken voor mijn pre-master!

Doelen van 2019

Voor 2019 had ik eigenlijk maar twee doelen opgesteld en met trots kan ik zeggen dat ik beide doelen heb behaald! Deze doelen waren:

* Mijn pre-master halen: Dat is zeker gelukt! Ik heb mijn pre-master gehaald zonder ook maar één vak te herkansen. Het is hartstikke goed gegaan. Zelfs de vakken waar ik tegenop zag, zoals statistiek, heb ik gehaald met ruime voldoendes. Daarnaast had ik ook veel plezier tijdens de pre-master en begon ik het studeren aan de universiteit erg leuk te vinden. Ik heb er keihard aan gewerkt en was in juli dan ook enorm blij en trots toen ik op Osiris (het cijfersysteem) zag dat ik alle punten had behaald. Inmiddels ben ik begonnen aan mijn master!

* 12 boeken lezen: Ook dit is gelukt! Ik heb er zelfs meer dan 12 gelezen, omdat ik de hele Harry Potter serie voor de twintigste keer heb gelezen, maar buiten Harry Potter heb ik 12 andere boeken gelezen waar binnenkort een blog over online komt! Hou het in de gaten. Ik heb er genoten van het lezen en ik ben blij dat ik hier tijd voor vrij heb gemaakt. Lezen is zo belangrijk voor je ontwikkeling en om goed te kunnen ontspannen. Dat heb ik echt gemerkt door het gewoon vaker te doen.
Doelstellingen voor 2020 

Natuurlijk wil ik ook voor aankomend jaar mezelf weer uitdagen door nieuwe doelen op te stellen die ik in 2020 wil bereiken. Het zijn er wat meer dan afgelopen jaar, maar dat komt omdat 2020 hoogstwaarschijnlijk weer een jaar gaat zijn vol veranderingen, afsluitingen en een nieuw begin. De doelen die ik heb opgesteld zijn:

* Mijn master halen: Vorig jaar was mijn pre-master de prioriteit. Dit jaar is dat uiteraard de master. Ik moet zeggen dat de master een stuk pittiger is dan de pre-master, maar ik werk er hard aan om het allemaal volgens mijn gestelde tijdsschema te halen. Ik maak lange dagen en werk er veel aan, waardoor mijn sociale leven even op een laag pitje staat. Als dat betekent dat ik in juli 2020 mijn masterdiploma op zak heb, heb ik dat er graag voor over! Dit is ook wel echt het hoofddoel van dit jaar, als dit niet lukt, dan is het lastiger om mijn andere opgestelde doelen te bereiken... Dus dat gaat nog een spannende worden... 

* Een startersbaan op niveau vinden: Wanneer ik mijn masterdiploma heb, wil ik meteen op zoek gaan naar een leuke startersbaan op wo-niveau. Ik weet nog niet precies waar ik naar op zoek ben. Ik sta open voor traineeships, een gave PhD, beleidsfuncties en trainersfuncties, dus in elk geval een breed scala aan beroepen. Het is maar net wat er op mijn pad komt. Echter moet ik natuurlijk wel een masterdiploma hebben om dit te bewerkstelligen, maar dit zou de vervolgstap zijn.

* Samen met Luuk ons oriënteren op een koophuis: Luuk en ik willen gaan samenwonen. Het liefst willen we dit voor december 2020 bewerkstelligen, maar mocht het misgaan in de andere doelstellingen of mocht het lastig zijn om een geschikt huis te vinden, dan kunnen we daar nog wel flexibel in zijn. Echter willen we wel concreet bezig zijn met hypotheekadviseurs, notarissen, huizenjachten en meubeljacht, zodat we in elk geval al een goed beginnen hebben gemaakt. 

* Meer aandacht geven aan mindfulness: Tot slot wil ik meer bezig zijn met mindfulness. Ik doe nog steeds dagelijks aan yoga en daar komt ook een stukje mindfulness bij kijken, maar ook buiten de mat wil ik vaker met mijn gedachten in het hier en nu zijn, minder stress hebben, rustiger blijven in vervelende situaties en dingen vaker loslaten. Eén van de twaalf boeken (Mindgym van Wouter de Jong) die ik heb gelezen gaat over dit thema. In dit boek worden concrete opdrachten, tips, quotes en wetenschappelijke informatie gegeven die me hierbij kunnen helpen. Dit boek moet mijn leidraad worden, zodat ik mezelf hier wat meer op ga trainen buiten de yogamomenten. Mijn lieve lezers wil ik ook een heel fijn, gezond en mooi 2020 toewensen! Ik hoop dat ook al jullie doelstellingen aankomend jaar weer behaald mogen worden en dat jullie jezelf als persoon verder kunnen ontwikkelen, groeien en leren! Hopelijk hebben dat jullie genoten van dit jaaroverzicht genoten. Volgend jaar maak ik er uiteraard weer eentje! Geniet van al het moois en laat je niet klein krijgen bij tegenslag!  

Fijne jaarwisseling allemaal!
Liefs, MeaghanWat was jouw hoogtepunt uit 2019?
Lees ook mijn andere jaaroverzichten:
2013/2014
2014/2015
2015/2016
2016/2017
2017/2018
2018/2019

Reacties

 1. Gelukkig nieuw jaar Meagh en de beste wensen voor 2020! Leuk zo'n jaaroverzicht van zowel het wereldnieuws als van jezelf! Ik hoop echt dat je in 2020 al je doelen mag bereiken! Jou kennende gaat je dat vast lukken!
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Happy new year! Leuk zo'n jaaroverzicht en je doelen voor 2020. Dat je alles maar mag bereiken waar je van droomt. 2019 was voor mij top, want ik heb eindelijk een leuke baan en ik mocht na een aantal jaar weer terug naar Afrika om daar voor twee maanden vrijwilligerswerk te doen in een opvang. Heel mooi om weer terug te zijn. Voor 2020 wil ik meer tijd met vrienden en familie doorbrengen en weer eens naar de sportschool gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Lydia! Wat tof dat je een leuke baan hebt gevonden! Dat is al het halve werk. En zo gaaf dat je vrijwilligerswerk in Afrika hebt gedaan. Destijds vertelde je er vol enthousiasme over, dus het is leuk dat je het nog eens mocht doen. Ik hoop dat jij jouw doelen voor 2020 ook gaat behalen!

   Verwijderen
 3. Ik en mijn vriend willen ook een huis gaan kopen dit jaar. Heel spannend of dat allemaal gaat lukken. Ook wil ik in 2020 beter leren koken. Dat is wel een handige skill als je op jezelf woont... Trouwens, erg leuk dat je een overzicht hebt gemaakt van zowel het wereldnieuws van 2019 als van je persoonlijke jaar. Ik was de helft van het nieuws alweer vergeten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan hoop ik dat we allebei in 2020 kunnen zeggen dat we samenwonen met onze partner! En hihi, mocht je nog kookinspiratie zoeken, ik heb een aantal heerlijk recepten op de blog staan. ;-)

   Verwijderen
 4. Je had een druk jaar en hebt mooie plannen voor 2020! Superleuk dat je naar de afscheidsshow van Samson en Gert bent geweest. Dat nieuwe liedje met Marie blijft ook echt in je hoofd hangen. Ik zag het voorbij komen op YouTube en blijf het maar zingen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goh wat een leuk en succesvol jaar. Daar kun je inderdaad met veel plezier op terugkijken. Wat goed dat je je pre-master hebt gehaald en begonnen bent aan je master. Mooie doelen ook voor dit jaar. Heel veel succes! Mijn hoogtepunt van 2019 was dat ik voor mijn werk naar Engeland mocht om daar te helpen met de opzet van een zusterbedrijf en dat ik tante ben geworden van een heel lief meisje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Wat mooi dat je in Engeland hebt gewerkt om zoiets gaafs op te zetten. Echt een unieke kans ook. En gefeliciteerd met de geboorte van je nichtje!

   Verwijderen
 6. Zo leuk dat je naar de afscheidsshow van Samson & Gert bent geweest. Dat is inderdaad het einde van een tijdperk, al vind ik het ook wel heel leuk dat Marie de fakkel nu overpakt. Ik denk echt dat zij dat heel goed gaat doen en dat Samson op deze manier wat gemoderniseerd kan worden. En haha, ik heb de Harry Potter boeken ook al zo vaak gelezen. Heel herkenbaar ;)

  Verder ook heel leuk dat je ook enkele nieuwspunten uit de wereld aandacht hebt gegeven . Ik heb je artikel met heel veel plezier gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Sarah! Ik ben blij dat je mijn artikel met plezier hebt gelezen! Ja, ik ben echt benieuwd wat Marie gaat maken van het concept Samson! In elk geval is het een logische opvolger van Gert. En leuk dat jij ook alle boeken van Harry Potter zo vaak hebt gelezen! Ze blijven gewoon goed, ook al is het de zoveelste keer dat je zo openslaat.

   Verwijderen
 7. Wat mooi om te lezen dat je zo'n goed jaar achter de rug hebt, met natuurlijk het behalen van je pre-master als een geweldig mooie mijlpaal. Je hebt veel leuke dingen gedaan in het afgelopen jaar!
  Hopelijk brengt 2020 je net zo veel moois en vind je een geweldig leuke baan. Het is je enorm gegund na alle harde werken aan je studie :)
  Een heel mooi, gelukkig en gezond 2020!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!