Culinair uit eten bij Jaimie van Heije

Voor onze verjaardagen in januari gingen mijn vriend Luuk en ik samen culinair uit eten bij restaurant Jaimie van Heije in Oudekerk aan de Amstel. Wij hadden de smaak helemaal te pakken nadat we uit eten waren geweest bij The Jane in Antwerpen. Jaimie van Heije kenden wij van het programma Superstar Chef, waar hij het programma won met bekende Nederlander Ronald de Boer. Sergio Herman, chefkok bij The Jane, zat in de jury van dit programma. Des te meer reden om het restaurant van Jaimie eens uit te proberen op onze verjaardag!

Concept 

Online had ik gelezen dat restaurant Jaimie van Heije een culinair restaurant is. Het restaurant heeft geen Michelinsterren, maar er wordt wel op sterrenniveau gekookt. In tegenstelling tot The Jane was de setting van dit restaurant meer informeel en relaxed. Het interieur van het restaurant vond ik bijvoorbeeld erg bijzonder. Er zijn meerdere ruimtes waar tafeltjes staan met banken en stoelen, dus je zit nooit in een ruimte vol mensen, maar per ruimte staan er ongeveer vijf tot tien tafeltjes waar mensen aan kunnen zitten. Dit waarschijnlijk om wat rust in de tent te bewaren en om duidelijk te hebben welk personeel welke tafels serveert. Opmerkelijk is de kunst die Jaimie in zijn restaurant heeft. Er hangen hele artistieke schilderijen en de muurschilderingen zijn modernistisch. Jaimie van Heije inspireert sommige van zijn gerechten op zijn Nike sneakers. Zo stonden zijn sneakers in een glazenkoepel. Ik vond het wel een grappig en leuk detail! Het restaurant oogt dus informeel en gezellig, maar de mensen die er komen waren wel wat netter en formeler gekleed. 


Bij Jaimie van Heije kun je kiezen uit meerdere opties. Je kunt vanaf vijf gangen bestellen tot acht gangen. Ook kun je het 'volle bak-menu' nemen, wat inhoudt dat je zes gangen krijgt, inclusief water, koffie, thee en bijpassende wijn. Luuk en ik besloten voor zeven gangen te gaan. Wij drinken beide geen wijn, dus het volle bak-menu was niet echt een optie voor ons. Wij wisten eerst niet goed hoe veel gangen we moesten kiezen, dus vroegen we het personeel om advies. Het personeel legde uit dat alle gerechten klein en licht waren en dat kleine eters meestal voldoende hebben aan vijf gangen, maar wat grotere eters kunnen beter voor zeven of acht gangen kiezen. Op basis hiervan hebben wij gekozen en achteraf was dat goed gekozen! Amuses


Allereerst kregen we een amuse van het huis! Dit was een tartelette gevuld met een crème van kreeft en citroen, met avocado en radijs. Er werd ons aangeraden om het in één keer op te eten. Zo zouden alle smaken goed tot hun recht. Natuurlijk deden wij wat werd aangeraden en jeetje, dat ene hapje wat je krijgt... Wat een smaakbommetje! Ik was al helemaal enthousiast geworden alleen al door dit ene hapje. Het was heerlijk! Ik proefde het romige van de avocado, het frisse van de citroen, het knapperige van de tartelette en de radijs. Dit was echt een hapje om je smaakpapillen warm te draaien! 


Ook werd er gevraagd of wij oesters wilden. Dit was niet van het huis en de oesters kostten vier euro per stukje. We besloten beide één oester te nemen. We hebben allebei twee keer eerder oesters op. De eerste keer was in een wokrestaurant, maar die vonden we allebei niet lekker. Dat was één grote hap zeesnot, zoals veel mensen het omschrijven. De tweede keer was bij The Jane, waar de oesters door een gerecht waren verwerkt, waardoor we het niet meer herkenden als een oester. Dit vonden we erg lekker en daarom besloten we deze oesters ook een kans te geven. Ze worden immers bereid in een culinair restaurant. Ook dit was echt goddelijk! Het smaakte totaal niet naar zeesnot. De oester was op smaak gebracht met citrus, soja en knapperige boerenkool. Hoe verzinnen ze het? Ook hier was de smaakcombinatie echt meesterlijk bedacht!


Tot slot kregen we huisgemaakt zuurdesembrood met huisgemaakte kruidenboter, gemengd met citroen. Haha, ze hebben hier wel wat met citrus en citroenen, maar ik snap heel goed waarom! Alles wordt er net wat meer speciaal en frisser door! Ook het brood en de boter waren lekker.


Gang 1


De eerste gang die wij regen waren deze rolletjes van ui. Deze waren gevuld met haring. Er lag een radijs bovenop als een soort dekseltje met een crème van mierikswortel en bloemetjes die je kon eten. Ik had nooit eerder mierikswortel gegeten, dus ik was vooral daar benieuwd naar. Het was erg lekker! De mierikswortel vond ik erg goed bij de haring passen. Dit was zo zonde om op te eten! Het ziet er zo mooi uit. Sowieso heb ik bij elk culinair gerecht het gevoel dat ik kunst aan het verwoesten en verorberen ben... Gang 2


Het tweede gerecht was deze prachtige schelp waarin coquilles lagen! Coquilles zijn echt één van mijn favoriete soorten zeevruchten, dus ik werd hier helemaal enthousiast van! Ook dit was op smaak gebracht met citrus-soja olie en er zaten wat zoete druifjes bij, hazelnootschraapsel en van die stikstof pareltjes. Ook dit vond ik zo zonde om aan te breken, dus na het gerecht een tijdje te hebben bewonderd, was het dan zo ver. Ik vond dit ontzettend lekker! Heel fris en op deze wijze heb ik nooit eerder coquilles gegeten. Vernieuwd voor mij dus! Gang 3


De derde gang was mijn minst favoriete gang. Alsnog was het erg lekker hoor, maar hier kreeg ik kabeljauw geserveerd. Dit vind ik de minst lekkere vis en is niet mijn favoriet. Ik koop of maak dit zelf nooit. Voor kabeljauw was dit gerecht echt wel goed gemaakt, maar ik kan de smaak en structuur van kabeljauw gewoon niet zo goed verdragen. Het is dus niet dat het niet goed bereid was, absoluut niet! Het ligt puur aan mijn smaak dat ik dit het minste gerechtje vond. Verder bevatte dit gerecht boter, aardpeer en amandelchrunch. Aardpeer was nieuw voor mij, maar daar heb ik wel erg van genoten. Het zwakte de smaak van de kabeljauw ook af, waardoor ik toch van het gerecht kon genieten! 


Gang 4


Bij het vierde gerecht werd het een beetje spannend. Luuk en ik kregen beide ander bestek van het personeel, wat betekende dat Luuk een vleesgerecht zou krijgen en dat ik iets anders zou krijgen! Het gerecht op de bovenste foto is van mij. Ik kreeg een stukje sliptong met verschillende bereidingen van rode biet en frisse groenen appel. De biet was verwerkt in een jus, een crunch, als sliertjes en gewoon los. Ook dit vond ik verrassend! Blijkbaar kun je best veel met biet en het paste verrassend goed bij vis. 


Luuk kreeg een tartelette met varkensvlees en knapperige chips van groenten. Hij gaf aan dit ook heel erg lekker te vinden. Zelf heb ik niet geproefd, maar ik geloof best dat het goed bereid is! Het zag er in elk geval beeldig uit. 


Gang 5


Bij deze gang kregen Luuk en ik weer hetzelfde gerecht. Dit was mijn favoriete gerecht van de gehele avond! Het was namelijk garnaal met kreeft in een Thaise saus met bosui, basilicum, paddenstoelen en scheermessen. Ik ben dol op Thais eten en als dit in combinatie is met culinair eten, ben ik helemaal gelukkig! Wat was dit lekker zeg. Het was pittig, met mijn favoriete vissen. Echt genieten was dit. Hier had ik wel een hele grote portie van kunnen opeten! Sowieso kan ik dat wel van bijna alles wat ik deze avond heb gegeten, maar dit was echt mijn favoriet! Gang 6


De zesde gang was het hoofdgerecht van de avond. Ook hier kreeg Luuk weer iets anders dan wat ik kreeg. Voor mij kwam er een heerlijk gerecht met bloemkool, oesterzwam en truffel op tafel (zie boven) en voor Luuk hetzelfde, alleen geen bloemkool, maar biefstuk (zie onder). Tot onze grote vreugde kwam de held van de avond de truffel raspen aan onze tafel om over onze gerechten te strooien. Jaimie van Heije stond opeens bij ons! We hadden hem al door het restaurant zien lopen en bij andere tafeltjes zien staan, maar nu was hij bij ons! Hij vroeg of alles naar wens was en of we een leuke avond hadden. Luuk heeft tegen Jaimie gezegd dat wij hem bij Superstar Chef hebben gezien en dat we vonden dat hij het onwijs goed deed! Jaimie vertelde aan ons dat hij eerst helemaal niet mee wilde doen, maar uiteindelijk toch was overgehaald door Ronald de Boer die al bij hem in het restaurant stond om te komen oefenen. Ronald was vier dagen per week aanwezig om van Jaimie te leren. Wij gaven aan dat we vooral door Superstar Chef nieuwsgierig waren geworden naar wat Jaimie maakt in zijn restaurant en uiteraard gaven we ook aan hoe tevreden we waren! Echt leuk dat hij bij ons aan tafel kwam, zeer persoonlijk! 
En natuurlijk waren de gerechten ook verrukkelijk!Gang 7


Tot slot kwam het toetje en was dit, tot ons groot verdriet, het laatste gerechtje. Dit gerechtje heette de Mont Blanc. Het was een bolletje kastanje ijs met vanille en kastanjestukken in de vorm van een berg. Het was bijna zonde om die berg te verwoesten. Ook kastanje had ik nooit eerder op, dus daar liet ik mij door verrassen. Het dessert was niet te zoet, eigenlijk precies goed. Waarschijnlijk omdat de zoete smaken zo goed werden gebalanceerd door de kastanje, die een beetje bitter smaakt. Het was een heerlijk dessert. Normaal neem ik nooit een toetje, maar in een culinair restaurant, maak ik graag een uitzondering. 


Suprise 


En toen kwam er nog een verrassing aan tafel! Van het huis kregen we nog een heel klein ijshoorntje gevuld met koffiecrème, ijs met koffiesmaak en besprenkeld met stukjes pistachenoten (voor Luuk zonder de noten). Wat een leuke verrassing en wat een schattig, klein ijshoorntje. Zelf drink ik nooit koffie, terwijl ik wel dol ben op de smaak, dus dat ijsje vond ik echt super lekker. Echt een leuke verrassing dat we dat er nog bij kregen.


Koffie en thee na 


Omdat we de avond nog heel even wilden rekken, besloten Luuk en ik nog koffie en thee na te bestellen. Ook hier werden we weer verrast. Bij de koffie en thee kregen we een citroentartelette en een huisgemaakte fudge geserveerd. Ik heb van beide een klein hapje geproefd, maar kon echt niet meer. Ik had genoeg gegeten! Gelukkig had Luuk er geen moeite mee om mijn lekkernijen nog op te eten. Een leuke extra dat je bij de koffie en thee ook een huisgemaakte lekkernij krijgt! Echter merk je dit wel in de prijs. Wij waren voor een kopje thee en een kopje koffie 11 euro kwijt, omdat deze snack erbij zat. Achja, we doen dit niet iedere dag, dus het mag voor deze keer!Conclusie 

Wij hebben echt een ontzettend fijne avond gehad! Zoals je al kon lezen, ben ik erg enthousiast over het eten wat ik heb gekregen. Al die kleine kunstwerkjes die voor een smaakexplosie zorgen! Buiten eten proeven en gewoon verorberen, ben je dus ook heel de tijd je gerecht aan het bewonderen en sprak ik er met Luuk ook uitgebreid over. Alles proefde ik rustig en soms zelfs met mijn ogen dicht om echt te genieten van wat ik in mijn mond stopte. De tijd die tussen de gerechten zat, vond ik prima. De gerechten kwamen niet te snel na elkaar, maar het was ook niet zo dat je uren moest wachten voor je eindelijk iets kreeg. We waren er om 19:00 en om 23:30 gingen we weer naar huis, dus een volle avond! Helemaal prima, want dat verwacht ik ook bij zo'n restaurant. 

Het personeel in het restaurant vond ik erg vriendelijk. Ze hielden goed rekening met Luuk zijn allergie voor pistache- en cashewnoten en ook was het geen probleem dat ik een pescotariër ben! Heel de avond werden wij goed verzorgd en bleef het personeel vriendelijk. Dat merkten wij bijvoorbeeld ook toen de mensen die naast ons zaten een klacht indienden. Het personeel dacht met hen mee en erkende ook dat zij het jammer vonden dat de klanten klachten hadden. Een extra pluspunt vond ik ook echt wel dat we Jaimie van Heije in eigen persoon hebben gezien! Dat maakte de avond net nog wat meer bijzonder en zo zie je dat hij betrokken is bij zijn gasten. Dit miste ik bij The Jane bijvoorbeeld wel. Ik had toen graag Nick Brill of Sergio Herman nog even aan mijn tafel gezien om mijn complimenten uit te spreken. 

Een ander pluspunt vind ik dat je gratis voor de deur van het restaurant kan parkeren. Bij The Jane betaalden wij bijvoorbeeld acht euro voor de hele avond, maar dan moest je ook nog zeven minuten lopen voor je bij het restaurant was, dus dit was wel echt ideaal! Het restaurant is ook makkelijk te bereiken als je vanuit Amsterdam, Leiden of Utrecht komt! 

De prijs en kwaliteit vond ik ook uitstekend. Je krijgt eten op sterrenniveau, maar betaalt er een stuk minder voor. Natuurlijk is het nog steeds geen goedkoop restaurant, maar in vergelijking met The Jane waren wij nu goedkoper uit. Dit terwijl we net zo lekker gegeten hebben. Nee, de stoelen werden niet voor ons aangeschoven, het water werd niet constant bijgeschonken, de tafel werd niet kruimelvrij gemaakt en het personeel houdt je niet zo goed in de gaten als bij een Michelinsterren restaurant, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat om het eten, de gastvrijheid en de kwaliteit. Voor alles wat we gegeten en gedronken hadden, waren wij voor deze avond 174 euro kwijt voor twee personen, terwijl we bijvoorbeeld bij The Jane bijna het dubbele kwijt waren. Ook helemaal prima, maar als je culinair wilt eten, dan hoef je niet per se naar een sterrenrestaurant. Jaimie van Heije is dan zeker een goedkopere, maar net zo goede optie! 


Dus ja, wij komen zeker nog een keer terug. Het was een heerlijke avond en helemaal het geld waard! Ik ben zo enthousiast en tijdens het schrijven van deze blog, was ik weer helemaal aan het nagenieten van deze mooie avond, waarop ik en Luuk onze 23ste en 25ste verjaardag vierden! 


Is culinair eten ook iets voor jou?

Reacties

 1. Ontzettend leuk om te lezen deze blog! Al dat eten ziet er heerlijk uit! Ik ken Jaimie van Heije inderdaad ook van Superstar Chef! Ik vond dat zo'n leuk programma. Dat keek ik altijd saemn met mijn moeder als ik in het weekend thuis kwam. Zo leuk dat je daar was en ook je vergelijking met the jane! Ik zou daar ook best eens willen eten, lijkt me een unieke ervaring.
  Groetjes, Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk blogje Meag! Wat een lekkere gerechtjes allemaal. Ik wil ook nog eens met Yannick bij zoiets uit eten, maar wij gaan meestal naar sushirestaurants, haha! Maar nu we allebei werken, moet het best wel wat meer betaalbaar zijn, dus ik ga hem overhalen om binnenkort ook eens naar zo'n soort restaurant te gaan. Door jou word ik helemaal enthousiast!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er allemaal erg mooi uit! Ik kan me inbeelden dat je het zonde vond om op te eten. Alleen hou ik zelf niet zo van dit soort gerechten. Ik ben tevreden met een biefstukje en wat patatjes! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker! Vooral gang 1, 2 en 7 zien er prachtig uit! Leuk dat je er zo van hebt genoten.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!