Culinair uiteten bij The Jane in Antwerpen

Heb je ooit al eens gegeten in een restaurant met één Michelinster of zelfs meer? Ik tot vorige week nog niet! Van Luuk kreeg ik een etentje cadeau bij The Jane in Antwerpen, omdat ik mijn hbo-bachelor voor Human Resource Management heb gehaald! Dit restaurant stond al heel lang op mijn verlanglijstje en heeft twee Michelinsterren. Het restaurant is opgericht door top-kokken Sergio Herman en Nick Bril. Om een reservering voor dit restaurant te bemachtigen, moesten we drie maanden van te voren reserveren. Na meerdere pogingen was het Luuk eindelijk gelukt om een reservering te plaatsen op 31 juli. Voor 315 euro hebben wij twaalf gangen gegeten. Duur? Ja. Een beleving, lekker eten en de moeite waard? Ja! In deze blog laat ik jullie zien wat wij allemaal gegeten hebben en hoe onze avond was. 





De outfits




Als je naar een tweesterrenrestaurant gaat, moet je daar ook wel op zijn gekleed! Voor deze gelegenheid koos ik om (eindelijk) mijn blauwe jurkje aan te doen. Dit is een jurkje die ik twee jaar geleden in een boetiekje in Brugge heb gekocht. Echter heb ik deze nog nooit gedragen, omdat ik steeds vond dat het niet de perfecte gelegenheid was. Officieel wilde ik dit jurkje bewaren tot de uitreiking van mijn diploma, maar ik vond dat hij ook wel erg geschikt was om te shinen bij The Jane. Onder het jurkje droeg ik zwarte hakken van Tamaris. Natuurlijk is mijn outfit niet compleet zonder mijn Swarovski oorbellen en armbandje (die je op de foto natuurlijk niet ziet... Fail.) 
En zo zagen mijn vriend en ik er samen uit! Ik in mijn jurkje en Luuk is een overhemd, maar nog wel casual door een spijkerbroek aan te trekken. Wij lazen namelijk dat de dresscode over het algemeen formeel is, maar niet stijfjes. Helemaal ready to go zijn wij hier!

Het restaurant

Wat zo bijzonder is aan de locatie van het restaurant, is dat het is een oude kerk gevestigd is. Deze is van binnen helemaal opgeknapt en "restaurantproof" gemaakt. Dit vonden Luuk en ik heel bijzonder en ook echt iets doen met de akoestiek en sfeer in het restaurant. Alleen al de wandeling naar het restaurant toe vonden wij heel leuk, omdat het echt een mooi gebouw is en ook op een heel mooi plein staat!
Ook kozen wij ervoor om een parkeerplaats te reserveren, zodat we geen hele zoektocht moesten houden in Antwerpen voor een parkeerplaats. Voor 8 euro konden wij de hele avond staan. Dat is relatief goedkoop in verhouding met de meeste parkeergarages in Antwerpen. Daarnaast was ik op hakken en had ik daarom ook geen zin om verre afstanden te lopen naar het restaurant toe. Ideaal dus. Hoewel Luuk en ik wat moeite hadden met het vinden van de parkeergarage... Pas na drie keer langsrijden zagen wij waar we naar binnen moesten met de auto. De garage zat namelijk in een woonwijk. Het was een smalle ingang, tussen huizen die hun eigen garage hebben. Heel verwarrend, maar we hebben het uiteindelijk gevonden. Nummer 18 was voor ons gereserveerd!


Ervaring

Toen Luuk en ik binnen kwamen in het restaurant, werden we hartelijk ontvangen. We moesten nog even wachten tot onze tafel gereed was, maar binnen tien minuten kwam het personeel ons ophalen en kregen we een tafeltje toegewezen. De stoel werd voor mij aangeschoven en ik kreeg een servet over mijn schoot heen gelegd. Vervolgens kwam er meteen een andere ober naar ons toe met de vraag of we een aperitiefje wilden. Ik drink geen alcohol en Luuk drinkt het zelden, dus wij namen, heel saai en braaf, het waterarrangement. Je kon ook kiezen voor een (alcoholvrij) wijnarrangement, maar dat was 85 euro per persoon extra, dus dat hoefde voor ons dan ook niet. Wij kregen water en dat zou de hele avond door geschonken worden. We hoefden zelf niets in te schenken. Zodra je glas leeg was, kwam het personeel meteen aan om weer opnieuw in te schenken. 

Wat ook bijzonder was, was het feit dat we elke keer nieuw bestek kregen voor elke gang en dat degene die het bestek bracht dit deed met handschoentjes aan. Hoe netjes is dat? Daarnaast werd er met regelmaat schoongemaakt aan de tafel. De kruimels die je achterliet, werden opgeveegd en servetten werden vervangen als deze gebruikt waren. 

Het personeel was zeer vriendelijk! Elke keer hadden wij een ander gezicht die ons iets kwam vertellen over ons gerecht. Wanneer er drinken werd ingeschonken, werd dit door iemand anders gedaan en ook het afruimen werd door ander personeel gedaan. Heel gek, maar blijkbaar heeft iedereen zo zijn eigen verantwoordelijkheid! Het personeel verliest je ook geen moment uit het oog, staat open voor vragen en zorgt ervoor dat je niets te kort komt. Ze vragen altijd of het eten gesmaakt heeft en geven zowel complimenten als kritiek door aan de keuken.

Op voorhand kon je kiezen of je elf of dertien gangen wilden. Wij kozen voor elf gangen, omdat dertien wel wat veel klinkt en een sterrendiner al duur genoeg is. Voor dertien gangen, betaal je ook 25 euro extra. Na het kiezen krijg je pas de menukaart te zien. Vooraf kun je uiteraard dieetwensen en allergieën doorgeven, dus het menu is daar al wel op aangepast, maar verder is het volledig een verrassing wat je gaat krijgen. 

Gang 1


Al vrij snel toen wij ons water ontvangen hadden, kregen wij onze eerste gang. Dit was een maatje (haring) met radijs en vlierbloesem. Wat een lekkere combinatie was dit! Normaal gesproken hou ik niet zo van haring en zul je mij niet zo snel op de markt zien haringhappen, maar dit was wel erg goed bereid en de smaken kwamen goed tot hun recht! Binnen drie hapjes was het op, dus de kunst is ook om rustig te eten en goed te proeven! Eenmaal opgegeten, krijg je dit gerecht niet meer! 

Gang 2


Ongeveer een kwartier na de eerste gang, kwam de tweede gang aan. Luuk en ik wisten niet goed wat wij moesten verwachten qua tempo. Wij hadden op TripAdvisor gelezen dat je ruim 4 tot 5 uur aan het tafelen bent. Wij waren er om 7 uur en deze gang werd rond half 8 geserveerd. Hoewel wij het vrij snel vonden na de eerste gang. Enfin, dit was ook echt heerlijk! Een smaakexplosie! Het waren mosselen met groene amandelen in een ajoblanco. Heerlijk met een krokantje er bovenop die het voor mij afmaakte. Ook dit was binnen een paar happen op, maar wat genoot ik hiervan! 

Gang 3



Gang 3 bestond uit gelakte paling met truffel-sojavinaigrette en chawanmushi. Dat laatste woord kende ik niet en dat had ik wel bij meerdere gerechten dat ik een ingrediënt niet kende of onder de benaming niet kende. Je moet jezelf echt gewoon overgeven en erop vertrouwen dat alles lekker en goed bereid is. Dat deed ik, ook al is dat voor mij qua eten soms lastig. Ondanks dat heb ik er echt van genoten en was de gelakte paling ook een heel smakelijk gerechtje!

Gang 4

 Tussendoor kregen wij ook (onbeperkt) vers gebakken brood geserveerd met huisgemaakte roomboter. De broodjes die in de schaal lagen, waren wit en bruin zuurdesembrood en een bierbrood. Die laatste had ik nooit eerder geproefd, maar dat was, tot mijn grote verbazing, het lekkerste brood uit de schaal. Ik hou helemaal niet van bier, maar dit was echt verrukkelijk! De korst van het brood was heel knapperig, terwijl de binnenkant perfect zacht was. Echt een goede textuur. Het brood smaakte in mijn optiek niet naar bier, maar Luuk proefde wel licht wat bier op de achtergrond. Hij zal het wel weten, aangezien hij wel eens een biertje drinkt.

De vierde gang bestond uit arroz bomba, rode mul en suquet. Ook termen die voor mij onbekend waren. Gelukkig legt het personeel precies uit wat het is, als het eten wordt geserveerd. Ik vond dit een van de mindere gerechtjes. Het was wel lekker hoor, alleen proefde ik dat er saffraan inzat. Zelf ben ik niet echt een fan van saffraan. Ik heb niet zo veel met die smaak en ik vind het al gauw overheersend. Ik kook er daarom zelf ook nooit mee. In dit gerechtje proefde ik het wel, maar niet overheersend. In combinatie met de rest was het wel lekker, alleen niet zo lekker als alle andere gerechtjes die ik heb geproefd. Gelukkig heb je altijd je favorieten en wat minder lekkere gerechtjes. Dat kun je verwachten met zo'n soort concept. 


Gang 5

De vijfde gang was een van mijn favorieten! Dit was namelijk een perle blanche (oester) met zeewier, plankton en mierikswortel. De ober grapte nog dat plankton, de vijand van Spongebob, hierin verwerkt zat. Alsof hij wist dat ik een Spongebob-liefhebber ben! Dit gerecht werd geserveerd met zeepareltjes, gemaakt van stikstof. Deze werden aan de tafel opgediend door de ober. Dat gaf echt een leuk effect! Je moet trouwens wel van oesters houden om dit gerechtje te waarderen. Deze oester was wel erg goed op smaak gebracht, vandaar dat hij ook groen is. Hij ligt rechts op de foto, onder die witte berg pareltjes. De samenhang van dit gerecht was perfect en wederom was dit een smaakexplosie. Ik weet nu hoe plankton smaakt, want dat had ik nooit eerder gegeten. Zo proef ik allerlei nieuwe dingen, waar ik zelf nooit aan zou hebben gedacht!

Echter had Luuk wel een kritiekpuntje. Hij vond dit gerecht erg lekker, alleen zat er een stukje schelp in de oester. Dit was  hard en als je dat niet door hebt, kun je daar je tanden op breken. Luuk had dit doorgegeven aan het personeel, die het weer doorgaven aan de keuken. We kregen een excuses en zij vertelden dat het niet de bedoeling was dat dit erin zat.

Gang 6


De zesde gang vond ik wel lekker, maar niet bijzonder. Het is niet een gerechtje wat erg goed is blijven hangen. We kregen rauwe vis met watermeloen en frambozenijs. Ook dit had allerlei chique benamingen: hamachi, ceviche en wakatai. Nog nooit van gehoord, maar ook erg lekker! Dit gerecht was trouwens een koud gerechtje. Prima gerechtje, lekker, alleen geen uitspringer.

Gang 7


Gang zeven stak er met kop en schouders voor mij bovenuit. Dit is echt mijn favoriet! Wat een smaakexplosie. Dit gerechtje was geïnspireerd op de reis naar Thailand van Sergio Herman. Hij heeft allerlei Thaise smaken terug laten komen in dit gerecht. De Thaise keuken is samen met de Indiase keuken echt mijn favoriet, waarschijnlijk dat dit gerecht daarom mijn lievelingsgerechtje van de avond was en daarom ook het meest is bijgebleven. Dit was rog met pijlstaartinktvis, bumbu bali en Thaise jus. Bovenop lag ook nog een krokantje om het gerecht af te maken en wat bite te geven. Het was een beetje pittig, maar niet overheersend. Je proefde heel goed de citroengras en limoen erin. Super lekker! Hier had ik echt een heel groot bord van kunnen opeten! Helaas was dit gerecht ook binnen zes happen op, maar bij elke hap heb ik zo rustig gegeten en de smaken helemaal in mij opgenomen. Genieten was dit! 

Gang 8

De achtste gang vond ik ook heel speciaal! Dit was langoustine (kreeft) met PAKTpaddenstoel en bloemkool. Geserveerd met wat bloemen, kruiden en goudkleurige krokantjes (die rondjes op het bord, onder en boven). Ik had mij hier het meest op verheugd, omdat ik echt gek ben op langoustine. Het gerecht was heerlijk, maar overtrof gang 7 niet. Het was wel mijn tweede favoriet van de avond! Teleurstellend was het dus absoluut niet en ook bij dit gerecht heb ik van elke hap genoten!

Gang 9

Dit was mijn minst favoriete gerecht. Dit kwam doordat dit een zomerree (hert) was. Ik hou niet van vlees. Ik eet ook sinds januari geen vlees meer en vandaar dat dit ook mijn minst favoriete gerecht was. Ik proefde wel dat het heel goed was klaargemaakt. De ree was goed dichtgeschroeid van buiten en mals en roze van binnen. Alleen is het gewoon niet mijn ding. Alles wat naast het stukje ree op het bord lag, vond ik dan wel weer erg lekker. Dat was een crème van anti-oxidanten, Noorse mosterd, dragon en wat bosgroenten. Erg lekker bij het wild als je hier van houdt. Dit was wel het favoriete gerechtje van Luuk. Mooi dat hij er wel van heeft kunnen genieten!

Dit was trouwens het enige gerecht waar vlees bij zat, dus daar ben ik meer dan tevreden mee. Ik eet sowieso alleen maar vis- en schaaldieren. Verder probeer ik niets dierlijks te eten, met uitzondering van vanavond dan. 

Gang 10

We zijn aangekomen bij het toetje! Even nog een korte uitleg. Bij de dertien gangen krijg je twee hoofdgerechten en twee toetjes. De ree was bij ons het hoofdgerecht, maar als je dertien gangen koos, kreeg je een gang extra met een gerecht van varken. Ook kregen wij één toetje. Als je dertien gangen had, kreeg je een extra toetje wat een pavlova zou zijn. Wij kregen alleen dit kunstwerkje! Dit was chocolademousse (rechts in het roze) met mangocrème, passievrucht ijs, mango ijs en vanille ijs. Daar bovenop lagen wat bloemetjes en blaadjes met een apart smaakje, maar wat heel goed bij dit toetje paste! Het nam de zoetigheid wat weg. Ook waren er flinterdunne stukjes harde karamel en chocolade. Het gerecht was afgemaakt met een zachte biscuit onder het geheel en wat pareltjes. Geloof me, dit is echt het lekkerste toetje dat ik ooit heb gegeten! Echt magisch voelde het aan in mijn mond! Normaal vermijd ik suiker en sla ik toetjes meestal over, maar dit was perfect voor mij. Een kleine hoeveelheid, de smaken prima in balans en toch explosief, niet te zoet, prachtig voor het oog en bij elke hap genoot ik intens. Dit was een perfecte afsluiter van de avond! 

Gang 11

De laatste gang was een chocoladereep. Deze is heeft de naam 'A Subtle Impact' en is gemaakt van 70% cacao. Aan de onderkant van de chocolade zaten pistachenootjes, bosvruchten en een koekcrunch. Hij werd aan tafel kapot geslagen. Het leuke aan deze reep is dat je hem mee naar huis  mocht nemen. Er zat een zakje bij, waar je de overgebleven stukken kon indoen, zodat je er thuis ook nog van kon genieten. Ik heb maar een klein stukje op, omdat ik al helemaal voldaan was. Daarom vond ik het extra leuk dat ik iets mee kreeg om thuis nog van te kunnen nagenieten! 

Bonusgang

Tot slot kregen Luuk en ik geheel onverwacht nog een extra gang, namelijk een toetje! Omdat Luuk bij gang 5 een stukje schelp in zijn oester had, gaf het personeel ons nog een extra gerechtje om te delen! Super lief en attent! De ober kwam naar ons toe en pakte het ook erg leuk in. Hij zei: 'Jullie zijn nog niet van ons af hoor! Omdat meneer een parel in zijn oester had gevonden, die er  niet in hoorde te zitten, krijgen jullie deze van het huis.'
Nou, wat een service! Dat hadden wij helemaal niet meer verwacht. Het was een bolletje vanilleijs, met chocolade schaafsel en daarnaast was een stukje chocoladecake met  aan de binnenkant verschillende laagjes roomijs. Ik zat al vol, dus ik heb maar een paar hapjes genomen om even te proeven, maar Luuk heeft hier nog lekker van genoten! Ook dit toetje was erg lekker. Wat een verwennerij in dit restaurant! 

Leuke details

Een funfact: zelfs de wc's zijn luxe! Ik moest naar het toilet. Meteen liep er iemand met mij mee om het toilet aan te wijzen. De wc's spoelen automatisch door. Wanneer je je handen wilt wassen, hoef je de kraan niet zelf open te draaien. Je houdt je handen eronder en hij spoelt lauw water! Je kon je handen scrubben met een scrub van bergamot en wassen met een zeep van rozemarijn. Als je klaar was met wassen, kon je je handen drogen aan een handdoekje, die je na gebruik in een wasmand kon gooien. Ideaal!

Toen ik terugkwam van het toilet, liep ik terug naar de tafel en kwam er gelijk een ober aanrennen die mijn stoel kwam aanschuiven. Ook vertelde Luuk mij dat er meteen personeel naar de tafel kwam om mijn plekje op te ruimen en schoon te maken. Wauw!


Eindoordeel

Wat een mooie, luxe, romantische en heerlijke avond hebben wij gehad! Dit was echt volop genieten! Het personeel verliest je geen moment uit het oog en zorgt ervoor dat je niets te kort komt. Het water werd heel de avond door geschonken, de gerechten werden heel goed uitgelegd, het personeel is behulpzaam en vriendelijk. Ik voelde mij echt net een prinses aan een koninklijk buffet.

Oke, dat waren nog even leuke details die ik wilde vertellen! Nu echt naar het eindoordeel. Wat vond ik ervan? Hierbij even de grootste plus- en minpunten op een rijtje:

Pluspunten:

  • Het eten smaakt geweldig lekker en is echt een hele ervaring
  • Het personeel is goed getraind, bekwaam, vriendelijk en behulpzaam
  • De ruimte van het restaurant in de oude kerk is prachtig 
  • Je voelt je echt koninklijk en het personeel verliest je geen moment uit het oog
  • Er wordt rekening gehouden met dieetwensen en allergieën, mits je dit op voorhand aangeeft. Het personeel belt een paar dagen van te voren om deze wensen en allergieën te checken en af te stemmen.
  • Je bent echt lang aan het tafelen (ongeveer 5 uur), waardoor je echt een avondje uit bent en niet snel uitgegeten bent
  • Elf gangen is precies genoeg voor een gemiddelde eter. 

Minpunten:
  • Aan ons werd gevraagd of wij truffels wilden bij gang 8, wat ook ten zeerste werd aangeraden door het personeel. Wij zeiden hierop ja, maar wij wisten niet dat dit ook in rekening gebracht zou worden. 15 euro per persoon voor een paar truffels. Oeps... Dat vonden wij wat jammer dat het niet vermeld was dat dit ook in rekening gebracht zou worden. Zo'n avond is al  niet goedkoop.
  • De parkeergarage was niet goed te vinden. Het was onduidelijk waar hij zat
  • Elf gangen is niet genoeg voor een grote eter, dan raad ik aan de dertien gangen te nemen. Voor een kleine eter zijn die elf gangen misschien net weer te veel.

De minpunten zijn echt kleine dingetjes. Buiten dat was alles echt perfect. Het is niet iets wat je maandelijks gaat doen. Voor ons avondje waren wij met twee personen 315 euro kwijt (inclusief parkeren), dus dat is niet niks. Het is erg veel geld wat je uitgeeft. Maar wij vonden het echt elke cent waard. Het is echt een levenservaring die je ten minste een keer in je leven meegemaakt moet hebben. Misschien niet bij The Jane, maar toch zeker in een één, twee of drie Michelinsterren restaurant. Het was een van de mooiste avonden uit mijn leven en hoewel dit niet goedkoop is, wil ik dit echt wel vaker gaan doen. Misschien niet maandelijks, maar toch zeker als er een speciale gelegenheid is (zoals nu het afstuderen). Wat een klasse, goede smaken en toprestaurant was dit zeg! Nu ben ik echt een levenservaring rijker!


Heb jij wel eens in een Michelinsterrenrestaurant gegeten? 




Reacties

  1. Dat ziet er allemaal zo lekker uit! Gaaf dat je in een tweesterrenrestaurant hebt gegeten! Elf gangen lijkt inderdaad heel veel, maar als het allemaal maar een paar hapjes zijn, met pauze er tussen, dan moet het wel te doen zijn lijkt mij! Al die gerechten zien eruit als kleine kunstwerkjes.
    En dat blauwe jurkje staat je trouwens erg mooi! <3
    Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat lekker eten allemaal! gaaf dat je dit gedaan hebt. het kost echt veel geld, maar het lijkt mij het helemaal waard. volgens mij heb je echt van je avond genoten en heerlijk gegeten! ik ben nog nooit naar een sterrenrestaurant geweest, maar ik zou graag willen! op tv zie ik ook altijd van die topkoks die van dit soort mooie gerechten maken, dus ik wil dat ook eens proberen!
    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat gaaf Meaghan! Als ik later genoeg geld heb, wil ik zoiets ook zeker gaan doen! Lijkt mij een hele unieke ervaring!
    Groetjes Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat lijkt me echt een gave ervaring. Leuk om een keer mee te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw lekker eten hoor! Die gerechten lijken op de dingen die ze bij Master Chef moeten maken. Erg leuk dat je daar bent geweest en er zo van hebt genoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk dat je daar bent geweest. Ik ken het restaurant en mijn ouders zijn daar een aantal maanden geleden ook geweest met vrienden. Zij waren ook erg enthousiast over hun gerechten, alleen hadden zij toen wel een ander menu gehad. Zelf zou ik dit niet zo snel doen, omdat ik best wel een moeilijke eter ben en dan ben ik altijd bang dat ik niet veel lust. Je betaalt natuurlijk best veel geld voor zo'n soort restaurant. Dan zou het zonde zijn als ik de helft moet laten staan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!