Mijn favoriete kinderboeken van vroeger

Al op vroege leeftijd was ik een enorme boekenwurm. Ik was zo'n meisje dat liever thuis onder een dekentje een boek las, dan dat zij ging buitenspelen of naar een feestje ging. Ik was al jong lid van de bibliotheek en kwam daar ook bijna wekelijks om nieuwe boeken te halen. Geweldig vond ik het! Nog steeds hou ik enorm van lezen en is het ook mijn doel om dit jaar 12 boeken uit te lezen, omdat ik er nu steeds minder aan toe kom en hier tijd voor wil maken. Mijn smaak qua genre is veranderd ten opzichte van vroeger, dus het leek mij heel leuk om mijn favoriete boeken van vroeger met jullie te delen!
De "hoe overleef ik" serie


Er zijn denk ik maar weinig mensen van mijn generatie die niet zijn opgegroeid met de 'hoe overleef ik' serie van Francine Oomen. Ik was echt verslaafd aan deze boeken en ik heb ze ook meerdere keren gelezen. Het verhaal begon allemaal met Rosa die op vakantie was met haar gezin en daar haar beste vriend uit Limburg, Jonas, ontmoette. Vanuit dat verhaal ontstonden er meerdere boeken, waarin Rosa naar de brugklas ging, voor het eerst verliefd werd, een slechte band had met haar ouders, maar voornamelijk met haar gekke stiefvader en waarin ze meerdere malen verhuist. Onderwerpen als liefdesverdriet, puberteit, geaardheid, onzekerheid en ruzie komen allemaal naar voren. Voor mij was het echt een hele leuke boekreeks toen ik in de puberteit zat. Alle tips die in de boeken stonden, waren voor mij ook super handig. Ik ben echt opgegroeid met Rosa en ben zo blij dat deze boekenserie bestaat! Destijds heb ik er veel aan gehad en kon ik zo genieten van het verhaal, puur omdat alles heel herkenbaar was voor mij.
De Glitterclub


Dit was ook echt een van mijn favoriete series qua boeken. Dit was een echte meidenserie, waar ik helemaal weg van was. Ik vroeg deze boeken elk jaar voor mijn verjaardag en heb ze ook best vaak gelezen! Het verhaal ging over vijf vriendinnen die dol waren op roze, lila, glitters, dansen en zingen. Zij noemden zichzelf de glitterclub. In elk boek maakten ze weer verschillende dingen mee. Zo zamelden ze geld in voor een verzorgingsboerderij voor ezels, deden ze een dansvoorstelling bij hun balletgroep, kwamen ze op tv, organiseerden ze verjaardagsfeestjes en liepen ze mee in een modeshow. Dit was natuurlijk niet allemaal zonder slag of stoot, maar uiteindelijk kwam alles op het einde weer goed! Als kind kon ik erg genieten van deze reeks.


Pinkeltje 


Veel van jullie zullen deze boeken ook wel gelezen hebben. Dit zijn al best oude boeken en ik weet dat mijn moeder ze ook heeft gelezen toen zij een kind was. Vandaar dat ik ze ook las, want al die boeken van haar lagen op mijn slaapkamer. Pinkeltje was een mannetje ter grootte van een pink met een baard en een puntmuts, die altijd avontuur beleefde. Hij woonde samen met vijf muisjes in een muizenhol en mensen weten niet af van zijn bestaan. Ik kan mij verhalen herinneren dat Pinkeltje een keer naar het Dolfinarium en naar de Efteling ging. Dat waren mijn favoriete verhalen, omdat ik daar zelf ook was geweest.


De kinderen van de grote beer


Ook dit was een boekenserie. Ik vond series vaak het leukste, omdat je de personages dan herkent en echt met ze meegroeit in de verhalen. Zo ook met De kinderen van de grote beer. Deze reeks werd geschreven door Carry Slee. Het ging over vijf kinderen die bevriend met elkaar waren. Het verhaal begint op de basisschool in groep één, waar de kinderen nog kleuters zijn en elkaar net leren kennen. Door de reeks heen groeien ze op en elk boek staat voor een nieuwe groep. Het laatste boek eindigt dan ook bij groep acht, waar de kinderen inmiddels twaalf jaar zijn en hun eindmusical gaan doen. Ik weet nog dat ik zelf alle boeken had gelezen toen ik in groep zes of zeven zat. Het is dus niet zo dat ik elk jaar één boek van de serie las, maar ik heb de serie wel meerdere keren gelezen. 


De olijke tweeling 


De boekenserie over de tweeling Ellis en Thelma. Ik vond de naam 'Thelma' ook altijd zo bijzonder haha! De olijke tweeling was een identieke tweeling die samen ook vele avonturen beleefden. Het eerste boek wat ik van de tweeling las, was dezelfde als op het plaatje. Ik weet niet meer precies waar het over ging, maar de tweeling was ziek en moesten toen voor langere tijd revalideren in een soort ziekenhuis. Maar er waren ook andere avonturen waarin ze hielpen in een dierenasiel, verliefd werden, leerden kunstschaatsen en op kamp gingen. Ik heb veel boeken van deze serie gelezen, alleen staat het verder niet meer vers in het geheugen waar het allemaal precies over ging.


Meester Jaap


Dit boek werd op de basisschool altijd aan mijn klas voorgelezen en later toen ik zelf goed kon lezen, kon ik zelf uren wegzinken in dit boek. Ik vond de boeken over meester Jaap echt prachtig. Het waren steeds korte verhalen over de klas van meester Jaap, waarin natuurlijk veel herkenbare dingen gebeurden voor kinderen onder de twaalf jaar. Kinderen vragen elkaar verkering, halen grapjes met elkaar of met de meester uit, maken ruzie over allerlei zaken, pesten elkaar en lachen elkaar uit. Verschillende thema's werden aangehaald en ik weet nog dat elk verhaal wel een soort educatieve boodschap had. Zo was er een meisje met sproeten dat gepest werd, toen had meester Jaap bedacht dat iedereen sproeten moest dragen op zijn gezicht, zodat dat meisje niet meer de enige was met sproeten. Ook werden er thema's aangesneden als geloof en dood en ik kan me zelfs een verhaal herinneren over een potloodventer die vlak bij het schoolplein stond. De verhalen van meester Jaap behandelden veel taboes en volgens mij is dat heel goed voor kinderen hun ontwikkeling! Ik heb ik elk geval best wel wat geleerd van deze verhalen.De 100% serie


Bij de 100% serie ging elk boek over een ander meisje dat iets te beleven had. Zo heb je de boeken: 100% Nina, 100& Bo, 100% Mila en 100% Lola. Maar volgens mij worden deze boeken nog steeds uitgegeven en ongetwijfeld zullen er nog nieuwe namen zijn verschenen. Deze boeken werden geschreven door Niki Smit en ik kan me herinneren dat het echte meidenboeken waren. De verhalen gingen voornamelijk over shoppen, mode, make-up en jongens. De meiden willen allemaal een glamoureuze leefstijl om jongens te kunnen versieren of om beroemd te worden. Zelf wilde ik vroeger ook beroemd worden, dus deze serie sloot daarom goed aan bij mijn interesse. Vandaar dat ik er zo dol op was. 


Jubelientje


Jubelientje van Hans Hagen mag ook zeker niet op dit lijstje ontbreken. Ik kon mij heel goed identificeren met Jubelientje toen ik in groep drie en vier zat. Ze leerde schrijven, deed leuke dingen met haar oma en haar hond en maakte super veel plezier. Ook de boeken van Jubelientje bestonden uit meerdere, kleinere verhaaltjes. Ik wilde eigenlijk ook altijd een beetje zoals Jubelientje zijn, want ik vond haar altijd slim en stoer. Behalve die ene keer dat ze ontdekte hoe een schaar werkte en daarmee zo het lievelingskussen van haar oma stuk knipte. Super stout! 


Cindy balletboeken


Deze serie ging over een meisje genaamd Cindy dat op ballet ging. In het eerste boek ontdekte ze door haar vriendinnen hoe leuk ballet eigenlijk was en de boeken die daarna kwamen, bouwden daarop voort. Wederom kan ik mij niet de exacte verhaallijnen herinneren, maar ik weet wel dat dit boeken waren die ik meerdere keren meenam uit de bieb om nog eens te lezen, zo leuk vond ik ze! Ik wilde ook altijd op ballet en was zelf dol op dansen, dus dat sloot helemaal aan bij mijn eigen interesses. Otje


Tot slot kon ik genieten van het verhaal van Otje. Mijn moeder las dit vaak voor als ik naar bed ging, maar ook zelf heb ik Otje een aantal keer gelezen. Toen er een tv-serie van gemaakt werd, was dat een hele lange tijd mijn favoriet en daarom wilde ik ook het boek ernaast lezen. Zo hoefde ik niets te missen van Otje. Vooral de muizen, Lodewijk en Suzie, vond ik geweldig. Ik vond het zo vet dat Otje kon praten met alle dieren! Als dierenliefhebber wilde ik dat natuurlijk ook kunnen. Ik sprak heel vaak tegen mijn hond, maar die reageerde nooit zoals de dieren in Otje deden, oeps! Wat waren jouw favoriete kinderboeken?

Reacties

 1. Zo nostalgisch deze blog! Er zitten een aantal boeken bij die ik als kind ook vaak heb gelezen! Cindy, de Glitterclub en de Olijke tweeling heb ik erg vaak gelezen en ik heb ergens op zolder bij mijn ouders nog boeken staan van die laatste. En natuurlijk heb ik ook hoe overleef ik gelezen. Ik had de boeken zelf niet, maar haalde ze altijd uit de bibliotheek en een vriendin van mij had wel de hele collectie en van haar mocht ik die boeken ook lenen. Echt leuk om dit terug te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wist niet dat er een boek van Otje was, ik kende alleen de serie, oops! Ik las ook hoe overleef ik. Vooral de boeken waar Neuz in voorkwam vond ik altijd erg leuk! De kinderen van de grote beer en Jubelientje kan ik mij ook heel goed herinneren! Dat vond ik erg leuke boeken. ken je trouwens Lena Lijstje? (Ook van Francine Oomen en net als hoe overleef ik). Die serie heb ik ook een aantal keer gelezen en vond ik geweldig.
  Groetjes, Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja Otje is zeker een boek van. Leuk dat jij ook zo'n fan was van de 'Hoe overleef ik'-serie. Lena lijstje ken ik wel, maar die boeken heb ik volgens mij allemaal maar één keer gelezen. In elk geval niet vaak genoeg om ze op deze blog te benoemen.

   Verwijderen
 3. Oh leuk, ik ben dol op kinderboeken! Ik hield van De Dolle Tweeling serie, De Vijf, Koning van Katoren, Kruistocht in spijkerbroek en nog veel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke blog Meag! Uiteraard heb ik hoe overleef ik ook gelezen! Meester Jaap werd ook bij ons in de klas op de basisschool voorgelezen, weet je dat nog? Dat vond ik altijd leuke verhalen. En Otje en Pinkjeltje ook! Ik las verder ook graag Harry Potter en juf Rommelkont :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!