Oh no! Mijn jeugdhelden Samson en Gert gaan stoppen!

Het nieuws dat Samson en Gert gaan stoppen als duo sloeg bij mij een beetje in als een bom. Al vanaf kleins af aan ben ik een enorm fan van Samson en Gert en zelfs nu ik volwassen ben luister ik nog altijd graag naar hun liedjes of kijk ik zo af en toe stiekem een oude aflevering terug. Voor mij is dit dus echt een einde van een tijdperk, het einde van mijn jeugdhelden.
Einde van een tijdperk

Op 2 april kwam het nieuws naar buiten dat Gert Verhulst zal stoppen met Samson en Gert. Samson gaat waarschijnlijk wel verder, in zijn eentje of met een ander baasje, maar de originele samenstelling zal nooit meer terugkomen. Dat was voor mij wel even schrikken. Samson en Gert zijn al samen zo lang als ik mij kan herinneren. Ik ben zelf 23 jaar, maar het duo is al 30 jaar samen. Ondertussen is Samson wel door drie verschillende acteurs gespeeld, maar het duo is altijd doorgegaan. Voor mij zal de 'echte' Samson altijd Danny Verbiest blijven. Danny is de stem van Samson in de alle afleveringen en de meeste liedjes. Hij heeft dit tot 2005 gedaan en daarna werd hij opgevolgd door Peter Thyssen. Peter heeft het ook een jaar of 10 volgehouden en inmiddels vertolkt Dirk Bosschaert de rol van Samson. Dus eigenlijk was het voor mij al een beetje afgelopen toen Danny Verbiest stopte, maar dat nam niet weg dat ik ze niet zo af en toe volgde en stiekem nog even naar de nieuwe liedjes of korte seriereeksen keek. Nu Gert ermee gaat stoppen, wordt het nooit meer hetzelfde. Voor mij is dit het einde van een tijdperk. Misschien ook wel een beetje het einde van een stukje jeugd. Na 30 jaar houden ze het voor gezien. Erg jammer, maar ook een begrijpelijke beslissing van Gert. Hij is ook de jongste niet meer. Zelf vergeleek Gert het  met Bassie en Adriaan; zij waren volgens hem te laat gestopt, waardoor het een beetje een trieste bedoeling werd. Heel ongeloofwaardig om twee oude mannen door te laten gaan als clown en acrobaat. Daarom wil Gert stoppen nu hij nog niet al te oud is, maar ook nu hij er nog plezier in heeft. Hij moet er niet aan denken om ooit op het podium te staan en zich af te vragen: 'wat doe ik hier eigenlijk? Waar ben ik mee bezig?'
Groot gelijk om op je hoogtepunt te stoppen, maar het blijft ontzettend jammer!Herinneringen aan Samson en Gert

Al vanaf jongs af aan ben ik een echte fan! Dit komt vooral door mijn vader, denk ik. Hij is met mij altijd meegegaan naar Samson en Gert concerten, shows en kocht ook alle cd's voor mij, zodat ik die in de auto of op mijn kamertje kon luisteren. Mijn vader kent ook de meeste liedjes en stimuleerde dus het kijken naar Samson en Gert heel erg. Ik heb er ook alleen maar leuke herinneringen aan! Elk jaar op eerste kerstdag gingen wij naar de Samson en Gert kerstshow in destijds Antwerpen. Voor mij als kind was dat altijd magisch en heel speciaal! We gingen dan altijd in de ochtend eerst naar de dierentuin van Antwerpen, die naast het theater zat en in de middag was het zo ver, dan gingen we naar de kerstshow! Heerlijk genieten van een kerstverhaal dat Samson, Gert en de andere personages speelden, met alle bekende liedjes. Ik kon daar zo van genieten. Als het liedje 'de Samson rock' kwam, betekende dat het einde van de kerstshow en gingen we altijd snel naar de garderobe om onze jassen te halen, waardoor we nooit helemaal tot het einde bleven. Mijn vader wilde de drukte vermijden denk ik! Op een gegeven moment vond ik mijzelf daar te oud voor en gingen we er niet meer heen. Dat is ook logisch, want op een gegeven moment worden dat soort dingen kinderachtig. Alleen ben ik het stiekem altijd leuk blijven vinden.

Ook in de zomers draaide mijn wereld om Samson en Gert. Wij gingen altijd op vakantie naar België en bezochten daarom ook elke zomervakantie het pretpark Plopsaland. Dit is een pretpark van Studio 100 in De Panne. Ook daar was ik helemaal in mijn element. In de zomer traden Samson en Gert ook op in het Plopsapark in een grote tent, dat was natuurlijk een feest! Maar verder had je daar ook attracties van Samson en Gert en andere figuren van Studio 100, wat het helemaal afmaakte. De attractie 'Het Kasteel van Koning Samson' was mijn favoriet. Dit is een attractie met boomstammetjes in het water. Hier wilde ik altijd meerdere keren achter elkaar in en ik vond het toen ook helemaal niet erg om nat te worden!

Ik heb als kind ook veel lessen geleerd van Samson en Gert. Bijvoorbeeld dat liegen niets oplost en niet goed is, dat je niet te gulzig moet zijn en elkaar moet helpen als je dat kunt, maar ook leerde ik lastige woorden. Samson zei dingen vaak fout, waardoor Gert hem moest verbeteren of moest uitleggen wat bepaalde woorden inhielden. Buiten dat ik Samson en Gert heel vermakelijk vond, heb ik als kind ook wel wat van hen geleerd! 

Verder kan ik mij ook herinneren dat ik aardig wat spullen van Samson en Gert had. Buiten cd's had ik ook kleding met Samson erop, een grote poster van Samson en Gert die spaghetti aten hing op de deur van mijn kledingkast, ik had speelgoed poppetjes, knuffels en voorleesboeken en ik heb zelfs kerstballen met het hoofd van Samson erop die nog elk jaar in onze boom hangen. Dat toont ook maar weer aan hoe groot mijn liefde voor dit duo is!


Afleveringen

Hoewel ik ook graag naar Nickelodeon en Foxkids/Jetix keek, was de Belgische zender Ketnet ook altijd mijn favoriete zender, omdat daar Samson en Gert werden uitgezonden. Ik kan me nog herinneren dat ik een van de weinige kinderen uit mijn klas was die naar Samson en Gert keek en überhaupt afwist van het bestaan van Ketnet. Daarin kon ik dus helaas niet veel delen met vriendjes en vriendinnetjes, maar des te specialer vond ik het dat ik als een van de weinige fan was. Ik vond de afleveringen geweldig en het was echt een programma waarvoor ik thuis bleef of waarvoor ik mijn speelgoed opzij legde! Ze hebben meer dan 500 afleveringen gemaakt, dus genoeg kijkplezier. De afleveringen zijn natuurlijk heel voorspelbaar, maar des te grappiger. Speciaal omdat het nu paasweekend is, heb ik een paasaflevering van Samson en Gert opgezocht. Ik heb hem stiekem zelf ook even bekeken, het blijft leuk!
Mijn favoriete liedjes

De cd's van Samson en Gert werden vroeger helemaal grijs gedraaid zowel thuis als in de auto, maar ook nu zet ik ze af en toe op in de auto als ik een wat langere autorit heb. Ik vind het dan heerlijk om zelf of samen met mijn vriend Luuk helemaal mee te swingen op de muziek en alle teksten hardop te zingen. Wanneer ik in de passagiersstoel zit, komen daar ook nog de gekste, zittende danspasjes bij kijken. Soms heel grappig voor medeweggebruikers die naast of voor ons rijden, haha! Luuk was zelf niet zo'n groot fan van Samson en Gert, maar door mij is  hij het meer gaan waarderen en kent hij inmiddels ook de meeste liedjes van de 12 cd's die zij gemaakt hebben. Alleen maar leuk! Ik vind heel veel liedjes echt goed, maar mijn favorieten blijven toch wel 'Piraten Potpourri', 'De wereld is mooi', 'Als je de Samson doet', 'Alles is op', 'Dit is de mooiste dag' en 'Wij gaan naar de maan'. De eerst genoemde zou ik opgeven als ik maar één liedje mocht kiezen! Dat liedje is qua tekst echt erg leuk, maar ook de muziek vind ik echt meesterlijk. Het doet me altijd een beetje denken aan de Efteling. Hopelijk ga ik dat liedje snel nog eens live horen...Afscheidsconcert voor volwassenen

En dat live de liedjes aanhoren is nog mogelijk! Samson en Gert gaan natuurlijk niet stoppen zonder een uitgebreid afscheidsconcert. In plaats van de jaarlijkse kerstshows geven Samson en Gert eind dit jaar een afscheidsconcert. Er zal een versie zijn voor kinderen, maar ook een versie voor volwassen. Dit is dus echt bedoeld voor de mensen van mijn generatie die in hun jeugd fan waren van het duo. Deze versie wordt ook 's avonds opgevoerd en niet overdag, zoals voor de kinderen. De tickets voor de avondconcerten waren binnen 15 uur helemaal uitverkocht. En... Ik heb twee tickets weten te bemachtigen voor mij en mijn vriend en nog op hele goede plaatsen ook! Daar ben ik zo blij mee! Meteen toen ik hoorde dat het duo ging stoppen en dat er concerten zouden zijn voor volwassenen, ben ik in de onlinewachtrij gaan staan voor kaartjes en met succes heb ik ze gekocht! Dus in de kerstvakantie ga ik samen met Luuk naar het Studio 100 Pop-up theater in Puurs om te genieten van de afscheidsshow. Nog één keertje genieten van alle liedjes, van de verhalen en met mijn leeftijdsgenoten nog even kind zijn. Ik kijk er ontzettend naar uit, ook al vind ik het onwijs jammer dat het hierna nooit meer mogelijk is om ze ooit nog samen te zien in deze formatie. Door de populariteit van de avondshows, is er besloten om in maart en april nog meer avondshows te geven, dus mocht je zelf ook fan zijn geweest en het leuk vinden om naar de afscheidsshow te gaan, er zijn voor die concerten nog wel kaartjes beschikbaar en anders kun je altijd naar de versie voor kinderen gaan. Volgens mij zijn daar nog genoeg kaarten voor. Alleen de versie voor volwassenen is wel meer gericht op de liedjes uit 'onze tijd'. Ik heb er heel veel zin in om mijn jeugd weer her te beleven! Ik kan niet wachten tot het zo ver is! Ik ben Samson en Gert heel erg dankbaar voor al deze mooie herinneringen en ik denk dat er met mij velen zijn die hetzelfde hebben ervaren!

Ben/was jij fan van Samson en Gert?

Reacties

  1. Leuk hoe je over Samson en Gert schrijft. Ik kan me inderdaad herinneren dat je vroeger al een groot fan was en dat ik door jou ook zo af en toe eens ging kijken! Inderdaad jammer dat Gert gaat stoppen, maar hij is ook wel wat oud aan het worden, dus volgens mij word het ook wel tijd daarvoor. Ook leuk dat je naar het afscheidsconcert gaat, nog even jeugdsentiment!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wow dat is inderdaad lang geleden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!