De leukste spellen voor een spelletjesavond

Spelletjes spelen. Ik ben er echt dol op en speel het liefst elk weekend wel een spelletje. Helaas is dat niet altijd mogelijk, maar zo rond de feestdagen worden alle spelletjes weer uit de kast getrokken en is het playtime! Ik wil de leukste spelletjes die ik zelf een keer gespeeld heb met jullie delen, zodat je wellicht wat inspiratie op kunt doen om een nieuw spel te proberen, als kerstcadeau te geven of om een spel dat jij ook hebt weer eens uit de kast te pakken! In deze blog deel ik mijn favorieten! 


Kolonisten van Catan


Mijn all time favorite is het spel Kolonisten van Catan. Voor velen een bekend spel, voor sommigen alleen van naam en anderen hebben er nog nooit van gehoord. Ik kende het tot vier jaar geleden ook nog niet, maar sinds de eerste keer spelen, ben ik fan geworden. Als je het nog nooit hebt gespeeld, kan het een complex spel zijn, zeker met de mooie aanvullingen en uitbreidingsetten die het spel heeft. Kort gezegd mag je in de basiseditie gooien met dobbelstenen en grondstoffen verhandelen. Grondstoffen krijg je doordat je een stad of dorp op een bepaalde grondstof hebt staan, bijvoorbeeld graan of hout. Met de grondstoffen bouw je straten, dorpen en steden. Deze dropen en steden zijn punten waard. Wie de meeste punten heeft en dus het meeste heeft gebouwd, wint. Wij spelen dit spel altijd met de uitbreiding zeevaarders, waardoor je moet oppassen voor aanvallende piraten en grondstoffen over de zee kunt ontdekken door boten te bouwen. Klinkt complex, maar als je het doorhebt is het echt heel leuk om eens te spelen! Dit spel kun je al vanaf twee personen spelen en maximaal met vier personen. 


De saboteur


De saboteur is een wat simpeler kaartspelletje dat ik dit jaar voor mijn verjaardag heb gekregen. In dit spel ben je een kabouterschatgraver. Je kan een goede kabouter zijn die netjes op zoek gaat naar de schat of je bent een slechte kabouter, de saboteur! Die probeert te voorkomen dat de andere spelers de schat opgraven. Het is de bedoeling dat iedereen zijn rol geheim houdt en gaandeweg kom je erachter wie de saboteur is en wie er voor de schat gaan. De saboteur kan het gereedschap dat je hebt saboteren of een weg blokkeren. De winnende partij krijgt aan het einde van het spel een beloning. Je speelt een aantal rondes totdat iemand de meeste beloningen heeft verzameld. De ene beurt kun je een goede kabouter zijn, maar de andere beurt bestaat de kans dat jij de saboteur bent! Ik vind het een heel leuk spel dat je vrij snel door hebt en het is een beetje een andere versie van Wie is de Mol?. Als je dat programma leuk vindt, dan ga je dit spel ook wel leuk vinden! Dit spel kun je vanaf drie spelers spelen en is vooral leuk met een grote groep, aangezien er dan ook meerdere saboteurs kunnen zijn! Bij kleinere groepen is er vaak maar één saboteur en heb je al vrij snel door wie dat is... 


Cluedo


Dit is ook een vrij bekend spel, maar wel erg leuk! Wie is de moordenaar? Dat ga je oplossen in dit spel. Je zoekt de moordenaar, de locatie van de moord en het moordwapen. Dit doe je door de detective uit te hangen en bij je medespelers zo veel mogelijk informatie te vergaren, sneller te zijn dan de andere spelers en slim na te denken. Ik vind Cluedo altijd zo'n leuk spel, omdat het buiten raden ook echt goed nadenken is. Het is een uitdaging om net iets slimmer te zijn dan je medespelers. Zodra je denkt te weten wie de dader is, wat het moordwapen is en wat de locatie van de moord was, moet je zo snel mogelijk naar het veilige punt gaan om dit te controleren!
Het leuke is dat je tegenwoordig ook andere varianten van Cluedo hebt, waarin de personages, wapens en locaties veranderen. Zo heb je versies van Cluedo met Harry Potter, Game of Thrones of The Big Bang Theory. Mocht je daar fan van zijn, dan is dat zeker een leuke variatie. Het voordeel is dat je dit spel ook met aardig wat spelers kan doen, dus leuk voor een grote groep. 


Een speciale variant van monopoly


Monopoly kent iedereen wel, maar sinds vorig jaar hebben wij Mario Party Monopoly. Echt een hele leuke variant op het spel! Het geld is hetzelfde als de muntjes die je als Mario verzamelt. De locaties die je kan kopen zijn bekende locaties uit de Mario games. De pionnetjes zijn Mariokarakters en er zit zelfs een eindbaas element in, waarin je Bowser moet verslaan om meer geld of kavels te krijgen. Ik vind dit net wat leuker dan "gewone" Monopoly. Ook duurt het wat minder lang, want met de originele game ben je soms zo drie uur bezig en dat is dan ook weer te veel van het goede. Buiten Mario monopoly heb je uiteraard ook versie van Game of Thrones, Friends en zelfs van Fortnite. Maar je hebt ook andere varianten, zoals de valsspelers editie, waar je moet vlasspelen. Ook heb je een editie waar geen contant geld meer is, maar waar je moet pinnen. Dit maakt het spel net weer even wat anders!  


Exploding kittens

Een grappig spel dat lijkt op Russisch roulette, maar dan met moordlustige katten! Ik leerde dit spel twee jaar geleden spelen en heb het sinds deze maand zelf in bezit! Het is een tactisch kaartspel met exploderende kittens. Je neemt kaarten van een stapel, totdat je één van de gevaarlijke exploding kittens trekt die random (en soms strategisch) in de stapel zitten. Met andere kaarten kun je jezelf verdedigen tegen een mogelijke explosie, andere spelers aanvallen om de kans te vergroten dat zij de exploding kitten trekken, in de toekomst kijken of je kan een beurt overslaan om een mogelijke explosie te voorkomen! Een erg leuk spel, want wanneer jij de exploding kitten hebt getrokken en je kon deze onschadelijk maken, mag jij de kitten terug in de stapel leggen op een plek naar keuze, dus helemaal bovenop, zodat de volgende speler hem meteen trekt, of tactisch ergens tussen! Wanneer je de kat niet onschadelijk kan maken, ben je dood! Ik vind het een leuk spel dat niet al te lang duurt en dat je makkelijk kan meenemen. Je kunt het vanaf twee tot vijf spelers spelen.

Levensweg

Dit spel bezit ik zelf niet, maar speel ik wel eens met vrienden. De naam zegt het al: je kiest tijdens dit spel je eigen leven en je eigen weg. Je krijgt een beroep en salaris en daarmee spaar je om je leven vorm te geven. Door middel van het bordspel verzamel en koop je kaartjes, terwijl je met een autootje over het bord racet. Ga je voor een gezin of voor je carrière? Wil je een groot huis of hou je het bij een kleintje? Over alles moet je ook tactisch nadenken om aan het einde van het spel de meeste punten te hebben! Ik vind dit spel zo leuk, omdat het letterlijk uit het leven is gegrepen. Alle keuzes die je maakt, hebben invloed op je toekomst, zo ook in dit spel!


Stratego


Tot slot is Stratego echt een aanrader om te spelen. Dit spel kun je slechts met z'n tweeën spelen, maar dat maakt het ook wel leuk als je alleen met je partner, broer/zus of ouder speelt. Het doel van het spel is simpel, je moet de vlag van de tegenstander veroveren! Dit doe je samen met je hele leger! Met een sterkere pion die hoog in de hiërarchie van je leger staat, probeer je een zwakkere pion van de tegenstander te verslaan. Echter weet je natuurlijk niet wie je aanvalt, dat weet je door meerdere pionnen van je tegenstand aan te vallen en te onthouden wie jouw pion heeft laten sneuvelen als deze lager in de hiërarchie stond. Het lijkt een beetje op schaken, maar dan met andere zetten en een ander doel. Het spel is tactisch, je moet je vlag en leger op een zo handig mogelijke manier neerzetten, zodat de tegenstander jou lastig kan uitschakelen en jij makkelijk de tegenstander kan aanvallen. Het duurde wel even voor ik het spel door had, maar na een stuk of vier keer spelen, was ik verkocht! Ik speel dit spel voornamelijk samen met Luuk! Het is wel een beetje gek dat je vriend op dat moment dan je vijand is, maar ach! Dat hoort bij het spel! Wat is jouw favoriete spelletje? Heb je nog een leuke suggestie voor me?

Reacties

 1. Ik vind Cluedo echt altijd superleuk, maar ik speel het bijna nooit omdat je met minimaal 3 mensen moet zijn. Levensweg vond ik vroeger altijd helemaal te gek. Nu is mijn favoriet toch wel Ticket to Ride. Ik heb een tijdje geleden ook een artikel geschreven voor spelletjes die je met twee spelers kunt doen - want dat is bij ons meestal het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jij ook zo'n liefhebber bent van Cluedo en Levensweg! Nu maak je me wel nieuwsgierig naar Ticket to Ride. Ik ga zeker eens je blog checken voor spelletjes met twee spelers, aangezien dat bij ons ook wel eens voorkomt!

   Verwijderen
 2. Fijn dat je verjaardagscadeautje in de smaak valt! Veel van de spelletjes die jij noemt zijn bij mij ook favoriet. Ik speel ook graag het spelletje Bonanza, Carcassonne en Camel Cup. Als samenwerkingsspel valt Pandemic ook erg in de smaak, samen de wereld redden van virussen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat jij reageert Suus! Ik ben ook nog steeds erg benieuwd naar Carcasonne en wil dat ook echt nog eens van je leren. Camel Cup heb ik ook wel eens van gehoord, de andere twee spelletjes ken ik niet. Hoog tijd voor een spelletjesavond met nieuwe opties!

   Verwijderen
 3. Leuk! Ik ben ook dol op spelletjes spelen met vrienden en familie. Zelf spelen wij regelmatig Carcasonne, Party en Co en 30 seconds. Exploding kittens en de Saboteur ken ik niet, maar lijken mij ook wel heel erg leuk om eens te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. stratego en kolonisten fan hierzo! leuk overzicht van al die spelletjes. die mario party monopoly lijkt me ook echt geweldig! en ook exploding kittens lijkt me wel geinig om een keer te spelen. met levensweg heb ik dan weer minder. je moet echt een keer carcasonne proberen! dat is een erg leuk spel en heeft wel wat weg van kolonisten.

  xoxo djolie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, nou nee. Net de spellen die ik liever niet speel :P Monopoly, daar heb ik echt een trauma van: duurt te lang, is voor mij vreselijk saai en gaat het doel voorbij. Ik word er chagerijnig van. Dan moet je een spel dus niet spelen. Voor met z'n twee-en ben ik wel fan van een simpel spel als Jaipur. Voor een groep, zeker ook met jongere spelers, is Survive: Escape from Atlantis een favoriet. En X-wing spelen we ook graag. Wat we niet vaak genoeg spelen is Tokaido, maar het is een prachtig spel zonder strenge win-condities.
  Wat ik jammer vind is dat Cluedo van nu anders is dan het spel dat ik uit mijn jeugd ken. Maar we hebben ruim 50 spellen waar we uit kunnen kiezen hier in huis, dus genoeg keus voor ons (ja, ook Carcassone, maar niet vaak).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!