Tot nooit meer ziens 2020, van harte welkom 2021


Er kan wel worden gesteld dat 2020 voor iedereen een bizar, verwarrend en verdrietig jaar is geweest. Covid-19 heeft voor een opschudding gezorgd op de hele blauwe aardbol en er is bijna niemand die er niet mee te maken heeft gehad. Dit jaar gaat echt de geschiedenisboeken in en over 50 jaar leren kinderen op school over deze heftige periode. 
Toen ik vorig jaar mijn nieuwsjaarsconferance schreef, had ik, en geen andere levende ziel op de wereld, voor ogen wat 2020 voor jaar zou worden. Desondanks was het ook een jaar waarin veel veranderingen plaatsvonden, zowel voor de wereld als voor mij persoonlijk. Al sinds het begin van mijn blog maak ik een nieuwjaarsconferance en ook dit jaar sla ik niet over! Ik blik terug op het jaar 2020 voor de wereld en voor mijzelf persoonlijk. Ik sta stil bij de doelen die ik voor het jaar 2020 had opgesteld: heb ik ze behaald? En ook formuleer ik nieuwe doelen voor het nieuwe jaar! 2020 en de wereld 

Wat een bewogen en vreemd jaar is 2020 geweest voor de wereld. Buiten het hele Coronagedoe hebben ook nog vele andere gebeurtenissen plaatsgevonden. Zoals elk jaar laat ik wat opmerkelijke gebeurtenissen van dat jaar voorbij komen en ook in 2020 mag dit overzicht zeker niet ontbreken! Voor Corona in ons leven kwam, raasde er allereerst een storm over ons land met de naam Ciara. De storm Ciara was een zware Europese windstorm die naderend vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan en  grote delen van Noord-Europa trof vanaf 7 februari 2020, met een windkracht van 9 tot en met 12. Het KNMI heeft destijds code oranje afgegeven en in sommige plaatsen zelfs code rood. Wat er zo bijzonder aan deze storm was, is dat er voor het eerst in Nederland een naam werd gegeven aan de storm. 


Ook in showbizzland werd er voor opschudding gezorgd. Begin dit jaar werd bekend dat Marco Borsato en Leontine een scheiding hebben aangevraagd na een huwelijk van 22 jaar. Er zaten eerder al wat barsten in het huwelijk van de zanger, aangezien het jaar ervoor bekend werd dat hij in het verleden is vreemd gegaan. Helaas hield het huwelijk geen stand en ging een voorbeeldkoppel uit de showbizz helaas toch uit elkaar. 


En ja, toen kwam Corona helaas om de hoek kijken. Waar men eerst nog laconiek deed over het virus, werd al snel duidelijk dat dit niet alleen in China een probleem was. Wereldwijd heeft Corona levens overgenomen en levens gekost. Volle ziekenhuizen, lockdowns, quarantaines, de 1,5 metersamenleving, mondkapjes en hamsterende burgers zijn wel echt kenmerkend geworden voor dit jaar. Vooral het hamstergedrag waarin men al het wc-papier opkocht was wel erg opmerkelijk. Iedereen was waarschijnlijk bang dat hij/zij straks papier te kort kwam om de billen af te vegen. First world problems uiteraard. 


Alsof het al niet gek genoeg was met Corona, ontstond er ook een nieuwe internationale beweging in de wereld. Black Livers Matter. Na het doodschieten van George Floyd en veel politiegeweld tegen mensen met een Afro-Amerikaanse afkomst, ontstonden er over de hele wereld protesten omdat dit niet langer kon. Mensen gingen massaal (met en zonder mondkapjes) de straat op om te protesteren, om een statement te maken en om op te komen voor deze groep. Ook online werd er wereldwijd flink geprotesteerd. Gelukkig was er dit jaar ook nog wat leuk nieuws! Op 1 mei zag baby panda Fan Xing het levenslicht in Ouwehandsdierenpark in Rhenen. De paring van zijn ouders Wu Wen en Xing Ya was natuurlijk ontzettend spannend en ook veelvuldig in het nieuws. Het is daarom extra mooi dat het gelukt is en dat Wu Wen een gezonde baby panda op de wereld mocht zetten die ontzettend goed groeit! Heel jammer dat ik hem nog niet in het echt heb kunnen bewonderen, want het is wel bijzonder dat deze panda geboren is. Panda's staan erom bekend dat voortplanten niet hun sterkste punt is en daarnaast is dit de eerste panda ooit die in Nederland werd geboren. 


Ondanks alle beperkingen, konden we dit jaar wel genieten van lekkere warme zomerdagen. Al in april en mei konden we profiteren van aangename temperaturen! Zeer bijzonder voor die tijd van het jaar. Ook waren veel Nederlanders wel toe aan het lekkere weer, zeker omdat veel vakantieplannen niet door konden gaan. Vakantie in eigen land was nog nooit zo fijn geweest.Helaas zijn er dit jaar ook weer wat bekende iconen overleden...Vera Lynn, de zangeres die tijdens de tweede wereldoorlog een hele belangrijke rol speelde met haar liedje "We'll meet again". Ook overleed Sesamstraat buurman Aart Staartjes en onze enige echte Sinterklaas, Bram van der Vlugt. Ontzettend jammer allemaal, stuk voor stuk waren het iconen. Ook in Amerika was er dit jaar genoeg opschudding. De huidige president Trump kreeg Corona, maar desondanks scheen hij er niet heel veel last van te hebben. Misschien was het wel één grote hoax om zijn verkiezingscampagne een grote boost te geven? Helaas werkte dit ook niet goed mee in zijn campagne, want Joe Biden won uiteindelijk de verkiezingen en zal de nieuwe president van Amerika worden. Na vier jaar een republikein aan de macht is het nu weer tijd voor een democraat!  


Tot slot was Taylor Swift ontzettend geïnspireerd door de Coronacrisis en de lockdown. De zangeres bracht dit jaar niet één, maar twee albums uit: Folklore en Evermore. Onaangekondigd en vlak na elkaar. Dat komt bijna nooit voor en normaal gesproken promoten artiesten hun album volop voordat het uitkomt. En als het eenmaal uit is, gaan artiesten natuurlijk op tournee om hun album te brengen aan de fans. Taylor besloot het anders te doen en knalde er even twee albums uit, eentje in augustus en eentje in december. De zangeres had enorm veel inspiratie, wilde niet stil zitten tijdens de lockdown en wilde met het album een hoop fans een hart onder de riem steken.2020 en ik 

Voor mij persoonlijk is 2020, buiten het hele Coronaverhaal, een succesvol jaar geweest waar ik met trots op kan terugkijken. Ik behaalde mijn universitaire masterdiploma, kreeg mijn eerste "grote mensen baan", zat aan tafel met een hypotheekadviseur en aankoopmakelaar en werkte aan mijn eigen ontwikkeling. Dat zijn allemaal aspecten waar ik in de volgende paragraaf wat dieper op inga. 

Ondanks dat Corona een vreselijk naar virus is wat bijna iedereens leven over hoop haalt, heeft de hele situatie mij toch veel gebracht. Allereerst ben ik een stuk creatiever geworden in het ontmoeten van mensen. Zo plande ik kennismakingsgesprekken van een uur in om mijn nieuwe collega's te leren kennen bij mijn nieuwe baan en heb ik sindsdien ook een goede connectie weten te leggen met hen. Ook heb ik door de hele situatie mijn vriendinnen al bijna een jaar fysiek niet meer gezien. Daar zijn we heel creatief in geworden door online dinerdates te organiseren, waarin we voor de webcam gezamenlijk eten en kletsen. Normaal zouden we dat bij elkaar thuis doen of in een restaurant, maar op deze manier kunnen we toch samen zijn. Zonder Corona zou ik elke maand wel uit eten gaan. Dit jaar ben ik slechts drie keer uit eten geweest. Net voor de hele pandemie uitbraak bij een Thais restaurant en voor de verjaardag van zowel Luuk als mijzelf bij Herberg Kop van 't Land en één keer om te vieren dat ik mijn master heb gehaald. Toen ging ik samen met Luuk uit eten bij Vista in Willemstad. Ook dat was wel even jammer dat het niet meer kan, maar het scheelt wel veel geld! 


Verder heeft het mij ergens ook meer rust gebracht. Die rust zit met name in dat ik minder druk voel om sociale gelegenheden aan te gaan, om meer rust te pakken in stressvolle periodes en om meer tijd en aandacht aan mezelf te schenken. Gezondheid is altijd al een belangrijke factor in mijn leven geweest, maar dit jaar heb ik extra veel besef hoe waardevol gezondheid is en hoe kwetsbaar je kan zijn als mens. Daarom ben ik mijn lichaam nog meer gaan waarderen en ben ik minder streng voor mezelf. Ik gun mezelf meer rust en plan ook meer me-time in, om even op te laden van de dag met sociale contacten en deadlines. Wat dat betreft doet in die zin een lockdown mij enorm goed. Daarnaast ben ik mensen met cruciale beroepen in onze samenleving nog meer gaan waarderen. De politie, het zorgpersoneel, de brandweer, docenten, mensen in drogisten en apotheken, supermarktmedewerkers en medewerkers in de voedselketen. Dit zijn de mensen de onze samenleving draaiende houden en nu extra hard dienen te werken om het allemaal maar voor elkaar te boksen. Ik wilde hen extra in de schijnwerpers zetten en startte daarom de rubriek op mijn blog: Werken in Coronatijd. Om te laten zien hoe deze mensen omgaan met de situatie en wat Corona betekende voor hun werk. Door al die artikelen en verhalen, ben ik zo veel beroepen nog meer gaan waarderen. Vandaar dat voor mij persoonlijk ook de keuze viel om voor één van de 25 veiligheidsregio's te werken, zodat ik (indirect) ook mijn steentje kan bijdragen. 


Doelen van 2020

In 2019 stelde ik voor mijzelf vier doelen op die ik voor 2020 wilde verwezenlijken. Zou ik ze hebben behaald? We lopen ze één voor één af. 

* Mijn master halen: Ik kan dit doel met een een grote roze glitterstift afvinken. Dat benoemde ik in de vorige paragraaf ook al. Ja, het is mij gelukt! In juli dit jaar behaalde ik mijn mastergraad in Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik ben er nog elke dag zo trots op dat mij dat is gelukt en dat ik dat felbegeerde diploma heb mogen behalen. Dit is ook wel echt het hoogtepunt van 2020 voor mij geweest. Door Corona kon ik ineens niet meer naar de campus en heb ik mijn hele scriptie vanuit huis geschreven. Dat was niet altijd makkelijk voor mij, zeker niet omdat mijn begeleider en ik elkaar niet echt lagen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en heb ik zonder herkansing mijn master gehaald! Echt een mijlpaal!

* Een startersbaan op niveau vinden: Ook dat is mij gelukt! Zeker in deze bizarre tijd ben ik ontzettend dankbaar dat het mij gelukt is om een startersbaan op niveau te vinden en met een fijn salaris. Net na het behalen van mijn master kaartte ik aan dat ik in een soort zwart gat viel, omdat het solliciteren niet vlekkeloos verliep en omdat ik om mij heen zag dat andere mensen wel een baan hadden of terug aan de studie gingen. Desondanks is het met veel doorzettingsvermogen gelukt om deze baan te bemachtigen. Ik werk er nu alweer drie maanden en ondanks het vele thuiswerken heb ik het enorm naar mijn zin! 

* Samen met Luuk ons oriënteren op een koophuis: Check! Ook deze kan ik van de lijst afvinken. Inmiddels hebben we met de hypotheekadviseur om tafel gezeten om te bepalen hoe veel hypotheek we kunnen krijgen en in welk prijssegment huizen we moeten zoeken. Ook hebben we een aankoopmakelaar in handen genomen, diverse webinars over het kopen van een woning gevolgd en is de dagelijkse check op Funda niet meer weg te denken uit mijn leven. We hebben zelfs al een aantal bezichtigingen gehad. We hebben hier zeker stappen in gezet en in 2021 willen we daarom ook echt een huis gaan kopen, maar daar kom ik later in dit artikel nog op! 

* Meer aandacht geven aan mindfulness: Ook dit doel kan ik afvinken. Ik ben begin 2020 begonnen aan het boek Mindgym van Wouter de Jong en dat boek heeft mij zo veel wijsheden en meer rust gebracht. Binnenkort ga ik een artikel schrijven over hoe dit boek mijn leven en mindset heeft veranderd! Verder heb ik ook een training gevolgd die mij leerde omgaan met perfectionisme. Dit was een driedaagse training waarin ik leerde wat perfectionisme nu precies is, dat perfectionisme zich kan voordoen op verschillende gebieden en dat je niet op elk gebied evenveel perfectionistische uitingen hoeft te hebben. Ook kreeg ik in die trainingen tools en handvatten aangereikt om meer rust te vinden, beter om te gaan met stress en met over perfectionistische gedachten. Deze training heeft mij ook veel geleerd en ook met dat materiaal ben ik aan de slag gegaan. 
Verder doe ik ook nog elke dag minstens 20 minuten yoga, wat voor mij ook heel rustgevend werkt. 2020 was wel echt het jaar waar ik hier concreet mee aan de slag kon gaan, omdat het zowel op werk/studie gebied als Corona gerelateerd soms best zwaar voor mij is geweest. Deze groei heeft mij echt geholpen!


Doelen voor 2021 

* Een huis kopen: Ik gaf net al aan dat ik en mijn vriend druk bezig zijn met het oriënteren op een koophuis, maar volgend jaar willen we echt stappen gaan zetten en daadwerkelijk een huis kopen. Helaas is de huizenmarkt krap en is er veel concurrentie. Daarnaast is het kopen van een huis absoluut niet goedkoop en wordt er veel overboden. Toch willen wij er helemaal voor gaan en gaan we de strijd aan. Mijn grootste wens op dit moment is samenwonen met Luuk in een koophuis waar we ons allebei goed in voelen. Voor 2021 zal dit daarom het grootste doel zijn dat ik nastreef! 

* 12 boeken lezen: Dit doel stelde ik al eens eerder op in het jaar 2019. Toen heb ik zelfs 20 boeken gelezen in dat jaar. In 2020 heb ik echt heel weinig gelezen. Buiten vakliteratuur, literatuur voor mijn scriptie en het boek Mindgym (wat naast lezen ook oefeningen waren), heb ik eigenlijk geen boek aangeraakt en dat vind ik echt zonde. Ik zat er in 2019 zo lekker in. Ik kan ontzettend genieten van het lezen van een boek. Of het nu fictie is of een boek over persoonlijke ontwikkeling; ik vind het allemaal tof. Ik wil hier in 2021 weer meer tijd voor maken en mijn streven is om elke maand een boek te lezen. In 2019 vond ik dat ontzettend fijn, dus ik wil dit graag weer gaan oppakken. 


Mijn lieve levers wil ik ook dit jaar weer een gezond en gelukkig nieuw jaar toewensen. Ondanks alle beperkingen en maatregelen hoop ik dat je er alsnog een mooie jaarwisseling van kan maken en dat 2021 veel goeds zal brengen. Hou vol, wees lief voor elkaar en ook voor jezelf! Ik hoop echt dat het nieuwe jaar weer een lichtenpuntje wordt in veel mensen hun leven. Probeer er het beste van te maken en te genieten van de kleine dingen! 2020 laten we gauw achter ons, maak er iets moois van en op naar een gezond, een liefdevol 2021!

Liefs,
Meaghan 


Hoe was 2020 voor jou?

Reacties

 1. Wat een super mooi overzicht! Zowel het nieuws in de wereld als jouw eigen beleving van het afgelopen jaar. Ik heb het met veel plezier gelezen! Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar en maak er iets moois van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De beste wensen Meaghan! Ik vond het jaaroverzicht leuk om te lezen. Gefeliciteerd met al die mijlpalen en het behalen van je doelen. Ik hoop dat je in 2021 een mooi huis mag vinden.
  Mijn jaar was helaas wat minder, hopelijk wordt in 2021 weer alles beter en is het een frisse nieuwe start.

  Groetjes,
  Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat super om te horen dat je zoveel doelen hebt kunnen behalen in 2020. Ik ben er van overtuigd dat het je ook in 2021 zal lukken.

  Voor mij was 2020 een jaar met veel positieve dingen, maar helaas ook negatieve (corona). Maar het meeste aan 2020 was wel goed.

  Gelukkig nieuwjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien een beetje laat, maar alsnog een gelukkig en gezond 2021 toegewenst! Wat een heerlijk overzicht was dit om te lezen. Ik was door Corona bijna al het andere nieuws van 2020 alweer vergeten. Leuk om terug te lezen. Mooi ook dat jij jouw doelen voor 2020 hebt behaald. Daar mag je trots op zijn! Voor mij was 2020 een vrij hectisch jaar dat echt voorbij is gevlogen ondanks Corona. Het was niet het allerbeste jaar, maar ik mag ook niet klagen in vergelijking met andere mensen. Hopelijk wordt 2021 veel beter!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!