Bedankt 2022, gegroet 2023!

 Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat ik voor het laatst een artikel heb geplaatst, kon het natuurlijk niet zo zijn dat ik mijn traditie om een oud en nieuw blog te schrijven aan mij voorbij laat gaan. Dit is namelijk al de tiende keer dan ik een jaaroverzicht maak! Hoe bijzonder is dat? Die traditie wil ik graag in stand houden! Dus ook dit jaar zal ik terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitblikken op 2023. Het is zo bizar (en ik zeg het elk jaar!) dat het jaar zo snel voorbij is gevlogen. Er is ook weer enorm veel gebeurd in 2022. Laten we daar even stil bij staan!




2022 en de wereld

Elk jaar beschrijf ik wat er het afgelopen jaar gebeurd is in de wereld. Zelf vind ik dat soort hoogtepunten altijd leuk om terug te lezen. Door mijn allereerste oud en nieuw artikel uit 2013 weet ik precies welk nieuws toen relevant was en wat er in dat jaar allemaal gebeurde. Ook dit jaar is er weer veel gebeurd in de wereld, wat niet zomaar vergeten mag worden!

We begonnen eigenlijk met minder leuk nieuws. Waarvan we dachten dat ons dat nooit meer zou overkomen, gebeurde toch. Er brak oorlog uit in Oekraïne. Je zou denken dat we na de Tweede Wereldoorlog zoiets nooit meer zouden laten gebeuren, maar toch is het gebeurd... Het is misschien een ver van je bed show, maar de oorlog raakt ons allemaal. Vluchtelingen moesten massaal worden opgevangen, de prijzen voor gas, tarwe en benzine rezen de pan uit. Mensen verloren hun dierbaren. Eigenlijk is het bizar dat zoiets in 2022 nog zou kunnen gebeuren.



Ook kwam dit jaar aan het ligt wat voor nare dingen er allemaal gebeurde bij The Voice of Holland via het programma BOOS van Tim Hofman. Nu heb ik zelf nooit zo veel gehad met het programma, maar is toch walgelijk dat mensen als Marco Borsato, Ali B en Jeroen van Rietbergen zulk schandalig gedrag hebben vertoond en deden alsof ze 200 jaar geleden leefden waarin ze vrouwen (en kinderen) onderdrukten en als lustobjecten gebruikten. Door dit soort taferelen en de oorlog in Oekraïne zou je bijna denken dat we weer terug in de tijd zijn gegaan en dat alle ontwikkelingen van de afgelopen eeuw er niet meer toe doen.



Gelukkig was er ook leuk nieuws! Na twee jaar lang met maatregelen en lockdowns geleefd te hebben, is het Coronavirus milder geworden en door vaccinaties herstel van het virus en mutatie is het virus nu waarschijnlijk niet veel anders dan influenza. We kunnen en mogen weer van alles doen; lekker uit eten, naar het theater en de bioscoop, naar feestjes, noem maar op. Nog steeds denk ik dat we op elkaar moeten passen dat je virussen niet moet opzoeken, maar we kunnen wel weer met een geruster hart leuke dingen gaan doen, zonder direct gevaar te lopen.

Ook tof is dat één van mijn favoriete jeugd popgroepen een soort comeback maakte. Ch!pz ging viral op TikTok met 1001 Arabian Nights. Zelfs Kim Kardashian en haar dochter hebben erop gedanst. Ik was vroeger enorm fan van Ch!pz en vind het echt jeugdsentiment dat ze weer optreden en wat vaker online verschijnen. Het brengt mij echt terug naar vroeger!



Natuurlijk was 2022 ook het jaar van de meest meeslepende celebrity rechtzaak. Johnny Depp en Amber Heard stonden oog in oog met elkaar in een smaadzaak. Het ging er voornamelijk over wie wie mishandeld zou hebben. Johnny had zijn ex Amber aangeklaagd voor smaad vanwege een artikel dat ze had geschreven over haar ervaringen met huiselijk geweld. Hoewel Johnny niet bij naam werd genoemd, zou het overduidelijk zijn dat het over hem ging. De jury oordeelde dat voldoende bewezen is dat er inderdaad sprake is van smaad en dat Johnny dus gelijk had en onschuldig was. 


Er was ook wat verdrietig nieuws. Iets waarvan we wisten dat het ooit ging gebeuren, maar waarvan je het eigenlijk ook niet voor mogelijk houdt. Queen Elizabeth overleed op 96-jarige leeftijd. Twee dagen voor haar overlijden had ze de nieuwe prime minister nog ontmoet en daarna was ze er opeens niet meer. Ik denk dat heel de wereld wel stil stond bij haar dood. Ze was een icoon en omdat ze zo oud was, was ze in ieders leven. Vooral voor de Britten was zij een constante factor. Haar uitvaart in Londen werd groots aangepakt en door haar overlijden kwam er echt een einde aan een tijdperk. Dat betekende ook dat haar zoon Charles koning werd. 



Tot slot een mooie (vind ik) ontwikkeling: de wolf woont weer in Nederland! Het dier wordt steeds vaker gespot en lopen ze regelmatig rond door onze natuurgebieden in de Veluwen, maar ook wel eens in het bebouwde gebied. Men denk dat er nu zo'n 20 wolven zijn. Ik hoorde alleen dat de kans niet groot is dat je een wolf zomaar tegenkomt. Ze proberen altijd mensen te ontwijken.




2022 en ik

Het jaar begon al erg goed! Ik werd dit jaar 26 en mijn verjaardag vierde ik in Safaripark de Beekse Bergen, in een vakantiewoning met uitzicht op lieve diertjes! Wat een feest was dat! Blijer kon je me niet krijgen en ik was er ook zo aan toe. Ik was helemaal klaar met klussen in mijn nieuwe woning en was ook wel echt moe van hard werken bij mijn werkgever. Dit uitje had mij echt goed gedaan en ik voelde me die dagen helemaal jarig, zoals het hoort!   



Begin 2022 werkte ik nog voor mijn vorige werkgever, de Veiligheidsregio. Daar was ik toen bezig met heel tof werk en gave projecten en werkzaamheden. Ik was projectleider van een groot aanbestedingsproject voor intermediaire dienstverlening. Ik zal bij het MT als ondersteuner en adviseur en ik hielp een niet goed functionerend team weer op de rit. Helaas eindigde het eind maart met wat minder leuk nieuws. Mijn leidinggevende vertelde me dat mijn contract wegens budgetredenen niet werd verlengd. Ondanks dat hij me liever niet wilde laten gaan en zeer tevreden over mij was, had hij geen andere keus. Ik vond het jammer, maar zag het ook als een kans om te groeien en om weer wat anders te gaan doen. In juli begon ik daarom aan mijn nieuwe baan bij de provincie. Inmiddels zit ik daar alweer een half jaar en heb ik het onwijs naar mijn zin. Ik werk ook daar aan hele toffe projecten! Ik ben wel echt heel blij met mijn nieuwe werkgever en ondanks dat ik het lastig vond om afscheid te nemen van mijn vorige werkgever, voelt het nu bij mijn huidige baan alsof het nooit anders is geweest. 



Natuurlijk stond 2022 ook in het teken van klussen en verhuizen. Zo werd eind januari de nieuwe keuken geplaatst. We kochten een groot aantal meubels. We gingen voor verduurzaming en hebben spouwmuren en een nieuwe voordeur laten plaatsen. We kochten allerlei meubels om ons lege huis te vullen en om comfortabel te leven. Nog steeds is de woning nog niet af, maar de grootste klussen en aankopen hebben we gedaan. Het is nu een kwestie van gezellig maken en aankleden. 
19 juni ben ik uiteindelijk daadwerkelijk verhuisd. Dat was de dag dat ik besloot de auto in de stappen met mijn laatste spulletjes en om definitief in mijn nieuwe huis te gaan wonen. Moeilijk was het zeker wel, maar inmiddels weet ik niet meer beter. Eigenlijk net als bij mijn baan. 



Doordat Covid wat verder naar de achtergrond verdween, durfde ik weer wat meer dingen te ondernemen. Ik sprak vaker af met mijn vriendinnen. Zo ging ik vaak uit lunchen of dineren om eens goed bij te kletsen met mijn vriendinnen. Samen met vriendin Iris ben ik naar de dierentuin geweest en heb ik gezien hoe haar eigen woning langzaamaan een gezellig huis werd. Ik bezocht ook de woning van mijn vriendin Suzanne in Ede. Het was wel echt het jaar van de nieuwe huizen! Ik ging tot twee keer toe naar een musical (Titanic en voor de tweede keer 40-45), wat voor mij ook zo lang geleden is. De laatste keer was nog voor Covid, in 2019. 



Ik ging samen met Luuk weer meerdere keren culinair uit eten in Michelinsterren restaurants, zoals Pure-C en Vista. We bezochten de omgeving van Limburg en verbleven in een prachtige wellnesswoning met jacuzzi en sauna. We gingen een weekendje naar Gent en konden ook genieten van de rust thuis. En voor het eerst sinds jaren gingen we op datenight naar de bioscoop. Luuk had nog een bioscoopbon als kerstgeschenk van zijn werk, dus we besloten naar de film Elvis te gaan. Echt een aanrader! 



2022 was wel echt een jaar van grote veranderingen, aar ik kan oprecht stellen dat het een heel mooi, leerzaam en krachtig jaar is waarin ik mezelf echt ben tegengekomen, nieuwe uitdagingen ben aangegaan en mezelf heb ontwikkeld. Zowel op zakelijk vlak als op persoonlijk vlak vind ik mezelf zelfverzekerder, krachtiger en volwassener geworden. Ik heb wel echt geleerd om vaker nee te zeggen, om voor mezelf te kiezen en om mijn grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld door mezelf ruimte te geven om te wennen aan mijn nieuwe thuis (ook al vonden sommige mensen dat gek, want als je een nieuw huis hebt, wil je daar toch zo snel mogelijk wonen?!). Of door voor mezelf op te komen als mensen weer raar tegen me deden over mijn jonge uiterlijk (wat voornamelijk tijdens sollicitaties speelde). Maar natuurlijk ook door alle beslissingen die ik moest nemen als huiseigenaar. Opeens regelen papa en mama niet alles meer en moet ik het lekker zelf uitzoeken. Geloof me, daar leer je zo veel van. Maar ik moest mezelf ook als professional opnieuw bewijzen bij mijn nieuwe werkgever. ook kan ik mezelf sinds dit jaar meer liefde te geven en met een milde blik bekijken. Jarenlang heb ik zo hard geknokt en gewerkt voor alles wat ik heb bereikt: een hbo-diploma, een wo-master diploma, stages, sparen voor een huis en daardoor weinig leuke dingen doen, 40 uur werken voor mijn oude werkgever, 40 uur werken voor mijn nieuwe werkgever en hart en ziel in de zaak stoppen. Het hoeft niet allemaal meer zo hard te zijn en mag echt een tandje minder na jarenlang strijden om van mijn vmbo-meisjes imago af te komen. Ik heb mezelf bewezen. Ik heb bereikt wat ik zo graag wilde bereiken. Dus het is nu ook goed. Natuurlijk blijven er ambities en dromen, maar de grootste basis waarvoor ik het allemaal deed, die staat. In 2023 ga ik het mezelf ook meer gunnen om wat meer los te laten en echt te gaan genieten van het leven en het moois wat ik al bereikt heb (en nog ga bereiken). 



Doelen van 2022

Elk jaar stel ik voor mezelf wat doelen of wensen op die ik voor het komende jaar wil behalen of laten uitkomen. Dit waren de doelen die ik voor 2022 had. Eens zien wat daarvan terecht is gekomen: 

* Een opleiding of training volgen: Dit is deels gelukt. In mijn 2021-2022 artikel gaf ik aan dat ik een training of opleiding wilde volgen om zelf trainer te worden of om me verder te ontwikkelen in learning en development. Helaas is dat er niet van gekomen. In maart 2022 hoorde ik dat mijn contract bij mijn vorige werkgever niet werd verlengd wegens budgetredenen en in juli begon ik aan mijn nieuwe baan. De opties om een opleiding of training te volgen, waren vooral gericht op mijn vorige werkgever. Gelukkig kreeg ik bij mijn nieuwe werkgever wel meteen de kans om trainingen te volgen. Zo volgende ik in november een training recruitment marketing bij sollicitatiegoeroe Jesse Geul en volg ik momenteel een driedaagse training jongerencommunicatie. Allebei ontzettend leuk, leerzaam en nuttig! Helaas staat er dus nog geen opleiding op de planning, maar dat heeft geen haast. Dat komt misschien over een tijdje wel weer. Ik blijf mezelf in elk geval ontwikkelen! 


* Van mijn huis een thuis maken: In juni dit jaar ben ik eindelijk verhuisd naar mijn koopwoning. Het duurde best lang voor ik hier gewend was en voordat ik het huis "thuis" begon te noemen. Inmiddels voelt het wel als thuis, maar is er nog werk aan de winkel. De inrichting is nog heel basic en er zou nog wel wat meer aankleding en persoonlijke touches aan gegeven mogen worden. Desondanks ben ik wel blij dat dit huis nu mijn thuis is. Komend jaar gaan we het allemaal nog mooier maken en verder aankleden!

* Meer experimenteren in de keuken: Dit is wel gelukt! Ik ben echt zo ontzettend blij met mijn gloednieuwe, nachtblauwe keuken! Elke dag sta ik er met veel plezier in en wordt er optimaal gebruik van gemaakt! Daardoor was er ook meer ruimte om te experimenteren. Afgelopen tijd heb ik daarom ook zeker wat nieuwe recepten gemaakt die zo'n groot succes waren dat ze sowieso vaker worden geserveerd! Zo experimenteerde ik met het maken van een goede curry. Uiteindelijk zijn er zelfs twee versies uitgekomen die lekker zijn. Ik ontdekte de oven en maak nu regelmatig groenten uit de oven, waaronder traybakes. Ook de gevulde zoete aardappel was een groot succes! Ik geniet er echt van om in de keuken te staan, zeker als de resultaten zo goed lukken!

* Een minihousewarming geven: Heel eerlijk... Als je mijn huisupdates hebt gelezen, heb je kunnen merken dat ik het best moeilijk vond om mensen toe te laten in mijn huis. Uit perfectionisme durfde ik mensen niet uit te nodigen, omdat ik vond dat het nog niet af was. Nu is een woning nooit helemaal af en is er altijd wel ergens werk aan de winkel. Ik kon me er alleen niet overheen zetten. Het heeft heel lang geduurd voordat de eerste mensen over de vloer zijn gekomen. Uiteindelijk is het dus geen housewarming geworden, maar allemaal losse afspraken met familie en vrienden. Wel had ik een hele mooie verhuiskaart gestuurd om mensen uit te nodigen om ons huis te komen bekijken. Nog steeds is niet iedereen langs geweest, maar dat ligt meer aan het feit dat ik enorm druk ben dan aan dat ik niemand wil toelaten. Gelukkig zijn mijn ouders, broertje, schoonvader en beste vriendinnen al wel langs geweest. De belangrijkste mensen hebben het in elk geval gezien! 

* Een weekend weg / er even tussenuit: Ook dit doel is geslaagd! We zijn er zelfs meerdere keren op uit geweest. Eind januari heb ik samen met Luuk, mijn moeder en broertje een aantal nachten gelogeerd in een vakantiewoning op Safaripark Beekse Bergen. Echt een geweldige ervaring om de dieren in de ochtend als je ontbijt voorbij je huisje te zien lopen! Ook zijn Luuk en ik samen naar Gent geweest voor een weekendje en hebben we natuurlijk overnacht in het Strandhotel in Cadzand. In november verbleven we een aantal nachten in een luxe wellness woning in Maastricht en hebben we daar leuke dingen gedaan in de omgeving. Het is dit jaar dus zeker wel gelukt om leuke dingen te ondernemen en er even tussenuit te gaan! 


Doelen voor 2023

1. Mijn woning verder afmaken
Zoals ik al eerder aangaf bevat mijn woning alle basics en basisbehoeften, maar is het nog niet echt gezellig. Ik wil in 2023 mijn huis wat meer gaan inrichten en leuke accessoires gaan kopen. Schilderijtjes, spiegels, kaarsjes, nog meer gouden dieren. En ook wat hondenspullen gaan aanschaffen, aangezien de wens voor een hondje nog steeds heel groot is. Verder willen we de woning nog verder verduurzamen. Ik ga offertes opvragen voor dakisolatie, dat wil ik dit jaar voor de zomer graag laten uitvoeren. Ook wil ik een nieuwe tussendeur (tussen de hal en de woonkamer) een een nieuwe badkamerdeur. De huidige deur van de badkamer is een oude schuurdeur. Het heeft een hele landelijke uitstraling, maar de deur kan dus niet meer dicht, wat niet heel handig is voor een badkamer. Die moet worden vervangen. 


2. Tenminste 10 boeken lezen
Ik ben lekker in de flow gekomen wat lezen betreft. Het was voor 2022 geen doel, maar ik heb dit jaar wel een stuk of 8 boeken gelezen. Dat wil  ik erin houden en mijn doel is om aankomend jaar tenminste 10 boeken te lezen. Ik merk dat ik veel rust, plezier en ook lessen haal uit de boeken die ik lees. Ik vind het heerlijk om met een goed boek in mijn warme bed te liggen en om er helemaal in weg te dwalen. Vandaar dat ik dit echt wil blijven doen en mezelf daartoe ga aanzetten.


3. Iets uitvoeren wat ik al heel lang wil doen, maar steeds niet gebeurt
Al heel lang zijn er dingen die op mijn "ooit ga ik dat eens doen" lijstje staan, maar nooit komt het tot uitvoering. Dit jaar wil ik minimaal één ding van dit lijstje gaan uitvoeren, maar het liefst mogen dit er drie of vier zijn. Om de drempel laag te houden, moet het minimaal één ding zijn. Op mijn lijstje staan bijvoorbeeld: koe knuffelen, geitenyoga. mijn ogen laten laseren, een schoonheidsbehandeling met massage boeken, een vegan high tea houden in een restaurant, weer een keertje gaan schaatsen om te oefenen (want ik kan namelijk niet schaatsen en heb het twee keer in mijn leven gedaan) of beginnen met gitaar leren spelen. Het kan natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar ik wil komend jaar sowieso iets hiervan in uitvoering gaan brengen.


Ik wil al mijn lezers een gezond en mooi 2023 toewensen! Dat al jullie doelen en ambities maar weer behaald mogen worden en dat je optimaal kunt genieten van het leven!

Happy new year!




Ik heb nog 9 andere jaaroverzichten voor je! Lees ze vooral als je even door de tijd wilt reizen!











Reacties

  1. Wat leuk om weer een nieuw en uitgebreid artikel van je te mogen lezen! Ik miste het al! Mooi jaar heb je achter de rug. Er is veel in je leven veranderd, maar volgens mij zijn het allemaal positieve veranderingen. Voor 2023 heb je mooie en haalbare doelen. Heel veel succes en plezier ermee!
    Mijn doel is om dit jaar mijn huis verder te verduurzamen. Afgelopen jaar hebben we de vloer laten isoleren, maar ik wil dit jaar ook nieuwe kozijnen inclusief glas, dakisolatie en net als jij ook spouwmuren als dat mogelijk is. We hebben lang overwogen of we zouden gaan verhuizen of verduurzamen, maar we zitten zo goed hier dat verduurzamen de beste optie is voor ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig nieuw jaar! Ik vind het elk jaar zo leuk om jouw jaaroverzicht te lezen. Al dat wereldnieuws is echt tof om terug te lezen. Ik heb stiekem ook weer even een aantal van je vorige nieuwjaarsblogs gelezen. Echt heel gaaf dat je het al 10 jaar doet. En mooie doelen heb je gesteld! Succes met alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het kan nog net! Een gelukkig en gezond 2023. Elk jaar lees ik je jaaroverzicht en ik ben blij dat je toch hebt tijd gemaakt om de tiende alweer te schrijven. Mooi jaar heb je achter de rug. Goed ook dat je eerlijk bent over het niet behalen van doelen. Dat is ook helemaal niet erg. Ik heb mijn doelen van vorig jaar ook lang niet allemaal behaald. Dit jaar weer een kans!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!