Van 2021 naar 2022

 Elk jaar zeg ik het weer opnieuw. Het jaar is zo snel voorbij gegaan. 2021 ging voor mij echt als een sneltrein. Het lijkt wel hoe ouder ik word, hoe sneller de tijd voorbij gaat. Inmiddels is het alweer tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en om vooruit te blikken op het nieuwe jaar 2022. Wat is er in 2021 allemaal in de wereld gebeurd? Welke gebeurtenissen hebben zich in 2021 voor mij persoonlijk afgespeeld? En welke doelen en plannen heb ik voor 2022 in petto? Je leest het allemaal in mijn inmiddels negende oud en nieuw artikel!



2021 en de wereld 

Ook dit jaar heeft de wereld niet bepaald stil gestaan en is er ontzettend veel gebeurd. We waren in 2021 nog steeds niet af van het Coronavirus. Sterker nog, aan het begin van het jaar liepen de Coronacijfers weer hoog op. Gelukkig boden de vaccinaties een lichtje aan het einde van de tunnel. Helaas moesten we aan het einde van het jaar weer in lockdown, omdat de omikron-variant verspreidde over de wereld. De vaccinaties zijn daardoor minder waardevol, dus moeten we snel de boosterprik halen... Helaas was 2021 dus niet het jaar waarin we weer terug naar "normaal" kunnen, hoewel ik ook niet denk dat het in 2022 allemaal normaal is. 


Aan het begin van 2021 was er rep en roer in Amerika. Joe Biden was verkozen tot nieuwe president nadat Donald Trump vier jaar aan de macht is geweest. Biden mocht lekker in het Witte Huis vertoeven. Helaas gingen er (vanuit Trump) geruchten dat de verkiezingen oneerlijk waren verlopen en dat deze vervalst zouden zijn.  In januari werd het Capitool in Washington DC bestormd. Na een oproep van Donald Trump om "Amerika te redden" verzamelden groeperingen zich om het Capitool te bestormen, waar geweld en wapens in het spel waren. Er zijn helaas ook doden en gewonden gevallen. Een bizarre gebeurtenis, meteen al aan het begin van het nieuwe jaar. 

Ook in Nederland ging het niet al te best... Bij ons waren er rellen omdat mensen fel tegen de maatregel van avondklok waren die zou moeten helpen het Coronavirus in te dammen. Men ging na de avondklok de straat op om te protesteren, om winkels en bushokjes te vernietigen en om onrust te zaaien. Ook tegen de andere maatregelen werd gedemonstreerd. Onze dienders (brandweer, politie en ambulance personeel) werden aangevallen, wat echt BELACHELIJK was... Meerdere keren gingen mensen de straat op om hun onvrede te uiten. 2021 was wel echt het jaar van de protesten en demonstraties. 


Ons kabinet had ook ontzettend gefaald, gezien de toeslagen affaire die aan het licht kwam, waardoor heel het kabinet moest aftreden. Daarom waren er in maart weer nieuwe verkiezingen waardoor we weer massaal naar de stembus gingen. Alleen de formatie van een nieuwe regering liet op zich wachten... D66 weigerde met de Christen Unie samen te werken en de VVD en het CDA wilden absoluut niet met een links blok van GroenLinks en de PvdA een formatie vormen. Ze leren ook nooit naar de kiezer te luisteren en gewoon de drie of vier grootste partijen te kiezen... Blijkbaar mogen kleinere en verliezende partijen ook gewoon meedoen in de formatie en mogen partijen elkaar uitsluiten, wat alles enorm complex maakt en lang laat duren. Inmiddels is het nieuwe coalitie bekend en wat een verrassing... Exact dezelfde partijen als voor de verkiezingen zitten erin! 

Afgelopen zomer waren er door Limburg, België, Duitsland en zelfs delen van Oostenrijk zware overstromingen door de grote regenval. Mensen zijn om het leven gekomen, huizen raakten beschadigd en evacuaties vonden plaats. Het is bizar dat zoiets in Nederland en dichtbij over de grens heeft kunnen gebeuren. Normaal hoor je dat dit soort natuurrampen aan de andere kant van de wereld gebeuren, maar nu kwam het allemaal toch wel akelig dichtbij. 


En alsof er al niet genoeg narigheid was, werd Peter R. de Vries ook helaas op een brute manier om het leven gebracht. Ondanks dat hij nog een tijdje voor zijn leven vocht, heeft hij de strijd helaas verloren en zijn we een oprecht en goed persoon kwijt geraakt die streed voor gerechtigheid in onze samenleving. 


Gelukkig was er ook leuk nieuws! De eerste "normale mensen" gingen de ruimte in! Waaronder één van de rijkste mannen op aarde en de Nederlandse 18-jarige Oliver. Een groep mensen ging maar liefst 10 minuten de ruimte in met ene privé ruimtecapsule. Hoe bijzonder moet dat zijn geweest! Men is nu aan het bekijken of die korte ruimtereizen voor meerdere mensen beschikbaar kunnen worden, al moet je dan wel die in de buidel tasten!

Ook werd begin 2021 bekent dat Klaasje van K3 na bijna zes jaar zou stoppen als 'de blonde'. Daarom werd er in het najaar van 2021 gezocht naar een nieuw groepslid. Voor het eerst mochten ook jongens auditie doen voor de populaire groep. Inmiddels is bekend dat Julia Boschman het nieuwe K3'tje is. Vanaf haar allereerste auditie was ik al voor haar en ik ben super blij dat zij het is geworden. Ze past perfect tussen Hanne en Marthe!

En als klap op de vuurpijl won Max Verstappen in het formule 1 seizoen en werd hij wereldkampioen! Zelfs mensen die niks met de formule 1 hadden, keken gespannen naar de match waarin Max reed. Hij streed tegen Hamilton en won, wat voor Nederland ook meteen een historisch moment was. 



2021 en ik 

Op persoonlijk vlak is er in 2021 ook ontzettend veel gebeurd! Het is je vast niet ontgaan als je mijn blog regelmatig volgt, maar het jaar begon meteen goed omdat ik meteen in de eerste maand een huis heb gekocht! Zo bijzonder! Helaas moest ik nog wel meer dan een half jaar (tot 27 augustus) wachten op de sleutel, maar inmiddels heb ik de sleutel en is de verbouwing volop in gang gezet. We hadden gehoopt in november dit jaar al te verhuizen en in ons huis te gaan wonen, maar helaas hebben we wat vertraging opgelopen, onder andere doordat onze nieuwe keuken pas in week 5 van 2022 wordt geplaatst. Dus nog even afwachten! Maar het feit dat ik zo snel een huis heb weten te bemachtigen, vond ik echt meteen een lekker begin van het nieuwe jaar!


Het huis is niet het enige wat ik dit jaar heb gekocht. Ik deed nog een grote uitgave. Mijn vriend en ik kochten namelijk onze eerste auto en wel een donkerblauwe Peugeot 108. Aangezien ons huis niet vlakbij onze ouderlijke huizen is en we ook geen auto meer van onze ouders kunnen lenen, werd het hoogtijd dat we zelf een auto gingen aanschaffen. Na een zoektocht van ongeveer 2 maanden, kwamen we uit bij deze auto en wat zijn we er blij mee! 

Ik heb mijn steentje bijgedragen aan het verslaan van het Coronavirus! Ik heb mijn twee Pfizer vaccinaties gehad en wat was ik daar blij mee! Ik voelde me een stuk veiliger nadat ik gevaccineerd was. Door Corona had ik echt wel een angst gecreëerd om besmet te raken en om in nauw contact te komen met andere mensen, juist omdat ik vooral in mijn werkomgeving heb gezien wat Corona voor rottigheid met je kan aanrichten. Door de vaccinaties ben ik nog steeds wel op mijn hoede, maar echt bang ben ik niet meer. Ik vertrouw op de wetenschap, het vaccin en op mijn lichaam. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij of zij zich laat vaccineren, maar ik ben er wel echt voorstander van en voor mij voelde dit enorm goed om te doen! Kom maar op met die booster.



Ook op mijn werk ging het dit jaar heel goed. Inmiddels werk ik alweer meer dan een jaar voor mijn werkgever en heb ik het nog steeds naar mijn zin. Ik heb mezelf in een jaar tijd erg ontwikkeld, zowel persoonlijk als zakelijk. Mijn leidinggevende merkte dat ook op en beloonde mij met een salarisverhoging! Ik heb al hele leuke dingen mogen doen, zoals cursussen volgen (bij één cursus mocht ik zelfs een nachtje in een hotel slapen!), beleid schrijven, interviews houden, projectevaluaties uitvoeren, een team met conflicten begeleiden, jaarplannen schrijven, projectleider zijn bij een implementatie, verandering teweeg brengen, filmpjes opnemen en een webinar presenteren. Ik heb echt zo veel gedaan in een jaar tijd en ook zo veel verschillende dingen. Dat maakt mijn werk ook zo leuk! 

Een leuke bijkomstigheid is trouwens ook dat ik in september beëdigd ben als ambtenaar. Ik werd voor de overheid en daar hoort het afleggen van de eed of de belofte ook bij! Ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten zich aan gedragsregels houden. Een ambtenaar die de eed of belofte aflegt, zweert of belooft dat hij deze regels nakomt en zich houdt aan de integriteitsnormen. Normaal gesproken wordt je beëdigd na ongeveer vier maanden nadat je bij de overheid in dienst bent gekomen, maar vanwege Corona, werd dit een jaar uitgesteld omdat bijeenkomsten verboden waren. Uiteindelijk heb ik de eed in een kerk afgelegd tegenover de burgemeester, wat ontzettend bijzonder was om te doen! Nu ben ik een echte ambtenaar. 


En verder genoot ik van de kleine dingen dit jaar. Door Corona onderneem ik veel minder activiteiten dan dat ik voor Corona deed, maar de keren dat ik bijvoorbeeld uit eten ging, de dierentuin bezocht of met vriendinnen had afgesproken, daar genoot ik extra van. Dat is niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen en is daarom een extra speciaal moment geworden! Daar heb ik in 2021 dus nog meer van kunnen genieten! 


Doelen van 2021

* Een huis kopen: Nou, dit doel was al meteen in januari gelukt en kan ik dus zeker als behaald bestempelen. Ik weet dat ik ongelofelijk gelukkig mag zijn met het feit dat dit doel zo snel is gerealiseerd en dat sommige starters maanden al dan niet jaren op zoek zijn naar een goede starterswoning. Mij is het na vier bezichtigingen en drie keer bieden gelukt! Ondanks dat ik er nog niet woon, kan ik wel zeggen dat ik dit doel behaald heb!

* 12 boeken lezen: Nee, helaas... Dit doel heb ik niet gehaald. Ik ben er gewoon niet echt aan toe gekomen. In 2019 was het ook mijn doel om 12 boeken te lezen en die heb ik toen ruimschoots gehaald, want ik had er toen zelfs 19 gelezen. Ik dacht dat het voor dit jaar ook wel ging lukken, maar ik heb er in totaal zes gelezen, de helft dus. He is dus niet zo dat ik helemaal niet heb gelezen, maar het had wel wat meer gekund. Ik doe het veel te weinig en lijk er op een of andere manier ook maar niet aan toe te komen. Zo zonde! 



Doelen voor 2022

1. Een opleiding of training volgen

Ondanks dat ik een traineeship volg, mag ik van mijn leidinggevende een opleiding doen die ik graag wil doen en die bij mij past. In verschillende gesprekken heb ik al aangegeven hier gebruik van willen te maken. Hoogstwaarschijnlijk wil ik de opleiding volgen om trainer te worden, wat inhoud dat ik (vaardigheids)trainingen leer geven. Trainen is iets wat ik al sinds mijn studietijd ontzettend leuk vind om te doen en waar ik mij verder in wil specialiseren en ik hoop in 2022 een opleiding rondom training en coaching of learning en development te mogen volgen. 


2. Van mijn huis een thuis maken

Het is natuurlijk hartstikke leuk dat ik een huis heb gekocht, maar voorlopig voelt het nog niet zoals een echt thuis. Ik woon er op het moment nog niet en ondanks dat er al ontzettend veel is veranderd, voelt het nog niet echt als mijn eigen huis. In 2022 hoop ik er echt mijn plek van te maken, zodat ik het kan gaan beschouwen als mijn huis. Ik denk dat dat vooral gaat liggen aan mijn eigen spulletjes neerzetten, nieuwe spulletjes kopen die volledig naar mijn smaak zijn en het zo fijn mogelijk maken. Gelukkig ga ik er niet alleen wonen en ga ik na zeven jaar relatie samenwonen met mijn vriend Luuk. Dus dat gaat mij ook zeker helpen om er een echt thuis van te maken! We doen het in elk geval samen!


3. Meer experimenteren in de keuken

In dat huis met die nieuwe keuken die ik helemaal zelf heb ontworpen en uitgekozen, moet er natuurlijk wel flink wat gekookt worden! Hoewel ik regelmatig in de keuken sta, probeer ik de laatste tijd te weinig nieuwe recepten uit, terwijl er zo veel lekkers op mijn lijstje staat van "dat moet ik ooit nog eens maken". Die nieuwe keuken zie ik als perfecte gelegenheid om dat te bewerkstelligen en om eens flink te experimenteren met allerlei recepten! Zowel voor ontbijt, lunch als avondeten heb ik genoeg ideeën waar ik veel te weinig mee doe en ik wil echt van de nieuwe keuken gebruik gaan maken om dit doel te realiseren! 


4. Mini housewarming geven

Als het huis straks af is, wil ik straks aan aan mijn (schoon)familieleden en vrienden mijn huis uitgebreid showen! Nu ben ik niet zo van de grootschalige feesten, dus een hele grote housewarming party's waarin je meer dan 30 gasten over de vloer krijgt. Nee, ik wil mijn geliefden straks in kleine groepjes uitnodigen, zodat ze mijn nieuwe stulpje kunnen bewonderen en iedereen ook persoonlijke aandacht krijgt! Dat houdt in dat ik dus meerdere mini housewarmingparty's wil geven, maar des te gezelliger! Ik kijk er al helemaal naar uit om straks gasten in mijn nieuwe woning te ontvangen om ze het eindresultaat te laten zien. 


5. Een weekendje weg / er even tussenuit

Het is zo lang geleden dat ik er even tussenuit ben geweest. De laatste keer dat ik uit mijn eigen omgeving was, was in 2019 toen ik in Krakau op vakantie was voor een stedentripje. Door Corona heb ik niks ondernomen. Het plan was wel om nog eens naar de Ardennen te gaan, maar ook dat is er niet van gekomen. Daarom wil ik dit jaar echt wel even weg! Een weekendje of misschien zelfs iets langer. Even een andere omgeving. Dat mag in Nederland zijn, maar ook in het buitenland, als het maar even ergens anders is dan in mijn dagelijkse omgeving. Ik denk echt dat me dit goed zal doen na alle hectiek van het 40 uur per week werken en het klussen in het huis. 


Wat was voor jou het hoogtepunt uit 2021?



Lees ook mijn andere jaaroverzichten! Het zijn er inmiddels al 8!

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

Reacties

  1. Mooi artikel! Voor jou ook de beste wensen voor 2022. Ik kan altijd zo genieten van jouw terug- en vooruitblikken! Wat heb je ook al veel artikelen geschreven. Zo te lezen heb je ook echt weer groei doorgemaakt! Heel gaaf ook die foto met burgemeester Aboutaleb. :-) Lijkt mij echt bijzonder om die ambtseed af te leggen.

    Mijn hoogtepunt uit 2021 was voor mij toch wel het adopteren van onze kitten Bowie! Hij is zo schattig en wordt nu ook langzaam een grote kater. Echt een verrijking thuis en altijd gezellig die kopjes en knuffels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat ook dit jaar al je verwachtingen en dromen mogen uitkomen.

    In 2021 was mijn rijbewijs behalen het grote hoogtepunt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, het was me toch een jaar. Het is inmiddels ook een jaar geleden dat ik weg geweest ben, maar nog een paar daagjes en ik mag er weer even tussenuit. Kan ik na afgelopen jaar wel gebruiken. Lijkt me trouwens heel bijzonder, zo'n ambtseed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Happy new year! Tof dat nieuwsoverzicht. Ik was de helft van het nieuws alweer vergeten haha, maar toen ik het las dacht ik steeds "oh ja!". En ook heel fijn voor jou dat je zo'n mooi jaar achter de rug had met je koopwoning, auto, ambtseed en kleine dingen eromheen. Dat is je gegund!
    Voor mij was 2021 wel lastig soms. Lesgeven vond ik vrij pittig in combinatie met de Coronamaatregelen. Ook had ik wat tegenslagen op de huizenmarkt en is een familielid overleden. Gelukkig heb ik ook wel prettige herinneringen, zoals een leuk bedrag in de loterij winnen, met vriendinnen op vakantie naar Barcelona en mezelf piano leren spelen (wat al aardig lukt!).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het kan nog net: Happy new year! Ik wens je een heel mooi jaar toe en dat we volgend jaar maar weer net zo'n vrolijk en mooi overzicht mogen zien als nu, waarin je helemaal bent gesetteld in je huisje!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!