10 gewoontes die ik heb om gezond te leven

Gezondheid vind ik een belangrijk aspect in mijn leven. Mijn lichamelijke en mentale gezondheid zijn voor mij van groot belang. Er zijn tijden geweest dat ik niet goed voor mezelf heb gezorgd en op een gegeven moment begon ik dat aan mijzelf te merken. Inmiddels heb ik mezelf meerdere goede, gezonde gewoontes aangeleerd die mij helpen goed in mijn vel te zitten, me fit te voelen en die mij rustig en zelfverzekerd maken. Daarom deel ik mijn 10 gezonde gewoontes die mij helpen om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden!








1. Zo veel mogelijk plantaardig proberen te eten

Een aantal blogs geleden schreef ik al over het feit dat ik een pescotariër ben. Ik eet dus af en toe wel vis, maar over het algemeen probeer ik zo veel mogelijk plantaardig, dus vegan, te eten. Ik zou mezelf dus niet categoriseren als veganist, maar ik probeer wel zo veel mogelijk dierlijke producten te vermijden. Door plantaardig te eten zit ik goed in mijn vel, heb ik veel energie en voel ik me niet schuldig over het feit dat ik dieren eet. Door veel plantaardig te eten, krijg ik ook veel groenten en fruit binnen. De aanbevolen twee stuks fruit per dag haal ik met gemak en ook de 250 gram groenten die je op een dag dient te eten, worden ruimschoots behaald. Ik eet meestal ook meer dan het dubbele van de aanbevolen hoeveelheid groenten, dus dat zit wel goed! Ook granen als haver, volkorentarwe, spelt en rogge zijn hier favoriet en de soja yoghurt en amandelmelk zijn ook niet weg te denken. Ik denk dat plantaardig eten bijdraagt aan een goede gezondheid, dus daarom vond ik dit ook een noemenswaardige gezonde gewoonte. 


2. Weinig (geraffineerde) suikers eten

Ik snoep echt bijna nooit. Ik eet veel liever een stuk fruit, een handje nootjes, een volkoren of mais cracker of wat snoepgroenten dan dat ik koekjes, taart, chips of andere ongezonde dingen eet. Eet ik dan helemaal niks 'ongezonds'? Zo af en toe. Ik hou enorm van hagelslag en chocoladepasta op mijn boterham, dus dat neem ik dan ook gewoon en ook af en toe een stukje pure chocolade of een speculaasje gaan er wel in. Vooral speculaas is hier favoriet! Maar echt snoepen doe ik niet echt. Ik vind het meestal veel te zoet of ik word er snel misselijk van. Ook schreef ik een hele tijd geleden al een artikel over suikerbewust leven en dat doe ik nog steeds. Nog altijd lees ik van bijna alle producten die ik niet ken de etiketten en let ik erop of er niet te veel suiker aan is toegevoegd.


3. Elke dag tijd maken voor yoga

Al is het maar een kwartiertje; ik probeer elke dag aan yoga te doen. Even rekken en strekken, even mediteren of een volle yoga workout, ik doe het allemaal om me goed te voelen en in shape te blijven. Het is echt een moment voor mezelf waardoor ik kan ontspannen na een lange studiedag. Anders zit ik toch maar heel de dag op mijn kont, dus zo even wat oefeningen doen, is erg prettig! Al eerder deelde ik mijn ervaring met yoga en nog steeds is het een belangrijk onderdeel in mijn leven. Natuurlijk zijn er ook dagen dat ik het niet doe, maar dat is meestal alleen als ik heel druk ben of op vakantie ben. Ik probeer er altijd tijd voor te maken en ik vind het oprecht leuk om te doen! Daarnaast is het gewoon ontzettend goed voor mijn lichaam. Ik voel me sterk, flexibel en strak, dus gezond! 

4. Zorgen voor tenminste 7 uur slaap 

Niet altijd een haalbare en makkelijke opgave, maar ik vind het belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Ik merk dat ik op mijn best functioneer als ik 7 tot 9 uur heb geslapen. Onder de zeven uur voel ik mij vaak wat traag en boven de 9 uur word ik meestal gewoon moe wakker. Te veel slaap is volgens mij ook niet goed. Ideaal voor mij is dus ongeveer 7,5 tot 8,5 uur slaap. Het lukt mij elke nacht wel aardig om dit voor elkaar te krijgen. Ik ga doordeweeks op vaste tijden naar bed en in het weekend is dit iets meer flexibel, maar ook dan zorg ik ervoor dat ik genoeg uren slaap. Slaap is voor mij heel belangrijk om mentaal gefocust te zijn, me niet gestrest te voelen en om de hele dag goed te functioneren.


5. Geen hormonale anticonceptie gebruiken

Al 4,5 jaar ben ik met mijn vriend Luuk samen en in mijn hele leven heb ik nog nooit hormonale anticonceptie gebruikt. Een aantal  jaar geleden schreef ik al een blog met de reden daarvoor en die reden is nog steeds niet veranderd. Ik wil geen hormonen in mijn lichaam stoppen die niet van mij zijn en ik wil mijn lichaam zo natuurlijk mogelijk laten functioneren. Ik wil geen kunstmatige menstruatie en me niet rot voelen om de grote hoeveelheid hormonen die de meeste anticonceptiemiddelen met zich meebrengen. Om deze reden gebruiken wij ook condooms en dat is helemaal prima. Een verhoogde kans op zwangerschap is er niet, daar ben ik ook niet bang voor. Een condoom is net zo veilig als de pil, indien je er geen rare dingen mee doet als open knippen met een schaar, open bijten of een condoom gebruiken die over datum is. Het werkt voor ons en voor mij is het fijn dat ik daarom geen hormonen in mijn lichaam hoef te stoppen. Dat zou voor mijn mentale gezondheid waarschijnlijk niet zo goed zijn. 

6. Regelmatig even opstaan 

We zitten met z'n allen veel te veel. Op een werk- of studiedag kun je al snel veel te lang zitten. Voor je het weet zit je alweer drie uur lang stil op je bureaustoel. Daarom probeer ik elk uur even op te staan, me even uit te rekken en een klein rondje te wandelen. Even naar het toilet, even wat drinken pakken of even een trap op en af lopen. Dit doe ik op mijn spieren weer even aan het werk te zetten en even een andere houding aan te nemen. Ik schrik ook van de artikelen die ik lees over de gevolgen van te lang achter elkaar zitten, dus ik probeer bewust even te bewegen als ik druk aan het werk ben. Nu moet ik toegeven dat dat niet altijd lukt en dat ook ik soms meerdere uren achter elkaar zit, maar ik probeer me er wel steeds meer bewust van te worden. Hierdoor lukt het ook wel beter om af en toe eens op te staan.


7. Enkel water en thee drinken

Dit hoort eigenlijk ook weer bij het weinig eten van suiker, in veel drankjes zit gewoon veel suiker of andere toegevoegde troep. Daarom drink ik voornamelijk water en thee en af en toe een glas amandel- of sojamelk (ongezoet). Ik merk dat ik dit zelf lekker vind. Thee is echt mijn favoriet, vooral sterrenmunt vind ik erg lekker. Water is ook helemaal prima en kun je soms ook een beetje minder saai maken met wat schijfjes citroen of takjes munt. Daarnaast probeer ik ook voldoende water te drinken. Dit vind ik nog wel een lastig punt, want ik vergeet vaak gewoon om te drinken. De laatste tijd ben ik mij er meer bewust van en gaan er meerdere flessen op een dag doorheen. 

8. Regelmatig naar buiten gaan

Even een frisse neus halen en vitamine D binnen krijgen! Ik vind het fijn om even naar buiten te gaan ook al is het erg koud of juist snikheet. Een korte wandeling maken en even wat frisse lucht naar binnen snuiven, vind ik altijd prettig. Het komt ook wel eens voor dat ik een dagje niet naar buiten ga, maar toch probeer ik mezelf ertoe aan te zetten dat ik regelmatig even naar buiten loop. Frisse lucht en wat daglicht kan geen kwaad.


9. Meer tijd voor mezelf inplannen

Vroeger had ik de slechte gewoonte om overal 'ja' op de zeggen, om tot midden in de nacht door te leren en werk af te maken en om mezelf weinig vrije tijd te gunnen. Ik voelde me schuldig als ik niet bleef doorwerken en had het gevoel dat ik ging falen als ik niet heel de dag aan het leren was of als iemand iets nodig had van mij en ik daarop 'nee' zou zeggen. Dan zou ik geen goede student, vriendin, dochter of een goed persoon zijn. Inmiddels heb ik geleerd dat je niet altijd 'ja' op alles hoeft te zeggen en dat tot midden in de nacht doorwerken niet per se heel productief hoeft te zijn. Door meer aan mezelf te denken en echt me-time in te plannen, voel ik mij mentaal een stuk rustiger. Ik heb minder depressieve gevoelens en ik kan echt tot rust komen, zodat ik daarna weer hard kan werken of een ander kan helpen. Dat moest ik door de jaren heen echt leren en het is ook heel recent dat dit punt zo goed gaat. Vroeger zag ik tijd voor mezelf als verspilde tijd. Inmiddels weet ik dat het een investering in mezelf is, zodat ik daardoor de beste versie van mijzelf kan zijn, minder stress ervaar en me mentaal gezond voel.

10. Het maken van lijstjes (om stress te reduceren)

Tot slot heb ik de goede gewoonte aangeleerd om lijstjes te maken van wat ik op een dag moet doet. Voor mij helpt dit heel erg om stress te reduceren. Zo heb ik overzicht van alles wat ik in een dag, een week of een maand moet doet, weet ik waar ik aan toe ben en kan ik alles goed inplannen. Zo probeer ik mijn weekenden volledig studievrij te houden en ook niet langer door te werken dan negen uur 's avonds. Binnen de tijd moet ik dingen die hoog op mijn lijstje staan gedaan hebben en dingen die wat minder prioriteit hebben, schuiven dan gewoon iets op. Vroeger kon ik dat echt niet. Toen moest alles van mijn lijstje afgewerkt zijn, of het nu prioriteit was of niet. Ik heb geleerd dat ik daardoor niet productiever ben en ook geen leuker mens ben als dit gebeurt. Ik heb geleerd om dingen meer los te laten en om de lijstjes aan te houden, maar niet al te streng te zijn daarin. Dit geeft mij rust! 


Welke gezonde gewoontes heb jij jezelf aangeleerd?

Reacties

  1. Wat een goede gewoontes! Knap dat je er zo mee bezig bent. Ik zou wel wat gezonder willen eten en ook wat meer willen bewegen. We zitten inderdaad allemaal veel te veel. Ik sport wel drie keer per week een uur, maar tussendoor staan, wandelen of even actief zijn is volgens mij net zo belangrijk. Daar zit zeker nog ruimte voor verbetering. Wel drink ik elke ochtend lauw water met citroen erin, dat schijnt goed te zijn voor de spijsvertering!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar een wil is, is een weg! Wat goed dat je al drie keer per week sport! Actiever tussendoor worden is echt een kwestie van bewustwording en gaan doen. Voor mij is dat ook niet van de een op andere dag gegaan. En wat goed dat je water met citroen drinkt! Sowieso is het goed om te drinken na een lange nacht zonder vocht!

      Verwijderen
  2. Goed bezig Meag! Ik sport zelf zes keer per week, waarvan ik ook sportlessen geef natuurlijk. En ik ben ook wel bezig met bewuste voeding eten. Wel ben ik momenteel super druk met mijn werk, waardoor ik merk dat ik meer stress heb, dus mijn mentale gezondheid kan echt wel wat beter, maar het is nu even niet anders. Zo lang ik goed in mijn vel zit door gezond eten en sporten, kan ik dat ook wel aan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks meis! Ja ik heb echt respect voor de hoeveelheid die jij sport. Zo knap dat je dat kan volhouden en dat het voor jou ook echt een uitlaatklep is. :-) Stress verminderen is voor veel mensen lastig denk ik, maar mooi dat het voor jou te doel blijft door goed te eten en lekker te sporten! <3

      Verwijderen
  3. Wauw, goed zeg! Ik kom lang niet altijd aan mijn 8 uur slaap. Vaak twee keer per week maar 4/5 uur, omdat ik dan vroeg moet opstaan voor mijn werk. Momenteel sport ik niet, omdat ik een knieblessure heb. Anders loop ik 3 keer per week hard. Deze zomer wil ik minder toegevoegde suikers eten en mij hierin verdiepen. Nu heb ik het heel druk op mijn werk en met mijn studie, dus over anderhalve maand heb ik daar meer tijd voor.

    Liefs,
    Marloes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je reactie! Wat jammer dat je niet kan sporten door je knieblessure. Hopelijk kun je binnenkort de draad met hardlopen weer oppakken. En minder toegevoegde suikers eten is altijd goed! Ik ben daar ook heel erg mee bezig en het is echt een verbetering voor je energie, je lichaam en je huid! Is zeker aan te raden. Hopelijk kun je daar binnenkort mee aan de slag! :-)

      Verwijderen
  4. Ik herken heeeeeeel veel van je lijstje haha! Het enige wat we niet hetzelfde doen is dat ik de pil gebruik, dit doe ik omdat ik anders zo onregelmatig ongesteld ben (heb geen zin om 24/7 bang te zijn ongesteld te worden) soms was het 100 dagen, soms 20 dagen... Ik vind Yoga ook echt heerlijk, en drink alleen water en zelfgemaakte sapjes! Leuk om dit lijstje te lezen! Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je leuke reactie! Wat goed dat jij ook zo met je gezondheid bezig bent! Dat je aan hormonale anticonceptie zit is in jouw geval dan ook volledig logisch. Als het voor jou helpt, moet je het vooral doen. En wat leuk dat je ook zo van yoga houdt! :-) Heerlijk he, om je na een lange dag even te rekken en te strekken of in de ochtend lekker wakker te worden!

      Verwijderen
  5. Goed lijstje! Lekker bezig zo te lezen. Ik vind gezond eten soms nog lastig, helemaal sinds ik op kamers woon, maar ook ik gebruik geen hormonale anticonceptie en ik drink ook niets anders dan water of thee. Af en toe wel een wijntje, maar dat is meer met speciale gelegenheden. Wel goed om dit te lezen, er staan echt wel dingen in waar ik zelf aan kan werken.

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Wat jammer dat gezond eten niet altijd wil lukken, maar wel goed dat je zo veel water drinkt, is alleen maar goed voor je. Wat fijn om te lezen dat ik je inspireer om aan je gezondheid te werken! Waar een wil is, is een weg!

      Verwijderen
  6. Jij hebt ook een interessante lijst! Volgende week publiceer ik een lijstje met gezonde gewoontes die ik maar niet in m'n systeem krijg en daarvan zijn er ook een aantal uit deze lijst haha. Het maken van lijstjes doe ik ook elke dag, maar soms als ik stress heb inderdaad ga ik even wat uitgebreider zitten een heel lang nadenken over alle dingen die ik moet doen (ook in de tuin enzo) en daar wordt m'n hoofd zó lekker leeg van :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!