Mijn ervaring na 30 dagen yoga with Adriene

Al sinds begin 2018 is yoga één van mijn hobby's geworden. Dit was een van mijn nieuwjaarsdoelen en dat heb ik tot op de dag van vandaag volgehouden! Onlangs volgde ik via YouTube een challenge waarbij het de bedoeling is dat je 30 dagen achter elkaar yoga-oefeningen doet. Ik deed mijn yoga-oefeningen ongeveer vier keer per week, maar het leek mij wel een mooie uitdaging om het dertig dagen lang elke dag te doen en daarom de challenge aan te gaan. Ik was benieuwd wat dit fysiek en mentaal met mij zou doen. Het leek mij leuk om mijn ervaring met jullie te delen!







Waarom ben ik deze challenge aangegaan?

Al sinds mijn project Loslaten in oktober 2017 ben ik bezig met yoga. Ik merkte dat ik het prettig vond om te letten op mijn ademhaling in tijden van stress, zodat ik wat rustiger kan worden. Daarnaast bewoog ik echt veel te weinig en was dit een passende manier voor mij om meer beweging te krijgen in mijn leven. Begin oktober 2018 deed ik dus een jaar aan yoga en altijd oefende ik dit via filmpjes op YouTube van Yoga with Adriene, een hele vrolijke, positieve dame uit Austin (Texas, V.S.) die meer dan 4 miljoen abonnees heeft en elke week een yogafilmpje online zet. Ik ben echt fan van haar manier van lesgeven. Ze is heel toegankelijk, relaxed en positief, wat mij erg aanspreekt. Hierdoor is het ook makkelijk om te beginnen met yoga, ongeacht je instapniveau. Daarnaast vind ik het fijner om thuis de oefeningen te doen dan in een yogaklasje, omdat je dan niet kunt vergelijken hoe goed of hoe slecht je bent. Door mijn perfectionisme en bewijsdrang zou ik dan niet zo goed van mijn oefeningen kunnen genieten dan wanneer ik mijzelf continu vergelijk met anderen. Je kunt alles in je eigen tempo doen en houdingen zo vaak oefenen als je wilt. 

Doordat ik al een jaar aan yoga deed en wat meer ervaren was, vond ik het leuk om te beginnen aan de 30 dagen challenge. Doordat ik al vier keer per week aan yoga deed, leek het mij makkelijker om het dertig dagen achter elkaar vol te houden. Ik wilde weten wat dit met mijn lichaam en mentale gesteldheid zou doen als ik elke dag yoga zou doen en dit een maand lang moest volhouden. 





Wat kun je verwachten van 30 dagen yoga?

Adriene heeft dertig filmpjes die bij elkaar horen die je dertig dagen dient te volgen. Het verschilt  per dag wat je gaat doen. De eerste dagen begin je rustig en langzaam, maar dit bouw je al snel op. Zo vertelt Adriene de eerste dagen wat je allemaal moet doen, maar later gaat over naar meer vrijheid. Ze geeft dan aan dat je moet luisteren naar je eigen behoefte, wat vind jij prettig? Waar ligt jouw grens? Ook wordt je steeds meer uitgedaagd op zowel mentaal als fysiek gebied. Soms heb je het gevoel dat je moet haasten en dan is de kunst om rustig te blijven en tijd te nemen voor de oefeningen. Je lichaam wordt ook uitgedaagd door steeds weer nieuwe houdingen te proberen, waarbij je ademhaling essentieel is. Wat ik soms lastig vond was het feit dat sommige filmpjes meer dan veertig minuten duurde en dat ik dan soms er echt tijd voor moest maken om het filmpje op die dag te doen. In je drukke schema is het lastig, maar deze challenge verplicht je wel om echt me-time in te plannen. Op het moment zelf kon ik mij echt druk maken en mijzelf afvragen of ik wel tijd had om dat yogafilmpje te doen, maar als ik weer eenmaal op de mat zat, voelde het heel fijn. Na afloop was ik zelfs rustiger en productiever dan voor ik begon aan de oefening. 

Je hoeft niet bang te zijn dat je erg lenig, sterk of goed moet zijn om deze challange te doen. Deze serie van Adriene is voor zowel beginners als wat meer ervaren yogi's en het fijne is dat Adriene tijdens de oefeningen meerdere opties aanbiedt. Als een bepaalde houding veel lenigheid en flexibiliteit vereist, dan geeft Adriene altijd wat andere opties die wat makkelijker zijn om te doen. Andersom geeft ze bij wat makkelijkere houdingen ook aan hoe je jezelf meer kunt uitdagen. Het is maar net waar je behoefte aan hebt en waar je grenzen liggen. 


Zijn er merkbare resultaten na 30 dagen?

Die zijn er zeker! Ondanks dat ik al een regelmatig yoga deed, merkte ik toch dat mijn lichaam hier anders op reageerde. Zo merkte ik op dag zes al verschil. Zo voelden mijn armen sterker aan, kon ik bepaalde poses makkelijker volhouden dan voorheen en werd ik nog een stuk leniger dan dat ik al was. Poses die mij voorheen nog niet goed lukte, gingen mij ineens veel makkelijker af na dertig dagen. Ik voelde mij fit door elke dag even iets van beweging in te plannen, al was het alleen maar even stretchen. Daarnaast kon ik merkten dat het mentaal ook hielp. Elke dag letten op je ademhaling en hier de tijd voor nemen, hielp mij om rustig te blijven in situaties die buiten mijn yogamat plaatsvonden. Zo merkte ik aan mijzelf dat ik een aantal keer in de collegezaal of in de bibliotheek ook op mijn ademhaling ging letten als ik stress had om een deadline of als ik iets niet goed snapte, waar ik mij dan druk over ging maken. Door alleen al rustig adem te halen, werd ik ook rustiger en kon ik situaties weer even relativeren. Zowel fysiek als mentaal merkte ik dus grote verschillen, wat voor mij echt al helpend was. Daardoor vond ik het ook leuk om elke dag weer mijn yogamat uit te rollen en was het makkelijk om de challenge ook echt 30 dagen vol te houden. 


Moet je de hele serie in dertig dagen doen of mag het in je eigen tempo?

 Het is wel aan te raden om de challenge echt 30 dagen achter elkaar te doen. Het brengt echt een minder goed resultaat als je elke week maar één filmpje van de challenge doet. Het is soms lastig om elke dag weer tijd te maken voor de yogachallenge. Je bent druk, hebt veel dingen te doen en soms heb je gewoon helemaal geen zin om na een lange dag nog te sporten. Dan wil je alleen maar in je bed liggen. Echter is dat juist de uitdaging. Door elke dag je yogamat uit te rollen, toon je aan jezelf inzet, doorzettingsvermogen en zelfdiscipline. Dit maakt het ook mogelijk om alle resultaten te bereiken die je wilt of die ik ook heb bereikt. Het gaat niet alleen om het feit dat je yoga doet, maar ook in andere opzichten zul je profijt ervaren, bijvoorbeeld in je werk of in je studie.
Zelf heb ik voor de challenge ook onregelmatig aan yoga gedaan, maar het is dan veel makkelijker om te zeggen: "Vandaag even niet, ik ben moe/druk". Daardoor daag je jezelf ook niet uit en is het idee van de challenge weg. Het beste resultaat bereik je gewoon als je het dertig dagen volhoudt.



Waarom Yoga with Adriene? 

Ik ben helemaal weg van de filmpjes van Adriene. De video's die zij maakt zij ontzettend toegankelijk met veel mogelijkheden. Adriene spreekt je ook direct aan, ook al kent ze je helemaal niet. Ze motiveert je, geeft regelmatig aan dat het niet erg is als iets nog niet lukt of nog niet perfect is. Daarnaast vind ik haar stem ook ontzettend rustgevend. Dus mocht yoga wat voor jou zijn en wil je na de challenge meer, dan kun je altijd even kijken op haar YouTube kanaal voor nog meer filmpjes. Ik heb wel eens andere yoga-instructeurs via YouTube bekeken, maar zelf vind ik niemand zo prettig als Adriene. 


Ga jij de challenge ook aan? 


Reacties

  1. Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over yoga en dat je het ook al meer dan een jaar volhoudt. aan de foto's te zien ben je er ook echt goed in! Ik wou dat ik zo lenig was, haha! Ik heb een aantal keer yoga geprobeerd in de sportschool, maar het is niks voor mij! Ik kan niet rustig stilzitten op dat matje en ademhalen, en daarnaast frustreert het mij dat ik niet zo lenig ben... Ik ben meer van de krachttraining en echt actief zijn, hoewel het me heerlijk lijkt om soms ook even te kunnen ontspannen, terwijl je toch aan het sporten bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb ook wel eens yoga gedaan, maar ik vond het soms nog knap lastig om te ontspannen als je lastige houdingen moet aannemen! wel heel goed dat je dit gewoon 30 dagen achter elkaar hebt volgehouden!
    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik doe ook aan yoga, maar ik ga meestal wel naar een klas in de sportschool. Ik vind het ook heerlijk om te doen! Van yoga kan ik echt ontspannen en ik zou het ook wel vaker willen doen. Die challenge klinkt echt leuk, maar wel lastig vol te houden om dat echt dertig dagen achter elkaar te doen. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar? ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!