Ik laat het los | Loslaten

Aan alles komt een einde. Mijn minor is inmiddels afgelopen en zo ook mijn zoektocht naar loslaten. Mijn project is afgerond. In deze blog wil ik nog wel het antwoord op mijn vraag met jullie delen. De vraag was namelijk: 'wat betekent loslaten voor mij?'
Dat krijgen jullie te weten en ook zal ik vertellen wat ik met de informatie die ik de afgelopen maand verkregen heb ga doen en wat de vervolgstappen daarbij zullen zijn.




Wat betekent loslaten voor mij?

Loslaten betekent voor mij allereerst vallen, opstaan en weer doorgaan. De afgelopen 6 weken ben ik actief bezig geweest met bewust dingen loslaten, te kijken wat dit met mij doet, hoe ik ermee omga en wat ik daarbij voel of denk. Dat is niet altijd makkelijk geweest. Er zijn momenten geweest dat ik gefrustreerd, verdrietig en teleurgesteld was. Dit waren ook de momenten waarop ik ‘viel’ en ook dacht dat heel de wereld tegen mij was. Maar er zijn ook moment geweest dat ik weer opstond en ook echt losliet, door iets ontspannends te doen, erover te praten, mindfulness toe te passen of door achteraf te reflecteren op de situatie. 
Loslaten betekent ook ontspannen, door middel van mindfulness of door dingen te doen die ik leuk vind, zoals het aaien van koeien, naar een concert gaan, knuffelen met mijn vriend, een wandeling maken of een game te spelen. Zo kan ik mijn gedachten verzetten en ook niet meer denken aan de situatie of gebeurtenis, waardoor ik ook meer loslaat. 
Daarnaast betekent loslaten tegen mijn natuur ingaan. Ik ben een geboren piekeraar, waardoor ik mij altijd heel snel zorgen maak en stress in mijn hoofd veroorzaak. Het betekent angst, want wanneer ik iets loslaat heb ik (nog) minder controle op de situatie of dan voelt het alsof ik te mild ben voor mezelf. Dat roept angsten op, maar ik probeer nu met volle angst vooruit te gaan. Soms moet je gewoon verder en de situatie accepteren zoals hij is. Dat is eng, maar juist daardoor ga ik steeds een beetje meer loslaten, door mijn angst onder ogen te zien. Wanneer ik dat de ontspanning opzoek die ik al eerder noemde, gaat dat ook wat makkelijker. 
Buiten dat het voor mij soms angsten oproept, is loslaten ook fijn wanneer het lukt. Het betekent dat ik mij geen zorgen meer maak, de situatie heb geaccepteerd en vertrouwen erin heb dat dingen goed komen. Ik ben dan veel liever voor mezelf en stel dan ook minder hoge eisen. In de praktijk gebeurt dit nog niet heel veel, maar als het gebeurt, dan voelt het ook goed en vertrouwd. Loslaten betekent voor mij vertrouwen op andere mensen dat zij ook vaardig genoeg zijn om taken te volbrengen en dat ik er vrede mee heb dat zij het op een andere manier doen dan ik zou doen. Het helpt me om bij elke situatie af te vragen: ‘hoe belangrijk is dit overmorgen nog?’ 
Als ik mijzelf daarin voorbij loop, dan lach ik even vriendelijk, want loslaten betekent omarmen dat het allemaal weer goedkomt. 


Toolbox en terugkijk op de blogs

Onder andere door de blogs kon ik deze vraag beantwoorden, maar ook door veel met gedrag te experimenteren. Ik heb verschillende dingen gedaan om meer te leren loslaten. Voor nu is dat een hele prestatie, vind ik zelf. De interviews die ik heb gehouden, hebben mij nieuwe inzichten gegeven over loslaten en hebben mij nieuwe tools aangereikt om ermee verder te kunnen, zoals manieren om te ontspannen en reflectie. Vervolgens ging ik ook vaker reflecteren op mijzelf en dat deed mij goed. Hierdoor  kon ik echt voor mijzelf overzien wanneer loslaten makkelijk is en wanneer ik er soms nog moeite mee heb. Juist door achteraf te reflecteren, leer ik enorm. Ook mindfulness heeft een positief effect op mij en laat mij dingen sneller accepteren zoals ze zijn. Hier wil ik de komende tijd zeker nog mee verder. Ik ben zelfs gaan geloven dat het best gezond voor je geest is om eens per dag aan mindfulness te doen! Ik ben blij dat ik dat een kans gegeven heb! Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog een boek over loslaten gelezen, waar ik een aantal tips uit heb kunnen halen. Deze ga ik de komende tijd nog eens uitproberen! Tot slot maakte ik ook een filmpje als reminder over de dingen waarvan ik oprecht geniet en waarbij ik zorgeloos kan zijn. In drukke en lastige tijden moet ik niet vergeten die ontspannende dingen te blijven doen.

Mijn doel is dus bereikt! Ik heb mijn toolbox kunnen ontwikkelen en ik hoop hiermee de komende tijd mee aan de slag te gaan, zodat loslaten makkelijker gaat worden. Natuurlijk zal ik nooit helemaal alles kunnen loslaten. Ik ben en blijf  nu eenmaal een controlfreak. Alleen hoop ik dat het op deze manier makkelijker wordt en hoop ik dat ik sneller vrede heb met bepaalde situaties. 
Voor nu is dit de laatste blog over loslaten! Ik laat dit onderwerp ook even los. Mijn minor is inmiddels ook afgelopen, maar ik moet zeggen dat ik heel veel over mezelf geleerd heb (buiten hetgeen waar de minor om draaide: groepsdynamica) en daar ben ik heel erg dankbaar voor! 
Hopelijk heb jij er ook nog iets uit kunnen halen en vond je het leuk om mijn zoektocht te volgen!

Liefs,

Meaghan




Reacties

  1. Mooie afronding van je project! Ik heb je blogs met plezier gelezen. Fijn dat je een antwoord hebt kunnen vinden op je vraag.

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een mooi geschreven stukje! fijn dat deze leervraag je ook echt verder heeeft geholpen in je ontwikkeling en tijdens je minor. ik vond het zelf ook interessant om te lezen! ik denk dat reflectie een heel belangrijk iets is om te leren loslaten, misschien moet ik dat ook vaker zelf doen!

    xoxo
    djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!