Culinair uit eten bij Vista in Willemstad

 Het is alweer een tijdje geleden, maar eindelijk is het weer zo ver. Mijn vriend Luuk en ik gingen weer eens culinair uit eten. Dit keer bij restaurant Vista in Willemstad. Dit restaurant heeft 1 Michelinster en staat bekend om de unieke locatie aan het water. De hoofdfocus van het restaurant is vis, maar er wordt ook vlees en vegetarisch geserveerd. Als wij naar een wat prijziger restaurant gaan, is daar altijd een aanleiding voor. Meestal is het omdat we iets te vieren hebben. Wij hebben meerdere dingen te vieren, waaronder het behalen van mijn master diploma. We zouden eigenlijk weer naar The Jane in Antwerpen gaan. Maar helaas gooide Corona roet in het eten. Vista leek ons daarom een zeer geschikt alternatief!




Concept van Vista 

Het restaurant Vista is gevestigd in het Willemstad in Noord-Brabant. Ze staan erom bekend dat ze een prachtig terras hebben aan het water, waar je kijk op de weiland en bootjes. De omgeving vonden wij in elk geval prachtig! Het uitzicht vanaf het terras is adembenemend en ook als je binnen in het restaurant zit, kun je nog steeds genieten van het uitzicht. Het restaurant heeft namelijk hele grote ramen die driekwart van de ruimte vervullen, dus waar je ook zit, je hebt altijd een mooi uitzicht! Dit restaurant heeft voor elk wat wils. De hoofdfocus is vis, maar ook serveren ze vlees en wordt er rekening gehouden met vegetariërs. Helaas serveert dit restaurant geen vegan gerechten, dus als je altijd volledig vegantisch eet, is dit geen restaurant voor jou. Ook goed om te vermelden is dat de coronamaatregelen grotendeels goed in acht worden genomen. De tafels staan allemaal meer dan 1,5 meer uit elkaar en er is een limiet op het aantal gasten. Ook wordt vooraf een gezondheidscheck uitgevoerd. Het nadeel vond ik wel dat het personeel niet met mondkapjes werkte. Niet in de keuken en niet in de bediening, terwijl ik dit bij andere Michelinsterrestaurants wel heb gezien. Maar als er uitgelegd wordt wat het gerechtje precies is, dan staat het personeel netjes op 1,5 meter afstand aan de andere kant van je tafel.  

Vista heeft een erg duidelijk concept. Je kunt namelijk gerechten à la carte bestellen. Er wordt dan aanbevolen om drie tot vier gerechten te kiezen voor een verzadigd gevoel. Het voordeel daarvan is dat je zelf kan kiezen waar je zin in hebt en meteen ook rekening kunt houden met smaak en dieetwensen. Daarnaast is er de keuze om een verrassingsgangenmenu te nemen. Je kunt kiezen voor vijf, zes of zeven gangen. Omdat het feest was, kozen Luuk en ik voor het uitgebreide zevengangen menu. Op voorhand hadden wij doorgegeven dat ik geen vlees eet en dat Luuk allergisch is voor sommige noten, daar kon allemaal rekening mee worden gehouden! Voor zeven gangen waren wij 94 euro per persoon kwijt. In vergelijking met andere Michelinrestaurants waar wij hebben gegeten is dit gemiddeld. Het is absoluut niet goedkoop, maar bij The Jane  en bij Pure C waren wij veel meer geld kwijt voor twee personen. Deze restaurants hebben namelijk twee Michelinsterren. De prijs die wij nu betaalden is vergelijkbaar met Jaimie van Heije. Hoe minder gangen je neemt, hoe goedkoper je uit bent. En als je à la carte bestelt, kun je ook beter letten op de prijzen als je dat belangrijk vindt. Voor ons maakte het deze avond niet uit. Wij hebben ons de hele avond laten verrassen!



Amuses





We begonnen met drie kleine amuses die zo'n tien minuten nadat we aan ons tafeltje zaten werden geserveerd. Ik was weer helemaal onder de indruk van het prachtige servies! Op de bovenste foto zie je links een amuse van crouton, avocadocrème, biet en ui. Luuk had trouwens in plaats van biet salami gekregen, omdat hij wel gerechten met vlees eet. In het midden was een mouse van tomaat, paprika, chilipeper en ui, gemaakt van eiwit. Op de onderste foto zie je twee taco's liggen, gevuld met twee soorten hummus, bosui en een popcorn. Heerlijk om de smaakpapillen mee wakker te schudden! Ik vond zelf de crème van het eiwit met de groenten het lekkerste, maar alle drie de hapjes vond ik geweldig!


Daarna kregen we nog een amuse. Het was een mouse van courgette, op spraak gebracht met limoen, sojasaus, lenteui, courgette en rivierkreeft in. Dit was ook echt een smaakexpolosie en meteen ook mijn favoriete amuse. Je moest de mouse ook echt wegscheppen om in het midden de rivierkreeftjes en de bosui te ontdekken. Hele aangename verrassing! 


We kregen ook nog twee broodjes met boter en zout ernaast. Altijd goed, want ons maak je enorm blij met lekker brood!


Gang 1





Daarna kregen we de vraag of wij à la carte wilden eten of gebruik wilden maken van het gangenmenu. Wij kozen dus voor zeven gangen. De eerste gang was ceviche met gamba, radijs, paksoi, een krokantje van aardappel en een saus waarvan ik me niet kan herinneren wat erin zat. Dit was echt mega lekker en wat zag het er mooi uit. We kregen een gigantisch groot bord voor zo'n klein gerechtje, maar het was weer echt een klein kunstwerkje hoor. Luuk en ik zeiden meteen tegen elkaar dat het restaurant er nu al in geslaagd is om ons tevreden te stellen en dat al na een paar amuses en een eerste gang. We verheugden ons door dit gerecht op de volgende gangen en waren echt nieuwsgierig naar wat we nog meer zouden krijgen. Dit was al zo lekker! Zouden ze dit nog overtreffen? Zou het niveau gelijk blijven? Of zou het nu alleen maar minder worden, omdat we het lekkerste al hadden gehad? 


Gang 2




De tweede gang was een "cocktail" van kreeft, avocado en granny smith appel met kaviaar en zalmeitjes en een krokantje (dat langwerpige witte). Dit was by far mijn favoriete gang! Ik ben dol op avocado en op kreeft. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik caviaar at. Een los hapje caviaar vond ik niet zo bijzonder, maar in combinatie met de rest van het gerecht vond ik het echt geweldig. Ik vond het ook prachtig dat het gerecht in zo'n cocktailbeker werd geserveerd. Wat een smaakexplosie. Met avocado kun je ook niet zo veel verkeerd doen. Het zure van de appel was ook een fijne tegenhanger. Echt een geslaagd gerecht en mijn favoriet van de avond!

 

Gang 3





De derde gang was ook zo lekker... We kregen zeebaars met gerookte paling, een schuim van tomaat en allerlei groenten ter decoratie zoals biet, ui en wortel. De zeebaars was heerlijk zacht en de paling was wat zoutig, maar beiden ontzettend lekker. Ook zat er een krokantje bij, volgens mij van diverse zaden. Het is wel jammer dat er geen menukaart was van de gangen, anders kon ik exact terugvinden wat het was. Nu maakte in notities van wat de ober had gezegd als het gerechtje was toegelicht om het niet te vergeten. Enfin, dit was ook een masterpiece, erg lekker!
 

Gang 4




We kregen beiden een stukje schol, met limoensaus, stukjes octopus, witlof en een beetje saffraanrijst en een tijmsausje. Dit vond ik een lekker, maar wat saai gerecht. Er was niet zo'n smaakexplosie als bij de eerste drie gangen en daarnaast ben ik ook niet dol op de smaak van saffraan. Gelukkig was deze smaak vrij subtiel, maar ik kan er niet echt van genieten. De schol daarentegen was wel lekker, maar door de neutrale saus dus een beetje simpel. Wel zag het er weer mooi uit en heb ik ervan kunnen genieten hoor. Maar deze gang was het minst spectaculair. Misschien deden ze dit om je smaak na al die verrassingen weer wat te neutraliseren? Ach ja, er zit bij een gangenmenu echt altijd één minder gerechtje ertussen! 


Gang 5




De vijfde gang compenseerde de vierde gang zeker en was ook wat meer verrassend. Het was een stukje heilbot met twee bereidingen van aardappel en een vinaigrette van truffel. Deze smaken vond ik onwijs lekker! Heilbot is wel een van mijn minst favoriete vissen. Ik had liever dat ze het stukje schol van de vorige gang hadden bereid met de smaken van dit gerecht, dan was het perfect geweest! Maar buiten dat ik heilbot minder lekker vind, was het gerecht echt heerlijk. Vooral de aardappel was echt perfect bereid en de truffelsaus was verrukkelijk!


Gang 6




De zesde gang verschilde voor mij en Luuk. Luuk kreeg namelijk vlees, terwijl ik doorging met de vis! Op de bovenste foto zie je Luuk zijn gerecht. Hij had biefstuk met eendenlever, peultjes, een krokantje van havermout en aardappelpuree. Voor mij kwam er een stukje hele zachte kabbeljouw, bereid met snijboon, champignons, witlof, diverse kruiden waarvan ik de naam niet meer weet en ui. Allebei vonden we ons hoofdgerecht erg lekker. Normaal is kabeljauw niet mijn favoriete vis, maar deze was echt perfect bereid. Door de smaken vond ik het heerlijk en ook het stukje vis zelf was enorm zacht. Vaak heb je dat kabeljauw te droog wordt, maar dat was nu zeker niet het geval. Ik heb er onwijs van genoten en ook Luuk vond zijn stukjes vlees perfect. Ze waren nog roze van binnen en zo eet hij zijn biefstuk het liefst.


Gang 7




Tot slot het toetje! Ook dit was weer een plaatje. Alleen het bord vond ik al mooi, omdat het leek alsof er allemaal parels op lagen. Dit toetje had verschillende bereidingen van braam. Het bolletje ijs was onder andere van bramen gemaakt, de spiraal was een mouse van bramen en ook lagen er kleine losse bramen op het bord. Verder lagen er ook twee stukjes noga, een crumble, en het witte schuim was gemaakt van gin tonic. Wauw, wat een lekker toetje! Het was friszoet. De bramen waren heerlijk, de crumble was zoet en werd gecompenseerd door het frisse van de gin tonic. De noga maakte het weer wat hartiger, omdat noten in zaten. Ik vond het echt een perfect toetje. Het zag er mooi uit en viel niet te zwaar op de maag na zes gangen en amuses. Heel lekker!


Eindoordeel

Dan nu nog mijn totaaloordeel over het restaurant. Een heel positief punt vond ik de gerechtjes! Op één gerechtje na waren ze stuk voor stuk heerlijke, verrassende smaakexplosies en zagen ze er ook prachtig uit. De gerechten die hier geserveerd worden zijn zeker vergelijkbaar met die uit de restaurants van Sergio Herman. Het niveau van de kwaliteit van eten had naar onze mening echt raakvlakken en was vernieuwend. Daarnaast vonden Luuk en ik een ander positief punt de locatie. Het is echt een romantische locatie met uitzicht op het water, de weilanden en de molens en ook de sfeer in het restaurant is knus, modern en gezellig. De stoelen zitten ook heerlijk (niet onbelangrijk als je bijna vier uur lang moet zitten terwijl je van je gangen geniet) en het was voor de verandering eens leuk dat we schuin naast elkaar zaten in plaats van tegenover elkaar. Dat maakte het net wat gezelliger. De gangen werden ook niet te snel achter elkaar geserveerd en je moest ook niet te lang wachten tot de volgende gang kwam. De tijd tussen de gangen was voor ons gevoel precies goed! Het personeel is vaardig en vriendelijk, schenkt water bij als je glas leeg is en heeft kennis van de gerechten die worden geserveerd. Ze lieten wel wat steekjes vallen door niet altijd te vragen of je gerecht naar wens was en zoals ik aan het begin al had genoemd droegen zij geen mondmaskers of handschoentjes, iets wat ik van een sterrenrestaurant wel verwacht in Coronatijd. 


Een nadeel vonden wij dat er geen waterarrangement was. Er was wel een wijnarrangement, maar wij drinken allebei geen alcohol. Normaal gesproken kiezen wij daarom voor het waterarrangement, zodat je voor één bedrag onbeperkt water krijgt. Dat was hier niet het geval, wij betaalden per fles. Een fles water kostte 3,50 en dan kregen we ongeveer een liter. Best prima, totdat je een derde fles hebt besteld en deze maar half opgaat en je er pas bij het afrekenen achter komt dat het water dus 3,50 per fles kostte... Dat vonden we jammer, want die halfvolle fles werd ook gewoon van onze tafel afgehaald toen we klaar waren met dineren. Niet eerlijk, want als ik dat had geweten, hadden we hem gewoon leeggedronken. Een ander kritiekpunt is dat we na het toetje geen klein hapje meer kregen. Dit zijn we wel gewend van alle andere culinaire restaurants waar wij hebben gegeten. We zaten dus nog echt op een verrassing te wachten, maar die kwam helaas niet. Jammer! Dit klinkt misschien heel verwend, maar stiekem hoort dit toch echt wel bij het sterrenniveau, aangezien andere restaurants het wel doen!

Buiten deze kritiekpunten vind ik Vista een erg goed, gezellig en vooral lekker restaurant. Misschien niet het goedkoopste restaurant, maar zeker wel je geld waard en ook als je iets minder wilt uitgeven dan wij hebben gedaan, kun je gewoon bij Vista terecht. Wij willen er in de toekomst zeker nog een keer heen! Dit restaurant is echt wel een blijvertje. 




Zou jij hier wel eens willen eten?


Reacties

  1. Wat ziet dat er heerlijk uit! Mooie gerechten. Voor mij is het alleen wel ver rijden, want ik kom uit Leeuwarden. Wel leuk om te onthouden als ik eens in de buurt ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, mooi eten! Ik vind dit soort blogs altijd leuk om te lezen en ook leuk dat je een vergelijking maakt met andere restaurants. Ik ben ook dol op vis. Lijkt me lekker om daar een keer te eten, maar ben door Corona wel voorzichting. Fijn dat jullie er zo van hebben genoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er goed uit! Ik heb nog nooit in een Michelinsterren restaurant gegeten. Echt een dingetje voor mijn bucketlist.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ben daar ook geweest vorig jaar voor de verjaardag van mijn moeder. was inderdaad heerlijk eten! wij hadden zes gangen toen.

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En of ik er wil eten, alleen is het wel een beetje ver weg. Maar als ik eens in de buurt ben, graag.

    Wat een leuke blog trouwens. Het zijn stuk voor stuk mooie afbeeldingen met tekst die klinkt als muziek in de oren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!