Werken in Coronatijd (2) | Doktersassistente

In de rubriek Werken in Coronatijd spreek ik met diverse mensen die op een of andere manier hun werk moeten doen in Coronatijd. Corona heeft veel invloed op heel de wereld en dus ook op onze beroepsbevolking. Wat doet Corona met ons werk? Voor deze Werken in Coronatijd vertelt Melanie, een doktersassistente op de SEH, over de invloed van het Coronavirus op haar werkzaamheden. 




Stel jezelf even voor

Mijn naam is Melanie, ik ben 24 jaar oud, en momenteel werkzaam als doktersassistente. Specifieker: Ik werk op de spoedeisende hulp van het OLVG. Mijn belangrijkste werkzaamheden hier zijn het inschrijven van de patiƫnten en een eerste blik in de triage (wie moet bijvoorbeeld toch eerder bij de verpleegkundige of arts komen). Daarnaast mag ik ook de afdeling zelf op, in wit pak, en mag ik bloedprikken, vitale functies opmeten of een ECG maken.


Melanie schreef al eerder gastblogs op It's Meggie Time. Zo schreef ze over haar hbo-opleiding tot verpleegkundige en over haar tripje naar New Castle


Welke invloed heeft Corona op jouw beroep?

Het COVID-19 virus heeft redelijk wat invloed op mijn taken. Zo is het moeilijker voor mij om de werkvloer op te mogen, gezien de vele casussen met isolatie die wij nu zien. Ook is het werk aan de balie anders. We krijgen veel meer telefoontjes van bezorgde mensen. Veel mensen komen ook niet meer langs voor de 'kleinere' problemen, ze wachten langer af of spreken eerst meermaals met een huisarts of huisartsenpost. De sfeer op het werk blijft toch nog best hetzelfde als eerst. Alle lieve berichten en zelfs geschenken die het OLVG en de spoed hebben gekregen zijn zo een fijne moraal boost, voor zowel balie als de verpleegkundigen! Ik vind vooral de tekeningen die wij van kinderen uit te buurt hebben gekregen erg lief, ze hangen in onze koffiekamer!

Natuurlijk werken wij nu wel met andere veiligheidsmaatregelen, die soms zwaar kunnen vallen. Het is aan mij, aan de balie, de taak om ervoor te zorgen dat iedere patiĆ«nt en bezoeker geĆÆnformeerd is over isolatie, maar ook over de Ć©Ć©n-bezoek-regel: iedere patiĆ«nt mag maar Ć©Ć©n bezoeker bij zich hebben, deze blijft de hele behandeling ook in de kamer bij de patiĆ«nt. Ik vind de omstandigheden soms best zwaar vallen. Mensen liggen soms alleen op hun kamer, hebben geen bezoek bij zich, krijgen amper een verpleegkundige aan het bed te zien. Want ja, omkleden kost veel tijd, en de materialen hebben wij maar schaars. Je voelt de eenzaamheid van deze mensen sterk. 


Welke invloed heeft Corona op jouw patiƫnten?

In de drop-in patiĆ«nten die bij ons komen, valt wel te zien dat mensen erg angstig zijn om langs te komen. Dit begint nu wel weer bij te trekken, maar de eerste dagen na de persconferenties zaten wij met een lege SEH. Dit is erg raar. We wisten eigenlijk niet wat er gebeurde. Helaas zijn er ook patiĆ«nten, of vooral de familie van patiĆ«nten, die op vervelende manieren omgaan met alle stress. Agressie in de zorg komt helaas vaak voor, vooral bij mijn werk. Ik zit voor een reden achter glas en de deuren gaan alleen open als ik de knopjes indruk. 
Daarentegen wil ik nog wel iets positiefs benadrukken hoor. Een leuk verhaaltje! Een van onze verpleegkundigen, Thijs, maakt deel uit van de vlogserie van de BNN "Frontberichten". Hij deelt zijn kant van het verhaal, en wat informatie van hoe wij op onze SEH met alles omgaan. De gehele serie is heel interessant om te kijken, maar geeft ook een boost. Je ziet hoe hard iedereen werkt om ons te beschermen, en voor ons te zorgen! Stiekem willen wij aan de balie af en toe ook wel op de camera komen šŸ˜‰ Wie weet. 


Ben je bang dat je straks je werk niet meer kunt doen?

Deels ben ik wel bang, ja. Ik weet dat de kans gewoon erg groot is dat er medewerkers van de zorg toch ziek gaan worden. Dat is ook te begrijpen, wij zijn constant omgeven door mensen met het COVID-19 virus. Ondanks alle maatregelen, is het risico aanwezig. Altijd. Maar ik doe mijn best om positief te blijven!


Hoe blijft het werk voor jou behapbaar?

Wat helpt op het werk is om gewoon lekker met elkaar te blijven praten. Met de baliemedewerkers onderling, met de beveiliging die bij ons zit in de avonduren en nachtuurtjes. Met de verpleegkundigen, onze bezige bijtjes die alles op alles zetten om goed te kunnen zorgen.
Voor mijzelf persoonlijk, let ik vooral buiten het werk op wat ik allemaal binnenkrijg. Ik hield de berichten over COVID-19 ook erg in de gaten, maar ik laat dit nu los als ik thuis ben. Daar praat ik met mijn vrienden, kijk ik leuke films en series. Ik doe de dagelijkse dingetjes gewoon. Extra bloemen in huis voor de sfeer. Een lekker kaarsje op zodat het fijn ruikt. De kleine dingen maken de dag vaak een stuk beter. 


Tot slot, heb je nog een goed advies voor mijn lezers?

Mijn advies voor iedereen is als eerste: Was je handen! Let op jezelf en de mensen om je heen. En alsjeblieft, draai er niet te ver in door! Het internet staat vol met teksten over COVID-19, maar dit hoef jij niet te zien: Kijk niet altijd op de nieuws sites, blokkeer de termen 'corona' en 'COVID-19' op Twitter, vertel je vrienden dat je het niet wilt horen. We praten constant over lief zijn voor een ander, maar wees vooral nu ook lief voor jezelf.




Lijkt het jou ook leuk om binnen deze rubriek te vertellen wat COVID-19 betekent voor jouw beroepssituatie? Laat dan een reactie achter met je Google-account waarin je jouw beroepsfunctie vermeld, dan neem ik contact met je op!

Reacties

  1. Wat een tof verhaal om te lezen! Heel knap hoe jij je werk doet in deze tijd en er zo positief onder blijft terwijl je zelf ook groot risico loopt. Het lijkt me wel eng als mensen zo boos op je worden, terwijl je ze alleen maar wilt helpen. Mooi dat je je verhaal deelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi werk doe je. Leuk dat je dit verhaal deelt. Ik vind ziekenhuis verhalen altijd al interessant, maar in deze tijd heeft het nog meer waarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant om te lezen! Het is mooi en belangrijk werk, in de zorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn moeder werkt ook als doktersassistente. Normaal is het al een beroep waar ik zo veel respect voor heb, maar in deze tijd helemaal. Helaas kan ik haar nu niet zien, juist omdat zij extra risico loopt en mij en mijn vriend kan besmetten, maar ik hoor wel alle verhalen. Mooie artikel is dit om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Haha, wat leuk dat Melanie deze blog heeft geschreven. Ik kan me namelijk nog haar blog van New Castle herinnerne omdat ik naar aanleiding daarvan ook hetzelfde tripje had geboekt met mijn moeder en zusje. Lang geleden! Wat mooi dat je nu je verhaal doet, heel inspirerend.

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooh hoe leuk is dat! Dat jij toen naar aanleiding van die blog toen hetzelfde reisje hebt geboekt. Dan heeft Melanie zeker wel een indruk achter gelaten! Ik hoop dat de reis toen leuk was. ;-)

      Verwijderen
  6. Ik volg die vlogserie van Frontberichten en ik vind dat echt super. Ik heb Thijs inderdaad ook voorbij zien komen. Even een vraagje, ben je zelf niet bang dat jij andere mensen besmet, mocht je het hebben? Aangezien je in een omgeving werkt waar het heel makkelijk is om besmet te raken. Ik heb namelijk van mensen in mijn omgeving die ook in de zorg werken gehoord dat zij nu anders worden behandeld en dat mensen uit angst geen persoonlijk contact meer willen en vervelend doen. Heb jij daar ook last van?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Mensen durven toch een stuk minder wanneer ze zien dat ik een personeelspas heb van een ziekenhuis, ik ben zelfs al een paar keer boos aangesproken omdat ik 'het lef had' boodschappen te doen terwijl ik zorgmedewerker ben. Het zijn gekke tijden.
      Familieleden snappen het wel, wij werken bijna allemaal in de zorg. Op dit moment is het dus alleen videobellen, elkaar zien is te riskant.

      Verwijderen
  7. Wat goed dat je zoiets deelt op je blog, hierdoor krijgen veel mensen een andere kijk op beroepen.. ik zit momenteel op kantoor en wij werken nog steeds door. We hebben het niet mega druk, maar het werk blijft gelukkig wel gewoon doorgaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed bezig Melanie! Leuk om jouw verhaal te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!