Werken in Coronatijd (5) | Politieagent

Inmiddels zijn we alweer aangekomen bij het vijfde artikel van Werken in Coronatijd. In deze rubriek spreek ik met diverse mensen over de gevolgen van Corona voor hun baan. Vragen als: wat betekent dit virus voor iemands werk? Kun je je werk nog wel doen? en hoe verandert iemands werk hierdoor? staan hierbij centraal. Dit keer gaan we dieper in op het werk van de politie. Mark (niet zijn echte naam) vertelt over zijn werkzaamheden bij de politie. 





Stel jezelf even voor

Voor jouw blog heet ik even Mark, omdat ik als agent liever niet met mijn echte naam online wil komen. Mijn leeftijd is ergens eind twintig. Ik werk voor de politie Nederland als agent en ben vooral op straat te vinden. Het was altijd al een jongensdroom om bij de politie te gaan en na twee andere opleidingen te hebben afgerond, besloot ik toch om de stap te wagen en mijn droom waar te maken. De beste beslissing die ik kon nemen! Nog geen moment spijt van gehad en ik zie dit mezelf de rest van mijn leven blijven doen. Elke dag is anders. De ene dag is een uitdaging en gevuld met spanning, terwijl de volgende dag juist heel administratief is of er gebeurt niet zo veel. Juist die afwisseling in het werk spreekt mij zo aan. 


Wat betekent Corona voor jouw werkzaamheden?

Mijn werkzaamheden zijn op zich niet veel veranderd. Het politiewerk gaat gewoon door, wat voor mij niet meer dan logisch is. Dat er nu een virus is, wil niet zeggen dat mensen onze hulp niet meer nodig hebben of dat de criminaliteit ineens stopt. Ook zijn er allerlei nieuwe regels bij gekomen waar mensen zich aan moeten houden, zoals het verbod op bijeenkomsten en groepsvorming, de 1,5 meter afstand, het verbod op mensen die met meer dan drie personen in een auto zitten zonder dat deze uit hetzelfde gezin komen. We dienen dit allemaal te controleren en te handhaven. Verder zijn andere taken die ik heb wat aangepast. Zo moet ik bij het fouilleren of bij een aanhouding bijvoorbeeld medische handschoenen aantrekken uit voorzorg. Het is alleen niet altijd mogelijk om dit te doen, als de situatie heel ernstig is. Gelukkig is dat bij mij nog niet voorgekomen, maar het is wel het risico van het beroep. We hebben trouwens ook mondkapjes in de auto liggen, dus als het echt nodig is, kunnen we die ook gebruiken. Het zijn dus vooral hygiënische aanpassingen, maar verder blijft de kern van mijn werkzaamheden hetzelfde.




Wat doet Corona met de criminaliteit?

Wat ikzelf terugzie is dat de criminaliteit in mijn omgeving wat afneemt. Mensen blijven netjes binnen, veel winkels zijn gesloten, het is rustig op straat. Daardoor zijn mijn dagen soms wat eentoniger, omdat we heel de dag rondjes rijden in de wagen om toezicht te houden. Wel hebben we een aantal keer wat groepen uit elkaar moeten halen die in het park aan het chillen waren alsof er niets aan de hand was. We spreken regelmatig mensen aan op de nieuwe regels rondom het virus, maar de meesten komen er met een waarschuwing of boete af. Wat ook vaker gebeurt zijn burenruzies of geweld in gezinnen. Ik heb al een aantal keer een burenruzie moeten intomen. Vaak gaat dat over kleine dingen, zoals geluidsoverlast. Afgelopen week heb ik ook een zaak gehad waarin een melding van huiselijk geweld werd gedaan en een persoon uit een huishouden een ander persoon met een wapen bedreigde. Ook mijn collega's merken dat dit soort gevallen toenemen, terwijl de criminaliteit op straat juist afneemt. De criminaliteit is er nog steeds, maar neemt in andere vormen toe en in andere vormen af. Er worden ook nog steeds aangiften gedaan, dat gaat allemaal door. 


Ben je bang je werk niet meer te kunnen doen door Corona?

Nee niet echt. Het werk gaat altijd door. Wel ben ik soms bang om ziek te worden. Soms wordt er gewoon van je verwacht dat je snel handelt en dan is er niet altijd tijd om handschoenen en mondkapjes aan te trekken. Ik heb het geluk dat dat nog niet is voorgekomen, maar het idee dat dat kan gebeuren vind ik wel spannend. Daarnaast heb ik ook van collega's vernomen dat zij worden bedreigd en in hun gezicht worden gespuugd. Dat gebeurt wel vaker bij deze functie, maar nu is dat extra vervelend, omdat je zomaar het virus zou kunnen oplopen. Aan de andere kant, als ik ziek word, dan word ik ziek. Dan is het eenmaal zo. Maar ik zou het gewoon jammer vinden als ik mijn werk dan niet meer kan doen. Het zou alleen enorm rot zijn als ik mijn collega's dan zou besmetten. We werken dicht op elkaar, omdat we anders ons werk niet goed kunnen doen, en als één ziek wordt, dan kan iedereen het krijgen en vallen er veel agenten weg. Het is dus belangrijk dat ik goed voor mezelf zorg en dat collega's dat ook doen, zodat we elkaar niet besmetten.


Hoe blijft het werk voor jou behapbaar?

Ik probeer goed voor mezelf te zorgen. Dus vroeg slapen, goed eten, meerdere keren per week sporten om fit te blijven en genoeg rust nemen. Ook het contact met collega's helpt, omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. We kunnen er goed met elkaar over praten en begrijpen elkaar. Het gaat gelukkig ook niet heel de dag over Corona, maar ik merk wel de invloed ervan op heel veel mensen. Ik probeer ook bijna geen nieuws te lezen, want dat is gewoon deprimerend. Op mijn werk word ik er al genoeg mee geconfronteerd. Thuis probeer ik het daarom echt los te laten. 


Tot slot, heb je nog een advies voor mijn lezers? 

Vanuit mijn functie zou ik zeggen: hou je aan de regels, anders riskeer je een boete en ja, bij sommige mensen wordt dit zelfs op hun strafblad genoteerd afhankelijk van de ernst. Neem dat risico dus niet! Ga alleen naar buiten als het noodzakelijk is, hou afstand en geef geen Coronafeestjes.... Vanuit mijzelf zou ik zeggen: zorg goed voor jezelf en voor andere mensen in jouw omgeving die dat nodig hebben. Juist nu moeten we solidair zijn tegenover anderen en kunnen we laten zien wat we waard zijn in lastige tijden. Als we ons allemaal aan de regels houden, dan kunnen we waarschijnlijk snel weer leuke dingen doen. 


Lijkt het jou ook leuk om binnen deze rubriek te vertellen wat COVID-19 betekent voor jouw beroepssituatie? Laat dan een reactie achter met je Google-account waarin je jouw beroepsfunctie vermeld, dan neem ik contact met je op! 

Reacties

  1. Wat leuk om een inkijkje te krijgen in het politiewerk op deze manier. Jullie zullen het er maar druk mee hebben. Ik heb heel veel respect voor jullie dat jullie je zo inzetten, terwijl het risico soms erg groot is als je geen bescherming aan kunt doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo zie je maar weer hoe veel respect de samenleving eigenlijk hoort te hebben voor de politie. Super stoer hoe jij je zo inzet voor alle mensen (die zich niet aan de regels houden...). Ik kan me zo goed voorstellen dat jouw werk soms enorm lastig is, maar ik heb heel veel bewondering voor jou en je collega's! Ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ontzettend knap wat je doet! Vroeger wilde ik ook bij de politie, maar uiteindelijk ben ik dat toch niet gaan doen, omdat het me ontzettend vervelend leek om zo vaak negatief aangesproken te worden. Mooi dat je dit deelt. Ik vond het leuk om te lezen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb altijd al respect voor de politie gehad, maar dat de politie zich zo moet blootstellen aan het virus om de samenleving op orde te houden vind ik helemaal bewonderenswaardig. Heel goed dat je dit deelt!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heee Meaghan! Leuk om mijn verhaal online te zien en om het terug te lezen en ook dank voor de reacties die ik er al op heb gekregen. Erg tof dat je me hebt gevraagd. Je bent een topper! Hoop dat ik nog meer mensen hiermee kan bereiken en hun kan laten zien wat mijn werk nu betekent. De anderen verhalen heb ik ook gelezen. Wat zijn we allemaal goed bezig. Spreek je snel! Xxx M

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Stoer beroep heb je en ik vind je nu alleen nog maar stoerder. Zo knap hoe je erin staat en ermee omgaat. Ik vind het ook interessant dat de vorm van criminaliteit verandert en niet per se afneemt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!