Gastblog: HBO - Verpleegkundige

Vandaag een iets andere blog als dat jullie gewend zijn! Dit keer heb ik geen blog geschreven. Ik kan jullie meedelen dat It's Meggie time dit keer voor het eerst een gastblog heeft! Binnenkort komen er nog meer gastblogs aan over opleidingen! Ik kreeg namelijk veel verzoekjes van mensen of ik daar eens een blog over kon schrijven, maar aangezien ik zelf nog geen studiekeuze heb moeten  maken, is het handiger als mensen bloggen die er ervaring mee hebben! Deze gastblog is van Melanie de Greef. Zij studeert HBO-Verpleegkundige en gaat jullie er wat meer over vertellen in deze blog!

Voorstellen 

Hoi mensen J Vandaag een gastblog, aangezien Meaghan mij zeer lieflijk heeft gevraagd om deze te maken en ik maar al te graag meedoe. Mijn naam is Melanie, ik ben 18 jaar en deze blog gaat over mijn opleiding, Verpleegkunde bachelor, aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. De reis naar school is voor mij eigenlijk wel lang (een uur en een kwartier alleen al om er te komen), maar zoiets maakt niet veel uit als je het leuk hebt toch? En ik gebruik mijn tijd in de bus om wat extra aan school te gaan, super handig want dan hoef je thuis minder te doen! 

De opleiding verpleegkundige

In principe ga ik hier 4 jaar naar school, mensen die van mbo-4 verpleegkunde komen doen de opleiding vaak in 3 jaar omdat ze al veel meer weten dan wij. Het eerste jaar zal heel veel leren zijn, hangt natuurlijk af van je school, maar bij mij is het bijna allemaal theorie. Dit is omdat je natuurlijk eerst de basis moet leren, en vanaf het tweede jaar doen we stages. We krijgen nu wel een beginnende rondkijk stage, maar meer mag niet want je moet eerst ingeënt zijn voor hepatitis B. (Voor iedereen die bang wordt van de prikken, ik ken het gevoel. Maar je voelt ze amper!)
Ik zal eventjes een makkelijk schema laten zien van hoe het er aan toe gaat op de HBO, want het is een heel groot verschil met de HAVO.

Oké, dit is misschien niet een makkelijk schema voor jullie, maar daarom leg ik deze uit! Ieder blokje dat je ziet staat voor 10 weken school. Ik zit nu in blok 1.1 en die gaat over Chronisch zieken, en blok 2 gaat over de verstandelijk gehandicapten. Blokje 3 is de intensieve klinische zorg en de VGG is de ouderenzorg. En dan in jaar 2 krijgen we psychiatrie en dan een blok stage. Daarna komt zwangere, kinderen, kraam en jeugd als een blok samen, en dan weer stage.
In jaar 3 heb je dan 2 keer 10 weken stage, best lang maar daarna heb je 2 blokken vol voor je minor. Dit is de kant die je kiest, zo wil ik bijvoorbeeld de psychiatrie of VGZ in, en ga ik mij daar in verdiepen. Een ander kan weer heel graag in de kraam werken, dus die gaat dan die minor kiezen.

Ondertussen zullen sommige misschien al een beetje schrikken, want de periodes zijn namelijk nog redelijk kort, 10 weken, maar dit valt best mee hoor! In die weken leer je wel goed wat je voor de basis moet weten, en in de laatste week krijg je de toetsen over wat je nu allemaal hebt geleerd.

De lessen

Op de HBO heb je alleen niet echt speciaal “vakken” meer, het grootste gedeelte van mijn lessen bestaat uit hoorcolleges. Daar zitten we met iedereen van de opleiding (zo’n 200 jongens en meisjes) in een grote zaal en krijgen we informatie over bepaalde ziektes, maar ook anatomie! Dat is nog best moeilijk in het begin hoor, maar of je nou biologie hebt gehad op de middelbare of niet, je kan het redden als je er een beetje extra voor leert!
Naast hoorcolleges hebben we ook PGO, SOVA en VPT. PGO is Probleem Gestuurd Onderwijs, waar we per week een bepaalde casus krijgen die we moeten uitwerken. Een casus is gewoon een verhaaltje met een probleem erin, en die moeten wij dan gaan oplossen.
SOVA is Sociale Vaardigheden, en hier leren we dingetjes als hoe je goed luistert en hoe je een goede houding aanneemt tegenover een toekomstige patiënt.
Maar de belangrijkste is toch wel VPT, en dat is ook mijn favoriete vak. VPT betekend Verpleeg Technische Handelingen. Hier leer je alles van de praktijk, maar ik zeg wel gelijk dat je ook bij de basis begint. Mensen wassen, aankleden en tanden poetsen dus ook. (Geen zorgen, je wast alleen de armen en benen hier!) Natuurlijk best wel raar, maar je moet het wel kunnen om voor de mensen te zorgen. En het valt allemaal mee hoor, na één of twee keer maakt het je al helemaal niks meer uit.



De NHL hogeschool

Mijn school zelf is reusachtig groot, en de kans dat je verdwaalt, kan altijd voorkomen. Maar dat maakt helemaal niks uit eigenlijk, wij kregen zelfs bij de eerste week een tasje met bijvoorbeeld een sjaal en ook een boekje met duidelijke plattegrond van de hele school! Super handig voor de eerste paar weken!

De school zelf is wel super gezellig hoor, overal staan bankjes en tafeltjes waar je kunt zitten en er zijn meer dan genoeg automaten om wat lekkers te halen tussen de lessen door. De leraren zijn zelf ook heel aardig, en iedereen op mijn afdeling tenminste heeft ook jaren in de verpleegkunde gewerkt. Zo heeft mijn VPT lerares jaren in een longziekenhuis in Duitsland gewerkt, en mijn leraar PGO zat bij de spoedeisende hulp voordat hij leraar werd.
De lesmethodes zullen wel nieuw zijn voor iedereen, want ik merk het ook hoor. Op de HAVO word je echt nog super veel geholpen, maar als ik nu iets niet snap moet ik het eerst zelf goed proberen op te zoeken. Zo leer je natuurlijk wel een stuk beter, want je bedenkt eerst zelf een antwoord en daarna vraag je het een medestudent, voordat je naar een leraar kan gaan. Zo denk je samen ook na, en leer je gelijk goed samen te werken.
Ik mag mijn school ook een cijfer geven voor de blog, en zelf zou ik al zeker weten kiezen voor een 8. Het is er super leuk en gezellig, en ik leer er zo veel!

Tips tips tips!

Maar als afsluiting zal ik nog een paar tips geven voor degene die een opleiding moeten gaan kiezen dit jaar J
-         * Ga naar de open dagen, hier kan je rondkijken op scholen en kijken welke vriendelijk aanvoelt
-         *  Ga ook naar een proefstudeer dag, kan je meekijken met een opleiding om te zien of het toch wel voor jou is
-          * Wacht niet te lang met zoeken, anders moet je dat allemaal het laatste moment nog doen.
-         *  Let goed op of een opleiding eisen heeft voor aanmelding. Mijn school biedt verpleegkunde aan zonder dat je biologie hoeft te hebben, maar een andere misschien niet!
-         *  Zorg ervoor dat je een opleiding kiest waar jij je prettig voelt, niet omdat deze makkelijk is of omdat je vakken erop aansluiten. Zo ga je het eerste jaar zeker weten niet redden

Dat waren mijn tips, en ik hoop dat iedereen deze gast blog een beetje leuk vond! Voor de mensen die nog een opleiding moeten kiezen, veel succes met de examens die je mogelijk nog moet doen en het zoeken naar een opleiding.
Als er toch nog iemand is die denkt dat dit DE opleiding wordt, maar toch vragen heeft, je kan altijd een berichtje achterlaten en dan zal Meaghan dat wel doorgeven aan mij, zodat ik kan proberen goed te antwoorden!

Groetjes,
Melanie J


Heb je nog vragen of opmerkingen, je mag ze hier beneden in de reacties zetten! Mijn vraag aan jullie:

Lijkt jou dit een leuke opleiding? 



Reacties

  1. hi Melanie ( en natuurlijk meaghan)
    super leuk zo'n gastblog over opleidingen!
    ik hoor altijd graag over opleidingen, omdat ik het kiezen zooo moeilijk vind, maar bij Open Dagen heb ik altijd het gevoel dat het verhaal niet altijd naar waarheid gaat (Helaas), maar met deze blog had ik echt het gevoel dat je het meende.

    Zelf heb ik ook nagedacht om de opleiding verpleegkunde te gaan volgen, maar dat bleef eigenlijk alleen maar bij het idee. Ik ga namelijk nog VWO doen en dan vind ik geneeskunde toch iets leuker.
    Wel weet ik nu dat mocht ik het VWO niet halen, ik zeker een opleiding heb waar ik nog eens goed naar moet kijken

    groetjes Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heey
    wat een leuke blog. super handig ook! ik moet dit jaar nog niet kiezen, maar volgend jaar wel en het is natuurlijk handig om dan alvast naar opleidingen te kijken. het klinkt als een leuke opleiding.
    ik heb geen vragen, het is duidelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi hoi,
    ik weet niet zo goed of deze opleiding iets voor mij zou zijn, het klinkt best wel zwaar eigenlijk! het is wel leuk dat je er zo enthousiast over schrijft. ik heb wel nog een vraag eigenlijk. ga je je specialiseren op een bepaalde afdeling in het ziekenhuis? is dat mogelijk met die opleiding? mij lijkt het namelijk heel interessant om op de afdeling oncologie te werken.

    xoxoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Djolie!
      Het is wel een beetje zwaar ja, maar dat zijn alle HBO's. Het gaat er gewoon om dat je iets kiest waar je blij van wordt, dan gaat al het werk al grotendeels vanzelf! :)
      Je kan je specialiseren ja, en ook bij de oncologie. Handig zou zijn om als je de HBO-V zou doen in het vierde jaar, wanneer je moet kiezen waar je wilt werken, proberen daar een stageplek te krijgen. Als dat niet kan, kan je je altijd omhoog werken door bijvoorbeeld een master te volgen. Dan specialiseer je je echt op één stukje van het geheel. Handig is trouwens wel als je al een beetje in het ziekenhuis werkt wanneer je voor de master gaat, dan heb je meer ervaring en kiezen ze veel sneller voor jou :)
      Ik hoop dat dit je vraag een beetje beantwoorde, en als je meer wilt weten vraag dan gerust door!

      ~Melanie

      Verwijderen
    2. oh dankje!
      ik wil sowieso nog een keer proefstuderen om te kijken of het iets voor mij is. bedankt voor je advies!
      xoxo djolie

      Verwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!