Mijn laatste jaar als studente is begonnen

Het is begin september en ik heb net mijn eerste twee schoolweken als master-studente erop zitten. Voor mij is dat best wel een dingetje. Al sinds ik twee jaar oud was ga ik eigenlijk naar school. Je begint op de peuterspeelzaal en ik ben na een lange route geëindigd op de universiteit bij het master niveau. Mijn master duurt slechts een jaar en ik vind het best wel een dingetje dat ik volgend jaar geen studente meer ben en de arbeidsmarkt ga betreden.Masterjaar

Op 2 september ben ik dan eindelijk mijn droom aan het verwezenlijken! Ik ben bezig met het behalen van een mastergraad in sociologie met als specialisatie sociologie in management, arbeid en organisatie. Die droom is eigenlijk ontstaan sinds ik begonnen ben aan het hbo mijn ambitie geweest om een universitaire master te halen. Eerst in het kader van: hoe hoger, hoe beter. Later kwam daar het feit bij dat ik nog geen zin had om te werken, nog niet goed wist wat ik voor beroep wilde uitoefenen en ik er steeds minder voor voelde om een startersfuncties in HRM - ik studeerde HRM op het hbo - te bekleden, aangezien die meestal op een te laag niveau beginnen. De meeste HR-startersfuncties zijn op mbo+ niveau en dat bood mij te weinig uitdaging. Vandaar dat ik besloot om afgelopen jaar een pre-master te volgen. Deze heb ik met succes afgerond en nu is het masterjaar echt begonnen. Er komt al meteen heel erg veel op me af! Er moet weer ontzettend veel lastige, Engelse literatuur worden gelezen, elke week heb ik wel een deadline voor een paper en ik ben weer vaker in de universiteitsbibliotheek te vinden dan in mijn eigen huis. Het hoort er allemaal bij en ondanks dat het soms zwaar is, geniet ik er wel enorm van. Het is mijn laatste jaar als studente en deze tijd gaat nooit meer terugkomen. Dat is iets wat ik wel lastig vind om te realiseren. Bijna mijn hele leven ben ik naar school geweest. Ik weet niet beter dan dat de wereld uit school bestaat. Natuurlijk heb ik ook stages gelopen en een bijbaantje gehad, maar de basis was toch altijd studeren en naar school gaan. En daar zit ik dan opeens... Van basisonderwijs, naar VMBO, naar Havo, naar hbo en hup, door naar de universiteit waar ik nu een master doe. Wat een lange weg. Een weg waar nu bijna een einde aan komt. 
Weer die scriptie

Net als op het hbo mag ik dit schooljaar weer een scriptie gaan schrijven. Op het hbo vond ik dat onwijs leuk en is het me enorm meegevallen. Voor de master lijkt het mij een iets pittigere opgave, aangezien deze scriptie niet meer praktisch en organisatie gericht is, maar echt wetenschappelijke doeleinden heeft. Toch wel net iets anders dan een hbo scriptie. In november moet ik mijn onderwerp al hebben en eind januari start ik met het schrijven van dit meesterwerk. Voor nu heb ik nog geen onderwerp, daar ga ik mij de komende tijd nog mee bezig houden, maar het moet natuurlijk wel iets zijn wat ik oprecht leuk en interessant vind. Anders gaat het een lange periode vol ellende worden. Ik ben ongeveer vijf maanden bezig met mijn scriptie en dan wil je natuurlijk niet een onderwerp hebben dat je totaal niet ligt. Ik voel nu al wat gezonde spanning voor de scriptie, maar dat is dus het laatste wat ik straks moet doen om de master te behalen. Ach ja, eerst even alle andere vakken halen die dit jaar op het programma staan!En dan? 

Dan heb ik mijn mastergraad behaald en wat ga ik dan doen? Nog steeds ben ik even wijs als twee jaar geleden toen ik mijn hbo-bachelor had gehaald. Ik weet nog steeds niet wat ik wil. Het is naast het behalen van mijn master een missie van mij om me eens te gaan verdiepen in waar ik wil starten op de arbeidsmarkt. Zo sta ik bijvoorbeeld open voor een PhD aan de universiteit, mocht er een leuk onderwerp zijn waarop kan worden gesolliciteerd. Het lijkt me erg gaaf om te promoveren en nog wat langer op de universiteit rond te lopen, aangezien ik het hier enorm naar mijn zin heb. Als dit niet mogelijk is of er staan geen leuke onderwerpen open, dan is het ook geen man over boord. Ik ben me verder ook aan het oriënteren op wat traineeships. Dat vind ik toch net iets aantrekkelijker dan een 'gewone baan', aangezien je binnen een traineeship veel gaat experimenteren met diverse taken en functies en je ook nog eens trainingen en cursussen krijgt. Er wordt dan echt in je geïnvesteerd en je hebt nog wat langer de tijd om te ontdekken wat je leuk vindt en wat bij je past, aangezien  je de kans krijgt om verschillende dingen te proberen. Ook dat spreekt mij aan en is zeker een optie die ik open houdt. Tot slot lijkt iets met beleid mij ook reuze interessant en uitdagend, maar bij wat voor organisatie ik dat zou willen doen, weet ik nog niet. Ik wil dit jaar naar carrièrebeurzen en netwerkborrels gaan die mijn universiteit organiseert om zo veel mogelijk werkgevers te leren kennen en om te ontdekken waar ik eventueel bij zou passen. Buiten het halen van mijn master, krijg ik het dus ook nog druk met actie nemen en nadenken over volgend jaar.


Genieten 

Voor nu wil ik dus eerst even nog helemaal volop genieten van het studentenleven en mezelf meer dan honderd procent inzetten voor mijn master. De studententijd schijnt de leukste tijd in je leven te zijn volgens velen. Op het hbo heb ik dat nooit zo ervaren, maar sinds ik op de universiteit zit ervaar ik dat tot nu toe wel zo. Er is nog geen dag geweest dat ik met tegenzin naar school ben gegaan en elke keer als ik op de campus van mijn universiteit loop, voel ik mij nog trots en verheugd dat ik daar mag studeren. Dat is zo'n ander gevoel dan ik op hbo had. De universiteit is dan ook net wat anders dan hbo in sommige opzichten. Dit schooljaar komt vast helemaal goed en zo niet, dan is het ook geen drama om er iets langer over te doen.  Ik ga in elk geval mijn uiterste best doen en nog even een jaartje genieten van het studentenleven. Daarna zie ik wel weer wat de toekomst mij brengt.


Heb jij genoten van je studententijd?

Reacties

 1. Zo, je hebt een hele weg gevolgd om hier te komen, zeg! Tof! Geniet van je laatste jaar als student :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spannend zeg dat je aan je laatste jaar bent begonnen! Zo knap dat je nu eindelijk bent begonnen aan je master. Het gaat je vast allemaal wel lukken, want zo te lezen ben je een enorme doorzetter. Ik heb net mijn researchmaster afgerond en ik ga nu een half jaartje op reis, daarna ga ik mij ook oriënteren op een baan... Dus ik zit in hetzelfde schuitje als jij. Eerst even een half jaartje reizen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken je gevoelens heel erg. Ik ben nu ook aan mijn laatste jaar begonnen (ik ga het alleen in 1,5 doen) en het is ergens toch wel spannend. Ik ben inmiddels al mijn eigen onderneming begonnen, maar het wordt pas echt spannend als je definitief school verlaat en fulltime de arbeidsmarkt instapt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes met je laatste jaar! Je kant het! <3 Ik was destijds juist blij dat ik eindelijk klaar was met mijn studie en dat ik aan het werk kon. Daar was ik op dat moment echt aan toe. Nu mis ik het studentenleven soms wel, omdat ik toen veel meer vrije tijd had dan ik nu heb nu ik fulltime werk. Echter mis ik het leren, de tentamens en mondelingen niet, daar was ik altijd zo gespannen voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes ermee! 'k Begin dit jaar ook aan mijn laatste jaar maar wel een bachelor. 'k Zie zelf een beetje op tegen de bachelorproef maar 't is ook vooral mijn doel om heel erg te genieten van dit laatste jaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!