Universiteit en hbo: de grootste verschillen en overeenkomsten
Inmiddels zit ik alweer een half jaar op de universiteit en ben ik helemaal gewend aan mijn nieuwe school, nieuwe lesmethodes en de nieuwe manier van werken. Zoals de meeste van jullie weten ben ik bezig met een pre-master sociologie en heb ik hiervoor mijn hbo-studie afgerond. Nu ik zowel hbo als universiteit heb ervaren, zijn mij een aantal grote verschillen en overeenkomsten opgevallen die ik in deze blog zal delen. Ben jij benieuwd wat deze zijn? Lees dan vlug verder!
De grootste verschillen
- Op de universiteit ben ik best vaak in de bibliotheek te vinden. Vaak moet ik hier zoeken naar geschikte literatuur in zowel de databank als in boeken. Op de hogeschool was dat helemaal niet zo vaak. Ik haalde veel informatie van internet en als ik een boek nodig had, dan kon ik dat gewoon lenen en mee naar huis nemen. In de universiteitsbibliotheek (UB) zijn veel boeken niet uitleenbaar en dus moet je er vaak zitten als je met een opdracht bezig bent. Af en toe voel ik me net Hermelien Griffel van Harry Potter, nu snap ik waarom zij altijd naar de bieb ging!
- Nog een feitje over de bieb. Op de hogeschool was de bibliotheek erg klein. Er stonden voor mijn voormalige studie, HRM, slechts een kwart van een heel rek beschikbare boeken. Niet heel erg veel dus als je bezig bent met een literatuuronderzoek... Op de universiteit zijn de bronnen oneindig. Er zijn hier zo veel boeken, eerdere onderzoeken en datasets!
- Het contact met docenten is op de universiteit onpersoonlijker dan op hbo. Op het hbo kende ik alle docenten van mijn studie en sprak ik deze aan bij voornaam. Op de universiteit ken ik de docent meestal alleen omdat deze een hoorcollege geeft en als je een vraag hebt, spreek je de docent bijna altijd met meneer/mevrouw aan. Dat was wel even wennen!
- Op de universiteit zitten meer internationale studenten dan op het hbo, tenminste dat verschil merk ik tussen de Erasmus Universiteit en Hogeschool Leiden. Op Hogeschool Leiden hoorde ik bijna alleen maar Nederlands om mij heen, terwijl ik op de Erasmus veel Engels, maar ook Chinees en Duits hoor. Zelfs sommige college's die ik volg zijn in het Engels, omdat ik deze samen met de internationale studenten heb.
- Op het hbo had ik veel meer werkcollege's waarin ik met andere studenten samenwerkte aan projecten, onderzoeken of vaardigheden oefende zoals adviseren, presenteren, interviewen en (slecht) nieuws brengen. Op de universiteit krijg ik veel meer hoorcollege's en heb ik pas één keer hoeven samenwerken met anderen. Het is op de universiteit een stuk individueler en zelfstandiger dan op het hbo, hoewel er op hbo natuurlijk ook zelfstandigheid wordt verwacht. Alleen op een andere manier.
- Een ander feitje is dat ik op de universiteit geen vaste klas heb. Elke periode wissel ik van groep waar ik in zit en krijg ik een andere tutor die deze groep begeleid. Dit hangt steeds van het vak af dat ik volg. Op het hbo zat ik wel in een vaste klas. In het eerste jaar begon ik in een klas, maar door de mensen die uitvielen van de studie werden de klassen in het tweede jaar hervormd en die hervormde klas bleef mijn vaste klas tot aan de minoren en het afstuderen in het vierde jaar. Daar zag ik ook veel meer bekende gezichten dan op de universiteit, waar ik elke periode weer nieuwe mensen leer kennen.
- Ik was op het hbo vooral bezig met stages lopen en praktijksimulaties doen. Dit was vaak in combinatie met een stuk theorie. Er was een balans tussen praktijk en theorie. Op de universiteit krijg ik alleen maar theorieën en doen vaardigheden en praktijk er een stuk minder toe. Nu ben ik vooral bezig met literatuur, statistiek en onderzoek.
- Zowel op het hbo als op de universiteit doe je onderzoek naar bepaalde fenomenen. Op het hbo was het onderzoek altijd praktijkgericht. Er is een probleem, in bijvoorbeeld een organisatie, en zij willen een oplossing voor dit probleem. Het was dan aan mij de taak om uit te zoeken wat best practices en best theories waren, vervolgens bevraag je respondenten over het onderwerp en naar hun wensen voor een mogelijke oplossing. Dan kom je tot een oplossing en maak je een implementatieplan. Op de universiteit gaat het veel minder om het zoeken van een oplossing, maar wordt er vooral gekeken naar de oorzaak van het probleem: het hoe, wat en waarom. Ook wordt er gekeken naar de gevolgen, maar we komen niet tot een oplossing. We komen op de universiteit meer tot (wetenschappelijke) verklaringen, verbanden of conclusies. Oplossingen worden hier niet zo snel aangereikt.
- De tijdsperioden op de universiteit zijn korter dan op het hbo. Waar je op het hbo in tien weken met vier of vijf vakken bezig bent, focus je je op de universiteit meestal in vijf weken op twee tot drie vakken.
De grootste overeenkomsten
- Het denkniveau van zowel de universiteit als het hbo is ongeveer hetzelfde. Ik vind de universiteit nu niet per se moeilijker of makkelijker dan hbo, het is alleen anders. De manier van onderzoek is hetzelfde, want ik moet nog steeds alles volgens APA noteren. De opbouw van een onderzoek is hetzelfde en lesmethodes zijn ook niet anders, alleen de inhoud en opzet verschillen.
- De contacturen die ik heb op de universiteit zijn ook ongeveer vergelijkbaar met wat ik had op het hbo. Ik ben 6 tot 12 uur per week verplicht om hoorcolleges en werkgroepen te volgen. De overige uren moet ik besteden aan zelfstudie. Dat was ook het geval toen ik nog op het hbo studeerde.
- Dit klinkt misschien gek, maar ik vind het soort mensen dat studeert aan het hbo hetzelfde als het soort mensen aan de universiteit. Ik merkte dat veel mensen op de universiteit hebben het vooroordeel dat hbo'ers het makkelijk hebben en niet serieus zijn, terwijl mensen op het hbo verwacht dat mensen op de universiteit saaie studiebollen zijn met knappe koppen. Ik kan beamen dat dat niets van waar is. Op de universiteit heb je echt wel een grote groep mensen die alleen maar feesten, niet serieus zijn en niet al te snugger zijn. Maar natuurlijk geldt dat ook andersom. Op hbo lopen mensen rond die heel ambitieus, serieus en gedreven zijn en ook een complexe studie volgen. Zowel op het hbo als op de universiteit heb je mensen die erg goed werken en mensen die er niks van bakken.
- Het tempo van de stof en de manier van onderwijs is bijna hetzelfde. Natuurlijk kan dit verschillen per studie, maar als ik hbo-HRM vergelijk met wo-Sociologie, vind ik dat de werklast en het tempo om je werk te maken, te leren en te beheersen ongeveer hetzelfde is. Dit kom omdat twee vakken doen in vijf weken ongeveer gelijk staat aan vier vakken doen in tien weken. Voor mij is dit hetzelfde tempo en daarom heb ik ook niet het gevoel dat ik op de universiteit harder of sneller moet werken dan dat ik op het hbo deed.
Leuk overzicht Meag! Interessant om die verschillen te lezen en mooi dat je zo de vooroordelen van de meeste studenten benoemt. Ik vind het vooral verrassend om te lezen dat je zo veel naar de bibliotheek moet om te studeren! Op hbo plukte je gewoon een hoop van internet, maar blijkbaar moet je op het wo echt de boeken in! En ook fijn voor jou dat het tempo hetzelfde is! Universiteit lijkt mij juist een hoger tempo, maar het is goed dat dat allemaal meevalt!
BeantwoordenVerwijderenIk heb zelf getwijfeld of ik hbo of universiteit ging doen. Uiteindelijk is het universiteit geworden, omdat ik een meer wetenschappelijke benadering wilde, maar zo te lezen zijn er veel meer verschillen dan dat. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze, maar toch had ik dit liever eerder geweten! Dat had destijds de keuze makkelijker gemaakt. De overeenkomsten die jij benoemt zie ik ook wel terug op mijn eigen universiteit in Maastricht!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Andrea
Ik doe nu HBO en ook ik denk erover na om een master te gaan volgen als ik ben afgestudeerd, maar naar mijn idee is universiteit een stuk lastiger dan HBO. Ik ben een beetje opgelucht om te lezen dat het jou alles meevalt en dat het vergelijkbaar is. Misschien moet ik het dan toch overwegen om te gaan doen? Thanks voor de duidelijke blog en uitleg.
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan! Ja ik zou zeker een keertje een open dag gaan bezoeken en het echt overwegen! Voor mij was dit een mooie uitdaging om mijzelf nog verder te ontwikkelen. Ik heb veel praktijkervaring, maar ik miste de wetenschappelijke relevantie en verdieping. Plus dat ik geen zin heb om al aan het werk te gaan. Laat mij nog maar eventjes studeren!
VerwijderenWat een leuk en interessant artikel! Ik heb zelf aan de universiteit gestudeerd en vind het oprecht interessant om te horen hoe jij het verschil ervaart tussen hbo en universiteit. Ik geloof zelf ook niet zo in vooroordelen dat hbo'ers het bijvoorbeeld minder lastig hebben dan universitaire studenten. Het zijn gewoon verschillende studies (bijvoorbeeld door het verschil tussen praktijk en theorie, dat jij ook noemt), maar dat maakt nog niet dat het een moeilijker of makkelijker is dan het andere of dat je totaal andere mensen hebt.
BeantwoordenVerwijderenIk kan me voorstellen dat het zeker in jouw richting HRM/sociologie extra interessant is om eerst een meer praktijkgerichte opleiding te doen en daarna meer de theoriekant op te gaan. Volgens mij heb je juist met de praktische achtergrond een heel interessante visie op de stof die je daarna op de universiteit leert :)
Ik ben ook bezig met een pre-master in recht en ik vond de overstap zelf ook wel te doen. Het is inderdaad anders dan hbo, maar inderdaad: de manier van lesgeven, APA en het tempo zijn ongeveer hetzelfde. Het is vooral de inhoud die anders is, dus ik herken heel erg wat je schrijft! Bij mijn universiteit is er wel veel persoonlijk contact met de docenten, terwijl ik dat op hbo juist minder heb ervaren! Dat verschilt denk ik per onderwijsinstelling! Maar leuke blog om te lezen, heel herkenbaar!
BeantwoordenVerwijderenDit is een heel behulpzaam artikel! Ik heb het opgeslagen om nog eens terug te lezen. Ik ben zelf bijna klaar met mijn HBO en zou graag verder willen leren. Ik dacht alleen altijd dat de universiteit niet zo goed bij mij zou passen ivm met het vele onderzoek. Aan de andere kant vind ik de theorie dus juist wel heel leuk. Nu ik lees dat het onderzoek opzichzelf betreft structuur e.d erg op elkaar lijkt.. Wie weet. In ieder geval bedankt voor je duidelijke lijst! ☺
BeantwoordenVerwijderenWat fijn dat je iets aan dit artikel hebt! Hopelijk helpt het jou ook om de knoop door te hakken om wel of niet verder te gaan studeren. Ik moet zeggen dat het wel echt een verrijking is voor mijn ontwikkeling en dat het gewoon net even wat anders is dan op hbo. Net even iets uitdagender en meer theorie!
VerwijderenHeel fijn artikel! Ik twijfel ook over of ik na mijn studie (lerarenopleiding Nederlands) nog een master wil doen. Dit zou dan waarschijnlijk aan de Tilburgse universiteit zijn. Wat mij vooral tegenhoudt is dat ik nu al gewoon salaris verdien, en ik die pre-master en master weer in voltijd zou moeten doen, wat betekent dat ik minder tot geen inkomsten heb.
BeantwoordenVerwijderenBinnenkort ga ik naar de open dag voor masters om te kijken hoe het is en om te vragen in hoeverre het echt voltijd is.
Liefs,
Marloes