Weer culinair uit eten bij Herberg de Kop van 't Land

Twee jaar geleden, vlak voor we wisten van het bestaan van Corona, gingen Luuk en ik uit eten bij restaurant de Kop van ’t Land in Dordrecht. Dat is ons zo goed bevallen, dat we niet konden wachten tot we de daar weer eens konden gaan eten. Door Corona waren we wat voorzichtig met uit eten gaan, maar na hard werken bij onze werkgevers en in ons huis, vonden we wel dat we een avondje uit hadden verdiend. Vandaar dat we weer culinair gegeten hebben in dit leuke en vooral lekkere restaurant! Ik laat alle gangen zien die we hebben gegeten.


Restaurant Kop van ’t Land

Al eerder schreef ik wat uitgebreider over het restaurant. Kort samengevat serveren ze daar geen vlees of vis, maar werken ze uitsluitend met verse, biologische producten die in het seizoen zijn. Het restaurant biedt alleen vegetarische gerechten en op verzoek kunnen de gerechtjes vegan worden gemaakt. Ik koos zelf voor dat laatste, want ik eet zo veel mogelijk plantaardig. Je kunt kiezen voor vier tot zeven gangen. Luuk en ik gingen die avond all out en kozen voor zeven gangen!

 

Amuses

We begonnen de avond met twee heerlijke amuses. Mijn amuses waren net iets anders dan die van Luuk, omdat ik de vegan variant had. Luuk had een aardappelkrokantje met karwijzaad, bloemkoolpannacotta en piccalilly en het andere hapje was een pompoenmuffin en dragon met pied de moutonmayonaise.

Voor mij werd er een lijnzaadcracker geserveerd met koolrabi gelegd in gezouten Citrus. En het groene chipje was een bleekselderij chipje met vegan piccalillymayo. Meteen waren onze amuses een groot succes! Het smaakte direct geweldig en we hadden ook niet anders verwacht.



Brood

Meteen na onze amuses kregen we een schaaltje desembrood geserveerd met roomboter en huisgemaakte hummus. Ook zaten er olijfolie en kruidenzout bij. Het brood was erg lekker, vooral de knapperige korst konden we waarderen en de huisgemaakte hummus was echt goddelijk! Hele lekkere smaak en precies zoals een goede hummus hoort te zijn. Stiekem vonden we het wel jammer dat er dit keer geen crackers bij het brood werden geserveerd. Toen wij er vorige keer waren, kregen we heerlijke bietencrackers die we nog lekkerder vonden dan het brood. Ach ja, klein detail!

 


Gang 1

De eerste gang was voor onze beide hetzelfde. Het was chineese kool met gezouten citrusmayo (voor mij vegan), radijs, geroosterde kastanje, ingelegen in een olie van roze peperbes en een schuim van venkel. Een heel klein en subtiel gerechtje, maar absoluut een smaakbommetje!


Gang 2

Tijdens de tweede gang verscheen er echt een prachtig gerechtje  op tafel. Het gerecht was mij en Luuk net wat verschillend. Voor mij was het een tartaar van licht gerookte rode biet, met gekruide quinoa, sjalot, appel bolletjes, gedroogde honingbes, peterseliewortel en winterpostelein. Luuk had hetzelfde, alleen zijn gerecht bevatte een ricotta van karnemelk in plaats van de quinoa. Het gerecht was in drie woorden: nom nom nom!

Mijn gerechtje

Gerecht van Luuk

 

Gang 3

Tot nu toe waren al onze gerechtjes koud geserveerd, dus het was wel fijn dat het derde gerecht eindelijk een warm gerechtje was. Er verscheen op tafel een groot warm bord met een blad van spitskool die gevuld was met geroosterde pompoencrème. Het lag in een groene saus van wei, peterselie en een vleugje sojasaus. Ook zat er zwarte knoflook in verwerkt. Het gerecht werd afgetopt met gepofte spelt. Ik vond het echt een heerlijk gerecht. Het knapperige van de spelt, paste goed bij het zachte van de spitskool en de pompoen. Ook de saus vond ik erg lekker. Niet veel op aan te merken! Maar je zult lezen (spoileralert) dat dat voor alle gerechten geldt…


 

Gang 4

De vierde gang vond ik wel een bijzondere gang, omdat het allemaal ingrediënten bevatte die ik nauwelijks in mijn leven heb gegeten. Ook hadden Luuk en ik weer verschillende variaties op het gerechtje. Het was weer een warm gerecht. We hadden allebei gerookte palmkool bladeren met een saus van waterkers, uienstroop en Japanse andoorn. Aan de onderkant van het gerechtje lag parelgort gekookt in de saus van waterkers. Het verschil tussen het gerechtje van mij en dat van Luuk was dat ik het gerecht kreeg afgewerkt met artisjoken, terwijl Luuk een vrij bijzondere kaas kreeg, namelijk de Tête de Moine. Voor ons beide vrij nieuwe smaken en producten, maar, je raad het al… We vonden het echt heel lekker! Alle smaken sloten zo goed op elkaar aan en nooit eerder had ik palmkool en parelgort gegeten, dus dat vond ik wel tof om eens te proberen!

Gerecht van Luuk

Mijn gerecht

Tussenamuse

Toen verscheen er weer een extra amuse op tafel! Wij houden echt van amuses en zeker ook als je ermee verrast wordt! Dit keer was het Kombu Dashi met knolselderij crème, schorseneer, witlof en shiso in een olie van koriander. De vorige keer dat ik in dit restaurant was, heb ik voor het eerst schorseneer gegeten en weet ik hoe lekker het is. Dus ik was zo blij dat ik weer schorseneer voor mij kreeg. Echt een favoriet wat ik zelf nooit zou bereiden (ik zou niet weten hoe) maar waar ik wel heel enthousiast van word als ik het hier krijg voorgeschoteld.


 

Gang 5

Het hoofdgerecht werd geserveerd. Dit was zuurkoolrabi met een koolrabi-jus, eikhaas, een creème van aardappel, kaantjes, kastanjechampignons en ook de olie was van koolrabi. Luuk houdt niet zo van zuurkool, dus dit was mijn minst favoriete gerecht. Hij kreeg het vroeger vaak voorgeschoteld en vond het toen al niet heel lekker. In dit gerecht smaakte het prima, maar zijn favoriet was het niet. Ik had er echter geen moeite mee. Ik heb nog nooit zuurkool gegeten, buiten in dit soort restaurants en altijd bevalt het mij goed. Ik denk dat je het gewoon goed moet klaarmaken en moet zorgen dat het juist combineert met andere smaken. Volgens mij kan het dan best lekker zijn! Ik heb dat bij dit gerecht in elk geval wel zo ervaren.



 

Gang 6

Het hartig dessert werd geserveerd.  Hoewel… Voor Luuk was het hartig omdat het dessert kaas bevatte. Voor mij hebben ze het hartig proberen te maken met een vegan variant, maar ik vond het alsnog een zoet dessert. Het is in elk geval geen probleem, want voor desserts ben ik toch meer fan van zoet dan hartig!

Op de bodem lag een stuk wolfsklauwappel met daarbovenop ijs van wolfsklauwappel. Voor mij op basis van cashewnoten, voor Luuk op basis van zachte geitenkaas. Verder lag er bij Luuk nog oude schapenkaas op zijn bord en was er voor mij gekozen om bosvruchten neer te leggen. Verder was er zilte bes en kregen we allebei een (vegan) brioche broodje. Luuk vond zijn hartig dessert lekker, maar wel even wennen omdat hij nooit echt hartige desserts eet. De smakencombinatie vond hij wel echt een succes. Zelf vond ik mijn dessert ook lekker, ook al was het niet hartig. Vooral de wolfsklauwappel en het ijs vond ik top!

Dessert van Luuk met kaas

Mijn dessert zonder kaas met fruit

Gang 7

Tot slot kregen we nog een zoet dessert (tenminste, Luuk kreeg nu wel zijn zoete dessert en ik kreeg een tweede zoete!). En man man man… Wat was dat lekker zeg! Luuk en ik waren het er beide over eens dat dit één van de beste desserts is die we ooit hebben gegeten en dat die qua smaak en kwaliteit wel echt in de buurt kwam bij het dessert van The Jane, wat we tot op heden beschouwen als het beste dessert ever.

We kregen ijs van bloedsinaasappelsorbent met hangop van yoghurt (plantaardig) en soja. Een crème van kervelwortel en een crumble van gefermenteerde peen, samen met een salade van bloedsinaasappel en een gel van rozenbottel. Dit gerechtje had echt alles wat een goed dessert moet bevatten. Het was zoet, maar ook lekker fris door die bloedsinaasappel. Het was knapperig door de crumble en zacht door de crème van kervelwortel. Echt een top dessert. Hier kon ik wel tien schaaltjes van op!


 

Eindamuses

Tot slot bestelden we nog thee en koffie na en kregen we ook nog wat laatste mini amuses aangeboden. Voor zowel mij en Luuk werd er een chocoladecakje geserveerd die smaakte als een soort stevige chocolademousse. Voor Luuk was er een Macaron gevuld met frambozencrème en voor mij was er een amandelkoekje met frambozenjam. Erg lekker en goed om de fijne avond mee af te sluiten!

Eindamuses van Luuk

Eindamuses van mij 


Wat is het lekkerste toetje dat jij ooit hebt gegeten?

Reacties

  1. Lekker zeg al die kleine gerechtjes. En ook fijn dat alles vega(n) was. Dat is nog steeds lastig in veel restaurants merk ik. Jammer dat Dordrecht voor mij een beetje ver is, maar als ik in de buurt ben, zal ik dit restaurant zeker eens willen bezoeken. Lijkt me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een gedeconstructureerde cheese cake in Italië. Alle onderdelen van een cheesecake: kruimelbodem, roomkaas, fruit, maar dan ... anders. En het smaakte bij elkaar dan dus echt als cheesecake, terwijl het het niet was. Heel bijzonder. Toch denk ik vaak bij dit soort hapjes: en wat heb je daarna gegeten om toch nog vol te zitten...? Maar ik weet ook wel ;) dat juist door de smaakbeleving, voelt het wel als een volledige maaltijd, he. En dat zie je niet aan de fotos.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn favoriete dessert was een heerlijke crème brulee met een zachte vanillemuffin en vers fruit in een soortgelijk restaurant als dit. Dat toetje staat ook vast op de menukaart van dat restaurant, dus het is iets wat ik heel vaak bestel, zo lekker!
    De gerechtjes zien er trouwens allemaal stuk voor stuk lekker uit en ik lees ook heel veel bijzondere ingrediënten die ik niet ken! Nog nooit gehoord van japanse andoorn, wolfsklauw en schorseneer...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker! Ik kan ook echt genieten van al dat soort kleine gerechtjes met verschillende smaken! Mijn favoriete toetje is een echte italiaanse tiramisu! Maar ook vruchtenijs of soufflé vind ik erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!