Het Archeon

23 juli ben ik samen met Iris naar het Archeon geweest. Voor de mensen die niet weten wat dat is: Het is een soort open lucht museum, waarin je een kijkje gaat nemen in de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. In deze blog ga ik jullie vertellen over wat we daar hebben gezien en wat er in het Archeon te beleven valt.

De reis ernaartoe 

Iris en ik gingen met de trein naar het Archeon. Het Archeon ligt in Alphen aan den Rijn, voor ons was de reistijd ongeveer 1 uur en een kwartier, maar dat hangt er verder natuurlijk helemaal vanaf waar je woont. Vanaf het station was het nog twintig minuten naar het park lopen. Je kon het wel heel makkelijk vinden want op borden stond precies aangegeven hoe je moest lopen, verdwalen kan bijna niet! Voor ons was de reistijd naar het park toe dus best te doen, wat best prettig is. Je hebt natuurlijk geen zin om een halve dag erheen te reizen. 

Prehistorie 

De entreeprijs was 17 euro 50. Iris en ik hadden tweede kaartje gratis, dus deelden we de entreeprijs, anders zou het wel een beetje duur zijn voor ons. Toen we het park binnen liepen, kwamen we meteen in de Prehistorie terecht. Er stonden allemaal Prehistorische huisjes, er was een kampvuur en er stonden ook tentjes. Het zag er heel realistisch uit. Ook liepen er mensen rond die als oermensen gekleed waren, wat het nog geloofwaardiger maakte. 

Het leek net echt alsof je in de Prehistorie  rondliep. Dat vond ik wel echt een plus punt aan het park, gewoon dat het zo geloofwaardig was. Ook had je een meertje waarin bootjes lagen. Dat waren een soort houten kano's van vroeger. Daarin kon je varen als je dat wilde. Wij hebben dat niet gedaan, aangezien we beide een witte broek aan hadden en de kano's er niet echt fris uitzagen.

Middeleeuwen

Iris en ik hebben niet echt in tijdsvolgorde gelopen, het volgende waar we terecht kwamen was de Middeleeuwen. Hierbij kwamen we in een dorpje, met allemaal middeleeuwse huisjes. Ook dit was heel goed nagemaakt uit die tijd. 
Het zag er precies zo uit als je het in een geschiedenisboek zou hebben gestaan. Ik vond het persoonlijk wel interessant om in al die huisjes een kijkje te nemen. Ook hier liepen er weer mensen rond, dit keer in middeleeuwse kleding. Er stond een vrouwtje in dit huisje, zij ging brood maken op een ouderwetse manier. Zonder recept en zonder klok. Alles ging op gevoel vertelde ze. Ook had je in dit dorpje een smid. Wij zijn daar ook even een kijkje gaan nemen. Omdat het zo warm was (31 graden) wilde niemand naar binnen, omdat er in die kamer een groot vuur was. 
Maar die gasten van de smid vertelden ons juist dat het de koudste plek was in heel het park. Het vuur trekt namelijk koude lucht aan. Ook gooiden ze koud water over de vloer, zodat het opsteeg en je weer koude lucht om je heen kreeg. Daarom zijn Iris en ik wel naar binnen gelopen en gingen we kijken wat de smid maakte. Hij wilde een speer maken, maar daar ging heel veel werk in zitten. Het eindresultaat hebben we helaas niet gezien. 
Verder was er ook nog een man, die kinderen zwaard leerde vechten. Wij hebben even staan kijken en dat was wel grappig om te zien. In de middeleeuwen viel wel het meeste te beleven. Je kon er in een andere kamer ook kalligraferen, dus echt met oud perkament en een veer. Dat vond ik erg gaaf, want het deed me heel erg aan Harry Potter denken.
Hier zie je mij ene brief schrijven. Ik wist niet zo goed wat ik moest opschrijven, dus heb ik met de veer en de inkt maar mijn naam geschreven. Ik vond het wel heel erg leuk om te doen! Ik wilde altijd al, net als Harry Potter, met een veer schrijven. 
Toen we even doorliepen, kon je weer een andere activiteit doen, namelijk boogschieten. Dat had ik nog nooit gedaan, dus ik wilde het wel proberen! Ik kon er eigenlijk helemaal niets van. Geen enkel schot was in de roos, ze vielen allemaal vlak voor het bord waar ik op moest schieten... Ik heb er geen talent voor!

De Romeinse tijd 

Als laatste kwamen wij aan bij de Romeinse tijd. Dat lag helemaal achter in het park. Je kon er via de looproute wel komen, maar Iris en ik zijn gewoon een hele eigen richting opgelopen. Bij de Romeinen vond ik de omgeving persoonlijk wel het mooiste. Ze hadden bijvoorbeeld zo'n Romeinse wachttoren waar Iris en ik op zijn gegaan. We hadden daar erg mooi uitzicht!
Je had er ook een arena, helemaal achterin. Daar hebben wij een gladiatoren show gezien! Dat was ook wel leuk om mee te maken. Het gevecht zag er heel professioneel uit. Het leek net of die mannen echt aan het vechten waren en ze zagen er ook als realistische gladiatoren uit. Uiteindelijk werd de verliezer van het gevecht gedood en was er bloed te zien! Iris en ik konden daar wel om lachen, wat jongere kinderen niet... Die dachten dat die gladiator echt dood was. 
Er was ook een Romeins badhuis. Een erg mooie plek vond ik zelf. Dat zag er zo uit: 
                                     
Iris en ik hebben in de baden allemaal muntstukken van 1 en 2 cent gegooid. Die zijn toch niks waard, maar we zagen er nog meer geld in liggen en wilden graag een wens doen. Dit was dus een ideale kans om dat te doen. Het Romeins badhuis vond ik zelf wel een van de mooiste plekken uit het park, omdat het echt tot aan de detail aan toe versierd was. Verder stonden er in het badhuis beelden van bekende keizers. Iris en ik vonden een beeld heel erg aantrekkelijk. Dus konden we het niet laten om met hem te poseren. 
We waren er beide van overtuigd dat als hij geen baard zou hebben, dat het een hele aantrekkelijke man zou zijn geweest! Op deze foto kun je zien hoe verliefd we zijn op die keizer. Vrouwen vallen op macht!

Er stond ook een tempel. Daar brachten de Romeinen vroeger offers naartoe voor de goden. Dat tempeltje vond ik er heel erg mooi uitzien. Alleen deed het me denken aan iets dat nu ook nog in Japan zou kunnen staan. In die tempel stond een beeld van een godin. Wij kwamen er later pas achter dat het een vrouw was. Iris en ik dachten dat het een man was, dus noemden we het beeld Piet. Tot er een man kwam die een rondleiding gaf door het park en vertelde dat het een godin was. Toen moesten Iris en ik toch wel even lachen... Wat een belediging voor dat beeld!
Zeg nou zelf, het lijkt toch wel op een man? 

GTST 

In het Archeon is een hele tijd geleden een aflevering van "Goede tijden, slechte tijden" opgenomen.  Het was voor de cliffhanger van 2007. Een hele tijd geleden dus. Ik herkende heel veel plekken waar de serie was opgenomen. Het was alleen in het Romeinse gedeelte waar ze geweest waren. Ik wist bijvoorbeeld dat Barbara Janine probeerde te verdrinken in het badhuis, dat Nina Milan kuste bij de tempel en dat Bing werd neergestoken in de arena. Ik vond het erg leuk om alles daar te herkennen! De GTST fans onder ons zullen het ook wel herkennen als ze daar rondlopen. 
Hier is een filmpje van de opnames in het Archeon, toen der tijd met GTST

Mening 

Het Archeon was echt een heel erg leuk en realistisch park. Ik heb me er prima vermaakt. Het was een hele leuke sfeer en het leek net of je echt rondliep in die tijdsperiodes. Je bent er wel vrij snel klaar. Binnen 4 uur kun je heel het park gezien hebben, dat is wel jammer. Iris en ik hebben het rustig aan gedaan en zijn overal wat langer blijven zitten, zodat we niet te snel door het park liepen. We waren er om 11 uur en om half 5 precies verlieten we het park al, vlak na de gladiatoren show. We vonden het leuk dat er zoveel te zien was, alleen was er ons niet verteld dat je een activiteitenpas nodig had om bepaalde dingen te doen. Je kon wel bijvoorbeeld die brief schijven met een veer, maar je mocht geen armbandje maken van wol en we mochten geen brood baken, daarvoor moest je een activiteitenpas kopen, waar we niet van op de hoogte gesteld werden. Ook was het jammer dat de mensen die daar werkten, niet zoveel verstand hadden van de geschiedenis. Als je een vraag aan ze had, gaven ze niet echt een duidelijk antwoord of een duidelijk verhaal. Ze leken niet echt te weten waarover ze spraken, wat ik ook jammer vond. Als je in zo'n park werkt moet je wel iets over die tijd weten. Verder vond ik het wel erg leuk dat het park zo realistisch eruit zag en dat je echt een indruk krijgt van die drie tijdperken. Dit park krijgt van mij een 7,5.


Ik hoop dat jullie door mij ook een beetje een indruk hebben gekregen van het park. De blog is een beetje lang geworden, maar er was ook veel te vertellen! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Natuurlijk komt er ook weer een vraag voor jullie:

Lijkt het jou leuk om het Archeon te bezoeken? Reacties

  1. Ohh dat klinkt echt vet leuk joh!!! Naja ik ben ook helemaal fan van geschiedenis en vooral deze tijden dusja :P Maar leuk ook die foto's erbij enzo, ben er zelf nog nooit geweest maar nu kan ik het wel leuk een beetje zien. Maar het lijkt me dus wel super leuk er eens te kijken ja, heel informatief en wie wilt dat nou niet?
    Mwhahaha, ik kan toevallig wél een beetje boogschieten dus ik denk dat ik het bordje wel raak~

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!