Culinair uit eten bij 't Kalkoentje in Rhenen

 Na een heerlijk dagje vol dierenliefde in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, besloten Luuk en ik onze dag af te sluiten met een culinair diner bij 't Kalkoentje, ook in Rhenen. Normaal gesproken zijn wij sinds ons bezoek aan The Jane dol op culinaire restaurants die net wat extra's doen dan de standaard restaurants, maar door Corona gaan we eigenlijk nooit meer uit eten. Dit keer maakten we een uitzondering, omdat het al meer dan een jaar geleden is dat we samen uit eten zijn geweest en omdat we alweer zeven jaar samen zijn. Dat moest gevierd worden! Hoe hebben wij deze avond beleefd en vooral: hoe was het restaurant? Wat kregen we te eten? Waren alle gangen even lekker? En zouden we hier nog eens terugkomen? Dat ga ik je nu vertellen!




Restaurant 't Kalkoentje 

Nooit eerder hadden wij gehoord van 't Kalkoentje. In 2017 en 2018 kwamen wij aardig vaak in Rhenen, omdat wij een abonnement hadden op Ouwehandsdierenpark, maar eigenlijk gingen we altijd uit eten bij de Thai in Wageningen na een dagje dierentuin. Tijd voor wat anders vond Luuk, dus besloot hij te reseveren bij een iet wat duurder restaurant, maar die wel onwijs goed aangeschreven stond en op 10 minuten rijden van de dierentuin lag. We kwamen aan bij een gezellig, landelijk huisje aan het water. In de zomer schijn je heerlijk aan het water te kunnen dineren. In de herfst en winter, zit je knus binnen in een restaurant met een landelijk interieur. Wij vonden het bij binnenkomst meteen een lekker knus gevoel. Ook had het restaurant uitgedost qua kerstversiering en hingen er allemaal ballen aan het plafond wat de ruimte heel sfeervol maakte. Dat beloofde al veel voor de avond.

't Kalkoentje heeft een standaard menu met vijf gangen, die je kan verminderen naar vier of uitbreiden naar zes. Ze kunnen rekening houden met de meeste dieetwensen en allergieën. Zo eet ik geen vlees, gevogelte of kaas en is Luuk allergisch voor cashew- en pistachenoten. Hier werd totaal niet moeilijk over gedaan. Zelfs als je een volledig vegetarisch menu wilt of allergisch bent voor bijvoorbeeld gluten, kan daar rekening mee worden gehouden. Verder werkt het restaurant met seizoensproducten en kopen ze zo veel mogelijk ingrediënten lokaal in, wat natuurlijk altijd heel goed is. 


Amuses

We begonnen ons diner met drie heerlijke amuses om de smaakpapillen alvast wat actief te maken. De chef zette drie heel verschillende hapjes op tafel en meteen was ik in mijn nopjes, want ik ben dol op amuses! 

Op het eerste schaaltje stond een minitaco met diverse groenten (paprika, erwten, mais), gevuld met huisgemaakte hummus. Dit was een lekkere amuse, maar wel onze minst favoriet. Het was iet wat flauw en smaakloos en de taco was niet knapperig, maar zacht. Omdat dit het eerste hapje is dat wij namen, begon ik meteen te twijfelen of het wel een goed restaurant zou zijn en of de rest niet tegen zou vallen.

De tweede amuse die op tafel stond, verraste me en was echt verrukkelijk! Het was een krokant aardappel soufflétje met kruidige stroop. Een mini hapje, maar wel een heel erg smaakvolle en knapperige amuse.


Tot slot kregen we een luchtige pure van bloemkool op smaak gebracht met kerrie. Ook ontzettend lekker en dit was meteen ook mijn favoriete amuse! 



Gang 1


De eerste gang bestond uit een salade van fijngehakte queencrab in een saus van thom kai kai, gele curry en earl grey, opgemaakt met mango, groene appel, passievrucht tomaatjes en wakame. Mij kan je echt blij maken met lekkere zeevruchten als oesters, mosselen, kreeft, krab en garnalen, dus deze eerste gang was echt een schot in de roos. Ook wakame is één van mijn favoriete zee ingrediënten, dus voor mij was deze eerste gang echt geweldig lekker. Het gerechtje was trouwens koud geserveerd, terwijl ik bij mijn eerste hap verwacht had dat het warm zou zijn. Desalniettemin vond ik het erg lekker!


Brood


Tot twee keer toe kregen we een warm, versgebakken zuurdesembroodje op tafel geserveerd met boerenroomboter. Luuk en ik zijn echte broodeters en in een restaurant verheugen wij ons ook altijd op het brood. Zou het echt goed brood zijn? Of krijgen we een saai, droog wit stokbroodje voor onze neus? Gelukkig kregen we dit niet en was dit zuurdesembroodje echt smakelijk. De boerenroomboter maakte het af. Die boter deed ons echt aan vroeger denken. Aan een boter zoals bij oma thuis of zoals die is verwerkt in een klassieke cake. 


Gang 2


De tweede gang bestond uit een stukje dorade met witte kool, waterkastanje, cantharel, zeekraal en shitaki in een saus van een saus van pastinaak en miso, Het gerechtje was voor mij aangepast, omdat ik geen vlees eet. Voor Luuk waren hier namelijk nog rendang en black angus aan toegevoegd, waardoor het gerechtje voor hem bestond uit een combinatie van vlees en vis. 
Beide vonden we ook dit een topgerecht, misschien zelfs nog wel lekkerder dan de eerste gang. Vooral de saus van miso en pastinaak was lekker en een goede toevoeging op de dorade. Ik had hier stiekem wel een groot bord van kunnen eten!


Gang 3


Voor de derde gang kregen Luuk en ik allebei weer een ander soort gerechtje. Ik kreeg een knapperig gebakken artisjok met aardappel mousseline, wortel, sauce fameuze en gekarameliseerde ui. Luuk had in plaats van artisjok eend en ganzenlever. Onze gerechten werden allebei afgetopt met herfst truffel. Als ik er zo op terugkijk, denk ik dat dit mijn favoriete gerecht van heel de avond was. Nooit eerder had ik artisjok gegeten, maar ik was echt verrast hoe lekker het was. De smaken klopten ook allemaal bij elkaar en het gerecht deed me echt denken aan de herfst. De truffel die door de chef bij ons aan tafel over het gerecht werd geraspt, maakte het helemaal af. 



Gang 4


De vierde gang was het hoofdgerecht van de avond. Ook deze gang kregen Luuk en ik verschillende bordjes voor onze neus. Voor Luuk (onderste foto) lag er fazant op zijn bord met een saus van calvados. Ik kreeg (bovenste foto) een zeebaars met hollandaise saus. Verder kregen we dezelfde garnering: trompette de la mort, edamame, zuurkool, pomoencrème, knolselderij en een uienchutney. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit ook weer een topgerecht is. Alle smaken combineerde goed met elkaar, de zeebaars had een knapperige huid en een hele zachte binnenkant en de smaken van de saus en de garnering vond ik echt lekker. Ook had ik nooit eerder trompette de la mort gegeten. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen die ik nooit heb gegeten en ook deze eetbare paddenstoel vond ik voor herhaling vatbaar! Luuk heeft ook genoten van zijn stukje fazant (dat hij trouwens ook nog nooit eerder op had). 



Extra amuse

Net voor het toetje kregen we een extra amuse, namelijk een mouse van chocolade met kokos en limoen. Het werd geserveerd in een heel erg klein borrelglaasje, waar de lepel net niet goed inpaste, maar ook dit was weer lekker. Sorry, ik blijf het zegge, maar geen enkele gang (op de minitaco na) is tot nu toe echt tegengevallen. De chocolade was zoet en de kokos en limoen maakten het geheel juist weer fris. Daarnaast was het een leuke verrassing dat we nog een extra amuse krijgen. 



Gang 5


De vijfde gang was de het toetje en dus ook meteen de laatste gang. We kregen wel een heel bijzonder toetje. Het bestond uit twee delen, namelijk een mouse van mango met anijs en afgetopt met roze peper. Een hele bijzonder combinatie. Zo heb je het zoete van de mango, de anijssmaak en dan ook nog eens peperkorrels. Ik vond het een hele unieke combinatie. Lekker, maar wel gewaagd. 


En daarbij kregen we een overheerlijke, klassieke vanille souffle met mango ijs in het midden. Een dessert dat bij 't Kalkoentje al zeven jaar op de kaart staat en nog steeds een favoriet is. En ik snap direct waarom. Zowel Luuk als ik hebben nooit eerder souffle gegeten en hebben alleen maar bij Heel Holland Bakt gezien hoe die dingen altijd instorten. Nu kregen wij een perfecte, niet ingestorte souffle voor ons geserveerd en man man man... Wat was dat lekker! Echt een top toetje. De souffle was warm en het mango ijs smolt er langzaam in weg, wat een heerlijke smaak combinatie gaf. Dagen later hadden Luuk en ik het nog over deze geweldige souffle en wij snappen ook dat dit dessert niet van de menukaart wordt gehaald. Dit was echt genieten!



Eindoordeel

Op basis van het bovenstaande kun je al vast mijn eindoordeel raden. Het eten was echt top. Van elke gang hebben we genoten en alle amuses (op de taco na) waren ook geweldig. Verder vond ik het personeel hartelijk en vriendelijk. Bij binnenkomst werd netjes de QR-code gecheckt en werden onze jassen aangenomen. We werden naar een tafel begeleidt waar we meteen wat te drinken aangeboden kregen. De chefkok kwam hoogstpersoonlijk het menu voorleggen en ook checken of we het hiermee eens waren of dat e nog aanpassingen wilden. Zelf vind ik dat wel altijd prettig, want zo weet ik zeker dat ik geen dingen eet die ik niet zo lekker vindt. Heel goed dat ze zo veel mogelijk rekening proberen te houden met eetwensen. 

We hadden een reservering om 17:15 en normaal reserveren wij nooit zo vroeg in een restaurant, maar door de Coronamaatregelen zijn restaurants maar tot 20:00 open en als je dan rustig wil zitten, dan is het wel handig om vroeg te reserveren. Gelukkig merkten we er niks van dat het zo vroeg was. Vijf gangen eten tussen 17:15 en 20:00 was ook prima te doen. Normaal tafelen we iets langer, maar toch zat er genoeg tijd tussen alle gerechtjes. De bediening verontschuldigen zich nog dat er wat minder tijd tussen de gerechten zat, maar wij hebben dit niet als storend ervaren. Natuurlijk hadden we langer kunnen tafelen, maar we hadden geen gevoel dat er veel haast achter zat en hebben tot 19:50 heerlijk genoten van onze vijf gangen. 

De prijs voor de gerechten was ook prima te doen voor ons budget. Voor 5 gangen, amuses en drankjes waren wij voor twee personen 150 euro kwijt, wat ik het echt helemaal waard vind voor hetgeen wat wij kregen. 

Tot slot vond ik de sfeer in het restaurant heel prettig. De ruimte was mooi versierd in het kerstthema. Het was rustig, omdat we op een donderdagavond gingen. Er waren maar 3 andere koppels, maar ondanks dat werd er goed rekening gehouden met de Coronamaatregelen, wat ik heel belangrijk vind. De QR code werd netjes gescand, het personeel hield afstand en de tafels stonden ruim uit elkaar. 

Ik zou dus zeker teruggaan naar dit gezellige en heerlijke restaurant!


Hou jij ook zo van uitgebreid culinair dineren?



Reacties

  1. Het klinkt meteen al zo gezellig 't Kalkoentje' : ) Heel uitnodigend. Zelf ben ik niet zo heel erg van het uitgebreid dineren. Soms vind ik een bak patat al net zo lekker. Wat dat betreft ben ik een culinaire barbaar vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekkere gerechtjes allemaal! Zo te lezen hebben jullie een leuke en vooral lekkere avond gehad! Ik ben afgelopen zomer voor het eerst (ook op jouw aanraden!) met mijn vriend bij The Jane gaat eten in Antwerpen en vond dat ook echt geweldig. De prijs was wel erg hoog en het is niet iets wat we maandelijk gaan doen, maar we vonden het een hele lekkere en bijzondere ervaring die je echt eens meegemaakt moet hebben. Het kalkoentje klinkt dan weer wat minder duur en zo te lezen ook erg lekker. Inderdaad leuk om het met een dagje Ouwehands Dierenpark te combineren. Ik zal er zeker aan denken, mocht ik eens naar die dierentuin gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er lekker uit! Vooral het tweede gerechtje en het toetje klinken als iets wat ik erg lekker vind. Ik ga ook wel eens met mijn man naar zulk soort restaurants en dat is altijd genieten. Ik kan je aanraden om een keer naar het Koetshuis te gaan in Bennekom. Daar heb ik vorig jaar gegeten en ik denk dat jij dat ook wel kan waarderen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, culinair eten kan wel eens lekker zijn, maar zo'n huisgemaakte friet met stoofvlees, dat is pas echt genieten. :P

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!