De thuiswerk-tag

 Het merendeel van Nederland moet eraan geloven; al ruim een jaar wordt door de meeste mensen thuisgewerkt. Of je nu in loondienst bent of zelfstandige, bijna niemand zonder essentieel beroep ontkomt eraan. Inmiddels ben ik alweer een half jaar aan het werk voor mijn werkgever na het behalen van mijn master in juli 2020. Het thuiswerken begon voor mij tijdens het schrijven van mijn scriptie, want ik mocht niet meer naar de universiteit. En ook mijn nieuwe startersbaan begon ik vanuit huis. Tot op heden werk ik nog steeds thuis en daarom leek het mij leuk om de thuiswerk-tag in te vullen. 
1. Wat voor soort thuiswerk doe je?

Ik ben beleidsmedewerker. Mijn werk bestaat voornamelijk uit beleid schrijven, onderzoeken, (teams)gesprekken voeren, implementatie van beleid en advies geven (mondeling en schriftelijk). Dit kan in principe allemaal vanuit huis. Voorheen werd dit wel op kantoor gedaan, maar ik werk eigenlijk al vanaf het begin van mijn baan vanuit huis. 


2. Waarom ben je gaan thuiswerken? 

Vanwege de Coronapandemie. Ik werd voor een Veiligheidsregio en wij moeten het goede voorbeeld gegeven en dus zo veel mogelijk thuiswerken. Ik ben sinds ik hier werk pas drie keer naar kantoor geweest en verder heb ik alleen maar vanuit huis gewerkt. Dat is op zich niet zo erg. Ik kan prima vanuit huis werken, juist omdat ik vooral een functie achter de computer heb. 


3. Hoe hou jij je planning bij?

Ik werk met een digitale agenda. In de digitale agenda staan mijn afspraken en mijn deadlines en in mijn planner staat wat ik dagelijks voor werkzaamheden moet gaan verrichten. Ik ben altijd al van het strakke plannen geweest. Dat begon al tijdens mijn studie en dit heb ik ook in mijn werk voorgezet. Voor mij werkt dat prima, omdat ik zo orde en duidelijkheid creëert en weet waar ik aan toe ben. 

4. Regel je opvang voor je kinderen?

Ik heb geen kinderen, dus nee. Maar indien ik kinderen zou hebben, zou ik dat uiteraard doen. Je kan je niet volledig op je werk focussen als je ook kinderen om je heen hebt lopen. 


5. Hoe hou jij werk en privé in balans?

Dat doe ik door mezelf vast te pinnen aan strakke werktijden. Meestal begin in rond 9:00 en klap ik uiterlijk 18:00 mijn werklaptop dicht en zet ik mijn werktelefoon uit. Dan mag ik ook niet meer kijken tot er een nieuwe werkdag is begonnen. Als er een dag is waarop ik in de ochtend of middag iets anders dan werk moet doen, dan werk ik in de avond bijvoorbeeld langer door of begin ik in de ochtend eerder, maar ook dan zorg ik ervoor dat ik strakke tijden heb waarop ik mag werken en waarop het gewoon echt klaar is. Soms is dat nog wel lastig, juist omdat de lijn tussen werk en privé thuis veel kleiner is, maar aangezien ik eigenlijk al sinds de Coronapandemie voornamelijk thuis zit (mijn masterscriptie schreef ik ook volledig vanuit huis), is het nu ook wel een aardige balans geworden. Oefening baart kunst. 


6. Op welke manier start jij je dag? 

Ik begin mijn werkdag meestal rond 9:00 en wat ik dan als eerste doe is het nieuws op de intranetpagina van mijn werk lezen. Dus ik ga niet meteen mailtjes checken of aan de slag, maar ik bekijk eerst even: wat is er gebeurd in de organisatie? Wat speelt er? Pas daarna open ik mijn mailbox en bekijk ik de mailtjes. Daarin maak ik ook altijd een prioriteiten lijstje met welke mailtjes meteen aandacht verdienen en welke nog wel even kunnen wachten. En zo ga ik dan vaak aan de slag met mijn werk. 


7. Tijdens de lunch eet in het liefst....

Robuust bruin stokbrood van Albert Heijn met vegan chocoladepasta. Haha, maar dat is niet een lunch die ik doordeweeks op een werkdag eet, alleen in het weekend! Door de weeks zijn het volkorenboterhammen met hummus of plantaardige boter. 


8. Mis je het werken op kantoor?

Deels wel, omdat ik soms zou willen dat overleggen gewoon op kantoor gaan. Mensen in het echt zien en spreken is toch altijd prettiger dan via Teams op een beeldscherm. Ik vind vergaderen via Teams ook altijd best vermoeiend, omdat je soms twee tot drie uur naar een scherm zit te staren. Ik vind echter wel dat ik mijn computerwerk prima thuis kan doen, sterker nog: thuis kan ik me beter concentreren dan in de kantoortuin. Daarom ben ik ook echt voor een hybride vorm van werken. Op kantoor ontmoet je elkaar en thuis werk je individueel aan je stukken. 


9. Mis je de praatjes bij de koffieautomaat met collega's? 

Niet echt, ik ben sowieso nooit echt van de smalltalk geweest en ben stiekem ook blij dat dat nu even niet hoeft. 

10. Heb jij een vaste dag per week vrij?

Nee, want ik werk 40 uur per week verspreid over vijf dagen, dus geen vaste vrije dagen op zaterdag en zondag na. 


11. Wat kocht je van je eerste salaris? 

Een huis! Ik heb mijn eerste (en andere) salarissen opgespaard en dit geïnvesteerd in mijn koopwoning. Werk jij ook vanuit huis? Hoe bevalt dat?

Reacties

  1. Leuke tag en heel toepasselijk ook. Ik werk zelf ook vanuit huis. Heel af en toe ga ik naar kantoor. Er is pas een nieuw systeem geïmplementeerd. Op kantoor kregen we hier (geheel volgens de maatregelen) een cursus in. Maar buiten zulke momenten is het voor mij ook thuiswerken. Dat bevalt wel goed, alleen mis ik de praatjes bij de koffieautomaat, het even binnen wandelen bij collega's en ook de online overleggen zijn soms pittig. Hoop dat we post corona weer naar kantoor mogen en dan één of twee dagen vanuit huis werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel goed dat je zo'n goede balans hebt tussen werk en privé. Dat is echt wel goed dat je dat kunt, want lijkt me niet altijd even gemakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed dat je zo'n duidelijk ritme voor jezelf aanhoudt met het thuiswerken! Juist als je werkplek ook je privé-omgeving is, is het best fijn om voor jezelf dat soort grenzen te bewaken. Ik herken trouwens wel wat je zegt over de gesprekken bij de koffiezetautomaat niet missen. Ik vond dat op kantoor ook altijd maar wat awkward en moet zeggen dat ik het heerlijk vind om vanuit huis te werken en meer mijn eigen gang te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!