Ik heb een huis gekocht!

 Ja, je leest het goed! Ik heb een huis gekocht! Eindelijk kan ik het goede nieuws van de daken schreeuwen en mag iedereen het weten. Al een aantal maanden was Funda mijn meest gebruikte website, heb ik een aantal teleurstellingen gehad en kwam uiteindelijk toch HET huis op mijn pad. Vervolgens moest ik een bod uitbrengen en was het natuurlijk ook ontzettend spannend. Het bod werd geaccepteerd en opeens moest van alles worden geregeld: een (voorlopig) koopcontract, een hypotheek, een bouwkundige keuring, een taxatierapport en een notaris. Er komt zo veel op een koper af, maar desondanks ben ik echt super blij!




Vaste bezoeker op Funda

Al ruim drie jaar spitte in Funda regelmatig af om alvast wat inspiratie op te doen voor mijn toekomstige koophuis. Drie jaar geleden was dat natuurlijk totaal geen serieuze zoektocht, aangezien ik nog studeerde. Pas toen ik in oktober begon met mijn eerste baan en meteen een contract voor twee jaar kreeg, ben ik pas actief op zoek gegaan naar een koopwoning. Want tja, zonder inkomen is het kopen van een huis natuurlijk onmogelijk. Tenzij je het in één keer volledig kunt betalen. Sinds oktober ben ik Funda dus letterlijk drie keer per dag gaan bezoeken, maakte ik zoekopdrachten aan via makelaarswebsites en hield ik de woningmarkt ontzettend goed in de gaten. Ik heb denk ik de afgelopen maanden wel meer dan 500 huizen voorbij zien komen, juist omdat ik niet in een specifieke stad of dorp zocht. Ik heb best breed gezocht. De Funda app is inmiddels ook de meest gebruikte app op mijn telefoon! 

En toen was mijn bod opeens geaccepteerd

Na vier bezichtigingen en drie keer een bod uitbrengen, is het dus bij de derde keer bieden gelukt om een huis te bemachtigen. Het is achteraf zo ontzettend snel gegaan! De huizen liggen zeker niet voor het oprapen en ook voor mij was het een uitdaging om de pareltjes ertussen te vinden. Dat is me tot drie keer toe gelukt, en we hebben slechts één keer "een misser" gehad. Natuurlijk heb ik om de andere twee huizen ook echt gebaald dat het niet gelukt was, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed en ben ik zo blij met de woning die ik heb aangekocht! Over mijn huizenjacht, alle bezichtigingen en stappen die ik heb ondernomen komen nog aparte artikelen online waarin ik graag uitgebreider stil wil staan bij mijn hele zoektocht naar een huis. Die houden jullie nog van mij te goed!


Maar wat een euforische gevoel was dat toen mijn aankoopmakelaar mij belde met het goede nieuws. Het was 29 december en in de ochtend sloot de bieding op het huis. De aankoopmakelaar had mijn bod al een paar dagen eerder ingediend. Om kwart over vijf werd ik gebeld. Ik stond in de gang bij Luuk thuis. Hij stond op het punt om boodschappen te gaan doen, maar wachtte even toen de telefoon ging. Meteen vertelde mijn aankoopmakelaar het goede nieuws en volgens mij kon ik alleen maar uitbrengen: "Echt waar?" en "Dat meen je niet!" . De boodschap landde bij mij niet meteen. Ook kwam er na het goede nieuws een hele berg met informatie over mij heen met de dingen die geregeld moesten worden. Gelukkig zou de aankoopmakelaar een groot deel van uit handen nemen, maar ik moest wel overal toestemming en akkoord op geven. Het was zo bizar. Na het telefoontje ben ik Luuk in zijn armen gevlogen en kon ik alleen maar zeggen: "We hebben gewoon een huis..." 


Nieuws verzwijgen

Zodra het bod is geaccepteerd, betekent dit niet dat het huis meteen van jou is. Er zullen eerst nog allerlei dingen geregeld moeten worden, zoals de taxatie, de bouwkundige keuring en de financiering. Daarnaast heb je ook nog eens drie dagen bedenktermijn om nog van de koop af te zien, om wat voor reden dan ook. Ik wilde wachten met het nieuws naar buiten brengen totdat bijna alles rond zou zijn. Alleen aan hele directe familie, onze gezinnen, hebben we het verteld. En ook hebben Luuk en ik allebei één vriend(in) in vertrouwen genomen die het goede nieuws mocht weten. Verder hebben we het nog even stil gehouden voor anderen, omdat er nog van alles kon zijn waardoor het hele feest niet door zou gaan. Uit de bouwkundige keuring konden nog allerlei dingen komen, waardoor we van de koop af zouden zien. Er bestond een hele kleine kans dat we de financiering niet rond zouden krijgen of de eisen in het koopcontract zouden heel vreemd kunnen zijn, waardoor we niet akkoord zouden gaan. Ik had ook geen zin om iedereen dan het nieuws te vertellen, om vervolgens te moeten melden dat het toch niet door zou gaan. Vandaar dat wij de keuze maakte om het tijdelijk te verzwijgen, tot het meer definitief zou zijn. 

Het voelde daardoor als een soort geheim dat ik met mij meedroeg. Ik wilde het aan de ene kant erg graag met iedereen delen, maar aan de andere kant wilde ik ook niet iedereen weer moeten benaderen met slecht nieuws. Inmiddels weten andere familieleden, de meeste vrienden en vriendinnen en onze collega's het ook. En ook op mijn blog wilde ik dit nieuws graag delen met al mijn lezers! Een grote mijlpaal en een nieuw hoofdstuk in ons leven!



Wat voor huis is het? 

Misschien ben je ook wel benieuwd naar wat voor huis ik heb gekocht. Het is allemaal niet erg spannend, maar ik heb een echte starterswoning gekocht. Een rijtjeshuis (tussenwoning) in een dorp vlakbij Rotterdam en mijn huidige woonplaats. Het huis is recent gerenoveerd met een nieuwe badkamer, vloer, toilet en cv-ketel. Helemaal instapklaar dus. Daarnaast voldoet het ook aan al mijn eisen van mijn eisenlijstje. Er is veel lichtinval, we hebben boven drie (slaap)kamers, het staat in een groen dorp en in een buurt waar ik mij veilig voel. Daarnaast is het energielabel naar wens, hebben we meer dan 75 vierkante meter woonoppervlak en is het niet langer dan 45 minuten reizen naar zowel mijn werk als mijn ouderlijke woonplaats. Het voldoet helemaal! Verder zijn leuke extra's dat we een aparte kamer hebben voor de wasmachine. Ook hebben we een mooie tuin, veel opbergruimte en een bijkeuken. Dat stond niet op mijn eisenlijstje, maar is uiteraard wel mooi meegenomen.

Verder hoeft er weinig aan verbouwd te worden. Alleen op de bovenverdieping willen we al het behang verwijderen en daar de muren in een mooie kleur verven. Ook op de benedenverdieping in de woonkamer en keuken zal worden geverfd. In de keuken willen we een nieuwe afzuigkap, een nieuw fornuis en een andere oven. Buiten dit is het huis wat ons betreft helemaal af en kunnen we er zo in! 
Op termijn is er nog wat onderhoud nodig buitenshuis, bleek uit de bouwkundige keuring, maar gelukkig geen hele heftige of ingrijpende dingen. De foto's van het huis en het interieur houden jullie nog van mij te goed! Voorlopig gaan we er nog niet in wonen. Pas in augustus is de oplevering van het huis, dat duurt nog wel even! 


Vervolgstappen

Als is dus inmiddels geregeld. Het huis is getaxeerd, de koopacte is ondertekende, de bouwkundige keurig is geweest en de financiering is rond. Ik moet alleen nog naar de notaris voor zowel de leverings- als hypotheekacte. Echt super spannend en officieel allemaal. Straks ben ik gewoon echt een huiseigenaar. Een volwasse dame met een koophuis en een grote mensenbaan. Zo bizar! Daarnaast moeten er nog een aantal spullen worden gekocht om te kunnen leven in het huis. Spullen als een wasmachine, eetafel- en stoelen, kasten, gordijnen en een nieuw bureau staan zeker nog op de lijst. Dit is lang niet alles, maar deze spullen hebben wel prioriteit. Andere meubels kunnen we nog vanuit onze ouderlijke huizen meenemen om tijdelijk in gebruik te nemen. Eerst maar weer even sparen! Ik kan echt niet wachten tot het allemaal zo ver is, maar voor nu zal ik nog even geduld moeten hebben. Ik ben echt zo ontzettend blij dat ik gewoon een huis heb kunnen kopen. Zeker in deze lastige tijd is dat erg bijzonder. Nu maar hopen dat het snel augustus wordt! 

Reacties

  1. Jaaaa gefeliciteerd!!! Wat snel ook zeg als je pas sinds oktober daadwerkelijk op zoek bent. Het is je enorm gegund! Geniet ervan! <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van harte Meaghan! Wat een mooi begin van het nieuwe jaar. Ben erg benieuwd naar de volgende artikelen. Echt fijn voor jou en je vriend!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met je nieuwe paleis!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waaaah, wat tof dat het in deze tijd toch nog vrij snel gelukt is! Ik ben heel benieuwd naar jullie huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk, gefeliciteerd! En wat is het snel gelukt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wow, gefeliciteerd! Lijkt me echt een enorme stap. Super dat je eindelijk een huis hebt dat aan alle wensen voldoet. Dat was te lezen in je mooie uitgewerkte blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wauw, Meaghan, wat ontzettend ontzettend gaaf! Gefeliciteerd! Jullie hebben gewoon een huis :D Wat een onwerkelijk gevoel is dat hè?! En wat is het snel gegaan allemaal. Ik herken nog zo goed het spannende gevoel (juist ook als nog niet alles definitief rond is) van toen ik mijn appartement kocht. Het is dan zo fijn als het allemaal rond is en je zeker weet dat het huis echt definitief van jullie is.
    Gefeliciteerd met dit geweldige nieuws! En geniet vooral enorm van deze spannende tijd én van het inrichten straks :) Het is jullie enorm gegund, want ik weet hoe lang je hiernaar hebt uitgezien :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!