10 tips voor het bezichtigen van een koopwoning

 Een huis bezichtigen is niet niks. Er komt heel veel op je af, je krijgt heel veel indrukken en in een korte tijd moet je beslissen of dit het huis is waar je de komende jaren wilt wonen en waar je je echt thuis kunt gaan voelen. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereid op een bezichtiging. Zelfs heb ik ook veel gehad aan een goede voorbereiding en lukt het mij om binnen vier bezichtigingen een huis aan te kopen. Ik deel mijn 10 meest waardevolle tips in dit artikel. Aan deze tips heb ik ik zelf ook enorm veel gehad toen ik mijn koopwoning ging bezichtigen. 



1. Plan alleen een bezichtiging in als je oprecht enthousiast bent over de woning. 

Een bezichtiging kost tijd. Je bent zo een aantal uur kwijt aan voorbereiding, aan reistijd en met het bezichtigen zelf. Ik ben gelukkig heel flexibel qua werk, waardoor ik gewoon onder werktijd kon bezichtigen, maar mijn vriend moest speciaal vrij regelen om te bezichtigen. Plan dus alleen een bezichtiging als je door de foto’s, de omschrijving, de locatie en de prijs erg enthousiast bent geworden. Ook je eisenlijstje kan hierbij veel hulp bieden. Natuurlijk is het leuk om veel verschillende huizen te zien en je daardoor te oriënteren, maar besef je ook dat je veel minder tijd kwijt bent als je met een doel dat huis komt bezichtigen. Ook de verkoopmakelaar zal het waarderen dat hij met een serieuze mogelijke koper te maken heeft. Daarbij is het nu met heel de Coronatijd ook geen goed idee om voor de lol huizen te bezichtigen. Als het straks weer kan, kun je wel overwegen om deel te nemen aan de open huizendag. Dan kun je op één dag allemaal huizen bezichtigen en ben je dus ook sneller klaar dan wanneer je steeds losse afspraken plant.


2. Let op dingen die verdoezeld worden op de foto’s

Wat ik merkte is dat je in deze krappe markt heel weinig tijd krijgt om een huis te bezichtigen. De meeste van mijn bezichtigingen duurden maximaal 30 tot 40 minuten en ik heb zelfs een bezichtiging van slechts een kwartier gehad. Ook is het (bij huizen die pas net in de verkoop staan en populair zijn) vaak niet mogelijk om een tweede keer te bezichtigen. Wees dus goed voorbereid! Je weet al hoe het huis eruit ziet door de foto’s, daardoor weet je al dat het je smaak is en aan je eisen voldoet. Er zijn echter genoeg dingen die je niet vanuit de foto’s of omschrijvingen kan afleiden. Dat soort dingen moet je allemaal onderzoeken tijdens je bezichtiging. Voorbeeld hiervan zijn:
  • De staat van het huis: zitten er geen scheuren in de muren? 
  • Zijn er geen vochtplekken verdoezeld op de foto? 
  • Hoe ruikt het huis? Geen muffe geuren of rookgeuren?
  • Ziet het er goed onderhouden uit, zowel van binnen als van buiten?
  • Zijn er geen beschadigingen aan de dingen die je ook koopt (bijvoorbeeld de keukenkastjes, de douche, toilet etc)? 
  • Loopt de vloer niet af? (kun je testen door een knikker mee te nemen naar je bezichtiging). 
  • Doen alle kranen het?
  • Hoe zien de kozijnen eruit en zijn deze van hout of van kunststof? 
Schroom niet om alle keukenkastjes open te trekken, alleen kranen aan te zetten, de ramen te openen of te sluiten en om de deuren open te trekken. Dat zijn allemaal dingen die je straks ook koopt met het huis, dus je mag hier gewoon gerust naar kijken!


3. Stel de juiste vragen

Ook is het belangrijk dat je naast onderzoek naar het uiterlijk en de staat van het huis ook de goede vragen stelt aan de verkoopmakelaar. Juist in die korte tijd die je hebt, is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie in te winnen. Ook hier geldt dat je juist de dingen wilt weten die niet in de beschrijving op de makelaarswebsite of op Funda staan. Goed voorbereid met vragen komen, is daarom helemaal niet gek. Sterker nog, je bent als koper verplicht om zelf research te doen naar het huis voordat je het koopt. Toen ik huizen ging bezichtigen waren de volgende vragen mijn standaard vragen die ik altijd stelde:
  • Waarom gaan de huidige bewoners verhuizen?
  • Hoe zijn de buren / hoe is de buurt? (samenstelling, sfeer, omgeving etc.)
  • Hebben de verkopers nog bepaalde voorwaarden gesteld? (bijvoorbeeld over de opleverdatum of over financieringsvoorbehoud)
  • Hoe veel andere geïnteresseerden zijn er voor dit huis? (Zo kun je een inschatting maken over de grootte van jouw concurrentie)
  • Is er ooit lekkage geweest?
  • Indien er sprake is van een VVE: is de VVE actief of slapend?
  • Zijn er recent nog rennovaties gedaan?
  • Is het huis gemaakt van asbest materiaal?
  • Wat is de staat van de fundering van het huis?
Dit vond ik belangrijke vragen om te stellen, maar er zijn nog tal van andere vragen die je zou kunnen stellen en die voor jou belangrijk kunnen zijn. Bereidt dus al je vragen goed voor, zodat je niets vergeet. 


4. Probeer door de meubels en kleuren heen te kijken

Een woning kan volledig aan je eisen voldoen, maar toch lijkt het misschien niet het huis van je dromen. Laat je niet afschrikken door een sfeerloze of oudbollige kamer of door een ruimte waarvan je de kleuren op de muren vreselijk vindt en de meubels het liefs zou willen verbranden. Het komt regelmatig voor dat de woning tijdens de bezichtiging erg tegenvalt, met name door de smaak van de verkopers. Dit wil niks zeggen over de woning. Als deze volledig voldoet aan jouw eisenlijstje, kun je de woning naar eigen stijl inrichten. Een likje verf en andere meubels doen dan al wonderen. Stel dat jouw eisen zijn dat je drie slaapkamers wilt, een houtenvloer, een bad en een grote tuin, maar dat je afschrikt door de bruine meubels en oranje muren van de huidige bewoners. Daardoor doe jij geen bod op het huis, terwijl het met wat aanpassingen wel voldoet aan jouw eisen. Probeer dus door smaakkwesties heen te kijken en je vast te houden aan je eisenlijstje. 


5. Bezichtig de woning niet alleen

Bij het bezichtigen van een huis heb je eigenlijk het vierogenprincipe nodig. Wanneer je in je eentje de woning gaat bezichtigen waarvoor je maximaal 30 minuten de tijd hebt, is het knap lastig om in je eentje alles te zien en om alles te weten te komen. Het is daarom goed om je partner, één van je ouders, broer/zus of goede vriend(in) mee te nemen naar de bezichtiging, zodat deze met je kan meekijken. Ik ging natuurlijk altijd samen met mijn vriend de bezichtigingen doen. Wij hadden hierin een duidelijke rolverdeling. Tijdens de rondleiding was ik degene die concrete vragen stelde aan de verkoopmakelaar (zoals genoemd bij tip 3), terwijl mijn vriend vooral de ruimte scande op onder andere de punten die ik bij tip 2 noemde. Zelf keek ik natuurlijk ook naar de ruimtes, maar ik had dan soms ook minder tijd door het gesprek met de verkoopmakelaar. Let wel dat de verkoopmakelaar meestal veel praat, zodat je misschien de mindere aspecten van het huis minder snel ziet. Daarom is het goed dat één iemand gewoon kijkt en het woord doet, terwijl de ander net met wat meer focus de ruimte inspecteert en minder aan het woord is. 

6. Luister naar je gevoel

Jouw gevoel bij de het bezichtigen van een woning is ontzettend belangrijk. Ik voelde het bijvoorbeeld meteen toen ik de drempel van de woning over stapte of dit een huis is waar ik mij thuis kan gaan voelen en of het prettig aanvoelde. Naast alle praktische zaken, moet je ook goed aanvoelen of het huis bij je past. Vraag jezelf af of je jezelf in het huis ziet wonen. Hoe voelt het huis en hoe voelt de omgeving? Wat vindt je van de ruimte en de lichtinval? Voel je je op je gemak? Voor mij was dit ook erg belangrijk, omdat ik een gevoelsmens ben en ook heel graag een “connectie” wilde voelen met het huis. 


7. Let op maskeringen van mindere punten aan de woning

Sommige verkoopmakelaars doen er van alles aan om de mindere punten aan de woning te maskeren tijdens bezichtiging. Ik heb het zelf (gelukkig) niet meegemaakt, maar ik heb wel genoeg verhalen gehoord en gelezen. Zo kan het huis sterk ruiken naar luchtverfrissers of naar appeltaart om vieze luchtjes te verbergen. Ook kan de verkoopmakelaar heel de tijd met jou gaan praten, waardoor je te veel gefocust bent op het gesprek en minder op het echt goed bekijken van de woning. Ik heb ook eens gelezen dat sommige verkoopmakelaars de radio zachtjes aanzetten om bijvoorbeeld externe geluiden te verbergen als het stil is. Of de lampen worden overdag fel aangezet in de woning, wat betekent dat je dus te maken hebt met een woning met weinig lichtinval. Dit zijn allemaal punten waar je tijdens de bezichtiging ook even scherp op moet zijn.


8. Spreek met buurtbewoners indien je de buurt nog niet zo goed kent

Als je in een geheel nieuwe omgeving wilt gaan wonen, waar je de buurt nog niet goed kent, is het aan te raden om mensen uit de buurt aan te spreken. Zie je net na je bezichtiging toevallig iemand op straat die in zijn of haar voortuin aan het werk is of de hond uitlaat, trek dan gewoon even de stoute schoenen aan en vraag hoe de buurt is. Wij hebben dit ook gedaan en dat hielp ons wel echt om een beeld te vormen. De meeste mensen willen je graag vertellen over de buurt, zeker als je vertelt dat je een huis op het oog hebt. Schroom niet en denk niet dat mensen het vreemd gaan vinden. Ik hield mezelf altijd voor: als iemand dat aan mij zou vragen, zou ik dat ook totaal niet erg vinden om te vertellen. Ook dit kan je helpen bij het maken van beslissingen. 

9. Let op de indeling van ruimtes en de mogelijkheid om te verbouwen

Tijdens de bezichtiging van de woning kun je erop letten of de indeling van de woning makkelijk is aan te passen aan jouw toekomstige wensen. Of is er misschien veel werk voor nodig? Je zou bijvoorbeeld in de toekomst een dakkapel willen hebben of misschien wil je een wand plaatsen tussen twee ruimten, onderzoek dan ook alvast of dit een mogelijkheid is. Ook moet je erop letten dat je bijvoorbeeld je eettafel ook neer kunt zetten op de plaats waar de huidige bewoners hun bankstel hebben staan, als jij een andere indeling wenst. 


10. Geniet ook van het bezichtigen

De huizenjacht kan ontzettend lang duren, maar het kan ook zo voorbij zijn, net als bij mij. Voor je het weet is je bod geaccepteerd en zit het erop. Dit kan na één keer al zijn, maar ook pas na dertig keer. Hoe dan ook, geniet van de bezichtiging. Laat het allemaal op  je afkomen en besef ook dat het een bijzondere ervaring is dat je op zoek bent naar een koopwoning. Je koopt natuurlijk geen random pakje boter, maar een huis waar je voor langere tijd gaat wonen. Vergeet niet te genieten en alles goed in je op te nemen! Bij mij was het achteraf al heel snel voorbij, terwijl ik bezichtigen stiekem ook erg leuk vond. 


Heb jij nog goede tips voor de bezichtiging van een woning?


Reacties

  1. Wat interessant om te lezen! Ik hoop ook echt eind dit jaar op zoek te kunnen gaan naar een koopwoning en dan kan ik deze tips zeker gebruiken! Eigenlijk wist ik niet dat je op zo veel dingen moet letten. Vooral de punten bij tip 2 en 3 vind ik heel handig. En het is inderdaad goed om iemand mee te nemen. Ik wil als alleenstaande een huis kopen, maar vier ogen zien inderdaad meer dan twee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie opsomming! Genoeg informatie om er aan te beginnen. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet nog hoe intensief ik het vond toen ik zelf bezichtigingen had. Er komt zo veel op je af en je moet ook op zo veel dingen letten. Wij hebben een aantal jaar geleden flink wat bezichtigingen gehad voor onze koopwoning en al de tips die je geeft heb ik zelf toen ook deels toegepast. Vooral die verkooppraatjes van de makelaar zijn soms vermoeiend, omdat je dan niet goed naar het huis kan kijken. Daarom is het altijd goed om met twee of meer te gaan inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik krijg zo veel zin om ook huizen te bezichtigen. helaas denk ik niet dat dat op korte termijn mogelijk gaat zijn omdat ik nog studeer en ook een studieschuld heb. toch vind ik het heel leuk om te lezen en ben ik blij voor jou!
    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!