Mijn favoriete liedjes van... | Elvis Presley

Voor de rubriek "Mijn favoriete liedjes van..." geef  ik een ode aan mijn favoriete artiesten en mijn favoriete liedjes van de betreffende artiest. Dit keer bespreek ik Elvis Presley, Vroeger was ik nooit een Elvis fan. Elvis was een artiest voor oude mensen die hun jeugd aan het herbeleven waren. Zijn muziek was helemaal niks voor mij, dacht ik zo. Dit vooroordeel veranderde compleet toen ik vorig jaar tijdens het studeren een playlist had waar een aantal liedjes van Elvis in voorkwamen. Direct was ik eigenlijk verkocht, door zijn stemgeluid, de rake teksten en vooral de muzieksoort. Hij is niet voor niets the king of rock and roll.

Wat heb ik met Elvis?

In principe had ik eerst niets met Elvis. Dat was een zanger voor oude mensen, die veel te vroeg is gestorven door dom drugsgebruik. Ik ben mij echter na het serieus aanhoren van zijn muziek meer gaan verdiepen in de beste man. Hij had best een interessant leven, waar ik mezelf ook deels in kan herkennen. Elvis en zijn ouders hadden het niet breed. Ooit begin Elvis als vrachtwagenchauffeur die wel aardig gitaar kon spelen en ook wel eens een liedje zong. Hij had ook al meerdere liedjes opgenomen, maar een doorbraak zat er toen nog niet in. Hij merkte dat het lastig was om door te breken en kreeg van zijn omgeving het advies om als vrachtwagenchauffeur te blijven werken. Elvis gaf echter niet op. Hij zette door en werd uiteindelijk door iemand ontdekt die zijn unieke sound kon waarderen. Elvis brak door met het liedje Heartbreak Hotel. Ik vind het persoonlijk super mooi hoe Elvis heeft doorgezet in deze lastige industrie. Iets wat ik bij mezelf heel erg herken; het doorzetten, je dromen verwezenlijken en er volledig voor gaan, zelfs als iets nog onzeker is. Niet alleen brak Elvis muzikaal door, ook sleepte hij diverse filmcontracten binnen.


Ook vind ik het mooi hoe Elvis heel bescheiden bleef over zijn carrière. Hij zei altijd dat hij gewoon een jongen was die een liedje zingt. Niks speciaals. Er zijn meer bijzondere beroepen. Hij hoopte gewoon de mensen te kunnen entertainen, maar de fame steeg (in dat opzicht) niet naar zijn hoofd. Ook dat kan ik bewonderen en herken ik. Van mijn omgeving hoor ik ook wel eens dat ik wat bescheiden kan overkomen. In dat opzicht lijken we op elkaar. Natuurlijk is het later in de carrière van Elvis misgegaan, maar dat was (naar verluid van diverse bronnen) niet omdat Elvis sterallures had of dergelijke, maar meer omdat hij zwaar onder druk stond om te presteren. Zeker na het floppen van een album, kon Elvis zichzelf dat erg kwalijk nemen dat hij zijn fans teleurgesteld had. Ook de angst om te falen herken ik. Misschien dat ik Elvis daarom ook zo'n interessant figuur vind. 
En eerlijk is eerlijk, als ik in de 50's zou hebben geleefd, zou ik als jonge dame waarschijnlijk ook helemaal wild worden van Elvis. Het was (voor zijn overmatige drank en drugsgebruik) echt wel een aantrekkelijke, mooie man. Ik zou niet dan niet alleen voor zijn muziek naar een concert van hem gaan natuurlijk. Heartbreak HotelMijn eerste favoriet is Heartbreak Hotel. Het is het liedje waar Elvis in 1956 mee doorbrak. Ik snap ook heel goed waarom dit liedje zo succesvol was. Het unieke stemgeluid van Elvis was hier zeer goed hoorbaar. En ook de zangtechnieken die hij hier toepast, zoals van hoog naar laag en diep, zorgen ervoor dat het liedje blijft boeien. Funfact: Ik leerde dit liedje kennen door de Disneyfilm Lilo & Stitch. In een scène ligt Lilo depressief op de grond naast een platenspeler, luistert ze dit liedje en zingt ze dramatisch mee met Elvis. Toen vond ik het al het al een leuk liedje,  maar als kind wist ik nog niet dat het van Elvis was. Daar kwam ik later pas achter toen ik de film nogmaals keek. Beetje gek trouwens dat heel het Elvisaspect in de film mij als kind niet opviel. Elvis wordt vaak benoemd. 


Blue Suede shoesEen swingend, typisch rock and roll liedje met een grappige tekst. Sowieso de uitspraak "one for the money, two for the show" maakte hij groot en veel gebruikt. Laatst hoorde ik deze uitspraak ook terugkomen in Taylor Swift haar nieuwe liedje Champagne Problems. Enfin, de tekst vind ik wel komisch: "you can burn my house, steal my car, you can do anything, but don't step on my blue suede shoes". Hoeveel je wel niet over hebt voor een mooi paar schoenen... 


Love me tenderPersoonlijk denk ik dat dit wel echt mijn all time favourite is van Elvis. Het liedje is gemaakt voor de gelijknamige film Love me tender, waarin Elvis een bijrol heeft en het liedje zingt. Ik vind de tekst van het liedje echt prachtig en ik zou ook niet willen dat iemand anders dan Elvis dit liedje zingt. Het is misschien een onwijs klef en cliché liedje, maar ik hou daar echt wel van. Uiteraard denk ik tijdens het luisteren van dit liedje aan Luuk. Het is gewoon een van mijn lievelingsliefdesliedjes ooit. 


Suspiscious mindsEen liedje over een giftige relatie waarin je iemand niet los kan laten, omdat je te veel van diegene houdt. Maar ergens weet je ook dat het niet gaat werken. Het is mij nog nooit overkomen, maar om een of andere reden vind ik het wel een goed nummer van Elvis. Waarschijnlijk omdat de melodie zo lekker klinkt en omdat het stemgeluid van Elvis hier weer veel verschillende noten raakt. 


Can't help falling in loveWeer een liefdesliedje. Minder goed dan Love me tender, maar nog steeds wel mijn favoriet. Op een of andere manier ben ik gewoon weg van Elvis zijn liefdesliedjes. Ze doen mij gewoon denken aan mijn eigen relatie met Luuk, hoe gelukkig en blij ik met hem ben. Dat soort liedjes maken het gevoel alleen maar sterker en daar geniet ik gewoon van. Dit liedje van Elvis helpt mij om lekker weg te dromen en daarnaast neem ik ook goed de tijd om ernaar te luisteren zonder afleiding. Gewoon full focus op het liedje. 


Jailhouse rock Last but not least, Jailhouse rock! Dit is eigenlijk een van de eerste liedjes van Elvis die ik serieus ging beluisteren en waarbij ik erachter kwam dat het best wel lekker klonk. Het liedje waarbij ik dacht "Hé, dit is toch niet voor oude mensen, ik vind het best cool!". Het liedje ging al snel op repeat en stiekem raakte ik ook benieuwd naar alle andere liedjes die Elvis ooit had gemaakt. Zo ontdekte ik dus ook de bovenstaande liedjes. Grappig hoe één liedje ervoor zorgt dat je meer van die artiest gaat luisteren en zo een hele voorraad aan favorieten hebt. 


Hou jij van de muziek van Elvis Presley?Meer uit de rubriek  "Mijn favoriete liedjes van..." lezen?:

Reacties

 1. Wat leuk dat je de liedjes van Elvis Presley zo kan waarderen! Ik ken eigenlijk alleen Jailhouse Rock en Love me Tender, omdat ik net als jij denk dat het muziek voor oude mensen is... Toch maar eens een poging wagen, want stiekem vind ik Jailhouse Rock wel een leuk liedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een echte fan van Elvis Presley zou ik mezelf niet noemen, maar ik kan zijn muziek wel waarderen.

  Heel herkenbaar wat je schrijft over het ontdekken van één muzikant waar je nooit eerder fan van was. Ik heb hetzelfde ook al eens meegemaakt. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk artikel! Ook ik luister altijd graag naar muziek van Elvis! Eerst niet hoor, weet je hoe het kwam? Door de film Lilo & stitch waarin dat meisje helemaal gek is van Elvis. Ze draaien daar op een gegeven moment het nummer A little liss conversation en sindsdien luister ik vaak naar Elvis, ik heb zelf wat liedjes op mijn Spotify playlist staan;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!