Mijn favoriete liedjes van... | Taylor Swift

Dit is een nieuwe rubriek die ik op mijn blog lanceer! Eens in de zoveel tijd ga ik mijn favoriete liedjes van mijn favoriete artiesten in de schijnwerpers zetten. Muziek betekent veel voor mij. In mijn puberteit heeft het mij door zowel hele lastige als door mooie periodes geholpen. Ik kan mezelf in de liedjes van bepaalde artiesten heel goed herkennen. Muziek is nog steeds een belangrijk onderdeel in mijn leven. Verder wil ik ook uitleggen wat ik precies met de artiest heb en waarom ik een bepaald liedje zo mooi vind. Om af te trappen, begin ik deze rubriek met Taylor Swift.
Wat heb ik met Taylor? 

Taylor Swift is al een lange tijd een groot gevestigde naam in de muziekindustrie. Echter, ik ben pas later haar muziek gaan waarderen. Pas rond mijn achttiende heb ik echt haar muziek ontdekt. Daarvoor had ik nooit serieus naar haar liedjes geluisterd en kende ik alleen maar dat 'ene irritante liedje' dat vaak op de radio kwam (dat was toen "we are never getting back together"). Ik ging haar country liedjes via YouTube luisteren en toen was ik verkocht. Dit was de stijl die mij aansprak, de periode voordat Taylor voornamelijk popmuziek uitbracht. Ook merkte ik snel dat ze heel veel liefdesliedjes had, die ik niet 'zeurderig' vond. In de periode dat ik verliefd werd op Luuk, heb ik die liedjes dan ook veel geluisterd! Zo is langzaam mijn liefde voor de muziek van Taylor Swift ontstaan!


Ik vind Taylor ook echt een inspirerende vrouw. Allereerst door haar muziek, omdat veel van haar teksten mij raken of doordat ik mijzelf erin herken. De meeste liedjes kan ik aan mijn eigen levensloop relateren. Ze schrijft en maakt al haar liedjes zelf, waardoor ze extra persoonlijk zijn. Daarnaast vind ik haar een mooi persoon. Ze is bijvoorbeeld uniek in het opzicht dat ze haar fans die het lastig hebben geld om dingen als een studie of een medische behandeling te bekostigen. Na haar concerten nodigt ze regelmatig fans backstage uit om met z'n allen een afterparty te vieren. Taylor is gek op dieren (net als ik) en komt op voor mensenrechten. Ze is bijvoorbeeld een feminist en vindt de rechten van homoseksuelen erg belangrijk. Taylor is in mijn ogen een hele normale vrouw, ondanks dat ze beroemd en rijk is. Voor mij is het belangrijk dat ik mijzelf kan relateren aan een artiest en dat ik de herkenbaarheid en gelijkenissen tussen mezelf en die artiest zie. Dat kan ik bij Taylor erg goed en ik denk dat dit ook een reden is waarom ik haar zo leuk vind. 


Mijn favoriete liedjes van Taylor


1. Mine

Mijn eerste favoriet van Taylor Swift is Mine. Dit is ook één van de eerste liedjes die ik hoorde toen ik mij meer in haar muziek ging verdiepen. Het liedje gaat over het beste ding dat ooit van jou is geweest, in dit geval je grote liefde. Het liedje gaat over de levensloop van een liefdeskoppel, dat ze elkaar ontmoeten tijdens hun studie, ze samen gaan wonen en rekeningen moeten betalen, ze hun eerste ruzie krijgen en het weer goedmaken, maar Taylor laat hier vooral de kwetsbare kant zien vanuit zichzelf. Ze laat issues zien die ze in haar jeugd heeft meegemaakt, waardoor ze niet meer in de liefde geloofde, totdat ze die ene persoon dus tegenkomt. Ik vind het een onwijs mooi liedje en ook de videoclip vind ik echt geweldig! 


2. All too well

All too well gaat over een liefdesrelatie die kapot gaat doordat de jongen zijn beloften en afspraken niet nakomt en ook koudwatervrees heeft om een serieuze relatie aan te gaan. Het begin van de relatie was mooi en even dacht Taylor dat hij dé ware voor haar was, maar na een tijdje bleek dat niet zo te zijn en laat hij haar als een baksteen vallen. Taylor laat in dit liedje onwijs goed haar emoties horen en daarnaast vind ik de tekst ook echt een meesterwerk. Hier laat Taylor zien hoe sterk zij is in het schrijven van mooie songteksten. 


3. Lover
Een lange tijd was Mine mijn ultieme favoriet, maar Lover stootte dit liedje van de troon. Lover gaat over een persoon met wie je graag samen wilt zijn, uit en thuis. De verwarring of je iemand pas een dag kent of al jaren, over iemand met wie je de rest van je leven wilt doorbrengen en over de perfecte match. Elke keer als ik dit liedje hoor, denk ik natuurlijk aan mijn eigen lover en daarom is dit liedje zo dierbaar voor mij. Het roept bij mij verliefde en dankbare gevoelens op. Ik kan mezelf erg relateren aan dit liedje! 

Funfact: de kamers van het huis in de videoclip zijn allemaal verwijzingen naar de diverse albums die Taylor heeft uitgebracht. Zelfs de grijze kamer met de trap in het midden is een verwijzing naar haar nieuwe album Folklore, die op het moment van de cliprelease nog niet eens uit was! 


4. Fifteen 
Een wat ouder liedje van Taylor dat ik kan waarderen is fifteen. Als je vijftien bent, wil je volwassen zijn. Je denkt alles te weten, je wilt daten met de mooiste personen, bij de groep horen, je hart wordt gebroken of je bent jezelf helemaal aan het ontdekken. Het is een leeftijd vol onzekerheden, veranderingen en realisaties. Toen ik dit liedje ontdekte, was ik geen vijftien meer, maar het deed me wel denken aan de tijd toen ik vijftien was. Ik herkende dingen als willen daten met knappe jongens, onzekerheid en het hebben van weinig vrienden. Dit liedje neemt me terug in de tijd naar een minder leuke periode in mijn leven, maar het heeft me ook geholpen om wat één en ander te verwerken uit die tijd. 


5. Mary's song
Nog zo'n zoetsappig liedje! Dit liedje gaat over een kleine jongen en een klein meisje die elkaar al sinds hun jeugd kennen, met elkaar opgroeien en uiteindelijk verliefd op elkaar worden. Het liedje begint met de twee geliefden die nog kinderen zijn. Onschuldig met elkaar spelen en hun ouders die al denken dat ze later misschien iets met elkaar zullen krijgen. In het tweede couplet zijn de geliefden 16, ze zijn verliefd op elkaar geworden, bleven hun eerste ruzie, maken mooie dingen mee. Uiteindelijk gaat de jongen op zijn knieën, trouwen ze, krijgen ze kinderen. Het liedje eindigt met dat de geliefden 89 en 87 jaar zijn en dat ze nog steeds verliefd naar elkaar kijken. Couplegoals! 6. Ours

Ours gaat over het feit dat relaties niet altijd makkelijk zijn. Mensen kunnen iets vinden van je relatie. Jullie zijn te verschillend, te klef of qua uiterlijk is diegene helemaal niet geschikt voor jou. Desondanks zal je altijd voor je geliefde vinden, wat anderen er ook van vinden. Want die liefde, die is van jullie. Dit is de boodschap die Taylor wil meegeven. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Ik hoor vanuit mijn omgeving wel eens dat mijn relatie onrealistisch is, omdat mijn vriend en ik nooit ruzie maken en na bijna zes jaar nog steeds even verliefd zijn als aan het begin van een relatie.Ik hoor me daar helemaal niks van aan te trekken, want het is onze liefde. Daar hebben anderen natuurlijk niets mee te maken!


7. Fearless
Fearless vind ik een prachtig nummer. Het gaat officieel over jezelf in het diepe gooien als je een relatie begint, maar volgens Taylor kun je het ook interpreteren als iets buiten je comfortzone doen, dansen in de regen, uitdagingen aangaan, obstakels overwinnen of je overgeven aan een situatie. Fearless kan volgens Taylor van alles zijn, vandaar dat ze ook haar tweede album deze titel gaf. Ik vind de boodschap erg sterk en wederom kan ik mezelf goed relateren aan het liedje.


8. Mirrorball 

Het album Folklore vind ik het beste album dat Taylor ooit heeft gemaakt! Ik ben enorm enthousiast over dit album en bijna alle liedjes zijn favoriet. Nu wil ik geen overkill geven aan dit album, dus heb ik drieliedjes gekozen die mij het meest aanspreken. Ten eerste, mirrorball. Een rustig liedje, met een mooie tekst. Het gaat erover dat je meerdere kanten en persoonlijkheden kan hebben en die op verschillende momenten en in diverse situaties laat zien. Voor elke situatie is een andere persoonlijkheid nodig. Een mirrorball kan zichzelf ook veranderen naar de sfeer van de omgeving. Je laat altijd maar ene bepaalde kant zien van jezelf en bijna niemand ziet al jouw kanten. De mirrorball staat hier dus synoniem voor. Je laat alleen de echte versie van jezelf zien bij personen die je dierbaar zijn en met wie je een sterke band hebt, volgens dit liedje. Helemaal mee eens en zeer herkenbaar!


9. Epiphany

Ephipany vind ik een prachtig nummer. Taylor schreef dit nummer naar aanleiding van de corona pandemie. Maar ook is dit liedje gebaseerd op soldaten die in de oorlog vechten. Het liedje kan op meerdere manieren worden geïnterpreteerd,  maar het is in elk geval een liedje voor moeilijke en bizarre tijden, waarin het leven soms uitzichtloos en eenzaam is. Ik denk dat het liedje vooral steun kan bieden aan mensen in dit soort gekke tijden en dat het belangrijk is dat mensen er voor elkaar zijn en sterk blijven. 


10. Invisible strings 

Tot slot ben ik helemaal weg van het liedje invisible strings. Ofwel, je wordt onzichtbaar vanuit het niets verbonden aan een persoon, vriendschappelijk, in een liefdesrelatie of door een bepaalde gebeurtenis. Iets trekt je naar die éne persoon toe, waardoor je door onzichtbare draden aan elkaar bent verbonden. Een erg mooi idee! Heerlijk rustgevend liedje vind ik dit. 

Wat is jouw favoriete liedje van Taylor Swift?

Reacties

  1. Ik had het juist andersom. Ik hou juist niet van haar countrymuziek en meer van haar popmuziek! Shake it off, blank space en georgeous vind ik echt geweldig bijvoorbeeld! Haar nieuwe album Folklore ligt weer wat minder in mijn straatje, maar ieder zijn/haar smaak!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. White horse, back to december en all too well vind ik hele mooie liedjes. Net als jij ben ik ook meer fan van haar oude repertoire en vind ik Folklore echt een zeer welkom album.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu ben ik wel echt benieuwd naar Folklore! Ik heb nummer 8, 9 en 10 geluisterd en ik vind het echt hele mooie liedjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!