Boeken die ik in 2019 heb gelezen

Mijn nieuwsjaarsresolutie voor 2019 was het lezen van tenminste 12 boeken. Ik vond dat ik in 2018 veel te weinig boeken ter ontspanning had gelezen en dat daar in 2019 wel weer wat verandering in mocht komen. In deze blog  kon je lezen dat mij dit gelukt was om 12 boeken te lezen en dat ik daar nog een aparte blog over zou plaatsen. Ik geef in deze blog reviews op de boeken die ik in 2019 heb gelezen. De meeste boeken stonden al een tijdje op mijn leeslijstje, terwijl sommige boeken meer als een verrassing kwamen. Zoek je zelf nog inspiratie voor een aantal boeken, lees dan verder!




1. Ginevra - Simone van der Vlugt


Cijfer: 9

Aan het begin van dit jaar las ik Ginevra, een historische roman van Simone van der Vlugt. Ik ben altijd wel fan van haar geschiedenisromans en ik had deze nog niet gelezen. Het verhaal speelt zich af in Florance in Italië rond het jaar 1347. Het gaat over de onmogelijke liefde tussen Ginevra en Antonio. De twee geliefden mogen niet bij elkaar zijn door geloofskwesties, waardoor de familie van Ginevra er alles aan doet om haar weg te houden bij Antonio. Samen besluiten ze te vluchten, maar dat gaat gruwelijk mis, waarnaar Ginevra vervolgens wordt uitgehuwelijkt aan een andere, veel oudere man. 
Ik vond het echt een spannend, meeslepend en romantisch verhaal. Het boek is niet heel dik, zo rond de 120 pagina's (wat ik zelf altijd weinig vind) en leest lekker weg. Ik hou ook van geschiedenisverhalen, dus die lees ik dan ook veel. Ik zou dit boek zeker aanraden als je van romantiek, geschiedenis en een beetje spanning houdt. Ik zou het boek in de toekomst nog wel eens willen lezen, zo goed vond ik het!



2. Mijn lifestyle guide - Rens Kroes


Cijfer: 8,5

Ik ben fan van de kookboeken van Rens Kroes, maar nu heeft zij een lifestyle boek geschreven waar ik ook erg in geïnteresseerd was. Wat ik zo mooi vond aan het boek, was dat ze erg persoonlijk schreef en dat je haar beter leert kennen. Ze vertelt onder andere over haar jeugd, over haar passie voor gezond en biologisch eten, over haar onzekerheden en haar beautyhacks. In het boek staan verder ook hele handig tips, bijvoorbeeld trucs om zelf zeep, scrub en bodylotion te maken, je huis leuker en duurzamer in te richten en tips over hoe je kunt omgaan met tegenslag. Natuurlijk staan er ook een aantal heerlijke recepten in het boek, zoals ik van haar gewend ben. Door dit boek heb ik een aantal handige lifehacks geleerd, bijvoorbeeld dat het gezond en hygiënisch is om je tong dagelijks schoon te maken met een tongschraper. Daardoor heb ik een tongschraper aangeschaft en sindsdien reinig ik elke dag mijn tong, waardoor ik minder snel last heb van een onaangename adem. En geloof me, er komt veel vuil vanaf. Dat krijg je niet weg door je tong enkel met een tandenborstel te poetsen! 
Oké, terug naar het boek. Ik vond het een leuk boek met handige tips. Je leest er snel doorheen. Het leuke is dat je niet vooraan het boek hoeft te beginnen. Je kan het in principe openslaan waar je wilt en zelf zoeken naar waar jij behoefte aan hebt. Ik denk ook dat de verhalen en tips die Rens deelt voor iedereen wel nuttig kunnen zijn. 

3. Babe, you got this - Emilie Sobels & Martje Haverkamp 


Cijfer: 8,5


Dit boek stond al een lange tijd hoog op mijn leeslijstje. Het leek mij echt een inspirerend boek. Het is namelijk een boek waarin 23 succesvolle vrouwen zijn geïnterviewd over hun succesvolle carrière in loondienst, door hun onderneming of droombaan. Er wordt in het boek de focus gelegd op doelen bereiken, werk-privé balans, negativiteit van anderen over jouw dromen, netwerken, idealen en jezelf profileren. Deze 30 vrouwen geven allemaal hun eigen ervaringen, visies en meningen over deze diverse onderwerpen. Sommige dames die werden geïnterviewd kende ik al, zoals Neelie Kroes, Jeranne Koekoek, Hanna Verboom en Nina Pierson. Andere vrouwen kende ik nog niet, maar heb ik door dit boek leren kennen. De verwachting die ik had kwam uit: het was een inspirerend en leerzaam boek. Ik vond het mooi om te lezen hoe deze vrouwen zijn gekomen tot het punt waar ze nu staan en stuk voor stuk succesvol zijn in hun werk, ondanks dat aan sommigen van hen werd verteld dat ze dit niet gaat lukken. Zo zie je maar weer dat je je dromen altijd een kans moet geven en moet experimenteren, leren en proberen om iets te bereiken.


4. De erfenis van Mozart - Femke Roobol 


Cijfer: 7,5

Nog een geschiedenisroman. Dit keer van Femke Roobol. Het verhaal speelt zich af in 1778. Wolfgang Mozart (de componist) is op doorreis in Parijs en leert daar de muzikale familie Weber kennen. De middelste dochter Constanze raakt gefascineerd door Mozart, maar hij lijkt alleen oog te hebben voor haar oudste zus. Jaren later tijdens een bal in Wenen zien Mozart en Constanze elkaar weer en slaat de vonk pas echt over. Ze verloven zich, wat niet zonder problemen gaat, aangezien de familie van Mozart hier moeilijk over doet. Als de twee eindelijk getrouwd zijn, sterft Mozart vrij vroeg en laat hij Constanze achter met twee kinderen, hoge schulden en stapels bladmuziek. Aan Constanze is het dan de taak op zorg te dragen voor de muzikale erfenis van Mozart en hem tot een grote componist te maken en zijn werk voort te zetten.

Ik vond dit boek best interessant, aangezien ik de muziek van Mozart erg kan waarderen tijdens het studeren. Ook de liefdesdynamiek tussen Constanze en Mozart vond ik boeiend, omdat ze aan het begin van het verhaal niet bij elkaar zijn en hij totaal geen interesse in haar lijkt te hebben. Daarom was het best onverwacht toen de twee halverwege het boek toch bij elkaar kwamen en nog gelukkig werden ook (terwijl ze in eerste instantie niet bij elkaar leken te passen). Echter vond ik het verhaal daarna wat minder boeiend worden, aangezien Mozart depressief werd en vroegtijdig stierf. Ook het verdriet van Constanze vond ik wat matig beschreven en het einde van het boek vond ik niet zo bijzonder. Het boek was prima om te lezen, maar ik had er eigenlijk iets meer van verwacht.



5. De eetwijze(r): onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd - Anthony Warner


Cijfer: 7


De eetwijze(r) is een wat meer educatief boek over voeding. Ik ben enorm geïnteresseerd in voeding en gezond eten, vandaar dat ik dit boek graag wilde lezen. Het was interessant met veel wetenschappelijke onderbouwing, maar juist doordat er veel onderzoeken werden aangehaald, vond ik het soms een beetje saai om te lezen. Het zou leuker zijn geweest als de schrijver zelf onderzoek had gedaan, maar dat was niet het geval. Het boek is een soort samenvatting van andere onderzoeken. Wel heb ik veel nieuwe dingen geleerd door het boek, bijvoorbeeld dat detoxen en sapkuren de grootste onzin zijn. Je lichaam zuivert niet van enkel leven op sapjes en smoothies. Het heeft dus geen zin om twee weken lang een detox te doen. Sterker nog, het is best wel slecht voor je, aangezien je voedingstoffen te kort gaat komen. Je lichaam reinigt zich vanzelf door gezonde en gevarieerde voeding, daarvoor zijn die sapjes niet nodig. Ook stonden er andere interessante dingen in over onder andere voedselallergieën, suikervrij eten, voedsel als geneesmiddel, het paleodieet en veganisme. Veel interessante informatie, maar wel soms wat omslachtig beschreven.


6. Happy love life - Mascha Feoktistova


Cijfer: 5

Dit is naar mijn mening veruit het minst goede boek dat ik afgelopen jaar heb gelezen. De meeste mensen zullen Mascha wel kennen van haar YouTube kanaal Beautygloss. In Happy Love life schrijft zij over hoe mensen en een perfecte en goede relatie met hun partner kunnen hebben, waarbij zij dit illustreert met voorbeelden uit haar eigen relatie. Ik vond het boek eerlijk gezegd een beetje tenenkrommend. Het was een beetje in kinderlijke taal geschreven en veel tips die Mascha geeft vond ik achterhaald en cliché. Juist de persoonlijke verhalen en opmerkingen in haar boek vond ik erg sterk, maar het boek bestaat voor tachtig procent uit algemene raad, waardoor het weinig diepgang heeft. Jammer. 


7. De twijfelmoeder - Patricia de Ryck


Cijfer: 9

De titel slaat de spijker op z'n kop. Ik ben een vrouw die eraan twijfelt of ze ooit moeder wil worden. Zo zijn er met mij nog veel meer vrouwen die ditzelfde probleem hebben. Sommige vrouwen weten al definitief dat ze nooit kinderen willen, terwijl andere vrouwen er altijd al van droomden om een (groot) gezin te stichten. Ik kan mezelf lastig indenken dat ik ooit kinderen ga krijgen, maar aan de andere kant vraag ik me ook af of ik daar geen spijt van ga krijgen. In het boek staan ervaringen van vrouwen die dezelfde twijfels hebben en uiteindelijk ook de knoop hebben doorgehakt. Er wordt met moeder gesproken die zowel blij zijn als spijt hebben van hun keuze om kinderen te krijgen. Ook wordt er met vrouwen gesproken die blij zijn met hun keuze om niet aan kinderen te beginnen en en met vrouwen voor wie het te laat is om nog kinderen te krijgen en daar spijt van hebben.
Wat je ook beslist, voor beide opties is geen weg meer terug. Kies je ervoor om wel aan kinderen te beginnen, zit je er voor altijd aan vast. Wanneer je er voor kiest om geen kinderen te krijgen, is er ook geen weg meer terug, aangezien je niet heel je leven vruchtbaar blijft en de biologische klok doortikt. Ik vond het een heel verhelderend boek en ook is het fijn om te weten dat ik niet de enige ben die twijfelt. Nu hoef ik me daar eigenlijk niet druk over te maken, aangezien ik nog jong ben, maar het is wel een onderwerp dat me heel soms bezighoudt, aangezien veel mensen in mijn omgeving moeder of vader willen worden. Ga je dan mee met die groep omdat dit de verwachting is of trek je je eigen plan en zeg je: f*ck die verwachtingen! Ik kies voor het laatste. Dat is de belangrijkste les die ik uit het boek heb gehaald. Geef het tijd en wat je ook kies, het is nooit verkeerd, als je maar volledig achter je keuze staat. 


8. De mooie voedselmachine: de charme van je darmen - Giulia Enders


Cijfer: 8

Een boek over je darmen, de spijsvertering,  je stoelgang, gezonde poep en voeding. Het boek is geschreven door Giulia Enders, een promotiestudente geneeskunde met als specialisatie het darmstelsel. Ik vond dit boek echt verrassend leuk omdat het op een luchtige manier is geschreven, maar tegelijk ook heel educatief is. Aangezien mijn interesse in gezonde voeding, is het ook handig om te weten wat zowel gezonde als ongezonde voeding doet met je darmen, maar ook is het nuttig om te weten hoe je darmen precies werken en wat je kan doen om ze gezond te houden. Wist je bijvoorbeeld dat een verkeerde balans in je darmflora kan samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën? Het boek is echt voor leken op dit gebied en ook niet in lastige wetenschappelijke taal geschreven. Ik heb er veel van geleerd en bij mij nog bewuster van wat ik allemaal in mijn mond stop. Ik wist al dat gezonde voeding goed voor je is, nu weet ik exact waarom het goed is wat dit betekent voor je darmen en dus ook voor de rest van het lichaam!


9. Mindgym - Wouter de Jong


Cijfer: 10

Zoals je aan de cijfers tot nu toe kan zien, heb ik al aardig hoge beoordeling gegeven aan de meeste boeken die ik heb gelezen. Mindgym is veruit het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Wouter de Jong slaat echt de spijker op z'n kop met dit boek dat echt bij deze tijd past. Mensen willen zich goed voelen en goed voor zichzelf zorgen door gezond te eten en veel te bewegen, maar daarbij vergeten we vaak dat we ook nog mentaal voor onszelf moeten zorgen. Wouter laat zien hoe je in 12 weken je mentale conditie kun verbeteren. Dit doet hij aan de hand van drie onderwerpen: aandacht, compassie en geluk. Het boek bevat wetenschappelijke inzichten, stevige citaten en anekdotes, leuke feitjes en weetjes, maar ook echte eyeopeners. Daarnaast ga je elke week aan de slag met opdrachten om je aandacht, compassie en geluk te versterken, waardoor je je mentaal gezond gaat voelen.

Ik vond het echt een top boek. De mix van wetenschap, leuke feitjes tussendoor, concrete opdrachten en de milde schrijftoon hebben mij echt overtuigd dat buiten gezond eten en genoeg beweging je mentale conditie eigenlijk het belangrijkste component is om je fysieke gezondheid op peil te houden. Mindgym is echt een eyeopener geweest voor mij. Eerst dacht ik: 'Ik heb toch geen tijd om al die oefeningen te doen!', maar dat is het nu juist... Je zou tijd moeten maken om die oefeningen te doen en te integreren in je dagelijkse leven om juist meer tijd over te houden, productiever, milder, aandachtiger en bewuster te zijn in alles wat je doet. De oefeningen kun je eigenlijk heel de dag door uitvoeren. Voor sommige oefeningen heb je maar vijf minuten nodig, terwijl andere oefeningen iets meer tijd vragen. Hoe dan ook, de oefeningen zijn concreet en haalbaar. Ze hebben me echt geholpen om met meer aandacht te leven, rustig te blijven in nare situaties en milder tegenover mezelf (en anderen) te zijn. Helaas is dit boek geen wondermiddel. Je zult jezelf mentaal moeten blijven trainen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een fysieke training: wil je een sixpack? Dan moet je die langzaam opbouwen en als je hem eenmaal hebt, ook goed onderhouden en blijven trainen. Zo is dat ook met je geest. In elk geval heb ik door dit boek veel handvatten om dat te blijven doen! Echt een aanrader voor iedereen die net als ik soms mentale chaos ervaart!



10. Anti-glamour - Carice van Houten & Halina Reijn 


Cijfer: 6

Het boek van Carice van Houten en Halina Reijn stond al een tijdje op mijn lijstje om te lezen. Twee succesvolle actrices die hun eigen boek hebben uitgebracht met persoonlijke verhalen over hun werk als actrices, maar ook over hun jeugd, relaties, vrouwenproblemen, leefstijl en het (niet zo) glamoureuze leven dat zij leiden. Het boek leest makkelijk weg en bevat veel illustraties. Ik vond het leuk dat het boek vanuit zo'n persoonlijke invalshoek van de dames is geschreven, maar dat maakte ook dat ik sommige dingen niet snapte. De dames lijken in het boek vooral communicatie met elkaar te hebben en naar elkaar te schrijven, waardoor je het als lezer minder kunt volgen. Ook hebben ze sommige stukken handgeschreven. Op zich wel uniek, maar minder doordat hun handschriften niet altijd leesbaar waren. Ik vond de verhalen wel vermakelijk en het is goed om te zien dat succesvolle actrices niet altijd in een villa wonen, luxe kleding dragen en er elke dag op en top uit te zien. De dames laten de realiteit zien en geven ook aan dat hun succes niet vanzelfsprekend is. Het is een prima boek, alleen de structuur en de opbouw van het boek vond ik vrij chaotisch, waardoor ik het ook niet altijd kon volgen. Dus leuk om eens globaal door te lezen, maar verwacht geen hoge kwaliteit.



11. Schilderslief - Simone van der Vlugt


Cijfer: 8

Ik las dit jaar nog een boek van Simone van der Vlugt, aangezien dit haar nieuwste historische roman is en ik hier ook erg benieuwd naar was. Het verhaal viel absoluut niet tegen. Ik vond het juist erg verrassend. Het ging over de minnares van Rembrandt van Rijn. Geertje (de minnares) kwam in huis toen Rembrandt's vrouw Saskia stervende was. Samen hadden Saskia en Rembrandt een zoon, Titus, die op dat moment nog geen jaar oud was. Toen Saskia overleed zorgde Geertje voor Titus alsof het haar eigen zoon was. Je raad het misschien al, Geertje en Rembrandt werden verliefd op elkaar. Echter mocht Rembrandt niet hertrouwen, aangezien de erfenis van Saskia dan terugging naar haar familie in plaats van naar hem en zijn zoon. Jarenlang leefden Geertje en Rembrandt als koppel samen, terwijl dat in die tijd zeer ongebruikelijk was om ongehuwd een relatie te hebben. Op een gegeven moment ging de belangrijkste dienstmeid uit dienst en werd er een nieuwe meid gezocht. De twintig jaar jongere Hendrickje meldde zich en Rembrandt vond de inmiddels veertigjarige Geertje niet meer zo interessant. Vervolgens liep dit uit de hand, werd Geertje op straat gezet en liepen er allerlei rechtszaken over eigendommen (bijvoorbeeld sieraden van Saskia die Rembrandt aan Geertje had gegeven en die hij terug wilde hebben) en over de opvoeding van Titus. Uiteindelijk liep het niet heel goed af met Geertje... Ik was echt verbaasd dat ik dit deel van Rembrandt nog niet kende. Ik vind het heel mooi hoe Simone erover heeft geschreven en zou het verhaal je zeker aanraden als je meer over de schilder en zijn vrouwen wil weten. 


12. Ikigai - Francesc Miralles &  Héctor García


Cijfer: 6,5

Ik sloot het jaar af met het boek Ikigai over de Japanse levenskunsten. Na het lezen van Mindgym vond ik dit boek juist een beetje tegenvallen. Uiteraard is het interessant om te lezen hoe Japanners anders leven dan dat wij doen en hoe het komt dat zij in het algemeen lang, gezond en gelukkig leven. Echter vond ik sommige stukken lastig te relateren aan de Nederlandse samenleving. Sommige dingen, zoals een kortere werkweek en veel in een natuurrijke omgeving zijn, zijn in Nederland niet allemaal haalbaar, waardoor het lastig wordt om de gehele levenskunst over te nemen. Wel stonden er een aantal lessen in waar je wel iets aan kan hebben, maar die voelden soms een beetje achterhaald. De meeste lessen kende ik al of heb ik onlangs geleerd door het boek Mindgym. Ik vond de twee boeken in sommige opzichten ook wel op elkaar lijken. Daarom komt Ikigai voor mij als mosterd na de maaltijd. Wellicht als ik eerst Ikigai had gelezen, had ik er met een andere blik naar gekeken. Ik vond het absoluut geen slecht boek, maar voor mij persoonlijk betekende het weinig. 



Funfact: buiten deze twaalf boeken, heb ik ook nog de zeven delen van Harry Potter herlezen, voor de zoveelste keer.... Dus dat maakt dat ik dit jaar (buiten wetenschappelijke boeken en literatuur) 19 boeken heb gelezen ter ontspanning en zelfontplooiing! 


Welke boeken heb jij afgelopen jaar gelezen? Welke zou jij mij nog aanraden? 



Reacties

  1. Wauw, wat veel! Babe you've got this heb ik ook gelezen en vond ik een heel inspirerend en mooi boek. Ik ben nu ook wel benieuwd geworden naar Mindgym en het boek van Rens Kroes. Zij heeft altijd zulk lekker eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk idee om zulke uitgebreide reviews te schrijven. Tof dat je je doel voor 2019 hebt behaald. Ik heb zelf ook alle boeken van Simone van der Vlugt gelezen. Ook ik ben fan. haar historische romans zoals Schilderslief, vind ik leuk, maar ik hou nog meer van haar thrillers. Die zou je ook echt moeten lezen. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt naar de twijfelmoeder. Ik ben ook een twijfelaar. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is een mooie afwisselende lijst! Aangezien je volgens mij wel houdt van wat meer historische romans, zou ik je Orphan Train (die ik in december gerecenseerd heb) zeker aanraden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben zo benieuwd naar Babe you've got this! Dat boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. En ook naar Mindgym maak je me nieuwsgierig aangezien je dat boek met een 10 hebt beoordeeld. Het boek van Mascha heb ik ook gelezen en ik zou dat nog geen 3 geven... super slecht en kinderlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!