Vijf dingen waar ik zelfverzekerd over ben

Een tijdje geleden schreef ik de blog vijf dingen waar ik onzeker over ben. Hierin probeerde ik zo open mogelijk te zijn over mijn zwakkere punten en onzekerheden. Ik probeerde een beetje een taboe door te breken, want niemand is perfect en iedereen is wel eens onzeker. Voor deze blog wilde ik eens wat punten benoemen waar ik wel goed in ben en waar ik mij zelfverzekerd over voel. Daarom deel ik nu vijf dingen waar ik in uitblink! 
1. Plannen en organiseren

Al vanaf jongs af aan is plannen en organiseren één van mijn sterkste punten. In plannen ben ik namelijk heel goed. Ik kan altijd wel inschatten hoe lang iets ongeveer gaat duren en hoeveel tijd er voor iets nodig is. Ook neem ik alles altijd een beetje ruimer, zodat ik nog wat speling heb. Daarom ben ik eigenlijk nooit te laat op afspraken, haal ik al mijn deadlines, lopen afspraken zoals gepland en zal ik nooit in de knel komen, omdat ik per ongelijk twee afspraken tegelijk heb gepland. Ik heb alles altijd netjes genoteerd staan in mijn agenda en vaak weet ik ook alle afspraken, deadlines en belangrijke data uit mijn hoofd. Ik voel mij soms een wandelende agenda!
Ook in organiseren ben ik goed. Meestal ben ik degene die uitjes voor vriendinnen organiseert, vakanties regelt voor mij en mijn gezin of mijn vriend en daarin ben ik ook niet bang om initiatief te nemen. Niet alleen dat, ik bedenk ook altijd hele systemen om dingen efficiënt te laten zijn. Als ik iets organiseer, zijn mensen daar bijna altijd tevreden over en krijg ik ook regelmatig complimenten over het feit dat ik iets zo goed heb geregeld! Dat is altijd leuk om te horen en ook is het een bevestiging dat hier echt mijn sterke punt ligt.2. Het geven van presentaties

Waar ik ook heel zelfverzekerd over ben, zijn mijn presentatievaardigheden. Als klein meisje vond ik het al geweldig om in groep vijf mijn eerste spreekbeurt te houden en in groep zes mijn eerste boekbespreking te doen voor de klas. Daar kon ik toen al heel enthousiast van worden en ik was ook nooit echt zenuwachtig. Nu nog steeds vind ik het leuk om voor publiek te spreken en krijg ik daar energie van. Tijdens mijn opleiding HRM heb ik veel geoefend met presentatievaardigheden. Zo moest ik presentaties houden voor mijn klas en docenten voor een cijfer. Ik heb een keer voor een zaal van meer dan 120 mensen een presentatie gehouden over een rapport rondom duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Op mijn tweede en derde stage hield ik regelmatig presentaties voor nieuwe medewerkers op hun introductiedag, op de verdediging van mijn afstudeerscriptie heb ik een presentatie gehouden voor een gehele projectgroep, voor collega's, mijn docent en een managementteam en ook heb ik trainingen gegeven aan eerstejaars HRM-studenten en middelbare scholieren, waarbij presentatievaardigheden ook om de hoek  komen kijken. Na afloop van presentaties krijg ik vaak complimenten van mijn toeschouwers en spreken zij hun bewondering uit. Ook krijg ik soms feedback, die ik dan weer meeneem naar een volgende presentatie, zodat ik altijd blijf leren. Sommige mensen zeggen dat dit echt mijn talent is. Dat is leuk om te horen, helemaal omdat ik van presenteren zo veel energie krijg!


3. Advies geven aan anderen

Een ander punt waar ik heel zeker over ben zijn mijn adviesvaardigheden. Zowel op privé- als werkgebied kan ik volgens mij wel aardige en vernieuwende adviezen uitbrengen. Als afgestudeerd HR-professional heb ik adviesvaardigheden aangeleerd. Ik weet bijvoorbeeld hoe ik een advies moet opbouwen en overbrengen, maar ik weet ook hoe ik bijvoorbeeld feedback moet geven en op basis daarvan een advies moet uitbrengen. Verder ben ik al zo lang ik mij kan herinneren een luisterend oor voor vriendinnen of mensen die het lastig hebben en kan ik hen voorzien van een passend advies als zij hierom vragen.Vriendinnen geven vaak aan dat zij mijn advies nuttig vonden of hebben opgevolgd. Soms volgen zij het niet op en wensen zij achteraf dat ze het toch maar wel hadden gedaan. Het is fijn dat ik, door advies te geven, andere mensen kan helpen op persoonlijk- en zakelijk gebied. 4. Mijn doorzettingsvermogen 

Waar ik ook echt trots op ben, is mijn doorzettingsvermogen. Als ik ergens aan begin, dan wil ik het ook altijd zo goed mogelijk afmaken. Ik zal niet snel opgeven en alles op alles te zetten om het beste naar boven te halen. Dat komt denk ik wel voort uit mijn perfectionisme. Zo ben ik ooit begonnen op het vmbo en ben ik inmiddels bezig aan mijn pre-master aan de universiteit Deze wil ik kosten wat het kost ook halen en daar doe ik mijn uiterste best voor. Ook wanneer het lastig is en ook wanneer ik vakken krijg waar ik minder goed in ben of die ik niet leuk vind. Buiten school- en carrière om ben ik ook een doorzetter. Zo heb ik heel veel discipline om gezond te eten en te leven. Elke dag eet ik groenten, fruit, granen en peulvruchten en ik doe ook om de dag een yoga-workout. Ik wandel veel en neem altijd de trap als ik ergens ben. Ook dat zie ik als een kwestie van doorzettingsvermogen, want een aantal jaar geleden had ik deze leefstijl nog niet.


5. Mijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid

Het vijfde en laatste punt waar ik oprecht trots op ben is mijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Als oudste kind in het gezin, moest ik altijd alles zelf leren en ontdekken. Ik had geen voorbeeld aan wie ik mij kon optrekken. Ook mijn ouders konden mij niet met alles helpen, waardoor ik toch op mijzelf werd aangewezen. Ik vind mijzelf zelfstandig in de zin van dat ik assertief ben. Ik regel dingen, zorg voor mijzelf, kan mijzelf altijd redden in de buitenwereld en ik vraag weinig om hulp. Daarnaast vind ik mijzelf onafhankelijk. Hiermee bedoel ik dat ik niemand echt nodig heb. Natuurlijk is het fijn als mensen je helpen, maar ik doe graag dingen alleen. Ik wil altijd eerst zelf iets proberen, voordat ik iemand anders om hulp vraag. Pas als iets echt niet lukt en ik alles geprobeerd heb, zal ik iemand pas om hulp vragen. Ik ben best wel blij dat ik die eigenschap heb, want het lijkt mij zo verschrikkelijk als je afhankelijk bent van andere mensen die voor jou moeten zorgen of die jou steeds het goede voorbeeld moeten geven. Doordat ik op jonge leeftijd al in het diepe gegooid ben, kan ik mezelf ook echt goed redden in 'de grote boze wereld'.


Waar voel jij je zelfverzekerd over?Reacties

 1. Mooi lijstje heb je opgesteld! Op die punten mag je zeker trots zijn hoor meid! Ik denk dat mijn sterkste punt is dat ik goed kan luisteren naar anderen en ik kan mensen ook best goed observeren. Dat heb ik altijd al gehad, maar tijdens mijn studie heb ik dit nog verder kunnen ontwikkelen. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dat goed kunnen luisteren mag je zeker trots zijn! Het is altijd fijn als iemand een luisterend oor kan bieden! En dankjewel voor het compliment!

   Verwijderen
 2. Een rijtje waar je trots op mag zijn Meag! Vooral het adviseren herken ik als vriendin heel goed bij jou terug, maar ook je doorzettingsvermogen en het plannen en organiseren gaat je altijd zo goed af. Dat vind ik zo knap! <3
  Zelf ben ik trots dat ik situaties goed kan relativeren en mij ook niet snel zorgen maak of druk maak als er een tegenslag in mijn leven is. En ik ben ook trots op mijn discipline om het sporten goed vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dankjewel meis! Ik vind het ook knap hoe jij het volhoudt om zes dagen per week naar de sportschool te gaan. Dat is pas echt discipline hebben! En ook fijn dat jij je niet zo snel druk maakt. Daar zou ik ook nog eens een voorbeeld aan kunnen nemen, haha!

   Verwijderen
 3. Wat een ontzettend mooi en inspirerend artikel! Het is goed dat je benadrukt dat er ook punten zijn waar je wél heel zelfverzekerd over bent. Er is niets waardevoller dan weten waar je goed in bent :) Prachtige punten noem je op. Doorzettingsvermogen is absoluut heel veel waard. En superknap dat je zo goed bent in presenteren! Ik ben daar in de loop der jaren wel iets beter in geworden, maar het is zeker niet mijn talent, haha. Ik ga aanstaande dinsdag in het Engels een presentatie verzorgen voor studenten en vind dat nu al enorm spannend ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Romy! Leuk om te horen en lief die complimentjes! Wat spannend dat je dinsdag een presentatie hebt gegeven. Hopelijk is het allemaal goed gegaan en kijk je er ook met een goed gevoel naar terug! :)

   Verwijderen
 4. Erg fijne lijst en inspirerend ook. Het is inderdaad mooi om je ook te richten op je sterke punten, en niet alleen op je zwakke(re) punten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen dat je het lijstje inspirerend vond! :) Soms mag je jezelf ook wel eens een pluim geven in plaats van alleen maar op jezelf neerkijken.

   Verwijderen
 5. Wat knap dat je zo zelfverzekerd bent over presentaties geven! Ik vond (en vind) dat altijd zoooo erg. Gelukkig geef ik nu nooit meer presentaties, maar ik denk dat ik het tegenwoordig wel beter kan. Met trillende handjes.

  Heerlijke punten om zo zelfverzekerd over te zijn! Super knap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, wat leuk om te lezen! Haha, voor veel mensen is presenteren echt een spannend punt, daar ben je echt niet de enige in! Gelukkig hoef je niet veel meer te presenteren, maar er zijn vast wel andere dingen waar jij weer ontzettend goed in bent en niet zenuwachtig voor hoeft te zijn! :)

   Verwijderen
 6. Wauw wat inspirerend! Zulke lijstjes kom je normaal niet vaak tegen! Zelfverzekerd zijn is juist zo goed! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen dat je de blog inspirerend vond! Inderdaad, ik vind dat meer mensen zo'n lijstje voor zichzelf mogen opstellen en mogen vertellen waar ze goed in zijn! Iedereen heeft zo zijn sterke punten en die mogen zeker niet worden ondergesneeuwd door wat minder goede dingen!

   Verwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!