Op de helft

Vanaf nu is het officieel. Ik ben op de helft van mijn studie Human Resource Management. Vanaf heden ga ik door het leven als een derdejaars student en jeetje, wat is de tijd snel gegaan. Ik wilde terugblikken op de afgelopen twee jaar die ik gehad heb tijdens mijn studie. Alles is zo anders geworden sinds die tijd! Wel kan ik zeggen dat het studentenleven mij enorm bevalt en dat ik nog lang niet uitgestudeerd ben, ook al zit ik nu in het derde jaar. 




Eerste jaar

Het eerste jaar was voor mij enorm wennen. Een nieuwe school, nieuwe mensen, nieuwe manier van leren, veel zelfstandigheid, treinreizen en echt vakgericht werken. Destijds had ik het gevoel dat dat nooit zou wennen. Ik was continu moe, maar vond de studie op zich wel heel interessant. Het eerste jaar was keihard werken, want er stond namelijk  heel wat op het spel: mijn propedeuse. Zo perfectionistisch als ik ben, wilde ik hem graag binnen één jaar halen. Mijn allereerste tentamenweek had ik niet gehaald. De tentamens waren allemaal onder de 5,5, (wat een voldoende is en waarbij je je studiepunten krijg). Meteen had ik het gevoel van: zie  je wel, ik faal. Ik kan er niks van. Maar in de herkansing, 8 weken later, haalde ik het gewoon en vanaf die tijd had ik ook nooit meer herkansingen. Ik zette veel druk op mezelf om te presteren, maar daardoor haalde ik mijn propedeuse wel in één jaar! Het was een zwaar jaar, maar ik ben trots op wat ik toen allemaal heb bereikt. 
In deze blog schreef ik over mijn eerste week als kersverse student en in deze blog blik ik wat uitgebreider terug op mijn eerste jaar als student, mocht je dat ook leuk vinden om te lezen!


Terugblik op het tweede jaar

Inmiddels heb ik ook mijn tweede jaar als HRM-student overleefd. Alle 60 studiepunten van dat jaar zijn in the pocket en jeetje, wat heb ik toch goede cijfers gehaald! Opeens haalde ik een 10 voor een lastig tentamen dat bijna niemand haalde of net op het randje heeft gehaald. Voor onderzoeken en het geven van sollicitatietraining (wat je als HRM'er moet kunnen doen) scoorde ik ook enorm hoor. Het eerste halfjaar ging ik nog fulltime naar school. Ik werkte samen in projectgroepen, oefende mijn communicatieve vaardigheden, maakte tentamens en ik deed onderzoeken op het gebied van arbeidsomstandigheden. Ik gaf een presentatie over de resultaten van het onderzoek aan meer dan 100 mensen in een zaal, waaronder mijn medestudenten, docenten en medewerkers uit het bedrijf waarvoor ik onderzoek deed. Dat vind ik allemaal dingen waar ik trots op kan zijn en waar ik enorm veel van geleerd heb. 


Het tweede halfjaar, begon de stage. Ook daar schreef ik een blog over en ik maakte ook een filmpje, waarin ik over mijn eerste stagemaand vertel. Nog steeds loop ik daar stage en dat gaat nog tot begin december door. Mijn tweedejaars stage heb ik afgerond met een 8,8 en ik ben inmiddels aan mijn derdejaars stage begonnen. Dit doe ik nog steeds bij dezelfde organisatie. Het eerste halfjaar heb ik vooral meegewerkt op de HR-afdeling. Met deze dingen hield ik mij onder andere bezig:

- Werving en selectie; 
- Vacatures beheren;
- Ziekteverzuim registeren;
-  Ik ben het eerste aanspreekpunt voor medewerkers / sollicitanten;
- Personeelsdossiers up to date houden;
- Vakantiekrachtenproject;

Ik wil nog even kort ingaan op het vakantiekrachtenproject. Voor de zomer zoekt Center Parcs altijd vakantiekrachten die willen bijspringen. Dit zijn tijdelijke krachten die alleen in de zomer werken. Dingen die ik hier deed waren:

- Werving en selectie;
- Organiseren en houden van selectie dagen;
- Organiseren en houden van introductiedagen;
- Sollicitatiegesprekken voeren met sollicitanten (zowel aan de telefoon als face to face);
- Contact houden met het uitzendbureau;
- Dingen omtrent contracten;
- Presentatie houden op de intro en selectie;
- Zorgen dat alle spullen klaarstaan wanneer de vakantiekracht arriveert;
- Beheren van de vakantiekrachten Facebookpagina;
- Aanspreekpunt voor vakantiekrachten zijn;

Super leerzaam allemaal. In dat korte half jaartje, voel ik me al een volwaardig HR-medewerker! Hoewel ik momenteel geen zin meer heb in mijn stage, is het leuk om terug te blikken op wat ik allemaal gedaan en geleerd heb! 
En zo vloog ook het tweede jaar voorbij.


Derdejaars HRM-student 

Bizar! Dat is het eerste wat in mij opkomt als ik er nu aan denk dat ik een derdejaarsstudent ben. De tijd is enorm snel gegaan en in twee jaar ben ik best wel veranderd, heb ik veel geleerd en ben ik ook wel een stukje volwassener geworden. Ik kan nu gewoon zeggen dat ik halverwege mijn studie ben. Nog even tot december stagelopen. Ik zal een stuk minder gaan werken op de HR-afdeling. Natuurlijk ben ik nog steeds 4 dagen per week aanwezig (1 dag per week ga ik naar school), maar ik zal minder werken. Ik moet namelijk een onderzoek gaan doen. Het thema van dit onderzoek is binden en boeien. Voor de meeste van jullie zal dit wel onbekend zijn, dit is: hoe trekken we de medewerkers aan bij onze organisatie en hoe houden we ze vast? Binnen mijn stageorganisatie is er sprake van veel verloop (mensen die hun baan opzeggen of stoppen in hun proeftijd) en het is ook enorm lastig om goede kandidaten aan te trekken. Mijn onderzoek gaat dan over hoe dit verbeterd kan worden en wat de mogelijkheden zijn om als organisatie te binden en te boeien. 

Wanneer ik klaar ben met mijn onderzoek, ben ik ook alweer een half jaar verder. Daarna ga ik weer fulltime naar school en ben ik bezig met diverse projecten. Daar kijk ik enorm naar uit, want ik mis het om naar school te gaan! Hoe leerzaam stage ook is, ik ben er nog niet klaar voor om zo veel te werken. 

De tijd gaan zo snel voorbij. Voor ik het week, heb ik mijn hbo bachelor op zak... Dat zal denk ik niet meer zo lang duren, want als ik klaar ben met mijn derde jaar, dan mag ik beginnen aan mijn minor en mag ik gaan afstuderen! Sowieso heb ik enorm veel zin om een minor te doen en ik ben nu al aan het rondkijken wat er allemaal wordt aangeboden! En dan is de vraag: ga je je verbreden of verdiepen? Moeilijk! Gelukkig heb ik nog even om daarover na te denken. Nu ben ik nog maar een beginnende derdejaars, maar voor je het weet is het weer kerst en dan is het alweer zomer. Nogmaals, tijd is maar iets bizars... 


Gaat voor jou de tijd ook zo snel?

Reacties

  1. Wat fijn zeg dat je al halverwege bent! De tijd gaat ook zo snel. Ik vind ook dat de tijd snel voorbij gaat, begin volgend jaar word ik 20 en dat vind ik ook wel een beetje spannend en ik zit ook al in het tweede jaar van mijn studie. Het eerste jaar ging zo snel voorbij!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen dat jij je zo ontwikkelt. Ik ben vorig jaar afgestudeerd en werk nu tijdelijk bij de gemeente als junior jurist. Mijn studententijd is ook echt heel snel voorbij gegaan en soms vind ik dat ook wel jammer, maar aan de andere kant wil ik ook graag werken en centjes verdienen. Het heeft zo zijn voordelen en nadelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!