Ellende in de trein zorgt voor leuke gesprekken

Het was vrijdagavond. Voor mij kon eindelijk het weekend beginnen na een week vol stage en hard werken. Ik had mijn tas ingepakt en was klaar om dit weekend bij mijn vriend door te brengen. Niks vermoedend stapte ik in de trein en ging ik rustig een tijdschriftje lezen in de achterste wagon. In diezelfde wagon zaten een meisje van mijn leeftijd en een wat oudere man. De reis liep toch iets anders dan verwacht...

Stilte... 

Na één halte gehad te hebben met de trein, blijft deze opeens voor langere tijd staan. Er wordt niets omgeroepen en ik vraag me af wat er aan de hand is. Toch niet weer een storing he? Iemand voor de trein gesprongen? Is er iemand onwel geworden? Na twintig minuten stil te hebben gestaan, werden de passagiers van de trein nog steeds niet geïnformeerd. Ik zag het meisje en de oude man opstaan en de coupé verlaten. Zij gingen kijken wat er aan de hand was. Als een echt groepsdier, volgde ik maar de mensen en ik kwam in de hal, tussen een groepje mensen te staan. Mensen vroegen aan elkaar of ze wisten wat er aan de hand was. Niemand wist van iets. Mensen proberen de deur van de trein te openen, maar deze gaat niet open. We zitten vast. Ik besluit zelf om nog wat verder naar voren te lopen, misschien kan ik een conducteur vinden die mij verder kan informeren. Echter kom ik aan bij een nieuwe groep mensen, waarvan een man weet wat er aan de hand is. Er is politie onderweg, want er zit een zwartrijder in de trein. Staan we daarvoor nu al bijna een half uur stil?Boze menigte 

De deuren gaan open, mensen kijken verbaasd om zich heen. Sommige zijn woedend. 
'Dit is toch schandalig? Ik ga met de conducteur spreken.' hoor ik een jongeman kwaad zeggen. Boze mensen lopen naar de conducteur. De jongeman is kwaad op de conducteur en roept dat hij het belachelijk vind dat we een half uur stil staan, zonder dat er ook maar enige informatie wordt omgeroepen waarom we stil staan. De conducteur is ook boos en zegt dat het ook nooit goed is. Een oude mevrouw gaat zich er ook mee bemoeien. De mevrouw zei dat ze het raar vond dat er niets wordt omgeroepen en dat ze nu haar overstap mist. De conducteur wordt weer kwaad en zegt: 'Mevrouw, er is wel degelijk iets omgeroepen, dan had u maar niet zo  moeten zitten kletsen.' 
De vrouw wordt boos, roept dat het schandalig is en zegt dat ze een klachtenbrief naar de NS gaat schrijven. Er is niets omgeroepen en ze heeft al helemaal niet zitten kletsen, ze zat namelijk als enige passagier eerste klas. 
Verontwaardigd stappen passagiers weer de trein in, dat terwijl de politie de zwartrijder oppakt en nog een controle doet door de trein. Ook ik loop de trein weer in en vraag me af of deze nog verder rijdt, aangezien deze meer dan veertig minuten vertraging heeft.

Plotseling gesprek

Opeens vraagt het meisje dat eerst bij mij in de wagon zat aan mij of ik weet of de trein nog verder rijdt. Ik geef aan geen idee te hebben, maar aangezien iedereen blijft zitten ging ik ervan uit dat de trein wel verder zou rijden. Ook het meisje was kwaad over de lange tijd dat de trein stil stond en dat allemaal voor een zwartrijder. Ze moest nog heel lang reizen en zou haar overstap niet halen.
We raakten aan de praat. Samen zochten we een plekje wat verder voorin de trein. We gingen naast elkaar zitten en hebben bijna een uur met elkaar zitten praten, totdat ik op mijn bestemming was. Het was een heel gezellig en aardig meisje en op een gegeven moment ging het niet meer alleen over de trein, de conducteur en de zwartrijder, maar ook over persoonlijke dingen!


Leuke ervaring

Dit gesprek met dat meisje was echt nieuw voor me. Normaal praat ik nooit zo snel tegen vreemden in de trein en probeer ik altijd op dat stoeltje naast de deur te zitten, zodat er niemand naast me kan komen zitten. Maar voor nu vond ik het niet erg, het was zelfs erg gezellig. Het was een hele leuke meid en we hadden een leuk gesprek. We spraken dus eerst over de hele situatie in de trein, maar daarna ging het al snel over studie, de bestemming waar we heen moesten, bijbaantjes, stage, mijn vriend, haar vriend en hobby's. Echt heel apart. Normaal ben ik nooit zo open, maar bij dit meisje voelde ik mij wel op mijn gemak. Natuurlijk kom ik op mijn stage ook veel in aanraking met vreemde mensen, maar dat is meer op een zakelijke manier. Ook dat gaat me gemakkelijk af, maar het is toch anders. Ik vond het heel gezellig om met haar te kletsen en de treinreis ging op deze manier ook veel sneller. Het gekke was ook, dat we over van alles spraken, met elkaars naam helemaal niet wisten. Pas toen ik opstond om de trein te verlaten, vroeg ik haar naam. We stelden onszelf eigenlijk op dat moment pas voor. Ik bedankte haar voor het gesprek en zei dat ik het gezellig vond. 'Fijne reis nog. Ik hoop dat je op tijd thuis bent!'
En zo had ik dus een heel fijn gesprek met iemand die ik niet ken. Dat is helemaal niets voor mij, maar in dit geval vond ik het een hele leuke ervaring. Heb jij ook wel eens zo'n soort ervaring gehad? 


Reacties

 1. Wat grappig dat er opeens iemand tegen je begon te praten. Ik heb dan ook een aantal keer gehad, maar meestal zijn dat geen leeftijdsgenoten, maar oudere mensen. Zo zat ik vorige maand in de trein en heb ik bijna driekwartier met een oudere vrouw zitten praten, over van alles. En ik heb ook wel eens gehad dat er een man in pak allemaal dingen tegen me ging vertellen over werk, wat een beetje gek was.

  Groetjes,
  Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuke blog! ik heb dat eigenlijk nog nooit gehad. hooguit een paar keer dat mensen aan mij vroegen waar de trein naartoe ging of aan mij vroegen of de trein op een bepaalde halte stopte.
  wel stom van die conducteur dat hij de passagiers zo slecht heeft geïnformeerd... ik zou ook wel pissed zijn denk ik als ik ergens heen zou moeten.

  xoxo djolie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke verhalen! Ik vind het altijd leuk om jouw blog te lezen :) Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!