Ik haat het nieuws

Elke dag opnieuw staan kranten en websites vol met slecht nieuws. Het journaal is op televisie is ook al niet veel beter. Heel veel dingen gaan over de dood, misdaad, ziektes, politieke ellende of kritiek op wat mensen hebben gedaan of gezegd wat niet door de beugel kan. Het goede en leuke nieuws is vrij beperkt. 







Veel ellende

Je hoeft maar naar de website van het AD toe te gaan en de eerste kop die je daar zult vinden is vaak iets ellendigs. Een terroristische aanval, iemand die overleden is, een moord, ons vlees is niet goed voor de gezondheid, iemand is vermist en gesjoemel met drugs of geld. Je kunt het zo gek genoeg niet krijgen. Ik word er altijd een beetje naar van als  ik dat lees. Dit is echt een mediaframe dat steeds wordt gesteld. De media vergroten alles heel erg uit en soms vraag ik me af of dingen wel echt zo erg zijn als ze lijken. Ik bedoel, hoe groot  is de kans nu dat je doodgaat aan een vliegtuigcrash? Vrij klein. De kans is groter dat je dood gaat aan een auto ongeluk of dat je geschept wordt door een vrachtwagen op straat dan dat je vliegtuig neerstort. Alleen al door dat nieuws creĆ«er je een angst voor vliegtuigen, wat eigenlijk helemaal niet nodig is. De media vergroot een neergestort vliegtuig zo erg, dat je wel bang moet worden. Iedereen praat en schrijft erover, dan moet het wel heel erg zijn. 

Soms word ik gewoon bang van het nieuws. Ik vraag me dan af in wat voor vreselijke wereld wij leven, waar mensen elkaar pijn doen en haat zaaien om de domste redenen. Hoe kun je zo met elkaar omgaan? Waarom vechten volkeren om geloven en is er op de hele wereld geen volledige vrijheid van meningsuiting? Waarom moeten mensen elkaar vermoorden en elkaar bedriegen? Echt, dat begrijp ik allemaal gewoon niet en dat alle media erover moeten schrijven is nog erger. Natuurlijk is het wel belangrijk dat dit soort nieuws naar buiten gebracht wordt, maar moet elke krant er dan over schrijven? Zijn ze bang dat andere mensen het misschien niet meekrijgen als er iets gebeurd is? Daar moet men niet zo bang voor zijn. Het is de tijd van social media en de meeste mensen (behalve ik) doen daar aan mee. 


Mediahypes 

Wat ook heel erg irritant kan zijn, zijn de diverse mediahypes die je tegenkomt in het nieuws. Dat is het soort nieuws waar alle kranten over schrijven en waar iedereen in talkshows of op het journaal over praat. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn over de vliegtuigramp uit 2014, wat kwam dat veel in de media. Alleen kan het ook iets zijn wat helemaal niet boeiend is,maar wel steeds wordt herhaald. Een voorbeeld is de scheiding van Rafael en Sylvie van der Vaart. Dat onderwerp was een jaar lang zowat elke dag nieuws; het was een echte mediahype. Dat is zeer irritant. Er doen zich geen  nieuwe feiten voor, maar toch wordt er nog elke keer over gesproken. 
Die mediahypes zijn ook echt iets om moe van te worden en ik merk ook dat veel media over dezelfde dingen schrijven, niet meer vernieuwend zijn en veel nieuws herhalen. Er zijn zat onderwerpen om over te vertellen en ze kiezen allemaal maar hetzelfde onderwerp. Ik vind het gewoon echt belachelijk. Kom eens met wat meer variatie. 


Selectief lezen 

Wat ik tegenwoordig probeer om al dat nare nieuws te mijden, is selectief te lezen. Ik scrol door de titels van artikels op bijvoorbeeld nu.nl en kijk alleen naar de titels die mij aanspreken. Als het een negatieve titel is, wat mij wel interesseert, klik ik het aan, maar negen van de tien keer laat ik het langs me heen gaan en zoek ik het positieve nieuws op. Dit kan bijvoorbeeld de geboorte van een dier in de dierentuin zijn. Ook lees ik vaak dingen over mijn vakgebied, zoals dat de werkloosheid omlaag gaat, dingen over werknemers en werkgevers en onderzoeken over mijn vakgebied. Ik lees stiekem ook nieuws over bekende mensen (guilty pleasure!) en kijk vaak naar goede titels, bijvoorbeeld: stap verder in onderzoek naar kanker.
Wanneer je selectief leest, heb je minder last van al die mediahypes en mediaframes en kun je gewoon het nieuws uitkiezen wat je wel aanspreekt. Ik kijk eigenlijk ook nauwelijks het journaal, gewoon omdat ik weet dat 85% van het nieuws daar negatief is, maar ze met 15% al het negatieve nieuws proberen te compenseren met positief nieuws. Dat spreekt mij niet aan en daarom lees ik ook veel liever artikelen. 



Buiten ellende ook veel onzin

Waar ik me ook aan kan storen is wanneer er veel onzin in het nieuws is. Kylie Jenner koopt een puppy van 10.000 euro. Justin Bieber valt een fan aan, de koning krabt aan zijn neus, voetbalfan krijgt kus van voetballer. Wie interesseert dat nu allemaal? Sowieso snap ik niet dat de iedereen die met de Kardashians te maken hebben in het nieuws komen, want dat is helemaal niet interessant, maar waarom is het wel interessant wanneer een fan een kus krijgt van een voetballer? Dat snap ik totaal niet en zo heb je nog meer onzin artikelen. Gebeurt en dan zo weinig goeds in de wereld dat er maar over onzin geschreven moet worden? 
Het soort nieuws dat ik wil lezen of zien zijn juist de positieve dingen in de wereld, zoals iemand die een flinke donatie heeft gemaakt aan een goed doel, dieren die geboren worden, als een politicus eens iets goeds heeft gedaan in plaats van iets doms, als er vrede is gesloten ergens op aarde, dingen over een verbeterde economie of over een nieuw medicijn dat is uitgevonden. Schrijf desnoods over een jongetje dat zijn verloren puppy heeft teruggevonden. Hier worden we allemaal veel vrolijker van dan alleen maar de ellende, dat heel erg lijkt, omdat alles vergroot wordt. Hierdoor zijn we alleen maar meer bang geworden. 


Wat vind jij van het nieuws? 

Reacties

  1. Zelf ben ik al jaren selectief nieuws aan het lezen! Ik kan er echt niet tegen dat de belangrijke dingen worden geskipt, en dat in plaats daarvan die stomme hypes komen over bekende mensen. Like I care. Gewoon uitbuiting is het..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het nieuws van parijs is ook echt afschuwelijk... je moet het weten, maar je wilt dit soort dingen gewoon niet weten. en het nieuws over dat sabia zwanger is boeit mij ook niet. who cares?

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!