18

Een paar dagen geleden was het dan zover. Ik ben 18 jaar geworden! Volwassen volgens de wet, opeens mag ik veel meer dingen, maar worden me ook dingen verboden en verplicht! Tot nu toe voel ik nog geen verschil tussen 17 en 18 jaar, maar dat zal misschien nog komen? In deze blog vertel ik jullie wat je allemaal mag en moet doen als je 18 jaar wordt! 


Wat mag?

Je mag zoveel meer als je 18 jaar bent. Dat zijn wel hele leuke dingen. Ik ga er een paar uithalen die ik zelf heel erg grappig vind!

* Stemmen --> Als je 18 jaar wordt is het hoogtijd dat je je gaat verdiepen in de politiek. Je hebt namelijk stemrecht! Zelf vind ik dat onwijs gaaf, want ik weet al op welke partij ik wel gaan stemmen. Ik hoop ook dat mijn stem helpt een goede regering te vormen, maar mijn verstand zegt eigenlijk dat het niets helpt en dat de regering toch zijn eigen gang gaat in belang voor de centen, niet voor het volk. Het idee is alleen leuk dat je een stem hebt, ook al levert het niet veel op...
* Je mag zonder toestemming van je ouders trouwen --> Officieel mag je op je zestiende trouwen, mits ouders van beide partijen toestemming geven. Nu ik 18 ben heb ik daar geen toestemming meer voor nodig en mag ik trouwen wanneer ik wil en met wie ik wil, zonder ouderlijke toestemming! Helaas heb ik niemand om mee te trouwen, al is het wel mijn droom om jong te trouwen! 
* Alcohol kopen is weer toegestaan --> Ik heb er niets van gemerkt dat de leeftijdsgrens is verhoogd. Ik mag het weer kopen! Ik geen alcohol, ik heb er ook een bloedhekel aan, maar het gaat bij mij weer om het idee! Ik zie er niet uit als 18 jaar, laat staan als 16 jaar, dus is het leuk om de mensen achter de kassa een beetje te pesten. Ik kan gewoon alcohol kopen en dan zeggen ze dat ik het niet mee krijg, omdat ik te jong ben, tot ik mijn identiteitsbewijs laat zien. Dan weten ze niet hoe snel ze hun excuses moeten aanbieden!



* Je mag rijden (als je je rijbewijs het) zonder begeleider --> Alleen maar beter! Ook voor mij, aangezien ik natuurlijk met rijlessen bezig ben en ik niet elke keer mijn ouders naast me wil hebben als ik ergens heen moet. Dan kunnen zij net zo goed rijden en ik er naast gaan zitten. Daar hoef ik me nu in elk geval geen zorgen over te maken! Als ik mijn rijbewijs heb, hoeven ze er niet naast te zitten!
* Je komt 18+ clubs in --> Niet dat we die heel veel hebben in mijn woonplaats, maar mocht je van uitgaan houden dan mag je eindelijk als volwassene een club in. Dat is best wel gaaf toch!
* Je mag drugs kopen --> Daar zijn we allemaal erg blij mee natuurlijk... Not, maar het is vanaf nu legaal om drugs te kopen in coffeeshops. Mocht je dus lekker een wietje willen roken of iets willen snuiven, ga je gang! Je kunt het kopen! Zelf heb ik er alleen geen behoefte aan.
Als we gaan studeren hebben we recht op studiefinanciering --> Voor zolang de regering dit nog niet verandert hebben we recht op studiefinanciering! Als je jonger bent dan achttien jaar en je studeert al, moet je dit deels nog zelf bekostigen, maar vanaf je achttiende heb je hier recht op! Alleen maar handig voor mij, als ik in september begin met mijn nieuwe leven!

Wat moet? 

Zorgverzekering betalen --> We zijn nu op een leeftijd dat we niet meer gratis meeverzekerd zijn met onze ouders, maar zelf een bepaald bedrag maandelijks moeten overmaken aan een zorgverzekering. Zelf merk ik hier helemaal niets van, want mijn vader betaalt nog steeds voor me, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het wel zelf moeten betalen. Gelukkig kun je zorgtoeslag aanvragen, waardoor je het maandelijks kan bekostigen! 
Volwassen berecht worden --> Als jij als misdadiger de fout in gaat, verschijn  je niet meer voor de kinderrechter. Je wordt nu als een volwassene berecht. Pleeg jij een moord? Ja, dan ga je naar de grote mensen gevangenis! Bij lichte misdrijven heb je kans dat je nog door de kinderrechter kan worden berecht, maar in negen van de tien gevallen ga je gewoon naar de normale rechtbank, dus wees een braaf mens!
Je bent aansprakelijk --> Sloop je iets, dan ben jij daarvoor aansprakelijk en niet je ouders! Ze zijn nog wel financieel verantwoordelijk voor je, totdat je 21 jaar bent, daarna zijn ze dat ook niet meer. Dus daar hoeven we ons nog even geen zorgen over te maken, maar ze zijn niet meer aansprakelijk voor jouw gedrag. Dat ben je zelf!


18 jaar zijn

Het voel voor mij niet anders om achttien jaar te zijn, eigenlijk merk ik er zelfs vrij weinig van! Misschien komt dat nog als ik allemaal 18+ dingen ga doen. In maart heb je de gemeenteraadsverkiezingen en dan ben ik ook echt van plan om te gaan stemmen! Waarschijnlijk op D66, omdat zij zich echt inzetten voor jongeren en in mijn woonplaats mogen er wel meer activiteiten en dingen zijn voor jongeren! Binnenkort wil ik ook weer een keertje drank gaan kopen, voor de leuk! Een 18+ film bezoeken en ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk mijn rijbewijs te halen! Dat hoort er nu eenmaal bij als je 18 jaar bent! 

Hier is voor jullie allemaal nog een stukje taart, omdat ik jarig ben geweest: 


Reacties

  1. Het betalen komt goed hoor wanneer je 't zelf moet doen, zodra je ook stufi krijgt is dat zo afbetaald! Ik houd zelfs nog een beetje over in de maand.
    Maar je moet een keertje in je leven een drankje hebben, al ga je maar aan die Radler, dat citroen bier spul? Dat is bijna geeneens drank :P (alleen doen als je het wilt hoor, ik dwing je niet!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben nog geen achttien, maar je mag best wel veel zo te lezen! ik word dit jaar zestien. het duurt nog wel even dan. al klinken sommige dingen als stemmen en 18+ clubs binnen gaan wel gaaf.
    xoxox djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!