Wat is een traineeship?

Mijn eerste startersbaan is een combinatie van een fulltime baan (als beleidsmedewerker) en een traineeship. Als ik mensen vertel dat ik een traineeship volg, ontstaat er vaak wat verwarring. Ben ik dan een soort stagiaire? Krijg ik dan wel betaald? Werk ik er maar een half jaartje? Deze vragen ontstaan echt bij veel mensen, zelfs collega’s op de werkvloer die ik voor het eerst ontmoet weten soms niet wat een traineeship precies inhoud. In dit artikel wil ik dat wat verder toelichten en daarbij ook vertellen wat mijn baan in combinatie met een traineeship inhoud.




Beleidsfunctie en traineefunctie

Ik ben bij mijn werkgever aangenomen als trainee beleidsmedewerker. Dit houdt officieel in dat ik 32 tot 35 uur per week een “gewone” baan heb als beleidsmedewerker, waarin ik mij bezig houd met nieuw beleid schrijven of oud beleid herzien, onderzoek uitvoeren, advies geven (mondeling en schriftelijk) en dat ik aansluit bij diverse organisatie brede projecten. Ik werk in een team met drie andere beleidsmedewerkers en ben gewoon een volwaardig lid van dit team. Het enige verschil is dat zij medior of senior zijn en dat ik als starter een junior ben.

Daarnaast is er ongeveer 5 tot 8 uur per week over om deel te nemen aan het traineeship van mijn organisatie. Dit heeft niet zo zeer te maken met het opdoen van werkervaring, maar is meer gericht op persoonlijke ontwikkeling. Binnen het traineeship krijg ik (samen met de andere trainees) diverse tools aangereikt om net wat extra uit mezelf te halen naast mijn gewone baan. Zo krijgen we regelmatig cursussen, workshops, traineeopdrachten en intervisie. Ook heb ik een persoonlijke coach (anders dan mijn leidinggevende) waarmee ik ontwikkelgesprekken voer om het beste in mezelf naar boven te halen. Met die coach kan ik ook dingen bespreken die ik niet zo snel met mijn directe collega’s zou willen bespreken. Kortom, het is dus wat extra groei en ontwikkeling naast het opdoen van werkervaring om na twee jaar als volwaardig professional aan de slag te gaan. Ik doe veel werkervaring op, maar werk daarnaast ook aan mijzelf als persoon en als professional.

 


Waarom zou je voor een traineeship kiezen?

Mijn persoonlijke motivatie om voor een traineeship te kiezen was de combinatie tussen werkervaring opdoen en mezelf persoonlijk ontwikkelen. Ik zie dat namelijk als twee losse aspecten. Werkervaring zijn de harde skills waar je aan werk, dus echt vaardigheden die van pas komen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een advies, onderzoek doen, administratie uitvoeren of het beheersen van een systeem. De persoonlijke ontwikkeling zie ik meer als soft skills, bijvoorbeeld assertiever worden, omgaan met lastige collega’s en weerstand, grenzen durven aangeven of besluitvaardiger worden. Ook dat zit deels in de werkervaring die opdoet, maar juist door bijvoorbeeld een cursus, een coaching sessie of een intervisie, kun je hier extra aan werken en schiet het er ook niet bij in. Je wordt haast gedwongen om naar jezelf te kijken.

Daarnaast wilde ik graag een traineeship volgen, omdat er echt in je wordt geïnvesteerd. De werkgever betaalt salaris, maar dus ook al die extra’s rondom je persoonlijke ontwikkeling. Dat geeft ook wel aan dat een werkgever wel van plan is om een passende functie te zoeken voor jou binnen de organisatie. Dat biedt wat zekerheid en dat is waar ik van hou. En daarnaast, eerlijk is eerlijk, traineeships (vooral binnen de overheid) betalen goed. Het salaris valt vaak hoger dan wanneer je in een gewone startersfunctie zou beginnen zonder ervaring en ook dat was een reden waarom ik koos om een traineeship te volgen.



Krijg je wel gewoon betaald?

Ja absoluut. Ik krijg dikke prima betaald! Zeker als ik dit vergelijk met leeftijdsgenoten die net als ik minder dan twee jaar werkervaring hebben en nog niet zo lang hun diploma op zak hebben, zit ik aardig goed en mag ik zeker niet klagen. Het is dus niet zo dat ik een stagevergoeding krijg of dit helemaal gratis doe. Ik krijg gewoon salaris die past bij mijn functie, plus alle extra’s als cursussen.

 

Hoe lang duurt een traineeship?

De meeste werkgevers bieden een contract van twee jaar, maar ik heb ook traineeships voorbij zien komen van één jaar, anderhalf jaar en zelfs drie jaar. Het is een beetje afhankelijk van welke organisatie je kiest en wat ze uiteindelijk willen bereiken met het traineeprogramma. Voor mij duurt mijn traineeship twee jaar, met uitzicht op verlenging als het van beide kanten bevalt. Je hebt dus vaak te maken met een tijdelijk contract. Een vast contract wordt niet altijd meteen geboden. 

 

De eeuwige uitleg dat je geen stagiaire bent

Trainee, is dat een soort stagiaire? Zit je nog op school? Welke studie volg jij? Loop je hier al lange stage? Allemaal vragen die een trainee regelmatig naar het hoofd krijgt geslingerd. Uiteraard goed bedoeld of ontstaan uit onwetendheid, maar soms ook heel vervelend dat men je niet als volwaardig werknemer ziet vanwege de titel trainee. Vaak leg ik dat uit dat ik niet meer studeer, mijn universitaire master op zak heb en dat ik gewoon een baan heb als beleidsmedewerker, met de extra privilege dat ik het traineeship mag volgen om naast mijn baan mezelf verder te ontwikkelen. Vaak begrijpen mensen het dan wel. Vooral de oudere generatie vertelt je dan dat zulke dingen in hun tijd nog niet bestonden en dat ze het een mooie ontwikkeling vinden. 

 


Verschilt het per traineeship hoe het traject eruit ziet?

Ja zeker. Nu moet ik zeggen dat de traineeships binnen de overheid veelal op elkaar lijken. Ze duren vaak allemaal twee jaar, hebben soortgelijke salarissen en een vergelijkbaar ontwikkelprogramma. Echter, dat betekent niet dat alles hetzelfde is. Ik heb bijvoorbeeld voor twee jaar een vaste functie als beleidsmedewerker op een vaste afdeling. Bij sommige traineeships wissel je na een half jaar of na een jaar van afdeling om daar een nieuw project op te pakken of om ervaring op te doen om te kijken wat je leuk vindt. Dat is bij mij niet het geval. Bij traineeships in private organisaties gaat het nog een stap verder en is het soms zelf zo dat je na een half jaar of een jaar van organisatie gaat wisselen.

Ook de extra’s die je krijgt zien er per traineeship anders uit. Bij de ene ligt de focus meer op traineegroepsopdrachten terwijl het bij de ander meer op persoonlijke ontwikkeling ligt. Ook de arbeidsvoorwaarden kunnen van elkaar verschillen. Bij de ene werkgever krijg je een auto van de zaak of volledig betaald pensioen, maar bij de andere werkgever misschien een individueel keuze budget of NS Businesscard. Kortom, er zijn genoeg verschillende soorten traineeships en het is maar net wat je wil en wat bij jou past.

 

Wist jij al wat een traineeship is? Zou je er zelf voor kiezen?

Reacties

  1. Ik heb een aantal jaar geleden ook op traineeships gesolliciteerd, maar toen kwam ik er niet tussen. Uiteindelijk ben ik toen in een andere startersbaan aan de slag gegaan, maar als ik het zo lees en in mijn omgeving hoor, is een traineeship wel echt een verrijking naast je loopbaan. Volgens mij krijg je veel meer kansen en mogelijkheden dan een reguliere medewerker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen wat het precies inhoud. Ik overweeg na ook om na mijn studie een traineeship te gaan doen. Aankomend schooljaar ga ik een master doen aan de Universiteit van Utrecht en een mooie stap daarna lijkt mij om net als jij een traineeship te doen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, een traineeship lijkt me wel iets voor mij als ik het zo lees in je leuke blog. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessant artikel! Ik ben momenteel ook druk aan het solliciteren voor verschillede traineeships binnen de overheid. Volgens mij komen daar altijd heel veel aanmeldingen op, maar ik wil het ontzettend graag. Zeker als ik zo alle voordelen lees, weet ik zeker dat dit goed bij mij past. Ik hoop echt dat ik net als jij de kans krijg om zoiets te mogen doen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!