Take me to the movies (9)

Dit is alweer de negende keer dat ik de films die ik de afgelopen tijd heb gezien op een rijtje zet en beoordeel. Ik kijk niet heel vaak films (ik ben meer van de series) maar als ik ze kijk, dan wil ik ze altijd graag zien of ben ik er erg benieuwd naar. Mijn smaak is heel divers. Ik hou van geschiedenisfilms, tekenfilms, horrorfilms, maar ook voor een romcom met clichés ben ik wel te porren. Vandaar dat ik allerlei genres weer heb bekeken en mijn ongezouten mening geef over een aantal films die ik recent heb gezien! En wees niet bang, mijn reviews bevatten geen spoilers!




Escape from Pretoria

Tim Jenkin en Stephen Lee zijn blanke Zuid-Afrikanen en activisten die tegen de apartheid strijden. Ze worden gevangengenomen omdat ze namens het Afrikaans Nationaal Congres werken en naar de beruchte en zwaarbeveiligde gevangenis van Pretoria gebracht. Daar komen ze in contact met de activist Denis Goldberg en plannen ze een ontsnapping. (bron)

Jaartal: 2020
IMDB Cijfer: 6,8
Mijn cijfer: 8,5


Waarom ik deze film wilde kijken? Nou, dat kun je misschien al raden. Daniel Radcliffe (aka Harry Potter) speelt de hoofdrol (Tim Jenkin) en alles waar Daniel in meespeelt, moet ik ook zien! Ik vind het cijfer dat IMDB geeft aan deze film echt aan de lage kant. Het spel van de acteurs is zeer geloofwaardig en ook is de film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tim Jenkin is destijds echt ontsnapt uit Pretoria op een zeer indrukwekkende wijze die in deze film wordt getoond. De filmmakers hebben goede research gedaan en hebben zelfs de input van Tim Jenkin zelf gevraagd om de film zo realistisch mogelijk te maken. Ik vond het een hele indrukwekkende film en het is bizar dat dit allemaal echt gebeurd is. Als je van geschiedenis houdt (vooral het thema activisme komt hierin terug), liefhebber bent van het werk van Daniel Radcliffe en naar een wat serieuzere film zoekt, dan kan ik je deze zeker aanraden. Ik vond het echt een goede film die ik zeker nog eens zou kijken in de toekomst. 


Der Untergang

Klik hier voor de trailer


De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie. (bron)

Jaartal: 2004
IMDB Cijfer: 8,2
Mijn cijfer: 7,5


Nog een geschiedenis film die grotendeels waargebeurd is. Hoewel Der Untergang al een wat oudere film is, had ik deze nooit eerder gezien en was ik toch wel benieuwd. Ik hou wel van films die zich in de oorlog afspelen, vanwege het educatieve karakter en omdat deze gebeurtenis in onze geschiedenis absoluut niet vergeten mag worden. De film gaat over de ondergang van Adolf Hitler en zijn laatste uren. Eerlijk is eerlijk, ik vond het een goede film die ook heel realistisch was nagespeeld. De acteur die Hitler speelde deed dat echt goed, en was soms geloofwaardig eng en boos. Maar ook liet de acteur zien dat Hitler ook een mens was met emoties en gevoelens, naast de gruwelijke dingen die hij heeft gedaan. De film schetste ook een goed beeld van het einde van de oorlog en je voelde aan alles dat Hitler wist dat hij ging verliezen en het langzaam begon op te geven. Hoe zijn volgelingen wegtrokken of snel vluchtten of zichzelf juist van het leven beroofden voordat de tegenpartij dit zou doen. Ik vond het een meeslepend verhaal, maar soms wel wat langdradig. De film duurde ook ruim 170 minuten en dat was voor mij net wat te lang. Maar al met al vond ik  het een goede film, maar niet zo goed als de beoordeling op IMDB. 


Little Women

Het verhaal volgt de zussen Amy, Meg, Jo en Beth March rond 1860. Ze groeien op in Noord-Amerika, in de nasleep van de Burgeroorlog. Alle vier de zussen schrijven zo hun eigen levensverhaal, die zich weer met elkaar verweven. Zo wil Meg beroemd actrice worden, heeft Amy een talent in kunst, is Beth de muzikant van de zussen en Jo is een schrijfster en vastbesloten om haar eigen weg te vinden, maar dat is in die tijd niet makkelijk als vrouw. Jo blikt terug op moeilijke, maar dierbare tijden met haar drie pittige zusjes en een goede vriend.

Jaartal: 2019
IMDB Cijfer: 7,8
Mijn cijfer: 9

Sorry, maar ja... Ik hou gewoon heel erg van historische films! Dit is de laatste film die zich in het verleden afspeelt, beloofd! Deze film is een kostuumdrama die zich afspeelt in 1860. Een reden dat ik deze film wilde zien is omdat kostuumdrama's mij enorm aanspreken. Zo ben ik bijvoorbeeld groot van van Downton Abbey. Maar er was nog een andere reden... Namelijk dat Emma Watson (aka Hermione van Harry Potter) de rol van zus Meg speelt in deze film. Je merkt al dat ik graag films van Harry Potter acteurs kijk. Enfin, wat een mooie en ontroerende film! Het is een hele simpele film eigenlijk. Geen zware en complexe verhaallijnen. Geen moeilijke dialogen of gekke plottwisten. Het is een film die je makkelijk wegkijkt, maar die wel heel duidelijk laat zien hoe lastig het is om als vrouw carrière te maken en geld te verdienen in een tijd waarin dat helemaal niet normaal is. Feminisme is een thema dat steeds terugkomt in de film, maar dan wel op diverse manieren. Zo kiest zus Amy ervoor om met de liefde van haar leven te trouwen in plaats van het gearrangeerde huwelijk met een rijke man. Zus Meg wil uiteindelijk een groot gezin en kiest er bewust voor om geen carrière te maken als vrouw, maar om huismoeder te zijn. En zus Jo wil überhaupt niet afhankelijk zijn van een man en een van de eerste vrouwelijke schrijfsters zijn met een bestsellerboek. Het is een mooie film en zeker niet zwaar van stof. Ik kan hem je absoluut aanraden als kostuums, geschiedenis en feminisme je aanspreken.


The Prodigy


'The Prodigy' volgt het verhaal van een moeder en haar jonge zoon. Na een aantal vreemde gebeurtenissen maakt de moeder zich ernstig zorgen over het gedrag van haar zoon. Al snel ontdekt ze dat er mogelijk een bovennatuurlijke bedreiging is. (bron)

Jaartal: 2019
IMDB Cijfer: 5,9
Mijn cijfer: 8


Ha, een horrorfilm mag natuurlijk ook niet ontbreken in het rijtje. The Prodigy gaat erover dat een jongetje bezeten wordt door een bloedlustige moordenaar, waardoor het jongetje wat schizofreen lijkt. Ik vind het IMDB cijfer voor deze film aan de lage kant en vind dat deze film meer credits verdient. De film bevatte alle elementen van een goede horrorfilm en daarnaast vond ik de acteurs (met name het jongetje) ook geloofwaardig acteren. Het plot vond ik spannend en goed bedacht. Wellicht is het wat vergezocht dat een jongetje wordt bezeten door een moordenaar en verschrikkelijke dingen doet. Maar het is niet voor niets een horrorfilm. Ik werd helemaal in het verhaal gezogen en was steeds benieuwd wat er ging gebeuren, hoewel sommige momenten ook wel voorspelbaar waren. Bijvoorbeeld dat de vader alleen met het jongetje in de auto zat en zelf gevaar liep. Ja, dat was te verwachten dat er dan iets zou gebeuren... Als je zoekt naar een goede en spannende horrorfilm, dan zou ik je deze echt wel aanraden. Hij is vergelijkbaar met de film Insidious


Casanova's

Casanova’s gaat over de onzekere en timide journalist Bas, die undercover moet gaan om een mysterieuze datingcoach te ontmaskeren. Deze datingcoach heeft een bestseller geschreven en komt nu met een tweede boek en workshop waarvan hij beweert incompetente mannen binnen drie dagen te kunnen transformeren in heuse casanova’s. Bij de workshop staat hem echter een grote verrassing te wachten wanneer hij ineens oog in oog komt te staan met zijn jeugdliefde die hij al ruim 15 jaar niet heeft gezien. (bron)


Jaartal: 2020
IMDB Cijfer: 5,5
Mijn cijfer: 8


Leuke en luchtige film vol clichés! Normaal ben ik niet zo van de Nederlandse films. Ik besluit dan om sommige films wel te kijken, maar dan vallen ze me eigenlijk altijd tegen. Bij deze film had ik dat niet. Ik vind Jim Bakkum een leuke man om te zien en hij had ook wel een rol waarin hij net een andere kant van zichzelf kon laten zien dan alleen maar "de knappe hunk". Ook Tygo Gernand had een grote rol in deze film en Tygo vind ik wel echt een van de beste Nederlandse acteurs, dat maakte voor een groot deel ook dat ik de film goed vond. En verder speelde Lieke van Lexmond en Brigit Schuurman een rol  in deze film. Met deze twee actrices heb ik iets minder, maar alsnog was het niet storend. Ik vond de verhaallijn wel echt een chickflick, maar stiekem vind ik dat soms ook heerlijk. Even nergens over nadenken, verstand op nul en gewoon gedachteloos naar de film kijken. Het verhaal was grappig, soms met open deuren en een groot pluspunt vond ik ook dat er veel scènes in Rotterdam zijn opgenomen! Ik herkende dus erg veel plaatsen, omdat ik daar zelf ook regelmatig kom. Het was een prima film. Ik zou hem niet nog eens kijken, maar vond hem wel erg vermakelijk. 


Hereditary 

De teruggetrokken grootmoeder van de familie Graham is dan wel overleden, maar zij werpt nog steeds een schaduw op het gezin. Voornamelijk haar kleindochter, de tiener Charlie, met wie ze altijd al een ongewone fascinatie had, lijdt eronder. Aan het vredige bestaan van de Grahams wordt abrupt een einde gemaakt wanneer een verschrikking hun thuis overneemt. Hierdoor wordt Annie, de moeder binnen het gezin, gedwongen om duistere paden te betreden, zodat ze kunnen ontsnappen aan het ongelukkige lot dat hen allen te wachten staat. (bron)


Jaartal: 2018
IMDB Cijfer: 7,3
Mijn cijfer: 5,5


Nog een horrorfilm. En eerlijk gezegd vond ik dit niet zo'n goede horrorfilm. Het verhaal ging van hak op de tak en wanneer dit niet gebeurde waren de dialogen heel langdradig. Of erger, er waren geen dialogen, maar alleen maar stukken waarin een personage angstig en heel erg langzaam door een huis loopt. Momenten waarop je verwacht dat er iets engs gaat gebeuren, maar dat het nog tien tot vijftien minuten duurt voordat er iets gebeurt. Ook vond ik het verhaal niet goed te volgen. Er gingen personages dood, maar de reden daarvoor en wie er precies achter zat, was onbekend. Of er was opeens een plottwist die dan totaal niet logisch was. Ook het einde van de film vond ik erg raar en ik snapte nu niet precies wat de boodschap was en waarom er bepaalde keuzes waren gemaakt. IMDB geeft een vrij hoog cijfer voor deze film. Voor een horrorfilm is die 7,3 een vrij hoge score. Ik vond de film echter niet zo goed en ben het dus niet met IMDB eens. Van mij krijgt het een 5,5. De film was niet dramatisch slecht, maar het was ook niet spectaculair met een stevig plot. 


A simple favor 

Stephanie is moeder en vlogger. Haar beste vriendin, Emily, vraagt haar om haar zoontje Nicky mee te nemen uit school. Stephanie vangt wel vaker de beide jongetjes op als de succesvolle Emily voor haar werk van huis is. Maar deze keer komt Emily haar zoontje niet ophalen en ze reageert ook niet op telefoontjes. Stephanie probeert de waarheid te achterhalen van de plotselinge verdwijning van haar vriendin Emily uit hun kleine stadje. Ze wordt hierbij bijgestaan door Emily's echtgenoot Sean. (bron)


Jaartal: 2018
IMDB Cijfer: 6,8
Mijn cijfer: 7,5


Tot slot een weer wat meer luchtige film met Blake Lively en Anna Kendrick in de hoofdrol. In eerste instantie dacht ik dat het een echte luchtige meidenfilm zou zijn. Aangezien ik Blake ken van Age of Adeline en Gossip Girl en Anna van Twilight en Pitch Perfect, dacht ik dat de film overeenkomsten zou hebben met waar de actrices eerder in hebben meegespeeld. Echter, de film bleek meer een mysterieuze thriller te zijn met een vleugje humor. Ik vond het wel een spannende film, omdat het verhaal niet heel voorspelbaar is. Er was een soort plottwist die ik niet had zien aankomen. Daarnaast ben ik sowieso wel fan van deze twee actrices en vond ik het een hele goede combinatie. Alleen sommige keuzes van de personages snapte ik niet helemaal en de achtergronden van de karakters mochten wat mij betreft nog wat verder worden uitgediept. De motieven waarom personages bepaalde keuzes maakten waren voor mij niet geheel duidelijk en kwamen soms uit de lucht vallen. Ook het einde vond ik wat afgeraffeld. Alsof ze geen tijd meer over hadden en snel een eind eraan moesten breien. Het was zeker een leuke, vermakelijke en spannende film, maar het einde was licht teleurstellend, vandaar de 7,5 als eindbeoordeling. 



Ben jij benieuwd geworden naar één van deze films? Of heb je ze al gezien?

Reacties

  1. Toevallig heb ik laatst ook A Simple Favor gezien op Videoland. Ik vond het ook een hele leuke film en ik vind Anna Kendrick een geweldig goede actrice. Ook ben ik wel benieuwd naar Casanova's en Little Women. Dat klinkt echt als iets voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super leuk artikel! Grappig dat jouw cijfers soms zo verschillen met die gegeven op IMDB. Ik hou echt van films en heb deze die hier staan bijna allemaal gezien op Escape from Prethoria en Hereditary na. Die eerste ben ik nu wel benieuwd naar en ga ik zeker eens kijken. Als jij zegt dat die tweede geen aanrader is, dan geloof ik dan. Ik ben dol op horrorfilms en voor mij moet het ook gewoon echt heel goed zijn, anders kan ik mij eraan storen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik keek vroeger zo veel films en nu ik jouw lijstje zo zie merk ik dacht er totaaaaal niet meer in zit. Ik heb alleen A Simple Favor gezien, haha. Overigens wel een prima film, vond ik. Vind Blake Lively en Anna Kendrick sowieso fijne actrices.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow, er staan veel films in je blog die op mijn kijklijst staan, maar Casanova's moet ik echt gezien hebben. :P

    Bedankt voor het leuke overzicht. :D

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!