Zo ga je om met een 'nee' tijdens het solliciteren

 Op een gegeven moment krijgt iedereen er wel mee te maken. Jouw droomvacature staat online en vol enthousiasme heb jij een sterke motivatiebrief en een mooi cv ingezonden om je beschikbaar te stellen voor die felbegeerde baan. Je hebt tijd en moeite gestoken om je in het bedrijf en de functie te verdiepen en gaat er vanuit dat je die baan eigenlijk al binnen hebt. Wie kan dit nu beter dan jij? Helaas krijg je dan toch die 'nee' te horen. Je bent het jammer genoeg niet geworden. Hoe ga je daarmee om? 




Vraag goed door waarom jij het niet bent geworden

Wanneer je een afwijzing per mail hebt gekregen of zelfs al op gesprek bent geweest, is het gewoon enorm zuur als de keuze niet op jou is gevallen. Vooral bij het laatste geval heb je er extra moeite in gestoken en is het rot als het (net niet) gelukt is. Als sollicitant heb jij het recht om te weten waarom jij het uiteindelijk niet bent geworden. Durf dat ook gewoon te vragen. Als iemand naar aanleiding van jouw cv en brief een afwijzingsberichtje stuurt, mail dan terug met je vragen of trek de stoute schoenen aan en bel voor een onderbouwing. Dit helpt je om de situatie te verwerken, maar ook om te leren voor eventueel volgende sollicitaties. Daarnaast mag je ook goed doorvragen als je gebeld wordt na een gesprek met een vervelende boodschap. Vraag waarom de keuze op iemand anders is gevallen, wat jij in het vervolg anders kunt doen of hoe jouw gesprekspartners het gesprek hebben ervaren. Juist door deze informatie te weten, kun je het ook beter los gaan laten. Je zit dan achteraf niet met vragen of zonder goede onderbouwing. 

Neem het niet te persoonlijk

Probeer een "nee" niet te persoonlijk te zien. Bedrijven zeggen vaak geen nee tegen jou als persoon. Er was toevallig iemand die beter in het profiel paste dan jij of er waren te veel geschikte sollicitanten voor de vacature, waardoor ze niet iedereen konden uitnodigen. Soms gebeurt het ook dat men tijdens een gesprek erachter komt dat jij qua karakter niet binnen de cultuur zou passen van de organisatie. Er is dan gewoon geen match tussen jou en de organisatie. Dat ligt niet per se aan jou of aan de organisatie waar je bij solliciteert, het komt een beetje van beide. Zie het als een relatie die je niet aangaat, omdat je op voorhand al weet dat het toch niet gaat werken en dat het toch geen match made in heaven is. Veel bedrijven beoordelen hun sollicitanten op die manier en andersom doen sollicitanten dan ook wel eens. Probeer die "nee" dus niet te persoonlijk op te vatten, het ligt echt niet alleen maar aan jou en waarschijnlijk doet een organisatie je ook een plezier door je niet aan te nemen. Dan was het toch niet meant to be. 




Houd het netjes

Het is logisch dat je kwaad of teleurgesteld bent als er niet voor jou is gekozen. Jij paste zo perfect in het profiel, hebben ze hun ogen in hun zakken zitten?! Het is heel verleidelijk om een vervelende mail te sturen of om stennis te schoppen tijdens je afwijzing, maar houd de eer aan jezelf. Bedank de recruiter voor het gesprek en geef aan dat het jammer is dat de keuze niet op jou is gevallen, maar probeer geen stennis te schoppen. Houd het netjes en laat je thuis tegenover je vertrouwde omgeving uit over de domheid van het bedrijf. Natuurlijk zou je ze het liefst even goed de waarheid willen vertellen, maar daarmee laat jij een slechte indruk achter en ze gaan je er ook niet alsnog door aannemen. 

Huil als dat nodig is

Met solliciteren komen ook de nodige huilbuien soms in je naar boven. Helemaal logisch en ook zeer herkenbaar. Je had je hoop zo gevestigd op de ene felbegeerde, toffe baan, maar helaas is het niet gelukt. Laat die emotie er ook zijn. Probeer je tijdens het gesprek in te houden, maar wees niet bang om daarna als een dramaqueen/king in huilen uit te barsten. Ook dat hoort bij het hele proces van de zoektocht naar een baan. Huilen kan soms ook echt even opluchten. Een "nee" kan ook gewoon heel hard binnen komen, zeker als je droomfunctie op het spel staat. Wees dan ook extra lief voor jezelf op dat moment met een warm bad, je lievelingsfilm of een cadeautje voor jezelf wat je al lang wilde hebben. Je mag jezelfs best wel even troosten. 




Besef je dat jij niet de enige bent die dit overkomt

Er worden dagelijks honderden sollicitanten afgewezen om wat voor reden dan ook. Jij bent echt niet de enige die daar pech in heeft. Zelfs degenen met een droomcarrière hebben in hun leven "nee" te horen gekregen voordat ze die droombaan te pakken hadden. Veel mensen hebben ook te horen gekregen dat ze niet geschikt waren, te weinig ervaring hadden of niet binnen de organisatiecultuur pasten en toch zijn zij via andere wegen bij hun ultieme baan terecht gekomen. Ook jij kan dat bereiken! Probeer kracht te putten uit mensen die ook vaak zijn afgewezen of aan wie verteld werd dat zij iets niet konden. Tegen Shakira was bijvoorbeeld gezegd dat zij nooit een zangeres zou worden, omdat ze voor geen meter kon zingen. En tegen Oprah Winfrey werd verteld dat ze niet geschikt was voor de televisie. Jij komt er echt wel, misschien niet bij dat ene bedrijf, maar vast wel op een andere manier!

Groei 

Probeer ook te leren van de "nee". Het is niet leuk, maar je kan er ook veel lessen uithalen. Daarom is dat doorvragen naar de redenen waarom de keuze niet op jou is gevallen zo belangrijk. Dat kun je meenemen in je proces en daaraan werken. Uiteraard komen daar soms hele nutteloze dingen uit, maar probeer de groei te halen uit de dingen waar wel concreet iets mee gedaan kan worden. Kwam je bijvoorbeeld heel zenuwachtig en onzeker over op het sollicitatiegesprek, dan kun je daaraan gaan werken. Kom je vaardigheden of ervaring te kort om aan je droombaan te beginnen, probeer dat dan bij te spijkeren. Of misschien was je juist te zelfverzekerd (wat als arrogant kan worden beschouwd), dan moet je weer een tandje wegnemen. Probeer van zulke feedback te leren en dit mee te nemen naar een andere sollicitatieronde. Op deze manier groei je als persoon, werk je aan je verbeterpunten en doe je het de volgende keer weer helemaal anders. 

Geef niet op en solliciteer verder 

Het is heel verleidelijk om te stoppen met solliciteren na een afwijzing en om bij de pakken neer te gaan zitten. Stomme bedrijven, stomme recruiters, stomme vacatures, alles is gewoon niet meer leuk. Probeer ondanks die tegenslag niet op te geven. Onthoud dat de aanhouder wint en dat jij die gave baan echt wel op een andere manier kan krijgen, Misschien niet bij dat ene bedrijf of misschien niet nu meteen omdat je wat ervaring mist, maar ooit zal jij er komen. Probeer altijd gewoon weer verder te zoeken naar vacatures en in je netwerk te laten weten dat jij open staat voor nieuwe uitdagingen. Probeer daarin ook zo concreet mogelijk te zijn wat je zoekt en wat je te bieden hebt. Er komen echt wel andere vacatures online die ook heel erg op jouw droombaan lijken. Sterker nog, er komt echt wel een organisatie waar jij helemaal 100% in past en die jou graag wil hebben als werknemer! En anders kun je altijd nog voor jezelf beginnen als echt alles tegen zit. De kunst is om niet op te geven bij een "nee" en om door te zetten. Zelfs als het even moeilijk is. Alleen dan krijg jij de baan die je heel erg graag wilt. Voor die "nee" bij dat ene bedrijf, gaan er weer een heleboel andere deuren voor je open. 


Hoe ga jij om met een "nee" naar aanleiding van je sollicitaties?

Reacties

  1. Heel mooi artikel! Een aantal jaar geleden had ik een heel zware sollicitatieperiode met veel afwijzingen. Dat vond ik echt heftig. De laatste keer dat ik aan het solliciteren was, kon ik er al veel beter mee dealen, mede omdat ik mijn gevoelens gewoon toeliet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan ook zo slecht omgaan met afwijzingen. Ik ga dan altijd helemaal aan mezelf twijfelen en piekeren over wat er niet goed aan mij is... Fijn artikel! Helpt om te relativeren en om er net even wat anders naar te kijken dan dat ik doe.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een goede tips! Ik heb eigenlijk nog nooit gesolliciteerd buiten mijn twee bijbaantjes, maar daar was ik vrijwel direct aangenomen. Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat als ik ben afgestudeerd en een baan ga zoeken. Volgens mij kan dat nog we heel pittig worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel mooie blog met zeer goede tips die zeker ooit van pas komen. Het was een plezier om te horen dat je van een afwijzing iets positief kunt maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!