Toffe musicals die jij zeker eens moet zien!

In het afgelopen anderhalf jaar heb ik een aantal musicals  gezien waar ik zeer enthousiast over ben en die mij zijn bijgebleven. Ik ben iemand die graag naar het theater gaat als er iets leuks te zien is en helemaal als het gaat om spektakel of iets unieks. Ik heb zowel twee Nederlandse als twee Vlaamse musicals gezien, wat het ook leuk maakte voor de afwisseling. Ik zal vertellen waar het plot over gaat en wat ik persoonlijk van de musical vond. Alle musicals die ik benoem worden nog steeds gespeeld, dus mocht je enthousiast zijn geworden, dan kun je nog steeds kaartjes ervoor kopen! 




Soldaat van Oranje


Een hele tijd geleden, in de zomer van 2018, heb ik Soldaat van Oranje gezien. De musical speelde toen al acht jaar, maar nooit eerder was ik erheen geweest, omdat ik dacht dat ik het niet leuk ging vinden. De film vond ik namelijk niet zo goed en ik dacht dat het heel erg op de film zou lijken. Echter was dit totaal niet het geval en heeft de musical al mijn verwachtingen overtroffen.
De musical gaat over het verhaal van Erik Hazelfhoff Roelfzema die op het moment dat de Duitsers Nederland binnenvallen in 1940 student is in Leiden. Door het uitbreken van de oorlog in Nederland, veranderen de relaties die hij met zijn vrienden heeft. Sommigen sluiten zich aan bij de aanhangers van Hitler, terwijl anderen het verzet ingaan. De personages moeten allemaal hun eigen keuzes maken. Vechten ze voor vrijheid of voor het volk en het land? Of blijven ze rustig studeren en doen ze niks? Kiezen ze actief de kant van Hitler? Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik. Erik kiest ervoor in het verzet te gaan en weet naar Engeland te komen. Daar wordt hij adjudant van koningin Wilhelmina, die daar onderduikt, om Nederland te bevrijden.

Persoonlijk vond ik de musical zeer indrukwekkend. Het verhaal alleen al is heel pakkend, zeker omdat het waargebeurd is. Ook de techniek van de musical vond ik heel bijzonder: motoren die over het podium rijden, geweren die "schieten", bombardementen die vallen. Ook zijn er een aantal scènes met water, waardoor het in de hele zaal ruikt naar zee. De acteurs gaan ook daadwerkelijk het water in. Over de acteurs gesproken, het spel was ontzettend geloofwaardig! Verwacht geen heel bekende acteurs, maar desondanks doen ze het heel goed. Ook de liedjes vond ik stuk voor stuk prachtig en heel passend. Het is bizar dat zoiets echt is gebeurd in Nederland. We mogen ook echt heel dankbaar zijn dat er zulke mensen als Erik waren die hebben gevochten voor onze vrijheid, waardoor we nu kunnen leven, zoals we nu leven.
Inmiddels is de musical al tien jaar te bewonderen in de Theatherhangaar in Katwijk aan Zee. Ik raad eigenlijk iedereen aan om deze musical eens gezien te hebben, aangezien het een stuk vaderlandse geschiedenis is waar iedereen zich van bewust zou moeten worden. Daarnaast is het gewoon een zeer indrukwekkende musical die je lang bij zal blijven. 



40-45


40-45 is een musical van Studio 100 en speelt momenteel nog steeds in het Studio 100 Pop-up theater in Puurs (België) en dit is eigenlijk de Vlaamse versie van Soldaat van Oranje, maar dan met het oorlogsverhaal van België. Het is een idee uit het creatieve brein van Gert Verhulst (van Samson). Het verhaal speelt zich af tussen 1940 en 1945 (vandaar de naam 40-45). Het verhaal gaat over de broers Staf en Louis. Staf is de studiebol van de twee en studeert geneeskunde, terwijl Louis maar een simpele "garagist" is. De broers zijn twee handen op één buik, maar verschillen onwijs in karakter. Dit is ook te merken wanneer de oorlog uitbreekt in België. Staf voegt zich bij de aanhangers van Hitler, terwijl Louis in het verzet gaat. Dit zorgt voor wrijvingen in de eerst zo hechte relatie tussen de broers. De ouders van de broers zien het gezin verscheuren

Toen ik Soldaat van Oranje had gezien, dacht ik dat die techniek goed was, maar 40-45 overtreft dat helemaal. In het pop-up theater wordt er gewerkt met rijdende tribunes. Er is geen podium. De acteurs spelen op een platte vloer, terwijl het publiek er op rijdende tribunes omheen cirkelt. Soms zit je in theater opstellen, de andere keer zitten we in een arena opstelling (tegenover elkaar) en bij intiemere scène's draaien de tribunes in een cirkel om de acteurs heen. Heel indrukwekkend! Ook het decor draait mee. Verder wordt gebruik gemaakt van rijdende auto's, vuur, pistoolschoten, een trein die binnen komt rijden en zelfs een neerstortend vliegtuig waar een belangrijke scène op plaats vindt. De acteurs zijn ook redelijk bekend (als je een beetje thuis bent in de Vlaamse BV's), de broers worden namelijk gespeeld door Jelle Cleymans (Staf) en Jonas van Geel (Louis). Het niveau van acteren ligt zeer hoog. Ook de liedjes waren prachtig en luister ik nog regelmatig terug via YouTube. Het verhaal van de musical was indrukwekkend, maar de techniek eromheen was helemaal verbluffend. Dit tilt theater naar een nieuw en hoog niveau. Als Nederlander is het Vlaams prima te verstaan, hoewel je niet alle woorden zal begrijpen als je niet vaak in contact komt met Belgen. Desondanks moet je deze musical gezien hebben, voor het verhaal, maar ook voor theater op next-level! 


Anastasia 


In december vorig jaar heb ik de prachtige musical van Anastasia gezien. Dit keer een wat luchtigere musical dan de vorige twee die ik heb benoemd. Het verhaal van de musical speelt zich af in 1907 in Sint-Petersburg waarin de koninklijke familie Romanov aan de macht is. Echter is dat niet van lange duur, aangezien er een aanslag op hen wordt gepleegd. Eén van de dochters van de Russische Tsaar blijkt deze aanslag te hebben overleefd. Deze dochter is natuurlijk Anastasia. Alleen leidt het meisje aan geheugenverlies, werd ze opgevangen in een weeshuis en heet ze sindsdien Anya. Jaren later komt ze erachter dat zij wel eens Anastasia zou kunnen zijn, door herinneringen die langzaam terugkomen. Ondertussen denkt haar grootmoeder dat niemand de aanslag heeft overleefd, maar Anya komt erachter dat haar grootmoeder in Parijs woont en wil haar overtuigen dat zij Anastasia is. Ze vertrekt dan naar Parijs. Terwijl iedereen om haar heen een dubbele agenda blijkt te hebben telt nog maar één ding: is Anya echt de illustere Anastasia Romanov of niet?

Ik vond dit een prachtige musical. De kostuums, de magie en mysterie van het verhaal, maar ook de zang het het spel vond ik erg mooi. Tessa Sunniva van Tol vertolkt de rol van Anastasia en ik had me ook geen betere actrice kunnen bedenken voor deze rol! Je gelooft gewoon dat zij Anastasia is. De techniek is echter niet zo spectaculair als 40-45 of Soldaat van Oranje, maar er wordt wel met digitale schermen gewerkt, waardoor je niet het gevoel hebt dat je naar een decor van karton aan het kijken bent. Ik vond het een heel mooi verhaal en het heeft ook echt iets magisch. De musical draait nog in het Circustheater in Scheveningen en momenteel zijn kaartjes met flinke korting te koop. Mocht je van het royale en van mysterie houden, dan kan ik je deze musical zeker aanraden!



Daens


Tot slot heb ik afgelopen weekend de musical Daens gezien. Wederom een productie van Studio-100, in hetzelfde theater in Puurs, met dezelfde indrukwekkende techniek van de rijdende tribunes, de komst van treinen en vuur. In deze voorstelling spelen ook paarden en honden mee, wat het ook wel heel leuk maakte! Ook hier kun je dus weer techniek van hoog niveau verwachten! Echter is het verhaal wel anders. Het verhaal gaat over Adolf Daens, een priester in de stad Aalst (België). Het is 1888 en de leefomstandigheden voor arbeiders zijn slecht. De industrie is de heersende sector binnen de stad. Er is sprake van armoede en kinderarbeid. Veel mensen sterven aan ziektes, aan ongelukken in de fabrieken of van de honger en slechte hygiëne. De plaatselijke industrieel heeft de helft van zijn arbeiders ontslagen en wordt gesteund door de voorzitter van de Katholieke Partij. Priester Adolf Daens verzet zich tegen deze wantoestanden in de fabrieken en tegen deze ontslagen. Hij vindt dat er iets gedaan moet worden aan de omstandigheden van het proletariaat. De rijkere klasse, de bourgeoisie, zouden meer moeten delen met de armen, echter weigeren zij dit te doen. Daens zet zich hiervoor in en richt een politieke partij op. Echter keurt de katholieke kerk dit niet goed en vindt er een strijd plaats tussen de groep die conservatief is (de katholieken en de fabriekseigenaren) en de groep die verandering wil (de socialisten en de armen). Dit zorgt voor veel problemen tussen beide groepen. Het verhaal is gebaseerd op het daadwerkelijk gebeurde verhaal van Adolf Daens. 

Ook dit verhaal heeft behoorlijk wat indruk op mij gemaakt. Wat heftig dat mensen in zulke omstandigheden hebben geleefd (en in sommige landen nog steeds zo leven) en dat Daens zich hier zo voor heeft ingezet, terwijl dat in die tijd echt not-done was, vanwege het strenge geloof. Ook in deze musical zitten weer grote Vlaamse namen, zoals Peter van der Velde, Free Souffriau, wederom Jelle Cleymans en Peter Thyssen. De liedjes vond ik passend en lieten ook echt de pijn voelen die die arbeiders ervaren moeten hebben. Ik vond het echt een prachtig verhaal en ook deze musical zal mij nog lang bijblijven. De kaartjes voor deze musical gaan erg hard. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen, maar mocht je dit ook leuk lijken, dan zou ik zeker proberen of je nog kaartjes kan bemachtigen. Het is het zeker waard. 


Wat is jouw favoriete musical?

Reacties

  1. Ik heb er toevallig nog een artikel over ingepland staan! Ik denk dat mijn favorieten toch wel Soldaat van Oranje en Next to Normal zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soldaat van Oranje vond ik ook echt zo gaaf! ik moet er ook meer gaan inplannen,.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anastasia heb ik tijdens de kerst ook gezien en vond ik prachtig! Echt een hele mooie musical. Die liedjes, de kostuums en het decor, geweldig. Ik ben nu wel benieuwd geworden naar de andere drie musicals die je beschrijft en helemaal die van Studio 100. Lijkt me erg spectaculair! Als Corona weer voorbij is, hoop ik weer een musical te mogen bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hou van Musicals, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik der maar ene heb gezien dan in een mooie zaal. Maar mijn Anastasia wil ik wil graag eens zien. Ik zie ook graag Musicals als film dan, zijn ook soms prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!