Recept: Vegan spaghetti bolognese

De klassieke spaghetti bolognese is bij velen een favoriet. Bij mij vroeger ook toen ik nog vlees at. Echter eet ik nu al bijna twee jaar plantaardig en was spaghetti bolognese daarom geen optie meer voor mij. Inmiddels heb ik een heerlijk recept voor een vegan spaghetti bolognese. In plaats van gehakt, gebruik ik groene linzen. Erg lekker en voedzaam en het doet me denken aan het gehakt, omdat het dezelfde smaken en dezelfde verzadiging heeft. Ben jij benieuwd hoe je zoiets lekkers maakt? Bij deze deel ik het recept. 





Benodigdheden

Voor 4 personen:
  • 200 gram gedroogde groene linzen
  • 1 grote witte ui of 2 kleintjes
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 2 puntpaprika's 
  • 1 wortel
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 blik tomaatblokjes (400 gram)
  • 1 pakje gezeefde tomaat (zonder toevoegingen en 500 gram)
  • 3 laurierbladeren
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Oregano 
  • Italiaanse kruiden
  • Paprikapoeder
  • (Volkoren) spaghetti

Recept 

1. Was de groene linzen en laat deze een tijd weken. Het liefst zet je ze in de ochtend in het water en gebruik je ze in de avond als je gaat koken, maar bij minder tijd laat je de linzen minstens 3 uur weken. Het is belangrijk om gedroogde groene linzen te gebruiken, omdat je wilt dat alle kruiden in de linzen trekken en dat de linzen gaar worden in de tomatensaus, zodat alle smaken goed worden opgenomen. 

2. Maak de wortel schoon en snij deze in kleine plakjes. Kook de wortel voor 10 minuten, zodat deze straks makkelijker gaar wordt in het geheel. 

3. Snijd de teentjes knoflook in plakjes en snipper de ui(en)

4. Was alle groenten. Snijd de courgette in blokjes van ongeveer 1 cm, net als de paprika's. Snijd de champignons in dunne plakjes.




5. Verhit wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook voor 2 tot 3 minuten tot ze wat glazig worden. 

6. Voeg de puntpaprika's toe en bak deze voor drie minuten mee op een middelhoog vuur. 

7. Voeg dan de courgette en de wortel toe en bak ook deze voor drie tot vijf minuten mee.

8. Daarna voeg je de champignons toe. Bak deze mee tot ze zijn geslonken.




9. Vervolgens kun je de geweekte linzen aan het geheel toevoegen, samen met de tomaten uit blik en de helft van de gezeefde tomaten.

10. Roer het geheel goed door en voeg van alle kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, Italiaanse kruiden en paprikapoeder) 1 theelepel toe. Schep het geheel goed om en voeg tot slot de drie laurierbladeren toe. Meng deze in de saus en doe de deksel op de pan. Laat het geheel vijftien tot twintig minuten stomen in de pan, Vergeet niet om af en toe alles om te roeren. 

11. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakkingswijze. Mocht je bolognese te veel vocht verliezen, voeg dan een scheutje kookvocht van de spaghetti toe aan de saus.




12. Na vijftien tot twintig minuten is je saus klaar. Voeg als laatste de andere helft van het pakje gezeefde tomaat toe, anders is je saus vrij droog, aangezien de linzen al het vocht hebben opgenomen. Verwarm de saus nog kort. Verwijder de laurierbladeren en voeg de spaghetti toe aan je saus, zodat de spaghetti de saus goed kan opnemen. 

13. Tijd om te serveren! De bolognese saus kun je overigens ook makkelijk invriezen en tot drie maanden bewaren, mocht je te veel over hebben. 

Eet smakelijk!




Lijkt deze vegan spaghetti bolognese jou lekker?




Reacties

  1. Dit ziet er echt heel goed uit! Ik zou nooit aan groene linzen als gehaktvervanger hebben gedacht. Heb zelf alleen rode linzen geproefd en die vind ik niet heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk. Ik eet wel vlees, maar dit lijkt me ter afwisseling wel lekker. Vlees hoef je natuurlijk ook niet elke dag te eten. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat lijk me zo lekker! Ik probeer zelf ook minder vlees te eten en ik hou echt van pasta's, dus ik zou dit wel eens een keer willen proberen! Al die groenten vind ik heel lekker, dus dat moet vast wel goedkomen. Creatief om linzen als vleesvervanger te gebruiken. Ik ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt als een heerlijke vervanger, ik ga het zeker een keer uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat klinkt dat heerlijk, zeg! Linzen vind ik altijd erg lekker, maar ik heb nog nooit verse linzen op deze manier klaargemaakt. Misschien toch eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!