5 dingen die buiten mijn comfortzone zijn, maar die ik graag eens wil proberen

Iedereen heeft wel eens iets wat hij/zij graag wil doen, waarvan diegene denkt: wauw, dat is gaaf om te doen, maar dat durf ik niet! Daar ben ik vast niet goed in. Ik sta vast voor gek of ik word raar aangekeken door anderen als ik dit ga doen. Ook ik heb van die dingen die ik graag zou willen ondernemen, maar die buiten mijn comfortzone vallen. Nu is jezelf uitdagen iets wat ik belangrijk vind en daarom wil ik binnenkort ook concreet gaan werken aan deze dingen die ik graag zou willen, maar niet goed durf. Hierbij geef ik een overzicht van de dingen die buiten mijn comfortzone liggen, maar die ik graag wil uitproberen.1. Leren stijldansen


Iets wat ik al als klein meisje wil is leren stijldansen. Vroeger keek ik altijd naar het RTL4 programma Dancing with the Stars en ik was altijd helemaal verliefd op de mooie kleding, de classy manier van dansen en op het feit dat je samen met een sterke man danst. Ik zou zelf ook graag willen stijldansen. Het lijkt me zo leuk om een wals, quickstep, tango of een jive te kunnen dansen. Alleen zijn er wel een aantal aspecten die mij tegenhouden om dit te leren. Allereerst een partner. Mijn vriend staat er niet echt om te springen deze dansen te leren. Voor een eventuele weddingdance vindt hij het prima, maar als vaste hobby lijkt hem dit niks. Dan zou ik dus met een vreemde man moeten dansen. Dat vind ik best spannend, want dit is natuurlijk vrij intiem! Ten tweede ben ik bang dat ik er niks van bak. Die mensen bij Dancing with the stars hebben natuurlijk fulltime de tijd om te oefenen, maar dat geldt niet voor mij. Ik ben dan bang dat het tegenvalt, omdat ik er niet meteen heel goed in ben. Tot slot houdt het financiële aspect mij ook een beetje tegen. Ik ben maar een student en stijldanslessen zijn niet gratis. Enfin, ik wil mij binnenkort toch gaan oriënteren op een goede en leuke dansschool waar ik dit kan leren, aangezien het wel een droom van mij is om dit te leren. Dromen moet je verwezenlijken en dat wil ik ook graag binnenkort doen! 


2. Netwerken op een georganiseerde bijeenkomst met werkgevers 


Als ik iets spannend vind, is het wel netwerken of naar gelegenheden gaan waar veel (onbekende) mensen zijn met wie je dient te socializen. Mij begeven tussen mensen die ik niet ken en waarmee ik interactie dien te hebben, is sowieso een punt dat buiten mijn comfortzone ligt. Presentaties geven en voor grote groepen spreken waarbij alle ogen op mij gericht zijn, vind ik dan weer totaal niet spannend, maar zodra ik in een menigte kom waar iedereen elkaar al kent en aardig lijkt te vinden, vind ik het lastig om daartussen te blenden en om een gesprek met iemand aan te knopen. Echter gaat mijn laatste jaar als student in en worden er op mijn universiteit regelmatig van dit soort bijeenkomsten georganiseerd, zodat je als starter aan een baan kan komen en werkgevers kan spreken. Ik wil graag aankomend schooljaar deelnemen aan dit soort bijeenkomsten, maar dat vind ik zo spannend. Ik ben gewoon geen netwerker. Toch is het belangrijk voor mijn toekomst en ga ik deze uitdaging aan. Zodra er volgend jaar weer reclame wordt gemaakt voor zo'n bijeenkomst, ga ik mij gewoon inschrijven. Ik zal er dan enorm tegenop gaan zien, maar ik vind dat ik mezelf moet pushen om dit te doen. Alles voor een potentiële baan!


3. Leren schaatsen


Iets anders wat ik graag wil leren is schaatsen. Alleen ook dit ligt een beetje buiten mijn comfortzone. Ik heb heel vroeger wel eens geschaatst, maar dat was éénmalig. Ik vind het eigenlijk heel gek om als 23-jarige te staan klungelen op schaatsen. Eigenlijk moet ik daar gewoon maling aan hebben en het gaan leren, maar toch ben ik dan bang dat andere mensen gek naar me gaan kijken, omdat ik er niks van bak. Toch wil ik het deze winter eens gaan proberen. Mijn vriend kan wel schaatsen en samen met hem zou ik naar een schaatsbaan willen om het samen romantisch te oefenen. Oké, volgens mij is het veel minder romantisch dan ik voor ogen hebt, maar we gaan het zien. Het is in elk geval iets wat ik graag wil proberen en ook zou willen leren.4. Vaker vragen stellen in grote groepen


In grotere groepen hou ik mijzelf meestal op de achtergrond. Ik geef antwoord als er een vraag aan mij wordt gesteld of als mij gevraagd wordt iets toe te lichten, maar wanneer ik niet word aangewezen hou ik meestal mijn mond en luister ik liever. Ik kreeg van een professor op mijn universiteit de tip om bij elke seminar, bijeenkomst of presentatie die je bezoekt minstens één vraag te stellen. Zo trek je aandacht van mensen met wie je (eventueel) wilt netwerken en toon je oprechte interesse. Daarnaast is het helemaal niet verkeerd om vragen te stellen als je iets niet snapt of als je ergens meer over wilt weten. Dat vond ik een interessant inzicht. Meestal stel ik bij dat soort gelegenheden geen vragen, omdat ik bang ben dat ik domme vragen stel. Als je eenmaal een vraag stelt, zijn natuurlijke alle ogen op jou gericht. Ik wil er dus aan werken om vaker in publiek een vraag te stellen en niet te schromen omdat deze dom of raar zou kunnen zijn. 5. Durven onderhandelen


Hoewel dit nu nog niet zo van toepassing is, zal ik er over een tijdje aan moeten geloven. In 2020 ga ik op zoek naar een baan en een koophuis. Voor een baan zul je een salarisonderhandeling krijgen als je eenmaal bent aangenomen. Als starter ben ik vrij sceptisch, want wie wil mij nu een bepaald bedrag betalen dat ik wens? Aan de andere kant kun je ook laten zien wat je op dat moment waard bent en mag je best voet bij stuk zetten om een bepaald bedrag naar binnen te halen. Dat zal ook zo gaan bij een een huis. Ik mag best wel een bod doen op wat ik een bepaald huis waard vind. Hetzelfde geldt voor het aanschaffen van meubels bij een speciaalzaak, daar kun je ook nog wel eens korting afdingen als je veel koopt. Dit lijkt mij best wel lastig, aangezien ik er altijd maar vanuit ga dat bepaalde dingen ook een bepaalde prijs waard zijn, zonder daar mijn eigen mening over te vormen. Ik zie wel om mij heen dat mensen die onderhandelen wel vaker mooie bedragen weten op te tikken voor dingen die ze kopen of salaris dat ze verdienen. Hier zo ik best wel wat assertiever in mogen worden. Gelukkig heb ik nog een jaartje om me voor te bereiden. Misschien is een cursus in onderhandelen toch geen slecht idee? Of mij verdiepen in boeken die hierover gaan. 


Wat zou jij graag buiten je comfortzone willen doen?
Reacties

 1. Leuke haalbare dingen! Een tip voor (goedkoper en wellicht laagdrempeliger) zijn studenten stijldansverenigingen, in bijna elke studentenstad is er wel een. Ik dans zelf ook en vind het heel erg leuk. Ermee beginnen eerst ook eng (mede door het geen vriend hebben die als danspartner kon dienen), maar met leeftijdsgenoten toch een stukje minder dan bij een dansschool.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi lijstje, en juist leuk dat je jezelf op deze manier wilt uitdagen. Netwerkbijeenkomsten kunnen echt wel heel gezellig en waardevol zijn, dus raad het je zeker aan! Het is even spannend, maar uiteindelijk zal je zien dat het best meevalt ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie uitdagingen voor jezelf! Vooral netwerkbijeenkomsten en onderhandelen kunnen spannend zijn. Wat leuk dat je wilt leren stijldansen en schaatsen. Je bent nooit te oud om te leren, dus daar moet je zeker eens voor gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi lijstje met stuk voor stuk nogal spannende, maar ook heel gave dingen! Netwerkbijeenkomsten vind ik ook nog steeds doodeng. Toch denk ik dat je er wel heel veel aan kunt hebben. Wat goed dat je het dus toch wilt doen! Onderhandelen over salaris vond ik de eerste keer dat ik het deed ook echt heel eng. Inmiddels ben ik er wat handiger in geworden. Het is verbazingwekkend dat het vaak echt wel lukt als je het gewoon probeert.
  Stijldansen lijkt me trouwens ook heel gaaf, maar dansen met een vreemde man lijkt me inderdaad wel erg spannend. Het leukste is dan toch om het met je vriend of eventueel bijvoorbeeld je broertje of vader ofzo te doen, omdat je hen goed kent. Alhoewel ik mijn broers en vader ongetwijfeld nooit zover zou krijgen :P

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!