Recept: Pasta frutti di mare

Wat ben ik toch dol op zeevruchten! 95% van de tijd eet ik zo veel mogelijk plantaardig, maar een paar keer per jaar gun ik mezelf een stukje vis of wat zeevruchten. Garnalen, mosselen, krab, kreeft, coquilles; ik vind het allemaal even lekker! Way back at ik in een restaurant eens spaghetti frutti di mare. Er ging een wereld voor mij open. Zeevruchten in een pasta? Beter kan bijna niet! Alleen merkte ik dat ik in veel restaurants dan een pastasaus kreeg met voornamelijk tomaat, basilicum en zeevruchten. Dat vond ik wel een beetje karig qua groenten... Ook werd er nooit volkorenpasta gebruikt. Aangezien ik gezond eten enorm belangrijk vind , heb ik mijn eigen pastasaus voor frutti di mare ontwikkeld en deze deel ik met jullie. Deze zit bomvol groenten, maar de zeevruchten komen hierin ook erg goed tot hun recht. 






Benodigdheden

Hier benoem ik alle ingrediënten en keukengerei die je nodig hebt om dit recept te maken.

Ingrediënten voor circa 4 personen:
  • 300 gram (volkoren)spaghetti (75 gram per persoon) 
  • 200 gram garnalen 
  • 200 gram surimi
  • 150 gram gekookte of ingevroren mosselen 
  • Pakje gezeefde tomaten (500ml)
  • Een handvol tomaatjes (ik gebruik meestal romaatjes of honingtomaten) 
  • 200 gram prei
  • 1 grote aubergine
  • 4 zoete puntpaprika's
  • 4 bosuien
  • 4 tenen knoflook
  • 3 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel chilipoeder voor spice (optioneel)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • (olijf)olie om in te bakken
Tip: Je kunt in de supermarkt vak ook een frutti di mare mix vinden in de diepvries of in het vers vak. Alleen daar zit vaak nog octopus of inktvis doorheen. Zelf vind ik dat niet zo lekker, maar mocht jij daar wel van houden, dan kun je het daar samengesteld kopen. 

Keukengerei
  • Pan om de pasta in de koken
  • Grote pan om de pastasaus in te maken
  • (houten)lepel
  • Mes
  • Snijplank 
  • Vergiet




Bereidingswijze 

1. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking.

2. Snij de bosuien in ringetjes en was deze in het vergiet onder de koude kraan.

3. Snij de knoflook fijn, snij de zoete puntpaprika's en aubergine in blokjes.

4. Snij de prei fijn en was deze in het vergiet onder de koude kraan.

5. Doe een scheutje olie in de pan. Als deze warm is, voeg je de knoflook en bosuien toe. Bak deze op een hoog vuur voor een minuutje.

6. Voeg de zoete puntpaprika toe en bak deze voor drie minuutjes mee.

7. Voeg vervolgens de blokjes aubergine toe en bak ook deze voor een aantal minuten mee, tot deze wat bruiner van kleur wordt.




8. Voeg de prei toe en zet het vuur wat lager. Schep het geheel goed door tot de groenten zijn geslonken en wat zachter zijn.

9. Voeg de gezeefde tomaten toe. Schep het geheel goed door en voeg daarna de drie eetlepels Italiaanse kruiden en één theelepel chilipoeder (optioneel) toe aan het geheel. Zet het op een laag vuur en laat de kruiden even intrekken (circa vijf minuten).

10. Was de mosselen, garnalen en surimi in het vergiet. Laat de zeevruchten even goed uitlekken. Daarna kun je ze toevoegen aan de pastasaus. Let op: als je deze zeevruchten rauw gekocht hebt, laat ze dan vijf minuten meekoken met de saus. Als je ze gegaard gekocht heb, zorg er dan voor dat je ze pas toevoegt als de saus bijna klaar is, anders krimpen ze en worden ze droog van smaak.



11. Voeg de gekookte spaghetti toe bij de saus en meng het geheel goed door elkaar. Het is de bedoeling dat de spaghetti helemaal bedekt wordt door de saus. 

11. Snij een aantal kleine tomaatjes (cherry of romaatje) en voeg deze als laatste toe toe aan de pasta.

12. Het eten is klaar! Serveren maar! Lekker, simpel, gezond en toch enorm smaakvol! Lekker voor elke liefhebber van pasta en zeevruchten! Eet smakelijk!




Ga jij dit recept uitproberen?

Reacties