Recept: Ratatouille

Het is weer tijd om een lekker recept met jullie te delen. In deze blog laat ik jullie zien hoe je een hele lekkere ratatouille maakt. Een ideaal recept voor als je weinig tijd hebt om te koken, maar toch een hele gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Het is binnen een half uur klaar en het is  erg lekker! Het voordeel aan dit gerecht is ook dat het een eenpansgerecht is, dus weinig afwas na afloop! Kijken jullie mee?





Wat heb je nodig?

Dit recept is voor ongeveer 2 tot 3 personen. De volgende ingrediƫnten heb je nodig voor de ratatouille:

* 1 courgette
* 1 aubergine
* 1 ui (mag ook een rode ui zijn)
* 5 tenen knoflook (ik gebruikte een hele, verse knoflook)
* 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
* 4 takjes verse tijm (kan ook tijm uit een potje zijn, dan is het ongeveer 5 theelepels)
* Olie om in te bakken 

Tip: Je kunt ook verse tomaten gebruiken, alleen moet je er dan nog wel wat tomatensap bijgieten. Verse tomaten geven te weinig vocht af voor dit recept, daarom is het handiger om voor tomatenblokjes uit blik te kiezen. Daar zit vaak al tomatensap in. 



De keukengerei die je nodig hebt zijn:
* Een grote pan met een deksel
* Een (houten) lepel
* Mes om je groenten te snijden
* Snijplank 

Bereidingswijze 

1. Snipper de ui (ik was lui en had een bakje uisnippers gekocht) en maak de knoflook fijn. De knoflookteentjes kun je in een knoflook pers doen, maar je kunt ze ook fijn hakken.

2. Snij de courgette en aubergine in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Je moet zelf maar kijken of je grove of fijne stukjes lekkerder vindt, ieder zo zijn voorkeur!



3. Verwarm wat olie in de pan en bak de ui en de knoflook tot ze een lichtbruine kleur hebben.



4. Voeg vervolgens de blokjes courgette en aubergine toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee. Probeer de blokjes goed te husselen, anders wordt niet alles tegelijk gebakken. Zorg ook dat je de aubergine goed gaar laat worden. Deze kun je namelijk niet rauw eten, daar zit een giftig stofje in. Dus laat het goed doorbakken op een middelhoog vuur.



5. Zet het geheel op een laag vuurtje en voeg de tomaten toe.



6. Voeg vervolgens de takjes tijm (of de tijm uit het potje) toe en roer het geheel goed door. 

7. Zet de pan op een middellaag vuur en doe de deksel op de pan. Laat het geheel nog een kwartier stomen. Let goed op of er nog voldoende vocht van de tomaten komt, want het geheel wordt door dit vocht gaar gestoomd. Mocht er vocht verdwijnen, zet het vuur dan lager of voeg wat tomatensap toe.
Vergeet niet om af en toe het geheel nog even goed om te scheppen.



8. De ratatouille is klaar! Je kunt gaan opscheppen. Eet smakelijk!


Serveertip: Bij de ratatouille kun je ervoor kiezen om er rijst bij te koken of (gepofte) aardappeltjes erbij te doen. Verder is het een vegetarisch gerecht, maar uiteraard kun je er ook voor kiezen om er nog een stukje vlees of vis bij te bakken.

Wat vinden jullie van dit recept? 

Reacties

  1. mijn moeder maakt dat ook wel eens. echt super lekker! alleen zij doet er ook nog groene en rode paprika doorheen en volgens mij gebruikt ze geen tijm, maar rozemarijn. deze versie met tijm lijkt me ook wel lekker.

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!