Mijn bezoek aan de Harry Potter expositie

Afgelopen vrijdag ben ik samen met mijn vriendin Suzanne naar Utrecht gegaan, om de Harry Potter expositie te bezoeken. Ik weet al heel lang dat deze naar Nederland zou komen en natuurlijk moest ik er ook heen als groot Harry Potter fan! Ik neem jullie vandaag ook mee in de expositie en hoop jullie te inspireren om ook een kijkje te nemen! 


Om 15:30 hadden Suzanne en ik toegang tot de expositie. Het is namelijk zo dat je online je kaartje dient te bestellen en dan een tijdvak aanklikt waarop je komt, zodat wordt voorkomen dat alle bezoekers op eenzelfde tijdstip komen. Dan wordt het veel te druk en op deze manier wordt daar rekening mee gehouden. Wij waren er al om 14:50, maar we moesten ook nog een tijdje in de rij staan voor de expositie, waardoor we pas om 15:45 naar binnen konden. Het was voor een vrijdag echt nog vrij druk, maar misschien speelt het mee dat de voorjaarsvakantie die dag ook ging beginnen.

De expositie begon met een sorteerceremonie, zoals in de Harry Potter films en boeken! Ik en Suzanne wilden heel graag gesorteerd worden, maar helaas werden er kleine kinderen (zoals altijd) uitgekozen om op de kruk te zitten en de hoed op hun hoofd te zetten. De tovenaar dit die geheel begeleidde, vroeg aan de kinderen wat hun favoriete personage was en op basis daarvan werden ze bij de afdelingen ingedeeld. Een jongetje zei dat hij Voldemort het leukste personage vond, omdat hij hem wel grappig vond...

Na de ceremonie, konden we naar binnen en zagen we fragmenten van de film en de grote rode Hogwartsexpress. Een 'tovenaar' begeleidde ons naar de ruimte van de expositie en daar begon het geheel!

Het begon met de dikke dame, die echt bewoog. Het was de wel bekende scène uit de film dat zij aan het zingen is en dat het glas breekt (ze breekt het zelf), omdat ze zo 'zuiver' zingt. Echt heel mooi nagemaakt!

 Daarnaast zagen we de slaapzaal van Harry en Ron. De echte bedden stonden daar, met die gordijntjes. Ook daar stonden wat herkenbare voorwerpen uit de films. Waaronder de schooluniformen van Harry en Ron. De linker is van Harry en de rechter is van Ron, maar dat was denk ik wel duidelijk! En natuurlijk staat in het midden het gouden ei. Dit ei won Harry in de vierde film voor het schooltoernooi. In dit ei zat de aanwijzing voor zijn volgende opdracht!

 Alle lessen waren ook tentoongesteld. Zo dus ook waarzeggerij, waar we de spullen zagen die de leerlingen in de film gebruikten voor dit vak. Hier is het kopje van de Grimm, waarmee Harry zijn dood voorspeld werd in de film. Deze zat in een vitrine, samen met wat andere voorwerpen.

 Hier zie je diverse voorwerpen, zoals het boek dat Harry van Hagrid kreeg met foto's van zijn ouders. De brief die Harry ontving voor hij naar Zweinstein ging. De Marauders map, de toverstok van Harry en zijn bril. Deze waren ook achter een vitrine gezet, zoals vele voorwerpen. Je mocht ook niets aanraken daar.

Herkennen jullie misschien de twee rechtse outfits? Die zijn van Luna en Neville!
En natuurlijk moest ik even een Mandragora uit zijn pot trekken, zoals in de film. Ik was alleen wel mijn oorwarmers vergeten op te zetten, waardoor ik flauwviel. Wat een schreeuw kwam er uit zo'n klein wezentje!
Hier zie je de outfit en de befaamde kattenbordjes van Umbridge uit de vijfde film van Harry Potter. Letterlijk heel dat stuk op de tentoonstelling was ook roze en ik vond het een leuk detail dat die kattenbordjes daar ook echt gingen, alleen bewogen ze niet.

Het strafwerk van Harry met die veer die heel je hand open haalt. I must not tell lies. Dat zullen we in elk geval niet snel vergeten!Het boek, de elfjes, het aardmannetje en het prachtige schilderij van onze grote vriend Gilderoy Lockhart! Hij was professor defense against the dark arts in de tweede film en hier stonden al zijn spullen tentoongesteld. Ik vond het serieus heel grappig dat ik dat boek van hem zag liggen in de vitrine. Leuk detail!

De Nimbus 2000 en de Nimbus 2001 (van Harry en van Draco). De bezems zagen er in het echt kleiner uit dan in de film, maar ik betwijfel of ze deze ook echt gebruikt hebben voor de films. Misschien wel als ze er niet op zitten, maar wanneer ze er wel op zitten, gebruikten ze altijd zo'n zadeltje.


Toen gingen we even op visite bij Hagrid en zagen we dat enge monsterboek in de vitrine staan. Deze komt in de derde film voor en moet je aaien als je hem wilt lezen, anders wordt hij gevaarlijk en bijt hij je hand eraf.

Hagrid vond het vast niet erg dat ik even in zijn reuzen fauteuil plaats nam. Het was echt een hele grote fauteuil. Ik denk dat ik er wel vier keer in pas! Misschien wel vijf...

Op dit plaatje zie je alle Horcruxes dit Harry moest vernietigen om Voldemort te verslaan: de beker van Huffelpuff, het diadeem van Ravenclauw, het medallion van Zwadderich, de ring en het dagboek. Alleen Nagini de slang en Harry zelf zijn er niet,  maar dat zijn geen voorwerpen.

Gezocht....


Deze outfits herken je vast wel van de laatste film, waarin iedereen vocht voor zijn leven in de slag om Zweinstein. Van links naar rechts: Neville, Harry, Hermione, Ron. Zie je ook dat Neville (Matthew Lewis) veel langs is dan Harry (Daniel Radcliffe)?

Aan het einde van de tentoonstelling kwam je terecht in de great hall, waar alle balkleding van de vierde film te zien was. De mooie jurk van Hermione stond er ook en man, wat was ik daar verliefd op geworden zeg! In  het echt was hij net zo mooi als in de film en het liefste had ik hem van de pop getrokken en zelf aangetrokken. De jurk was echt prachtig! Leuk om hier te zien. Volgens mij heb ik er ook best lang naar staan kijken, zo mooi vond ik het!


Nog een leuk detail, hier zijn stukken uit The Daily Prophet. Het linker artikel komt uit de tweede film en gaat erover dat Harry de boekenwinkel instapte en samen met Gilderoy Lockhart op de foto ging, omdat ze beide 'beroemd' zijn. Het rechter artikel ging over de Weasley's, die geld hadden gewonnen om naar Egypte te gaan om Bill te bezoeken. De toverstaf die over het artikel heen ligt, is van Luna Lovegood.

Tot slot stond mijn grote vriendje Dobby ook nog in de great hall en keek hij mij heel lief aan met zijn tennisbal ogen! Ik was helemaal happy toen ik hem daar zag staan, want hij is echt een van mijn lievelingspersonages! Rest in piece Dobby!


Alle foto's die ik hier heb laten zien, zijn een impressie. Er is nog veel meer te zien dan dit, maar voor mij waren dit de hoogtepunten!


Eindoordeel

Ik vond het persoonlijk een hele leuke tentoonstelling. Als groot Harry Potter fan vond ik dit heel leuk om eens gezien te hebben. Er zijn veel rekwisieten uit de film terug te zien en de tentoonstelling is heel mooi en breed opgezet. Het was soms wel wat donker in de ruimtes, waardoor je niet alle voorwerpen even goed kon zien en daarnaast stonden bepaalde voorwerpen ook te ver van de toeschouwer af, waardoor je niet alles goed in detail kon bekijken. Dat vond ik een minpunt. Wat ik ook jammer vond was dat alles zo duur was in de souvenir winkel. Alle spullen die te koop waren, kostten tien euro of meer en dat had ik er niet voor over. Het kaartje voor de tentoonstelling zelf was al 22 euro, dus voor een arme student is dat al best wat geld. Vandaar dat ik aan het einde ook niets gekocht had. 


Wat ook jammer was, was de informatie. Die was vrij beperkt. Voor mij was dat niet erg, want ik ben een Harry Potter expert, maar als je er niet zo veel vanaf weet of alleen de boeken hebt gelezen, dan kan de informatie wat beperkt voor je zijn. Het is niet zoals in een museum dat de bordjes enorm uitgebreid zijn. De informatie op de borden bevat vaak maar 1 tot 4 zinnetjes. Heel soms, wanneer je een nieuwe kamer van de tentoonstelling betreed, staat er een soort boek met wat meer informatie. Alleen dat weet je waarschijnlijk ook al door de films.

Suzanne en ik deden er in totaal bijna 2 uur over om de tentoonstelling te zien. Dit kwam vooral door de drukte. We namen echt de tijd en wachtten geduldig op ons beurt bij bepaalde dingen die we wilden zien, want natuurlijk wilden we alles gezien hebben voor we vertrokken. Sommige mensen daarentegen, hadden enorme haast en waren continu aan het duwen en zich er langs aan het wurmen. Ga er niet heen als je geen tijd of geduld hebt, want dan is dit niets voor jou! Je moet echt op je beurt wachten en de tijd nemen. Als het niet druk was geweest, waren we waarschijnlijk binnen een uur klaar. 

Een leuk positief punt aan de tentoonstelling vond ik de interactieve dingen die je kon doen. Je kon namelijk mandragora's uit potten trekken, oefenen met de slurk bij de ringen van zwerkbal en gesorteerd worden aan het begin. Dat is wel een leuke ervaring! Ook vonden wij het leuk dat er echt heel veel voorwerpen en outfits te zien waren. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorwerpen en outfits, maar de meest belangrijkste en bekendste zie je terug op de tentoonstelling. Je krijgt echt het gevoel dat je daar op de filmset rondloopt en dat maakt deze tentoonstelling heel leuk.


Al met al vond ik het als fan wel een gave tentoonstelling en zou ik je zeker aanraden om ook te gaan. De tentoonstelling is tot eind juni nog te zien in Cinemex in Utrecht. Dus, mocht je erg nog graag heen willen, doe dat dan zeker! Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen als je, net als ik, een groot fan bent. 


Lijkt het jou leuk om naar deze tentoonstelling te gaan? 


Reacties

 1. wat gaaf dat je daar geweest bent. ik ben nu echt super jaloers, want ik wil daar ook echt heel graag heen. je foto's zijn echt geweldig het ziet er heel leuk uit! volgens mij kun je er echt veel zien uit de films. jaloerssss!!! maar ik lees net dat hij er tot juni is, dus ik moet even in mijn omgeving kijken wie er met mij mee wil gaan naar de tentoonstelling. door deze blog ben ik nog enthousiaster geworden dan ik al was! ik wil ook!!!

  xoxo djolie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's! Zo krijg ik meteen een goede indruk van de tentoonstelling. Ik ga begin april pas samen met twee vriendinnen en ik heb er heel veel zin in. Echt leuk om een sneakpeak te krijgen en je ervaring te lezen. Wij zullen er ook wel rekening mee moeten houden dat het druk is. Het is zo irritant als mensen gaan duwen als ze haast hebben... Ik hoop dat dat bij ons minder gaat zijn. Ik heb er nu al zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke blog en ook hele mooie foto's! Ik wil ook heel graag naar die expositie en een vriendin van mij wil ook mee, maar we weten beide nog niet zo goed wanneer. Het ziet er in elk geval veel belovend uit!

  Groetjes,
  Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. HarryPotterFan3 maart 2017 om 13:55

  Hallo,

  Ik ben daar ook geweest, twee dagen na de opening en ik vond het geweldig! Had je ook dat stuk gezien dat helemaal dark was, waar het graf van Voldemort stond en al die dooddoenderkostuums? Dat vond ik het leukste gedeelte van de tentoonstelling!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super leuke blog heb je, in welke huis zit je :) .
  HARRY POTTER FAN!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!