Luxemburg

Afgelopen week ben ik samen met mijn vriend Luuk voor vier dagen op vakantie geweest in Luxemburg. Ik wist niet zo goed wat ik mij bij dat land moest voorstellen. Ik was er namelijk nog nooit geweest en had er ook niet echt een bepaald beeld bij wat er precies te beleven viel. Ook is het maar een klein landje, wat je al snel over het hoofd zou zien als je een vakantie kiest. Vandaar dat ik er ook nieuwsgierig naar was en het een keertje wilde bezoeken. Ik deel mijn ervaringen over dit hele kleine en opvallende land en laat jullie zien dat het de moeite waard is om eens een kijkje te nemen in Luxemburg. 







Vakantiepark La Sapinière

Voor ons verblijf hadden wij een studio geboekt op vakantiepark La Sapinière in Luxemburg, dit ligt nabij het plaatsje Hosingen. Omdat wij in de winterperiode boekte, waren wij helemaal niet zo veel geld kwijt. Voor vier dagen en drie nachten waren wij voor de huur van de studio 186 euro kwijt (exclusief gas, licht en water). Het was een studio, dus je moet geen ruim en groot huis verwachten, maar het was prima voor een stelletje dat romantisch met z'n tweeën op vakantie gaat. De woonkamer was gecombineerd met de slaapkamer. Ook hadden we een kleine keuken tot onze beschikking met elektrisch fornuis, een kleine koelkast, gootsteen (helaas geen afwasmachine!) en een magnetron. Tot slot hadden wij ook nog een kleine badkamer met zowel een bad als een douche. Voor ons was dit prima. Het was gewoon een leuke studio. Het enige minpunt vonden wij dat de vloer niet schoon was. Deze was erg stoffig en op sommige plaatsen een beetje plakkerig. Buiten dat hadden wij geen klachten. Je bent er immers alleen 's avonds om te rusten en te slapen.



La Sapinière is een klein park, wat eigenlijk midden in een woonwijk staat. Het park ligt aan één lange weg en zodra je verder doorgaat op die weg, kom je alweer bij huizen uit waar mensen gewoon echt wonen. Vlak bij het park heb je ook veel mogelijkheden om de natuur in te gaan en lekker te wandelen of te fietsen. Buiten de studio waar wij in zaten, heb je ook de mogelijkheid om in een groter huisje te zitten. Ze verhuren huisjes tot aan maximaal 16 personen in één huis. Inchecken kan vanaf 15:00 en je moet voor 10:00 's ochtends het huisje weer verlaten. Luuk en ik hadden de eerste dag dus niet veel gedaan, omdat we pas 15:00 konden inchecken. We hadden een beetje door de omgeving gewandeld en boodschappen gedaan bij een supermarkt dit in de buurt zat.


De faciliteiten op het park zijn niet denderend. Er is een minigolfbaan, maar wij konden daar geen gebruik van maken, omdat er allemaal sneeuw op lag. Ook heb je de mogelijkheid om te tafeltennissen, voetballen en zwemmen. Ze hebben zowel een binnen als buiten zwembad, waar je tijdens je verblijf gratis gebruik van kunt maken. Nog een voordeel: het personeel op het park spreekt Nederlands!


Müllerthal - Schiessentümpel 

Pas de tweede dag kon het avontuur in Luxemburg gaan beginnen! Luuk en ik besloten de Schissentümpel in Müllerthal te bezoeken. Dit is een kleine waterval, waar een natuurgebied omheen ligt. Ik wilde dit heel graag zien, want ik had tijdens mijn research over Luxemburg hier al goede dingen over gelezen en tot mijn grote verrassing hing er in onze studio ook een schilderij van deze waterval, dus nog meer reden om hierheen te gaan!
Vanaf het vakantiepark was het ongeveer 35 minuten rijden en het was ook vrij makkelijk te vinden met onze TomTom. Je kan de auto daar gratis parkeren en na 900 meter lopen vanaf de parkeerplaats heb je de Schiessentümpel al gevonden. Wauw, wat was dat prachtig! Ik vond het echt een heel mooi stukje natuur en ik had nog nooit een echte waterval 'live' gezien, dus dat maakte het wel extra bijzonder. De Schiessentümpel is wel een toeristische trekpleister. Wij hadden het geluk dat het winter was en dat er maar een aantal mensen op die locatie waren. In de zomer schijnt het daar erg druk te zijn, dus als je dan op de foto wilt, kun je lang wachten! 
                                     


Na het foto's maken en bewonderen van de Schiessentümpel, gingen we een lange wandeling maken in het natuurgebied dat er omheen ligt. Dat was af en toe wel spannend, want het had de nacht ervoor een beetje gesneeuwd, er  lagen vet veel bladeren en we moesten stijlen heuvels oplopen, daarom moesten wij goed uitkijken dat we niet zouden vallen. Soms hield ik Luuk maar stevig vast, als ik bijvoorbeeld weer een heuvel op of af moest. Het natuurgebied was prachtig en we zijn ook af en toe even stil blijven staan om alles goed te observeren of om een foto te maken. Het is ook romantisch om samen met je partner door zo'n bos op bergen te lopen! 
Voor jullie trouwens een goede tip: trek stevige wandelschoenen aan als je hier wilt gaan wandelen!
Luuk en ik hadden beide geen wandelschoenen, waardoor het niet altijd even goed liep en onze sokken helemaal doorweekt waren en onze voeten koud werden. Daar hadden we even niet goed over nagedacht. Het was geen drama hoor, maar gewoon handig voor de volgende keer!


Luxembourg (hoofdstad)

Op dag drie bezochten wij de hoofdstad van Luxemburg. In het Nederlands heet dat gewoon Luxemburg, maar daar noemen zij dat Luxembourg. Het was alleen spannend of we daar wel heen zouden gaan, aangezien het in de nacht gigantisch gesneeuwd had en daardoor waren wij bang dat de wegen heel glad zouden zijn. Gelukkig zijn ze in Luxemburg daar beter op voorbereid dan in Nederland. Alle wegen waren goed gestrooid en schoongemaakt, dus we konden gewoon onbezorgd de hoofdstad bezoeken. Vanaf het vakantiepark was dit 50 minuten rijden. 


Parkeren in de hoofdstad is wel een dingetje. De parkeerplaats die wij van te voren  hadden opgezocht en uitgekozen, was vol. Gelukkig was er niet veel verder een parkeergarage te vinden waar we konden parkeren. Nu hadden wij nog best geluk, wederom omdat wij in de winter hier waren. Ik heb gelezen dat het in de zomer bijna onmogelijk is om in de hoofdstad te parkeren en dat je dan beter met het OV kunt gaan. Parkeren kost in Luxemburg gemiddeld 1,50 euro per uur. En pas op voor de smalheid van de parkeergarages!



Persoonlijk vond ik de hoofdstad echt prachtig! Er is heel veel architectuur te zien en je kunt er ook prima winkelen. De standaardwinkels als H&M, C&A, Hunkemöller en Zara kun je daar terugvinden, maar ook duurdere winkels als Gucci, Michael Kors, Swarovski en Chanel. Luuk en ik hebben gewoon wat rondgelopen door de hoofdstad en een aantal winkels bekeken. Ook zijn we net buiten het centrum geweest, waar je dan weer dingen ziet als kerken, parlementsgebouwen en leuke parkjes. Helaas zijn wij niet ultra lang in de hoofdstad gebleven. Ik had van te voren in mijn achterhoofd gehouden dat de hoofdstad net zo 'vies' en 'bevuild' zou zijn als Amsterdam, Brussel, Parijs en Berlijn. Dit horen hele mooie steden te zijn, maar persoonlijk vind ik die steden maar onveilig aanvoelen en bevuild door de mensen met hun voertuigen, de creepy winkels, de drukte en de vele zwervers. Luxembourg verraste mij heel erg door niet zo te zijn. Ik zou deze hoofdstad eerder vergelijken met Brugge. Het was schoon, schattig, niet overbevolkt, netjes en het voelde veilig. Ik werd echt verliefd op deze stad!
 Het was die dag heel erg koud. De gevoelstemperatuur was -15 graden. Hierdoor hebben wij het niet langer dan drie uur vol gehouden. Hierdoor hebben wij ook niet alles gezien helaas, maar daardoor is het zeker nog eens de moeite waard om terug te gaan!


Vianden 



De laatste dag van onze vakantie gingen wij naar het plaatsje Vianden, wat ongeveer op een kwartier rijden van het vakantiepark aflag. Wij checkten om 10:00 uit en met al onze spullen in de auto, reden wij richting Vianden. Tijdens de autoritjes van afgelopen dagen genoot ik nog het meeste van alle mooie besneeuwde landschappen waar wij langs reden. Luxemburg is een heel open land met veel natuur en zo af en toe eens een dorpje. Ik vind dat veel mooier dan het dichtbevolkte Nederland...
Maar goed, Vianden dus. Een heel leuk, pittoresk dorpje! Het plan was om kasteel Vianden te bezoeken. Parkeren in Vianden kost ook geld, omdat het een toeristische trekpleister is. Wij gooiden drie euro in de automaat voor 3 uur parkeren. 
De entree van kasteel Vianden was 4,50 per persoon (dit komt omdat wij studenten zijn, anders betaal je 9 euro p.p.). 



Ik was helemaal happy in het kasteel. Sowieso heb ik echt een zwak voor paleizen en kastelen en fantaseer ik altijd als ik zoiets bezoek hoe het is om daar te leven. Kasteel Vianden is een oud kasteel. Al in de middeleeuwen is met begonnen met het kasteel te bouwen en over de jaren heen is het steeds meer uitgebreid. Leuk weetje: het kasteel is ooit in bezit geweest van Willem de Zwijger. Het bleef voor een hele lange tijd in de familie van Oranje-Nassau, totdat koning Willem I het verkocht. De voorouders van onze koning Willem-Alexander hebben dus in kasteel Vianden gewoond. Luxemburg hoorde toe natuurlijk nog bij Nederland!


Vanaf de top van het kasteel had je ook een heel mooi uitzicht over Vianden! Vanaf daar zag je hoe mooi dat dorp is en hoe klein het eigenlijk is. Om het dorp heen ligt er weel heel veel natuur. Het lijkt mij echt wel wat om ooit in zo'n dorp te gaan wonen!


In totaal hebben wij twee uur rondgelopen in kasteel Vianden. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om een rondleiding te nemen of een audiotour te doen. Dit hebben wij niet gedaan, omdat dat allemaal vrij duur was. Er waren in het kasteel genoeg bordjes te vinden waar je leuke informatie vanaf kon lezen. Het is dus ook niet per se nodig om zo'n tour te boeken. Buiten meubels uit het kasteel, zijn er ook veel portretten en beelden te zien. Toevallig was er ook een tentoonstelling van de eerste schetsen die Rembrandt van Rijn gemaakt heeft. Dit waren gewoon heel simpele schetsen met potlood, maar zelfs daarin kon je zijn beroemde lichttechniek (claire obscure) al terug zien! 

Na het kasteel hebben wij nog even een rondje door Vianden gedaan. Echt een schattig dorpje, met allemaal lieve huisjes. Wat ik zo leuk vond aan die huisjes, was dat ze allemaal in van die vrolijke kleuren geschilderd zijn van buiten! De smalle straatjes en de authentieke winkeltjes maken het voor mij helemaal af. Zo sprookjesachtig!


Daarna was het alweer tijd om naar huis te gaan helaas. Ik zou iedereen Luxemburg aanraden als vakantieland. Helemaal als je van natuur houdt, rust en je zo veel mogelijk van het land wil zien in korte tijd. Met de auto kom je overal wel een keertje langs en binnen een uur kun je overal komen waar je wil zijn!



Ben jij wel eens in Luxemburg geweest? 

Reacties

  1. Wat een prachtige foto's! Het klinkt als een hele leuke vakantie. Ik ben nog nooit in Luxemburg geweest. Eigenlijk omdat ik er nooit over nagedacht hebt om daarheen te gaan. Het lijkt me wel handig om een auto te hebben als je daar bent en ik heb helaas nog geen rijbewijs. Maar het ziet er prachtig uit en fijn dat jij je zo hebt vermaakt!

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben wel eens in luxemburg geweest. wij zaten toen in esch sur alzette, dat ligt net achter de hoofdstad. ook daar was het heel leuk en mooi, maar wij hadden toen ook de hoofdstad bezocht en vianden. was je ook in clervaux geweesT? daar hebben ze ook een mooi kasteel dat op de unesco erfgoedlijst staat. je heb trouwens mooie foto's gemaakt!

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw! Dat ziet er super leuk uit! Je hebt me echt overtuigd om ook eens naar Luxemburg te gaan.
    Hoop je snel nog eens te spreken.
    xxx Amber

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Luxemburg is prachtig! Ik ben er zelf een aantal jaren terug in de zomer geweest. Het OV is er ontzettend goedkoop en omdat Luxemburg niet al te groot is, heb ik zelfs zonder auto heel veel kunnen zien. Ik zat zelf bij de grens met Duitsland in de buurt, dus ook nog naar Trier geweest. En in Luxemburg zelf nog 18 kilometer met kano's door een rivier gevaard!
    Als ik dit zo lees, krijg ik wel heel erg zin om weer eens die kant op te gaan :D

    Liefs,
    een willekeurige lezer

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!