21 levenslessen in 21 jaar

Whoepie! Vandaag ben ik op 21 januari 21 jaar geworden. Dat klinkt zo grappig dat je op je geboorte dag dezelfde leeftijd wordt als de dag aangeeft. Ik loop dus al een tijdje rond op deze aardbol en ik heb in de 21 jaar dat ik hier op aarde ben een aantal dingen geleerd. Belangrijke levenslessen die ik niet zomaar mag vergeten en in mijn achterhoofd moet onthouden. Vroeger als klein meisje dacht ik dat je het als je begin twintig was het helemaal voor elkaar had. Je ben volwassen en daardoor heb je vast een goede baan, een eigen huis, heb je een man en ga je aan kinderen beginnen. Dat is in mijn geval helemaal niet zo. Ik voel mij verre van echt volwassen en moet nog veel leren. Ik geef in deze blog 21 levenslessen die ik de afgelopen jaren geleerd heb. 1. Falen is niet erg, als je maar leert van je fouten. Ik ben nog altijd bang om te falen, voor mijn gevoel ben ik dan dom en heb ik niet goed genoeg mijn best gedaan. Falen hoort wel bij het leven. Het is een leerproces waarbij je valt en weer opstaat. Ondanks dat de teleurstelling soms zo groot is, word je er in de toekomst alleen maar sterker van.

2. Niet iedereen kan jou aardig vinden. Altijd probeer ik wel goed overweg te kunnen gaan met mensen, bijvoorbeeld op school of op mijn stage. Alleen niet iedereen kan jou aardig vinden en dat heb ik ook wel gemerkt. Soms zijn mensen gewoon te verschillend van elkaar, waardoor het niet klikt. Dat is ook niet erg. Het ligt ook niet aan jou of aan die ander, jullie zijn gewoon niet de juiste personen voor elkaar.

3. Stap soms uit je comfortzone, want zo kun je groeien. Dat is iets wat ik het afgelopen jaar op stage heb geleerd. Ik ben totaal geen meisje die van socializen houdt en van dingen die met mensen te maken hebben. Ik ben altijd liever op mijzelf. Alleen werkt dat niet altijd. Ik gooide het roer om en stelde mij sociaal op door met collega's een praatje te maken en zelfverzekerd mensen te woord staan die vragen hadden of iets wilden weten. Ook deed ik voorstellen waarvan ik dacht dat ze misschien dom zouden zijn. Wie niet waagt, wie niet wint!4. Je hoeft niet te veranderen voor anderen. Je bent goed zoals je bent en laat niemand dat van je afnemen. Vroeger wilde ik er graag 'bij horen'. Iedereen had onderbroeken van Björn Borg, ik moest die ook hebben. Iedereen had een nieuwe telefoon, ik wilde dat ook. Of je gaat je anders opstellen tegenover mensen, zodat ze  je maar gaan aardig vinden of zodat je erbij hoort. Dat is het domste wat je kunt doen. Je bent goed zoals je bent en als men dat niet accepteert, dan zijn zij jouw aanwezigheid niet waard.

5. Je moeder heeft bijna altijd gelijk. Tot een tijdje geleden wilde ik dit niet toegeven, maar mijn moeder heeft bijna altijd gelijk. Als ik vraag om een bepaald advies of een mening, dan heeft zij het negen van de tien keer altijd goed. Soms was ik tegendraads en luisterde ik niet en deed ik mijn eigen zin. Om er vervolgens achter te komen dat zij goed zat en ik fout.

6. Bij twijfel, niet doen! Of dit nu gaat om een kledingstuk, een studie, een huis, een koekje of een feestje. Als je twijfelt of het wel bij je past, of je het wel wilt, wat je eraan hebt etc. doe het niet. Twijfel is vaak een gevoel dat zegt dat je het niet moet doen en naar andere opties moet kijken. Dat heb ik de afgelopen jaren geleerd met verschillende dingen van kleding kopen tot stages.7. Tijd kan bijna alles genezen, geef dingen de tijd. Van liefdesverdriet, tot een rouwproces of een traumatische gebeurtenis. Als het je net is overkomen, lijkt het altijd het einde van de wereld. Het komt niet meer goed en je komt er nooit overheen of wordt nooit meer gelukkig. Geloof me, het komt altijd goed, al lijken situaties nog zo uitzichtloos. Geef dingen de tijd. Hoe veel tijd is nooit duidelijk, daar kom je pas achter als het beter met je gaat!

8. Je hoeft niet elke discussie te winnen. Dit kost alleen maar energie en moeite en kan soms doorlopen in een ruzie. Accepteer dat jij een andere mening hebt dan een ander persoon, maar blijf wel bij je standpunt. Laat je niet ompraten door iemand met een andere visie of ga niet jouw mening opdringen aan diegene. Accepteer dat je het er niet mee eens bent. Niet iedereen denkt hetzelfde als jij.

9. Naar liefde zoeken werkt niet, het overkomt je. Toen ik een jaar of 16 was, wilde ik dolgraag een vriendje. Bijna al mijn vriendinnen hadden iemand en ik kon dan ook niet achter blijven. Ik zocht er naar en dacht het gevonden te hebben. Het bleek uiteindelijk dat ik het gewoon fijn vond om een vriendje te hebben en niet alleen te zijn dan dat ik het fijn vond om bij die persoon te zijn en een relatie met hem te hebben. Uiteindelijk is dat niets geworden. Juist toen ik niet op zoek was en het niet verwacht had, kwam ik de liefde van mijn leven tegen. Het is mij overkomen en ik geloof er ook echt in dat liefde je overkomt, of dit nu wat vroeger of wat later in je leven is. Zoeken werkt niet. Je zoekt naar iets wat dan niet echt is en alleen jouw behoefte vervult op korte termijn.


10. Lees over dingen die jou interesseren. Het verbreedt je kennis en het is ook nog eens heel leuk. Ik vind het bijvoorbeeld erg interessant om dingen over koningshuizen en vorsten te lezen. Ik weet nu heel veel over belangrijke koningen en koninginnen uit de geschiedenis, gewoon uit pure interesse. Lees over onderwerpen die jou aantrekken. Het is niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk!

11. Veel mensen gaan jou vertellen dat jij iets niet kan. Je bent niet vaardig genoeg, je hebt niet goed genoeg geleerd, je hebt er het uiterlijk niet voor, je bent niet slim genoeg of je hebt er het geduld niet voor. Allemaal uitspraken die jij naar je hoofd kunt krijgen. Ik heb dat soort dingen ook vaak genoeg gehoord op school van klasgenoten of van andere mensen uit mijn omgeving. Daardoor wilde ik juist nog harder bewijzen dat ik het wel kan! Laat je door niemand vertellen dat jij iets niet kunt. Wat weten zij er nu van? Met genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen kun jij alles!

12. Spaar je geld op voor de toekomst. Het is heel verleidelijk om je salaris of je spaargeld dat je ouders voor je gespaard hebben in één keer op te maken en er leuke dingen van te gaan doen zoals uitgaan, een filmpje pakken, op vakantie gaan of uit eten gaan. Het is logisch dat nu je nog jong bent je leuke dingen wilt gaan doen. Dat kan ook,  maar ga slim met je geld om. Spaar een bepaald bedrag voor  later, wanneer jij je eigen huis wilt kopen met leuke meubeltjes, wilt gaan trouwen, een auto wilt hebben of voor incidentele uitgaven. Dat zijn de dingen die echt belangrijk zijn. Heel veel mensen hebben geen geld, moeten lenen en staan rood. Slim met geld omgaan is zo belangrijk. Je hebt er alleen maar profijt van in de toekomst, ook al moet je nu misschien wat zuiniger leven.


13. Je gezondheid is je meest waardevolle bezit. Wanneer je niet gezond bent, kun je niet goed functioneren en het beste in jezelf naar boven halen. Wanneer het helemaal ernstig is, bestaat de angst dat je sterft. Wees daarom zo lief en goed mogelijk voor je lichaam. Eet gezond, beweeg voldoende, verzorg jezelf en vermijdt stress. Er is niets belangrijkers dan dat jouw lichaam gezond is, zodat jij de dingen kunt blijven doen die jij graag wilt doen.


14. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Ik heb nog een week de tijd om dit werkstuk af te maken! Ooh, ik maak morgen mijn kamer wel schoon, één dagje kan toch geen kwaad. Jawel, dat kan het wel! Als jij allemaal dingen maar voor je uit blijft schuiven waar je veel eerder al genoeg tijd voor had, kom je in tijd nood en kun je alles last minute gaan doen. Niet leuk voor jou, want je moet er extra hard aan gaan trekken en bent bang om dingen niet te halen of moet nog meer werk doen, omdat het zich opstapelde.

15. Materiële spullen maken niet gelukkig. Het zijn juist de kleine, ontastbare dingen in het leven die mij gelukkig maken. Zoals kusjes en knuffels, de zon die schijnt, dieren, muziek, leuke herinneringen, leuke dingen doen met familie of vrienden en schrijven. Natuurlijk vind ik het leuk als ik een cadeautje krijg, maar uiteindelijk hecht ik daar veel minder waarde aan dan een leuke herinnering.


16. Een pad betekent een weg. Misschien heb je niet veel paden om uit te kiezen. Ik had dat ook niet toen ik zonder pardon naar het VMBO gestuurd werd, terwijl ik daar niet thuis hoorde. Het was het enige pad. Inmiddels ben ik doorgestroomd naar hbo, nadat ik de HAVO had afgerond. Ook al lijkt dat ene pad alsof het definitief is, uiteindelijk kom je weer een nieuwe weg tegen die je op kunt gaan en kunt gaan volgen. Niets is definitief.

17. Dieren maken je leven beter. Wanneer je boos of verdrietig bent, kijk naar filmpjes van dieren of zoek een boerderij op waar je ze echt kunt knuffelen. Wanneer je je bang voelt en je hebt een hond, kan deze bij je komen zitten. Wanneer je blij bent, versterken dieren deze emotie alleen maar meer. Het is bewezen dat dieren een goede vorm zijn van gezelschap en helpen bij verwerkingsprocessen.

18. Muziek is er altijd voor je. Er bestaan zo veel verschillende soorten muziek, dat er altijd wel iets voor jou tussen zit. Het heeft mij door lastige tijden heen geholpen, maar versterkte ook mijn positieve emoties. Muziek gaf mij kracht toen niemand anders mij dat kon geven. Ik kon mijzelf herkennen in muziek en het was als een soort vriend. Er zijn altijd wel artiesten die je aanspreken door de muziek, de teksten, de persoon zelf of een samenhang daarvan. Je kan het zelf maken of er gewoon naar luisteren. Voor mij is muziek echt een belangrijk aspect in mijn leven.


19. Denk niet altijd te moeilijk. Soms is de oplossing heel makkelijk en dichterbij dan je denkt. Ik heb altijd de neiging om lastig te denken en dingen ver te zoeken, terwijl je altijd eerst dichtbij moet zoeken en dan pas verder moet kijken.

20. Gun jezelf rust in tijden van drukte. Hoe lastig het ook is om in je drukke agenda tijd te maken voor jezelf, je moet het toch doen. Anders loop je jezelf voorbij. Ik vind dat altijd heel erg lastig, want ik ben perfectionistisch en wil al mijn werk af hebben en al mijn afspraken nakomen. Toch moet je jezelf niet wegcijferen en regelmatig rust nemen. Al is het maar een half uurtje. Zo kun je weer helder denken en kun je je hoofd en lichaam even tot rust laten komen. Dat is soms gewoon nodig, ook al heb je daar geen tijd voor.

21. Je bent nooit te oud om te leren. Of het nu om autorijden gaat, een nieuwe studie volgen na jaren uit de schoolbanken te zijn geweest, een nieuwe sport beoefenen of een nieuw recept te leren. Je bent er nooit te oud voor. Niemand is ooit uitgeleerd en heel je leven door heb je kansen om te blijven bijleren. Pak ze ook met beide handen aan en verbreed je horizon. Doe wat je altijd al wilde leren en laat je niet tegen houden door mensen of gedachtes die zeggen dat het stom is of dat je te oud bent. Leren is voor iedereen.

Wat is jouw belangrijkste levensles? 

Reacties

  1. Interessante blog Meggie. Er staan ook echt hele goede lessen tussen die ik zelf ook nog kan gebruiken! Mijn belangrijkste levensles tot nu toe is dat je altijd jezelf moet blijven en niet moet veranderen voor andere mensen, omdat zij bepaalde dingen niet leuk of zelfs raar vinden. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat je dicht bij jezelf moet blijven en alleen dingen moet doen waar je zelf 100% achter staat.

    Gefeliciteerd nog met je verjaardag! Ik hoop dat je een leuke dag gehad hebt. <3

    Groetjes,
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!