Nivea

Nivea? Bedoel je die lekkere crème of de zonnebrand? Een fijn merk dat door veel mensen wordt gebruikt? Nee, dat bedoel ik niet. Nivea staat voor: niet invullen voor een ander. Het merk nivea is hiervoor een makkelijk ezelsbruggetje. Dagelijks vullen we dingen in voor andere mensen. Op zekere hoogte heeft onze communicatie en perceptie hiermee te maken. Het zijn aannames die je de hele dag door doet. Eigenlijk vul ik op een dag heel vaak iets in voor een ander. Kun je daarmee stoppen? Nou, dat is nog niet zo makkelijk.




Wat is nivea?

Zoals in de inleiding beschreven, staat nivea voor: niet invullen voor een ander. 
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Elke dag ben je opnieuw geneigd om met je eigen gedachten iets in te vullen voor iemand anders. Wat jij voor die ander invult, hoeft dus helemaal niet de waarheid te zijn. Jij denkt dat alleen maar. Nivea toepassen in het dagelijks leven, kan best ingewikkeld zijn. Je bent snel geneigd om al op een bepaalde manier te denken voor iemand anders. Zelf doe ik dat ook en dan voor personen als: mijn vriend, mijn vriendinnen, mijn ouders, mijn stagebegeleider, mijn collega's en medestudenten. De laatste tijd ben ik er iets bewuster mee bezig en probeer ik nivea ook vaker toe te passen. Dit is alleen niet altijd even makkelijk. 

De term nivea leerde ik al op mijn studie HRM. Voor het vak HR-adviseur moest je volgens een casus een medewerker met problemen zo goed mogelijk adviseren over een bepaalde situatie. In dit gesprek moest je zo veel mogelijk neutraal blijven en zo weinig mogelijk invullen voor die persoon. Je moet blanco zo'n gesprek in gaan. Wanneer iemand jou iets in vertrouwen vertelt, moet je er dus niet van uit gaan dat iemand bijvoorbeeld een slecht persoon is, dom heeft gehandeld of hem meteen aanmoedigen in wat hij doet. Je moet het verhaal niet invullen, ook niet in je eigen hoofd. Wacht tot je alle details kent en vorm dan pas een oordeel. Nivea moet ik dus vaak toepassen op mijn werkveld en studie, maar ook in mijn persoonlijke leven moet ik erop letten dat ik nivea goed toepas. 

Negatief denken bij nivea

Iedereen doet het wel eens. Iets invullen voor een ander. Het gaat automatisch en we zijn snel geneigd om dat te doen. Geachten als: 'hij vindt me vast heel raar als ik dit zeg' of 'zij wordt zeker boos als ik...' komen hierbij ook vaak voor. Als je dit denkt, ben je eigenlijk al aan het invullen. Een voorbeeld hierbij kan zijn: 'Hij wil vast geen drankje met me gaan drinken, want ik ben toch maar een saaie muts. Hij gaat vast liever met haar iets drinken, want zij is knap en sociaal'
Zoiets kun je natuurlijk snel gaan denken als je onzeker bent, maar je weet helemaal niet of het zo is. Het is perceptie, geen waarheid. Hierdoor laat je het dus om iemand mee uit te vragen, alleen omdat je dacht dat het niets zou worden. Als je het had gevraagd, kon je checken of het echt zo was. Alleen ben je dan misschien bang voor de teleurstelling.
Gedachten die ik vaak heb wanneer ik iets invul voor een ander zijn:

  • Ze vinden me vast stom. omdat ik best op mezelf ben...
  • Volgens mij vindt ze het heel raar als ik zo overdreven met mijn handen zwaai als ik praat
  • Hij vindt me raar als ik voorstel om dit te doen... 
  • Ze is vast te druk om eens wat af te spreken
Dit zijn allemaal percepties die ik in mijn hoofd maak en die niet eens waar hoeven te zijn. Best zonde. Ik maak me hier elke dag opnieuw schuldig aan en ik denk dat jij dat ook wel eens doet. Al die gedachtes zijn vaak helemaal  niet waar, want je checkt natuurlijk bijna nooit of het ook klopt wat je precies invulde voor die ander. Het gevolg is dan ook dat je je gaat aanpassen, omdat je toch denkt dat de ander jouw plan niet zit zitten of raar vindt. Zo voer je het vervolgens niet uit en vraag je er ook niet naar. Jammer!


Positief denken bij nivea

Het kan ook andersom werken. In plaats van negatief dingen invullen voor een ander, kun je ook positief dingen invullen voor een ander. Je bent dan een stuk optimistischer bezig, maar ook daar moet je mee oppassen. Wanneer je iets positief invult voor een ander, kan het ook negatief uitpakken en raak je teleurgesteld. Daarom is het ook niet goed om positief iets voor iemand in te vullen. Bij negativiteit laat je dingen, terwijl je bij positiviteit een grotere kans hebt op teleurstelling. 'Maar ik dacht dat je het wel leuk zou vinden om samen naar die film te gaan?' is een voorbeeld dat hier goed bij past. Je ging ervan uit dat iemand een bepaalde film leuk vond en die graag samen met jou wilde zien. Echter bleek die persoon die film heel stom te vinden en wilde niet mee, terwijl jij er al kaartjes voor had gekocht. Ook hier is invullen dus niet goed. 
Geachten die ik zelf wel eens heb zijn: 

  • Hij wil vast wel mee met mij gaan stijldansen, want als ik het leuk vind, vindt hij dat ook!
  • Zij gaat vast wel mee naar dit concert, dat kan ze niet weigeren
  • Dit sollicitatiegesprek ging lekker! Ze vonden me vast heel goed overkomen!
Ook ik maak me dus schuldig aan invullen voor een ander en daarom wil ik er vaker op gaan letten, zowel in positieve als negatieve gedachten. Ik zal hier dus een goede balans in moeten vinden. Het is belangrijk dat nivea vaker wordt toegepast, want zo gaan je communicatieve vaardigheden alleen maar vooruit, ontstaan er minder vaak misverstanden en wordt je je meer bewust wanneer je iets invult voor iemand anders.

Tips bij de uitvoering van nivea

  • Hou nivea in je achterhoofd als ezelsbruggetje. Begin er eens een dagje bewust op te letten. Hoe vaak vul je nu eigenlijk iets in voor een ander en op welke manier? De positieve of de negatieve? Noteer tussendoor of aan het einde van de dag wanneer je iets voor iemand invulde, waarover het ging en of dit op een positieve of negatieve manier was. Zo wordt je al bewuster van jezelf en kun je kijken bij wat voor soort onderwerpen je het meeste iets invult voor een ander.
  • Wanneer je weer in je gedachte iets aan het invullen bent voor een ander, is een dappere stap om het bij iemand te checken wat je denkt. Dit kan heel spannend zijn, maar het helpt je wel om nivea beter toe te passen. Dus wanneer jij denkt: 'Volgens mij is hij vandaag in een slechte bui, hij wil vast niet meehelpen met mijn project.' Dan kun je het beste checken of dit echt zo is. Misschien is die persoon helemaal niet in een slechte bui. Het beste is dan om een open vraag te stellen, dit begint met: 'Ik zie dat je...' of  'Ik krijg het gevoel dat..' Een vraag die hierbij past is dan: 'Ik krijg het gevoel dat je je vandaag niet zo goed voelt. Klopt dat?' Dan kun je de reactie afwachten en daarna beoordelen of je de vraag kan stellen of hij wil meehelpen aan het project. 
  • Blijf communiceren. Je kunt ook samen met iemand die je vertrouwt, je ouders, partner of vriendinnen afspreken dat je nivea vaker wil toepassen. Dan kun je er samen aan werken en het ook op die persoon toepassen. Dat maakt voor jou ook de drempel wat lager om bijvoorbeeld de hierboven genoemde vragen te stellen als je weer iets invult. 

Jij weet niet wat een ander denkt en een ander weet niet wat jij denkt. Daarom is het belangrijk om daar wel goed over te communiceren.
Kortom, probeer nivea eens wat vaker toe te passen. In je dagelijks leven en in je werk of op school. Je zal merken dat dingen dan makkelijker gaan,  je minder dingen hoeft te laten of juist teleurgesteld wordt. Daarnaast zal je op je werk of op je studie ook een stuk professioneler overkomen! 

Had jij al eens gehoord van nivea?

Reacties

  1. Super leuk dat je hier een blog over geschreven hebt!
    Mijn moeder roept het echt al jaren naar ons, maar het ook daadwerkelijk uitvoeren is wel iets lastiger.
    Deze blog komt dus zeker van pas!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog!! Heel interessant onderwerp waar je waak helemaal niet bij stilstaat. Leuke les dankje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat een leuk ezelsbruggetje. deze kende ik nog helemaal niet. interessant hoe je dit beschrijft. nu ik er zo over nadenk, vul ik dagelijks ook echt heel veel dingen in voor mensen. goed om me eens bewust van te worden!

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!