Even ontspannen... Hoe dan?

De scholen zijn weer begonnen. Na een lange vakantie vol rust en ontspanning moet je toch echt weer aan de bak. Wanneer je niet naar school gaat, maar naar stage of naar werk, zul je natuurlijk ook weer net zo hard je best moeten doen. Dit kan veel stress opleveren. Er moeten deadlines gehaald worden, je loopt over in het werk en je zult prioriteiten moeten stellen. Soms schiet het er dan bij in om even je rust te pakken en alles te relativeren wanneer het te veel wordt. Zelf ervaar ik ook altijd veel stress en druk, wanneer ik veel werk heb te doen voor school of stage. Ik kan mezelf geen expert noemen, maar heb wel wat trucjes die handig zijn om te ontspannen wanneer het even niet meer gaat. 





Luister naar ontspannende geluiden

Voor veel mensen helpt dit om even rustig te worden en alles weer op een rijtje te krijgen. Zelf kan ik kalmeren van het geluid van regen, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit een irritant geluid vindt. Andere mensen kalmeren juist van het geluid van de wind, van een haardvuur of van golven van de zee. Het is maar net wat je zelf prettig vindt. Wanneer je stress of paniek ervaart en alles even niet meer kunt relativeren, dan kun je het beste even naar YouTube gaan, want daar staan genoeg van dit soort geluiden die soms wel uren lang duren. Op televisie heb je ook sommige tv-zenders die dit soort geluiden de hele dag uitzenden. Misschien moet je dit eens proberen. Bij mij werkt het over het algemeen wel, alleen neem ik er te weinig tijd voor. Het beste is echt om gewoon even rustig op de bank te zitten of op bed te liggen met dit geluid op de achtergrond en alles los te laten. Ontspannende beelden, zoals zee of natuur, kunnen hierbij ook helpen. 


Een luchtig boek lezen

Het kan ook helpen om even al je werk aan de kant te zetten en een boek te pakken dat niet al te zwaar is, dus geen moeilijke literatuur met een heftig onderwerp, maar pak gewoon eens een boek wat niet al te moeilijk is. Dit kan een chicklit zijn of misschien een spannende thriller. Door even je gedachten op iets anders te zetten, zoals een verhaal, kun je de stress ook van je afzetten en zit je even met je gedachten ergens anders. Je hoeft niet heel het boek uit te lezen. Kijk wat voor jou fijn is. Voor mij zijn meestal een of twee hoofdstukken voldoende. Door even van de buitenwereld afgesloten te zijn en in een verhaal van iemand anders te zitten, kun je je later weer beter concentreren op waar je mee bezig was.

Naar je favoriete muziek luisteren

Wat bij mij vooral helpt is naar mijn favoriete muziek luisteren. Ik doen dan lekker mijn oordopjes in en sluit me even af van de wereld. Ik luister dan meestal een aantal liedjes tot ik me weer beter voel. Voor mij maakt het niet uit welk soort muziek het is. De ene keer is het harde punkrock, de andere keer is het klassieke muziek van Beethoven of Tchaikovsky, net waar ik zin in heb en wat ik nodig heb. Kijk gewoon waar je behoefte aan hebt, doe je ogen even dicht en ga op in de muziek. Je zult merken dat je je daarna weer wat beter voelt en dat je jouw werk weer kunt hervatten. 




Naar dierenplaatjes of filmpjes kijken

Als je van dieren houdt, net als ik, is dit ook echt een goede mogelijkheid om te ontspannen. Al die schattige dieren kunnen ervoor zorgen dat je even aan iets anders denkt. Ik vind het altijd fijn om naar dieren te kijken op plaatjes en filmpjes. Dieren lijken altijd zorgeloos en kunnen zo lekker gek doen. Tijdens mijn studie heb ik ook wat geleerd over dieren en stress. Ik studeer HRM, maar ik kreeg daar ook het vak psychologie en daarbij kreeg ik het onderdeel werkstress. Ik leerde daar waarom zebra's geen stress ervaren en mensen wel. Dit komt doordat Zebra's stress maar voor korte duur ervaren, bijvoorbeeld als ze in het wild door een roofdier worden aangevallen en vervolgens moeten vluchten. Nadat ze weer veilig zijn, verdwijnt de stress en gaan ze vrolijk verder met waar ze mee bezig waren. Bij mensen kan die stress enorm lang blijven hangen, waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt en daardoor kost het bij ons meer tijd.
Kijk daarom naar dieren en waarschijnlijk vind je het enorm schattig of kun je erom lachen. Wanneer je zelf een huisdier hebt, knuffel deze! Dat kan ook ontspannend werken.

Rust creëren 

Dit is misschien de moeilijkste stap van alles, maar probeer rust in je omgeving en in je hoofd te creëren. Ik heb hier ook nog heel veel moeite mee, maar de beste tip die ik heb daarvoor is om een wandelingetje te maken. Ga de natuur in, naar een park of bos en verzet je gedachtes even. Door even een stuk te lopen, kan ik meestal veel dingen van me afzetten, maar dit komt ook doordat ik kan genieten van de natuur en al het groen om me heen. Frisse lucht is ook een goede hulpbron om kalmte in je hoofd te creëren. Buiten dat kan het ook helpen om je omgeving aan te pakken. Zet je laptop, televisie en telefoon uit en zorg voor stilte. Elektronica is meestal ook een bron van frustratie en druk, omdat daar toch afleiding ligt. Mensen praten tegen je via Skype of Whatsapp, je leest nare nieuwsberichten of wordt afgeleid door een bepaald programma op televisie. Probeer dit te vermijden. Luister even naar de stilte en kom tot rust, hervat daarna pas je bezigheden. 

Schrijf het op of praat erover

Natuurlijk moet je niet al je stress en zorgen gaan opkroppen. Probeer erover te praten met mensen die je vertrouwt; je vriend, vriendinnen, moeder, vader, broer, zus of je oma.
Er is vast wel iemand die naar jou wil luisteren en er voor je wil zijn als jouw hoofd overloopt. Voor mij is dit meestal mijn vriend, maar voor jou kan dit ook heel iemand anders zijn. Mensen kunnen je helpen om alles weer helder te zien, wanneer je zelf even een waas in je hoofd hebt. Zij hebben er een andere kijk op dan jij en kunnen je kalmeren. Wanneer je niet echt bij bepaalde mensen terecht kunt, kun je alles ook opschrijven in een boekje of schriftje. Dit deed ik vroeger best vaak in de tijd dat ik liever niet over mijn problemen sprak. Zet alles waar je last van hebt, waar je je zorgen over maakt of wat je spannend vindt op een rijtje of maak er een verhaal van, net wat jij fijn vindt. Vervolgens kun je er later nog op terugkijken en alles weer rustig relativeren. Was het nu echt zo erg?


Slapen 

De laatste tip die ik voor je heb, is gewoon alles opzij leggen en gaan slapen. Misschien is dit een van de moeilijkste dingen om te doen wanneer je stress hebt, maar het werkt wel het beste. Wanneer het vandaag niet meer lukt, probeer je het morgen gewoon weer opnieuw. Vaak als je stress hebt, kun je je toch niet meer concentreren op waar je mee bezig was. Leg je werk neer en ga slapen, je zult zien dat je er de volgende dag een heel andere kijk op hebt en dingen weer beter in je opneemt. Deze tip kreeg ik ooit van mijn vader. Nog steeds is het lastig om deze toe te passen, wanneer je bijvoorbeeld een deadline wilt halen of iets per se dezelfde dag nog af wilt hebben, maar dat is niet altijd haalbaar en realistisch. Als je slaapt kom je tot rust en kun je dingen weer helder zien. Het is soms moeilijk, maar wel de beste tip die ik ooit heb gekregen. De dag erna was ik weer veel productiever en zag ik de dingen weer anders dan ik gisteren deed.


Heb jij nog een handige tip om te ontspannen? 

Reacties

  1. dierenplaatjes kijken werkt bij mij altijd! <3

    ontspannende geluiden luisteren is trouwens echt een goed idee. ik heb nu regengeluiden!

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!