10 soorten mensen die je kunt herkennen in een projectgroep

Wat heb ik er toch een hekel aan... De projecten  op de middelbare school of voornamelijk tijdens je studie die je met andere mensen moet doen. Of je dit nu met vrienden doet of met mensen die je minder goed kent, het is en blijft geen pretje, omdat je afhankelijk bent van een ander. Zelf heb ik daar echt de grootste moeite mee en zit ik momenteel ook in een projectgroep waar ik niet tevreden over ben. In deze blog ga ik jullie 10 soorten typetjes geven die ik herken uit al die jaren dat ik moest samenwerken. 




1. Feestbeest Fred

Vooral in je studententijd ga je deze persoon eens in je groepje krijgen. Feestbeest Fred wil over het algemeen wel werken, maar vind het belangrijker om 's avonds gezellig naar die ene kroeg te gaan dan aan het project te zitten, omdat er de volgende dag dingen moeten worden ingeleverd. Met deze persoon kun je in de vroege ochtend ook geen afspraken maken. Pas rond twaalf uur komt feestbeest Fred uit zijn bed en rond een uur of twee is hij pas in staat om aan het werk te gaan, waardoor al jouw groepsafspraken pas laat in de middag plaats zullen vinden. Het studentenleven is voor hem veel belangrijker dat zijn studentenwerk... 



2. Perfectionistische Polly

De perfectionistische Polly wil het liefst zoveel mogelijk werk in eigen handen nemen. Helaas is het een groepsproject en kan dit niet. Ze wil dat de deadlines zo duidelijk mogelijk zijn en wil het liefst een week voor de deadline al klaar zijn. Ze zit achter iedereen aan om te vragen hoe ver haar groepsgenoten al zijn met het werk en of ze wel genoeg aandacht eraan besteden. Zij is degene die verantwoordelijk is voor de spellingcontrole, opmaak en Polly wil het project ook zelf inleveren, want andere mensen kun je toch niet vertrouwen? Ze wil het liefst meer doen dan gevraagd wordt van de groep en wil dat iedereen even hard aan het project werkt als zij zelf. 
En ja, persoonlijk ben ik dus een perfectionistische Polly... 

3. Lakse Lydia 

De lakse Lydia boeit het allemaal niet wat er gebeurd, als het werk maar afkomt. Ze trekt zich niets aan van anderen. Ze is lichtelijk gedemotiveerd en lui, maar doet wel wat er van haar wordt gevraagd. Je zult haar ook niet snel haar mening horen geven in de groep, aangezien het  haar allemaal toch niet interesseert wat er gebeurd, zolang die voldoende er maar inzit. Ze houdt zich wat afzijdig en kan verveeld uit haar ogen kijken. Ze knikt veel, maar eigenlijk wil ze zo snel mogelijk weer haar bed in kruipen... 



4. Betweterige Bella 

Betweterige Bella is zo'n type dat altijd alles beter weet en beter kan dan de andere mensen in de groep. Ze heeft al snel overal een mening over en keurt vaak ideeën af die andere groepsleden inbrengen. Dit komt doordat zij haar eigen ideeën natuurlijk het beste vindt. Over elk onderwerp heeft zij haar eigen opvattingen en wil ze dit ook opdringen aan andere mensen in de groep. Ze is vaak arrogant en kan in haar eigen ogen niets verkeerd doen. Ook kan ze slecht tegen kritiek van andere groepsleden en is het nooit "haar schuld".  Ze zal ook nooit snel "alsjeblieft" of "dankjewel" zeggen. De betweterige Bella wil haar eigen draai aan het project geven en dat kan soms heel erg botsen met de perfectionistische Polly... 

5. Meelifter Melvin 

Zo'n persoon als meelifter Melvin denkt het allemaal makkelijk voor elkaar te krijgen. Hij doet zelf geen ene moer in de groep en laat alle andere groepsleden het werk doen. Hij komt afspraken niet na of liegt dat hij wel inbreng heeft gedaan op andere manieren dan schriftelijk werk. Andere groepsleden werken zich uit de naad, maar dat interesseert hem niet. Zijn leven is al druk genoeg en andere mensen zorgen er wel voor dat hij een voldoende haalt voor het project. Zelfs na een flinke ruzie past hij zijn gedrag niet aan, want zijn motto is: "beter lui, dan moe". 



6. Afwezige Arie 

Dan heb je ook nog het groepslid dat altijd afwezig is, de afwezige Arie. Hij komt vanaf het begin van het project al niet opdagen, vaak omdat hij er geen zin in heeft of omdat hij er op het laatste moment voor heeft  gekozen een andere studie te doen. Er is dan alleen een probleem; hij staat nog steeds op de lijst van jullie groepje en daardoor zijn jullie met een persoon minder. Dat kan heel erg vervelend zijn, want als er een persoon minder is, dan hebben de overige personen meer werk dan andere groepjes hebben. Door de afwezigheid van de afwezige Arie, kan de druk voor de groep wat hoger worden en zal de planning ook strakker gemaakt moeten worden. 

7. Drukke Dina

Er is altijd wel een persoon die druk, druk en nog eens druk is. Drukke Dina volgt een studie, maar moet ook nog eens naar de sport, ze heeft een baantje in een café en ze doet ook nog eens vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis. Hoe krijgt ze het toch allemaal voor elkaar om dat te combineren? Ze wil heel graag een voldoende voor het groepsproject, maar wanneer er groepsbijeenkomsten zijn, is het lastiger voor haar om af te spreken. Ze heeft een strak schema en probeert elke gaatje vrije tijd dat ze nog heeft ook vol te plannen met allemaal dingen die nog gedaan moeten worden. Ze zorgt ervoor dat het werk op tijd af is, maar ze kan nooit eens afspreken om te overleggen met de groep. 


8. Sociale Sam

De sociale Sam kan het met iedereen goed vinden in de groep. Hij staat open voor iedereens mening en is meestal ook degene met het grootste netwerk, mochten jullie iemand zoeken voor een interview en dergelijke. Hij probeert altijd de rust in de groep te bewaren als er onderling gedoe is en wil door iedereen aardig gevonden worden. Hij doet altijd goed zijn  best voor de groep, want hij wil de andere groepsleden niet teleurstellen. Daarnaast vindt hij het ook fijn om nieuwe contacten te maken door zo'n projectgroep en probeert hij er het beste van te maken als bepaalde groepsleden hem niet liggen. Je zult hem niet snel betrappen op onvriendelijk doen tegen anderen of ruzie maken. 

9. Onzekere Otto

De onzekere Otto vraagt meerdere keren aan zijn groepsleden of hij het allemaal wel goed doet. Hij weet niet of het werk dat hij heeft gemaakt voldoet aan de richtlijnen, daarnaast is hij bang dat zijn spelling een totaal drama is en hij twijfelt vaak of hij de deadline wel gaat halen, Hij vraagt meerdere malen zijn groepsleden om hulp en soms moeten ze hem wel drie keer hetzelfde uitleggen, totdat hij dingen lijkt te begrijpen of gerustgesteld lijkt te zijn. Hij is een tikkeltje zenuwachtig en kan niet goed tegen onwetendheid. Onzekere Otto twijfelt of de groep hem wel aardig vind en kan zich lang druk maken over zijn houding tegenover andere mensen en over zijn geleverde werk. Straks vinden ze het niet goed en worden ze boos op hem... 



10. Grappende Gerard

Er is altijd wel een clown in de groep die zorgt voor wat gezelligheid. Grappende Gerard is altijd degene die van elk dingetje iets leuks weet te maken of een leuke opmerking over een onderwerp heeft. Door deze persoon wordt een saai project vaak leuk. Hij is de vrede hemzelf, soms niet heel erg serieus, maar ondanks dat gaat hij toch voor een goed resultaat. Soms komt hij misschien wat irritant over, wanneer er serieus gewerkt moet worden, maar grappende Gerard bedoelt het allemaal niet kwaad en staat ook achter het doel van de groep om een voldoende te behalen. Het is immers ook zijn cijfer!


In welk type herken jij  je het meeste? 



Reacties

  1. Ik ben echt overduidelijk een Onzekere Otto (Olivia?). Alle puntjes passen lekker bij me, ook al kan ik af en toe een richting naar Perfectionistische Polly nemen hoor; vooral wanneer het een voor mij belangrijke opdracht is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben een mix van drukke dina en perfectionistische polly. ik heb altijd best veel te doen naast de dingen die ik voor school moet doen, maar ik wil wel altijd alles tot in de puntjes hebbem uitgewerkt.

    xoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OMG Jaaaa... Die betweterige Bella is zo herkenbaar!!!

    Zelf ben ik denk ik een beetje feestbeest Fred (ja sorry, hou gewoon niet van vroeg opstaan)!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!