POP-gesprek voor mijn HRM studie

Vandaag heb ik twee filmpjes voor jullie! Zoals jullie allemaal wel weten studeer ik Human Resource management. Momenteel ben ik bezig met HRM gesprekken, zoals een sollicitatiegesprek, slechtnieuwsgesprek, functioneringsgesprek en dus ook een POP-gesprek. Ik vond het wel leuk om de filmpjes die ik op school heb moeten laten zien te delen op mijn blog!


Gelukkig mocht ik de gesprekken samen met Luuk opnemen! Het liefst doe ik alle samenwerkingsopdrachten voor school samen met Luuk. Zo hebben we een reden om bij elkaar te zijn tussen alle drukte van mijn stage door. Het was de bedoeling dat elk groepje uit onze klas een filmpje maakt (met een presentatie erbij voor extra uitleg) over een soort HR-gesprek. Wij kregen dus de verantwoordelijkheid voor het POP-gesprek. Een POP-gesprek is een persoonlijk ontwikkelingsplan gesprek. Hierin gaan de HR of de leidinggevende met een medewerker om de tafel zitten om te bespreken waar de ontwikkelpunten van die medewerker liggen en hoe hij dit kan bereiken. Het draait dus vooral om de ontwikkeling van de medewerker, zodat hij langer en breder inzetbaar is en zodat er echt aandacht aan hem wordt besteed als individu. Het is belangrijk dat zijn kunnen en kwaliteiten verbeterd worden en dat hij aan zichzelf blijft werken. Zo is de medewerker blij, want zo groeit hij en zo is de organisatie blij, want zij hebben een sterke medewerkers die breed inzetbaar is. 

De slechte versie

We begonnen dus met het opnemen van de slechte versie. Hoe moet een POP-gesprek niet? De klas vond hem hilarisch. Let's take a look!
Allereerst... Je kan iemand niet uitnodigen in je huis. Dat is veel te privĂ©! Daarnaast dragen we beide gewoon comfortabele, totaal niet zakelijke kleding. Ik geef Luuk drie kussen aan het begin van het filmpje, ook dat is gewoon not done. Verder laat ik Luuk niet uitpraten en dring ik mezelf helemaal aan hem op. In een POP-gesprek is het juist belangrijk dat je goed luistert naar de behoefte van de medewerker. Dat doe ik als HR helemaal niet. Ik roep steeds dat hij de ambitie heeft om leidinggevende te worden, dat heeft hij helemaal niet, alleen hoor ik dat niet. Ik ratel maar door! We hebben het hier allemaal een beetje overdreven, maar in het echt gaat het soms ook zo. Dat een medewerker allemaal dingen wordt opgedrongen, omdat de organisatie dit wil. Zo hoort het voeren van een POP-gesprek helemaal niet, maar helaas gebeurt dit in de praktijk  nog wel.


De goede versie

En natuurlijk hebben we voor de klas ook nog een filmpje gemaakt over hoe het wel  moet. Dit keer is Luuk de HR-adviseur en ik speel juf op een basisschool, die zich wil ontwikkelen in de ICT, wegens de technologisering. 
Zie je het verschil? De medewerker (ik) is dus veel aan het woord. We zitten in zakelijke kleding, in een zakelijke ruimte. Luuk luistert actief, laat me uitpraten en hij komt met concrete voorstellen om te zorgen voor mijn ontwikkeling. Luuk vraag af en toe ook nog of het klopt wat ik zeg en of hij het goed begrijpt en hij biedt ook verschillende mogelijkheden. Dit is hoe het wel hoort. Je maakt afspraken over de ontwikkeling. Deze versie is misschien iets saaier dan de eerste versie, maar dit is zoals het in de praktijk gaat. 


Dit is een andere blog dan ik normaal schrijf, maar momenteel heb ik door de tentamens minder tijd om blogs te schrijven, dus ik dacht dat dit misschien ook wel leuk was om te laten zien. Het is studiegerelateerd, maar zo zien jullie ook waar ik momenteel mee bezig ben! Deze gesprekken worden trouwens ook getoetst. Op de toets krijg ik Ă©Ă©n van de zes HR-gesprekken die ik moet voeren met een docent en dan wordt ik op mijn vaardigheden getoetst. Spannend!

Vonden jullie het leuk om iets van mijn studie te zien? 



Reacties

  1. Hartstikke leuk dat je iets van je dagelijkse studie laat zien! :) En gelukkig maar dat jullie een goede versie hadden, hahaha. Zal je maar gebeuren dat je zo'n slechte krijgt, das erg joh :O
    Succes met je toets !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha heel leuk! Succes met je toetsen!
    Liefs. Jonne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha heel leuk! Succes met je toetsen!
    Liefs. Jonne

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!