Na de examens ga ik...

Nog even een week of 3 doorzetten en dan zijn de examens eindelijk voorbij. Net als de meeste mensen heb ik plannen gemaakt wat ik na mijn examens wil gaan doen. Voor de mensen die geen examens doen, jij hebt vast al plannen gemaakt voor de zomervakantie! In deze blog geef ik even een opsomming van wat ik allemaal wil gaan doen als ik eindelijk klaar ben met school! Misschien inspireert het jullie ook wel om iets te ondernemen!


1. Met vriendinnen naar Parijs

Ik en mijn vriendinnen zijn al druk bezig met het regelen van onze examenreis. Het is, mits we slagen, ons laatste jaartje op de middelbare school en dat willen we goed afsluiten. Het is niet zo dat onze school zelf niets organiseert voor eindexamenkandidaten, maar wat de school heeft gepland vonden wij niet zo leuk en we zagen het eigenlijk ook niet zitten om met mensen op reis te gaan die wij niet mogen, daarom hebben we zelf besloten om naar Parijs te gaan! Lekker de cultuur van Parijs opsnuiven, een tochtje maken op een rondvaartboot, winkelen en natuurlijk een dag naar Disneyland! Dat laatste was ook het grootste motief om naar Parijs te gaan. We hebben er al onwijs veel zin in, waren de examens maar al voorbij! Dan konden wen nu al alle stress van ons afschudden!


2. Mijn rijbewijs halen

Zoals de meeste van jullie weten volg ik al bijna een jaar rijlessen, wat veel te lang is. Inmiddels heb ik 42 lessen gehad en "verveel" ik mij in de auto, omdat de instructeur me vrij weinig hoeft te corrigeren. De reden dat ik zoveel lessen heb gehad komt onder andere doordat ik na ongeveer 25 lessen van rij-instructeur ben gewisseld. Mijn eerste rij-instructeur had geen geduld met mij, viel boos tegen me uit en zei dat ik smoesjes verzon als ik een week niet kon rijden, wat niet waar was, want ik moet namelijk ook gewoon nog naar school en kan hierdoor niet altijd tijd vrij maken voor rijles. Er waren te veel problemen en op een gegeven moment leerde ik ook niets meer bij haar, doordat ze alleen maar op haar telefoon zat te kijken en niet bezig was met mij. 
Sinds december heb ik dus een andere instructeur waar het wel heel erg goed mee gaat. Alleen reed ik niet meer iedere week, vanwege de drukte op school. Binnenkort heb ik mijn tussentijdse toets en daarna hoop ik echt af te kunnen rijden, want ik heb nu het zomer wordt echt de neiging om de auto te pakken en leuke dingen te gaan doen!

3. Meer schrijven aan mijn verhaal "Bitterzoet" 

Door alle drukte van de examens schiet dit er wel eens bij in. De mensen die het lezen weten dat er eerst wekelijks twee hoofdstukken online kwamen op de site waarop ik dit verhaal schrijf, inmiddels is dit één hoofdstuk in de twee weken, wat ik heel erg jammer vind. Ik heb geen voorraad van hoofdstukken meer en ik heb ook geen tijd om het bij te houden, terwijl ik dat wel heel graag wil. Ik zit namelijk bomvol inspiratie en ideeën. Na de examens ga ik hier zeker de tijd voor nemen en ga ik ook proberen het verhaal af te ronden eind 2014. 


4. Musea bezoeken

Er zijn een aantal musea die al een tijdje op mijn lijstje staan die ik graag wil bezoeken, namelijk: Het Anne Frank huis, Madame Tussaud, Paleis het Loo, Nationaal onderwijs museum en Boijmans van Beuningen. Meer bezig zijn met kunst en cultuur lijkt me heel leuk en leerzaam, helemaal omdat ik dit jaar examen doe in kunstgeschiedenis. Ik ben al een paar keer eerder naar musea geweest toen ik dit vak volgde en je merkt echt dat je je kennis kunt toepassen en kunst beter kan begrijpen en waarderen, zelfs als je iets lelijk vindt. Daarnaast lijkt het me ook leuk om een keer een oud kasteel te bezoeken, dat zijn vaak hele mooie plekken!5. Een barbecue geven

Voor mijn vrienden om de zomergevoelens op gang te helpen. Het lijkt me zo gezellig om met z'n alle lekker in de tuin te zitten, met goede muziek op de achtergrond en lekker te eten, gezellig met elkaar praten in de zon. Daar kijk ik al een hele tijd naar uit en we hebben na de examens toch tijd genoeg om dit te doen en te organiseren. Sowieso vind ik barbecues vaak gezellig en niet alleen vanwege het eten, maar omdat je meestal met hele leuke en gezellige mensen bent. 


6. Me meer voorbereiden op mijn studie

Als ik mijn havo-diploma haal, ga ik in september beginnen met studeren. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik nu in Leiden of in Utrecht ga studeren. De studie is nu wel zo goed als zeker, namelijk Human resource management. Voor de mensen die niet weten wat deze studie precies is. Het draait vooral om personeel en arbeid. Je bent een bemiddelaar tussen werkgever en werknemer. Je adviseert beide partijen, je houdt ziekteverzuim bij, maakt vacatures, motiveert werknemers en zorgt ervoor dat ze op de juiste plaats komen die het beste past bij hun kunnen en referentiekader. Het is een heel gevarieerde studie, met sociale, economische en psychologische kanten en je krijgt ook te maken met het arbeidsrecht. Juist door die variatie sprak het mij heel erg aan. 

Voor mijn studie moet ik naar verschillende matching dagen om te kijken of deze studie wel bij je past en wat de alternatieven zijn als het niet bij je past. Je loopt een dagje mee, je praat met studenten en leraren die je een soort beoordeling geven. Allemaal heel erg spannend, maar het is natuurlijk enorm belangrijk om je goed te verdiepen in je studie voordat je eraan begint. Je moet wel weten wat je kunt verwachten.

7. Kanoën

Dat heb ik al vier jaar niet meer gedaan! Vier jaar geleden ben ik met school voor het eerst gaan kanoën en ik vond het echt heel erg leuk. Het was wel vermoeiend, omdat we het bijna vier uur deden, maar ik had wel enorm veel plezier en ik vond het heerlijk op het water. Daarna wilde ik het ook vaker gaan doen, maar het kwam er steeds niet van. Geen geld, kano's bezet als je reserveert of door regen. Ik hoop dit jaar echt weer een keertje te kunnen samen met vrienden of familie. Zo ben ik toch nog een beetje actief bezig (ik sport namelijk niet meer) en doe ik ook echt iets wat ik leuk vind!

8. Uitslapen!

Normaal gesproken doe ik dat ook, maar mijn slaapritme is op het moment niet ideaal. In de vakantie ga ik heel erg laat naar bed (half vier in de nacht) en sta ik rond kwart voor twaalf weer op, wat betekent dat ik ongeveer 7 uur slaap heb, wat voor een examenkandidaat net iets te weinig is. Als ik naar school moet voor examentrainingen ben ik meestal om zeven uur in de ochtend op en blok ik tot 's avonds laat door, dus tot een uur of elf, maar daarna kan ik niet meteen slapen en ga ik nog even een serie kijken of met mijn vrienden kletsen. Het leren put me uit en ik wil in de vakantie echt mijn rust heel goed nemen. Mijn brein moet weer fris zijn voordat ik aan mijn nieuwe studie begin!


9. Meer tijd nemen voor mijn sociale leven

Wat betekent dat ik meer met mijn vrienden wil ga doen, dat schiet er nu nog wel eens even bij in omdat we allemaal heel erg druk zijn en examens hebben. Straks hebben we weer zeeën van tijd voor elkaar en daarom wil ik ook elke week dat iemand niet op vakantie is minstens twee keer afspreken! Gewoon lekker erop uit, leuke dingen met elkaar doen, goed bijkletsen en genieten van de zon als hij er is. Ik verlang er gewoon naar om weer heel veel lol te maken buiten school en gezellig een terrasje te pakken, bij iemand thuis te eten, een spelletje te doen of een filmavondje te houden. Nu schuif ik dat steeds aan de kant door al het leerwerk en als ik wel met iemand afspreek voel ik me schuldig, omdat ik in mijn hoofd de tijd nuttiger had kunnen besteden aan het leerwerk dat op mij wacht. Straks kan ik weer zonder schuldgevoel afspreken met mijn vrienden, hoe leuk?!


10. Een brief naar mezelf schrijven die ik over 10 jaar mag openen 

Dit is wel een heel aparte. Het idee van zo'n soort brief heb ik een keer in een boek gelezen over een vrouw die een brief van zichzelf kreeg die ze tien jaar geleden geschreven had toen ze nog op de middelbare school zat. Toen ze de brief schreef zag ze haar leven heel anders voor zich. De vrouw van het heden was een heel ander persoon geworden en eigenlijk ook zwaar teleurgesteld dat ze niet zo was geworden als dat in de brief stond. Het boek liep wel goed af en ze werd uiteindelijk ook gelukkig! Ik wil dus ook zo'n brief naar mezelf schrijven, echt een brief, geen e-mail of notitie, maar echt iets tastbaars. Dan schrijf ik over hoe ik mezelf over tien jaar zie en hoe ik nu op het moment ben, wat ik verwacht dat er gaat veranderen en wat naar mijn idee over tien jaar hetzelfde is. Het betekent dus dat ik de brief in 2024 mag openen als ik 28 jaar ben, wauw, dat klinkt oud! Dat wil ik gewoon echt gedaan hebben en dan kun je zelf ook zien hoeveel van je doelen die je nu stelt later ook echt zijn bereikt! Wat ga jij doen na je examens of in je vakantie? 

Reacties

  1. Wat een leuke plannen. Eigenlijk heb ik ook zin om te kanoën, haha! Ik heb al gepland om met vriendinnen een weekje naar vlieland te gaan en ik ga met mijn familie naar kroatië!

    xoxoxo djolie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede voornemens voor na de examens hoor, en eer dat ik dit plaats is het al zover om het in uitvoering te brengen! Zelf ga ik me ook voorbereiden op m'n studie en de overschakeling op vwo, maar naast dat, gewoon heerlijk niks doen... en je verdiende rust nemen! Uitslapen, en dan minstens één keer ECHT lang! En nog het beste, alle tijd hebben om met vrienden leuke dingen te doen, wat dat ook mag zijn, zoals kanoën! Dat is inderdaad heel leuk om te doen, en genoot er ook echt van toen ik het deed laatst! Nog zat gezellige dingen te doen met vrienden, en er eindelijk de tijd voor! Goede voornemens, en nog gemeenschappelijk ook!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!