Mijn kritiek op smartphones en social media

Pas geleden is er een filmpje op YouTube verschenen wat me nogal raakte. Het ging over het gebruik van smartphones onder de mensen in de wereld. Veel mensen gebruiken social media in hun leven. Facebook, Twitter, Whatsapp en Instagram zijn een dagelijks onderdeel van het leven geworden van de maatschappij. Zonde, want het helpt je om in contact te komen met duizende mensen die je allemaal kunt toevoegen als vriend. Maar zijn het ook allemaal wel jouw vrienden? Kun je het je voorstellen? Duizend vrienden? Wist je dat je je met zoveel vrienden alsnog behoorlijk alleen kunt voelen? 

Het filmpje

Neem alsjeblieft even vijf minuutjes de tijd voor dit filmpje. Herken je jezelf erin? Herken je andere mensen hierin? Besef je je wat er kan gebeuren als jij in de wereld van technologie en social media blijft hangen? Bekijk het filmpje en open je ogen...

Duidelijke boodschap

Heb je het filmpje gekeken? Je merkte misschien dat het in rijmvorm werd gezegd, wat mij persoonlijk heel erg aangreep. Het komt zo veel duidelijker en mooier over. De boodschap is oprecht en het geeft een goed beeld van wat je kunt missen in je leven als jij je laat meeslepen door je grote aandacht voor je telefoon. Als je niet opkijkt, kun je zoveel missen. De liefde van je leven, de natuur om je heen, de mensen om je heen, eigenlijk gewoon de hele wereld. Je hebt genoeg vrienden op Facebook, maar hoe vaak zie je deze vrienden nu in het echt? Komen ze op je verjaardag? Denken ze aan je als je ziek bent? Spreek je vaak met ze af?Ik denk het niet... Misschien is deze boodschap in het filmpje iets overdreven neergezet, maar de boodschap is duidelijk en eerlijk gezegd denk ik dat die man ook wel gelijk heeft. Wie heeft er nu tegenwoordig geen smartphone of Facebook? Je hoort er niet bij als je het niet hebt en mensen kijken je raar aan als je zegt dat je het niet hebt, ik kan het weten. Maar wat nu als mensen die erdoor gebrainwasht zijn en in de ban zijn van deze moderne technologie nu raar zijn en niet jij? 


De verrotte maatschappij

Wellicht herken je jezelf in dit filmpje? Het kan natuurlijk ook zijn dat je jezelf niet herkent, maar dat je het ermee eens bent of juist ermee oneens. Dat mag ook allemaal. Zelf heb ik al verschillende reacties op dit filmpje gehoord van zowel alle drie de categorie├źn.
Zelf herken ik me niet in het filmpje, maar ben ik het wel met de verteller eens. Mensen worden te veel in de virtuele wereld weggezogen en maken zogenaamd "vrienden" op Facebook, terwijl je je er juist alleen door kunt gaan voelen. Of de jeugd van tegenwoordig. Denk na, mensen uit mijn generatie zijn opgegroeid met speelgoed als Barbie, Playmobiel, Actionman, leuke televisie programma's en vooral; met buitenspelen. Hoe dikwijls heb ik niet met mijn vriendinnen rondgelopen met een poppenwagen met mijn Baby Annabel erin? Vroeger was het heel normaal als een meisje van acht jaar met haar poppenwagen over straat loopt, tegenwoordig is het normaal als een meisje van acht met een smartphone de stad in wandelt. Kinderen zitten te veel binnen, achter hun computer en spelen niet meer buiten en als ze dat wel doen, zitten ze op een rijtje met hun telefoon. Speelplaatsen zijn leeg en ze doen er alles aan om bij de mainstream te horen.
Het is niet alleen bij kinderen zo. Ook bij jongeren en volwassenen. Kijk maar in de supermarkt, als iemand afrekent staat hij buiten zijn portemonnee ook nog met zijn smartphone in zijn hand of in de wachtkamer bij de dokter. Mensen weten zichzelf geen houding meer te geven. Het is erg makkelijk om je achter je smartphone te verstoppen als je op iets of iemand moet wachten of als je helemaal alleen bent. Vroeger kletsen mensen nog wel eens met elkaar, al was het maar een simpel praatje over het mooie weer. Dat gebeurt nu nog maar amper. Ik snap dat het veilig voelt je ergens achter te verschuilen, maar soms kunnen die kleine gesprekken met vreemde mensen juist je dag maken.

De vreselijke selfies

Van alles moet ook gewoon een selfie gemaakt worden. Boodschappen doen? Selfie! Stemmen voor het Europees parlement? Selfie! De hond uitlaten? Selfie! Iets drinken op een terrasje? Selfie! Poepen? Selfie!
Die laatste is wat overdreven, maar het is de waarheid. Iedereen wil tegenwoordig zichzelf van zijn beste kant laten zien door middel van een selfie en post het maar op je social media! Maar wie boeit dat nu eigenlijk? Het is misschien heel stoer om te laten zien hoe lekker je gekookt hebt, maar stel nou dat een kennis van jou een selfie post met zijn lekkere eten? Interesseert jou dat ook maar iets? Volgens mij niet, dus probeer dan ook niet je best te doen voor foto's om heel erg interessant te lijken, want het interesseert niemand. Daarom heb ik ook zo'n enorme hekel aan Instagram. Dat is het typische voorbeeld van: "Kijk mij nou eens onwijs interessant doen!"Excentriekeling 

Misschien ben ik met mijn anti-smartphone en anti-socialmedia statement wel een beetje een buitenbeentje. Mensen kijken me vreemd aan als ze me vragen om mijn What's app en mijn Facebook, waarop ik dan moet antwoorden dat ik geen Facebook en What's app heb, laat staan een smartphone! Zelfs oudere mensen in mijn omgeving hebben tegenwoordig Facebook. Mijn moeder, ouders van vrienden en zelfs mijn opa! Helemaal excentriek ben ik niet, want ik heb uiteraard mijn blog! Al zie ik dat niet echt als een vorm van social media. Het is meer mijn dagboek en ik post er altijd meer dingen als betoogjes, gebeurtenissen in mijn leven en reviews, wat ik persoonlijk leuk vind om terug te lezen na een tijdje, dan weet ik wat ik heb gedaan. Het gaat er mij niet om hoeveel vriendjes of volgers ik heb of hoe interessant en geweldig ik ook over kom. Mij gaat het erom dat ik plezier heb in wat ik doe en dat ik dingen vast leg die ik leuk vind. 
Om terug te komen op mijn afkeer van Social Media en smartphones. Meestal als ik rare opmerkingen krijg zeg ik dat ik er geen behoefte aan heb en dat ik niet the one who gives it all away ben. Ik heb liever iets persoonlijks en unieks dan iets wat heel veel mensen hebben. Vaak zeg ik er ook bij dat een smartphone en social media geen basisbehoefte in je leven is, natuurlijk is het handig om te hebben, maar je kunt best zonder leven. Al geloven sommige mensen dat niet en doen ze er helemaal hysterisch over als ze een dagje geen internet hebben. Van mij mogen er wel een maand geen internet zijn. De dagen die ik met vrienden doorbreng koester ik het meest. 

Een aanvulling, geen basisbehoefte

Naar mijn mening is social media een aanvulling in je leven en geen basis behoefte. Vele mensen kunnen dit niet van elkaar onderscheiden. Het is allemaal onwijs handig om contact te houden met vrienden die ver weg wonen, in een andere stad en misschien aan de andere kant van de wereld. Het is handig als je iemand snel wilt bereiken en als je snel iets moet opzoeken, maar we zijn allemaal zo op de smartphone gaan vertrouwen dat we minder op onszelf vertrouwen. Daarom hoor je ook dat dramatische gedoe onder mensen: Ik kan geen dag zonder internet!!! 
Het zijn net sigaretten die veel te dure dingen. Als je er eentje hebt kun je niet meer zonder. Weet je wat het leuke is? Het is net als sigaretten een verslaving en een abonnement is even duur als 16 pakjes sigaretten in de maand. Great deal! 
Denk na, laat het een aanvulling zijn in je leven en geen basisbehoefte, als je denk dat internet en smartphones een basisbehoefte zijn, ga dan nog eens heel goed nadenken en naar de wereld om je heen kijken. 

Boodschap 

Om terug te komen op het filmpje, wat ook de aanleiding is van deze blog. Open je ogen en kijk op. Probeer je smartphone eens een dagje uit te zetten en kijk eens een dagje niet op internet. Ga eruit met vrienden en spreek met iedereen af dat niemand op zijn telefoon kijkt en dat niemand gebruik maakt van het internet. Hou dit eens heel dag vol, dus niet dat je voor je afspraak gebruik maakt van je telefoon of na je afspraak 's avonds in bed. Nee, gewoon vierentwintig uur dat ding met rust laten of alle andere dingen waarmee je op internet komt. Wedden dat je zonder kunt?
Kun je al zonder, dan ben je enorm goed bezig. We hebben die shit echt niet nodig om te gelukkig te zijn. Look up...


Hoe denk jij over smartphones en social media? 

(en dat mag natuurlijk anders zijn dan ik! Ik hoor het graag van jullie in een reactie!) 
\

Reacties

 1. Ik heb een smartphone, maar naast muziek luisteren, bellen, en notities maken doe ik er niet veel mee. Ik vind het zelf ook best vervelend, als ik op de fiets zit zie ik bijna alleen maar gebogen hoofden van mensen die naar hun smartphone staren, die ook op de fiets zitten! Of sowieso al constant in een gesprek, haast met hun gezicht in dat ding. Ook krijgen kinderen dat veel te jong mee, ik kreeg mijn eerste nokia pas toen ik 10 was, maar leerde er dus wel goed en verantwoord mee om te gaan, en nu ook met mijn smartphone. Er moet voldoende balans in zitten inderdaad, want bezit jij anders de smartphone, of bezit het jou zelf...? Perfect gezegd hoor! aanvulling, en geen primair goed.

  Hetzelfde met social media, ik heb zelf wel Twitter en facebook, en beide aangemaakt met de reden zodat ik mee kon doen met een prijsvraag :P Maar voor de rest doe ik er niet veel mee. M'n laatste statusupdate van facebook was een jaar geleden, en ik voegde alleen maar vrienden toe die ook echt close-friends waren, en misschien me in het echt nog zouden feliciteren met m'n verjaardag. En selfies? En nutteloze statusupdates zoals 'Just ate breakfast lol omg #YOLO #swek #sucharebel', zo naar aandacht vissen ben ik ook niet weg van. Ik zou het zelf niet graag doen in ieder geval. Ik weet m'n wachtwoord niet eens meer voor beide sites, zo lang is het geleden dat ik erop zat volgens mij.

  Precies zoals in deze blog ook beschreven wordt, een aanvulling, geen basisbehoefte. Ik gebruik social media en m'n smartphone puur en alleen voor effici├źntie, en om juist snel en makkelijk met vrienden te kunnen afspreken om iets in het echt te doen, want zeg nou zelf... dat is toch veel leuker? Je ziet zo veel meer en zo veel moois als je even op kijkt, en ik kan het weten ;)

  Je zou zo'n goede blog als deze bijna een 'like' geven! :P Very well done!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het zelf deels met je eens en deels ben ik tegen wat je zegt.
  Ik begon zelf met mijn eerste telefoon toen ik naar de middelbare school ging, een simpel dingetje zodat ik altijd zou kunnen bellen als er onderweg iets zou gebeuren, je weet maar nooit namelijk.
  Ondertussen heb ik een mobiel en een laptop. Mobiel gebruik ik voornamelijk voor muziek luisteren en whatsapp, dit omdat we met school in zogenoemde 'groepsapps' contact met elkaar houden over onze projecten, zodat we in het weekend er ook samen aan kunnen werken. Mijn laptop gebruik ik naast school ook voor vanalles. Ik heb een facebook, tumblr, verschillende andere accounts.. Ook al deel ik je mening dat wij veel te veel op onze schermpjes kijken heb ik zelf ook pluspunten eraan. Ik heb vrienden die verder in NL wonen, via social media kunnen wij nog gewoon praten met elkaar. Ik heb vrienden in het buitenland, en tegengesteld aan het filmpje vinden hun het dus wel belangrijk om te weten hoe ik me voel en zullen er altijd voor me zijn. Natuurlijk verschilt het per persoon of die een 'echte' vriend voor je is.
  Maar ondanks dat ik best wel schermpjes heb kan ik best zonder, kan ik gewoon een leuk dagje weg en niet denken aan die stomme selfies die me zusje altijd loopt te maken. De wereld is zo mooi en ja, soms maak ik er foto's van om te delen, maar ik vergeet niet om alles in me op te nemen en te genieten van de dingen die ik om me heen zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie blog!
  ik heb zelf wel gewoon een smartphone en facebook is het enige social media wat ik heb. facebook vind ik wel handig om in contact te blijven met vrienden en samenvattingen uit te wisselen voor school. mijn smartphone doe ik amper wat mee, want ik heb gewoon prepaid en buitenshuis geen internet, want dat mag niet van mijn ouders. dat filmpje is trouwens erg mooi!

  xoxox djolie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Like, RT, Favorite, +1, Upvote, Duimpje omhoog, een 10 en 5 sterren;)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in met je Google-account om sneller een reactie achter te laten zonder te bewijzen dat je een robot bent!