Back to school

Je kent dat nare gevoel vast wel. Het is begin september en de scholen gaan weer beginnen. Misschien heb je er heel veel zin in, omdat je de vakantie allang weer zat was of misschien zie je er heel erg tegenop, zoals ik. Ondanks dat ik eigenlijk de nerd van de klas ben, heb ik echt een grote hekel aan school. Het is helemaal spannend omdat dit (als alles goed gaat) mijn laatste jaar is op de middelbare school! 
In deze blog ga ik vertellen over mijn eigen ervaringen met school en geef ik je wat tips om het nieuwe schooljaar te overleven. 

Back to the hell

Dat is altijd de eerste gedachte die mij te binnen schiet als ik na een lange vakantie weer terug moet naar school. Elk jaar zie ik er weer tegenop om terug te gaan. Ik heb weer gymlessen, het vak dat ik het meest haat van alle vakken. Ik zie die rotkoppen op school weer terug van leerlingen die ik niet mag. Ik ben weer terug in het depressieve gebouw en moet weer de schijn ophouden tegen leraren, dat ik ze aardig vindt. Niet echt een pretje, zoals je kunt lezen. Ik ben altijd zenuwachtig om wat voor klas ik ga krijgen, of ik dit jaar weer bij mijn vriendinnen zit. Krijg ik wel een fijn rooster? Hoeveel huiswerk gaat het dit jaar weer worden? Ik word er al naar van als ik eraan denk. Je verliest als je terug naar school gaat een groot deel van je vrijheid en 80% van je leven draait weer om school, dat ik bij mij tenminste zo, omdat ik er heel serieus mee bezig ben. Het kan verschillen per persoon hoe erg je leven erom gaat draaien.


Goede kanten

Geloof het of niet, maar er zitten ook goede kanten aan school. Ik wil ze zelf nooit geloven, omdat ik daar veel te pessimistisch voor ben, maar ze zitten wel altijd in mijn achterhoofd en als je twee weken op school zit weet je al niet meer beter. Een aantal voordelen zijn:
* Je ziet je vrienden weer terug na een lange tijd. Jullie kunnen samen klagen over hoe zwaar en stom het allemaal is, maar elkaar er ook doorheen hebben en veel lol maken, zodat het niet helemaal verschrikkelijk is als je terug komt.
* Je hebt weer een kans om je te bewijzen. Ging je vorig schooljaar met hakken over de sloot over naar de volgende klas of ben je zelfs blijven zitten? Dit jaar heb je weer een kans te bewijzen dat je het wel kunt. Je bent opgeladen en hebt nieuwe energie en je kunt er weer flink tegenaan gaan! 
* Je verveelt je niet meer. Hoor jij jezelf nog zeggen in je vakantietijd: "Ik verveel me!" 
Dat kan nu niet meer, want je hebt nu elke dag wel iets te doen. Huiswerk, een presentatie voorbereiden, schrijven aan je profielwerkstuk, een praktische opdracht maken e.t.c. Je hebt het nu te druk om je nog te vervelen!
* Voor als je in je eindexamen jaar zit: Je moet hard werken, maar je hoeft minder lang naar school! In totaal ga je ongeveer maar 8 maanden naar school, min alle vakanties en excursies/vrije dagen die je krijgt! Dus dan kom je op ongeveer zes en een halve maand school uit, wat dus veel minder lang duurt dan een zwangerschap, wat negen maanden duurt! (Beide is erg)


Een nieuwe school?

Misschien zitten er hier wel lezertjes die naar een nieuwe school gaan, om verschillende redenen. Je gaat een studie volgen, omdat je net je diploma gehaald hebt. Of je vond dat je oude school geen goed bestuur heeft en slechte docenten heeft, of zelfs misschien wel dat je weggepest bent van je school. Dat laatste is mij overkomen. In de tweede klas werd ik heel erg gepest. Ik deed toen nog VMBO-GL, wat eigenlijk veel te laag voor mij was. Ik werd daar gezien als een soort nerd en daarom werd ik heel erg gepest. Uiteindelijk besloot ik de Mavo te gaan doen, op een nieuwe school waar niemand me kende en dat is heel goed gegaan. Ik was wel onwijs zenuwachtig, maar het is allemaal goed gekomen en ik heb nieuwe vriendinnen gemaakt, waarmee ik twee jaar later samen naar de Havo ging, ook op een nieuwe school. Dat was vorig jaar en ook dat was heel eng! Uiteindelijk viel dat ook allemaal wel mee. Ik vind het geen goede en leuke school, maar ik heb er wel goede vriendinnen en ben er meer op mijn niveau. Omdat ik er zelf ervaring mee heb, heb ik ook wat tips voor als je naar een nieuwe school gaat:
* Wees en blijf jezelf. Dat is het allerbelangrijkste. Dat kan heel moeilijk zijn, omdat je er misschien bij wilt horen, je wilt dat mensen je aardig vinden, maar het is belangrijk dat jij blijft wie je bent en je niet anders voor gaat doen. Daarvan word je echt niet gelukkig. Je maakt ook het snelste vrienden als je gewoon vriendelijk blijft en gewoon jezelf bent!
* Sta open voor nieuwe mensen. Misschien praten mensen nog niet met je, omdat ze je niet kennen? Probeer dapper te zijn en stap zelf op iemand af of als je ziet dat iemand in je klas alleen zit, vraag of je erbij mag zitten! Zo kunnen de eerste gesprekken ontstaan en wie weet is het wel een leuke vriend voor je.
* Neem de tijd. Je hebt tijd nodig om aan je nieuwe school en nieuwe gezichten te wennen. Forceer niets en doe rustig aan om te wennen. Je hebt een heel schooljaar om je draai te vinden en doe alles op jouw tempo!


Succes!

Ik wil jullie allemaal succes wensen in jullie nieuwe schooljaar, met alles wat jullie gaan doen! Als jullie net als ik examen gaan doen, zullen jullie nog regelmatig blogs lezen van een slachtoffer genoot. Ik nog regelmatig blogs schrijven over hoe de tentamens en examens verlopen! Ik hoop dat ik jullie daar tegelijk ook mee help.
Iedereen heel veel succes, zet hem op en hou vol! 


Hoe kijk jij tegen het nieuwe schooljaar aan? 



Reacties